Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Az utolsó léghajlító

2010.07.23. 08:00 Forgács W. András

M. Night Shyamalan-re rossz idők járnak.  Két évvel ezelőtt kijött Az esemény - a világ talán legunalmasabb katasztrófafilmje - és hirtelen minden elcsendesedett körülötte. A producerek és stúdióvezetők szemrehányóan bámulták, ahogy lassan bekászálódik a taxijába, és elhajt. "Ott megy" mondták maró gúnnyal "a csodagyerek." Eltelt közben némi idő, és hősünk nagyon szeretett volna csinálni valamit. A producerek nem felejtették el, hogy egykor David Vogel gondolkodás nélkül fizetett ki kétmillió dollárt a Hatodik érzék jogaiért - és a film kasszasiker lett. Ugyanakkor eltelt négy év a Lány a vízben, és hat A falu óta, úgyhogy igyekeztek biztosra menni: a Nickelodeon sikeres Avatarját (a James Cameron-féle Avatarhoz nincs köze) kellett filmre adaptálnia - hogy a Paramount Marvel-filmjei mellé legyen valami kis aranyos-fantasys darabjuk is nyárra.

Az első produceri leirat valami olyasmit tartalmazhatott, hogy legyen látványos, mint a Gyűrűk ura, legyen akrobatikus, mint a hetvenes évekbeli hongkongi kung-fu filmek és legyen egyedi, mint Az esemény. Ebből aztán az lett, hogy Az utolsó léghajlító olyan egyedi, mint a hetvenes évekbeli hongkongi kung-fu filmek, olyan látványos, mint Az esemény és annyira akrobatikus, mint a Gyűrűk ura Entjei. Ha valaki nem ismerné az Avatar - az utolsó léghajlító történetét, (amellett, hogy nem szükséges ismerni a filmhez) annak itt egy rövid összefoglaló. Réges régen, egy messzi messzi galaxisban… Oké, szóval nem ott, de nagyon régen négy nemzet népesítette be a bolygót: a négy őselemnek megfelelően a tűz, a víz, a föld és a levegő népe. A népek harmóniáját pedig az a Jedi (akarom mondani, Avatar) vigyázta, aki Buddha módjára folyton reinkarnálódott, mindig a négy nép valamelyikében született újjá. Azonban ez a Jedi, (bocsánat, most már oda fogok figyelni) szóval ez az Avatar már száz éve nincs meg - és a világ káoszba fordult. Valahol a messzi északon két kékszemű eszkimógyerek, Katara (Nicola Peltz) és Jackson Rathbone a Twillightból megtalál egy jégbe fagyott kisgyereket, Aangot. Róla rövidesen kiderül, hogy ő az utolsó Léghajlító - akiket a Tűz népe - pontosabban a Steampunk népe - már régen kiírtott. Ha ez nem lenne elég, hamarosan az is kiderül, hogy ő az elveszett Avatar - és itt az ideje, hogy egyensúlyt teremtsen az Erőben. Pontosabban az elemek között.

A Csillagok Háborúja buddhista módra - intézhetnénk el a filmet sommásan, és igazunk is lenne: itt van a Yoda sárkánybőrben, Jeditrükkök lézerkard nélkül, sok sok Feng Sui, Csi és Kung-fu. Valószínűleg Scott Aversano (a producer) és Jeff Habberstad (a másodstáb-rendező) végig lefogták M. Night Shyamalan mindkét kezét az írástól a vágás végéig: utoljára a rettenetes Quantum csendjénél volt az az érzésem, hogy a filmet az akciórendező rendezte, aztán megengedték Marc Forsternek, hogy összerakja az operaházi jelenetet. Valami hasonló történik Az utolsó léghajlítóban is: a látványos küzdelmek mellé - amik tényleg jól néznek ki - kapunk olyan tőmondatos blődségeket, hogy csoda, hogy nem ájultak el a színészek forgatás közben. Értem én, hogy ez elsősorban gyerekeknek készült, de úgy látszik a stúdió elfelejtette, hogy ők nem hülyék; nem lehet  csak és kizárólag látvánnyal lekenyerezni őket. Az utolsó léghajlító egyfajta higított buddhizmussal megöntözött mezei fantasy - szerencsére idegesítő mellékkarakterek nélkül, mert nincs annyi vászonidejük, hogy megutálhassuk őket.

Noha Dev Patel (Zuko herceg) már a Gettómilliomosban bizonyított, a forgatókönyv mindössze három mondatnyi mélységet engedélyezett neki. Valószínűleg a producerek elbóbiskoltak, ezért maradhatott benne ez a halvány reménysugár arra, hogy együttérezzünk a száműzött herceggel. A mellé beosztott Shaun Toub pedig Sir Alec Guiness módra hátratett kézzel járkál és időnként dühösen néz. Nem tudom hibáztatni. "Te leszel a mi Avatarunk" mondja az egyik szereplő a film egy pontján, és valószínűleg a Paramount illetékesei így is gondolták: az utólagos háromdésítésnek áldozatul esett a látvány is - technológiai okokból soha nem lehet olyan az utólagos átalakítás, mint a valódi 3D-re készült film - mivel fel sem tűnik, hogy lenne. Képről képre, beállításról beállításra idéződik meg A király visszatér ostroma - állítom, hogy még a statiszták is ugyanazok - az ötletesség kimerül a Tűz népének gőzmeghajtású szerkentyűiben és a Délkelet-ázsiai tájképek újrafeldolgozásában. Ha valamire nem lehet panasz, akkor azok a harci jelenetek: szépen koreografáltak, nincsenek ezer apró darabra vágva - tisztességes iparosmunka, de semmi több. Ugyanezt mondhatom el az egész filmről - amelynek utolsó jelenete kétséget sem hagy afelől, hogy lesz folytatás. Már csak egy kérdésem van: minek?

40 komment

Címkék: fantasy filmkritika kaland 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr822168519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tolve 2010.07.23. 09:05:15

Az indiai csodagyerek sajnos nem tudja, hogy a csúcson, és nem a béka segge alatt kell abbahagyni... A sebezhetetlen igen nagyon jó film volt, speciel a Falu-t is bírtam, de utána... hagyjuk.

Rusznyák Csaba 2010.07.23. 09:08:02

Már a Falu is szar volt, és azóta is az minden, amit csinál. A Sebezhetetlen a legjobbja - sőt, az a 2000-es évek egyik legjobbja. Hogy tudott annak a rendezője idáig süllyedni...

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.07.23. 09:25:45

"Értem én, hogy ez elsősorban gyerekeknek készült, de úgy látszik a stúdió elfelejtette, hogy ők nem hülyék..."
He. Hehe. Na persze.

Egy olyan film után, amiben emberek -omgwtf- a szél elől futnak, én kamerát nem adtam volna ennek a fazonnak a kezébe, nem egy közkedvelt rajzfilmsorozatból készülő nagyköltségvetésű blockbustert. Volt két jó filmje, aztán kifogyott az ötletekből és csak a gagyi fordulatok maradtak, az Eseményre meg még annyi se.

Rusznyák Csaba 2010.07.23. 09:49:40

@Bokortalan Lajtalan: most hülyéskedsz?
"Áááá, jön a szél!!!" Klasszikus:)

Bandroid · http://bandroid.blog.hu 2010.07.23. 09:56:49

Shyamalan egy zseni, a Falu meg a legjobblegjobb. Csak most pihen. Jó, nagyon hosszan pihen.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.07.23. 12:43:09

@Olorin: Ha legalább elefánt-dinoszaurusz keverékhangon ordított volna vagy kék sugarakat okádik az a szél, akkor érdekes lett volna.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2010.07.23. 12:51:11

Szinte a nézhetetlenségig szar film, a "tisztességes iparosmunká"-ból még a tisztességes sem áll... na majd megírom én is jövő hétre.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2010.07.23. 12:59:54

Az Esemény alapötlete nem lett volna rossz.

Ennek a filmenk az eredetije, a rajzfilmsorozat, viszont nagyon jó, zseniális, nagyon szeretjük.

A trélerből már viszont kiderült, hogy itt valami nagyon nem stimmel. Mintha a készítők bele se néztek volna a rajzfilmbe, se humor, meg a castingot is szidják. Persze egy bemutatóban bemutatták (yt), hogy a lányszereplőt látvány-kungfu tudása alapján választották, gondolom, esetleg a többieket is. Ezzel együtt, ha a rajzfilmet nem látjuk, valószínűleg lesz annyira jó, mint a Titánok harca, csak egy kedvenctől többet vár az ember.

Pedig, amikor először megláttuk a moziban az előzetest, nagyon örültünk, hogy lesz. De valószínűleg inkább a rajzfilmet fogjuk letölteni.

memora 2010.07.23. 14:30:45

Én valószínűleg azon kevesek közé tartozok, akiknek Az esemény is minden részletében tetszett...
Shyamalan-nak meg szerintem ez az első nem "szerzői" filmje. De majd kimagyarázza, hogy a gyerekeinek csinálta :)

K.Leslee 2010.07.23. 17:44:06

@HalivudEstevez: szerintem az Eseménynek pont hogy az alapötlete szar a kivitelezése viszont nem rossz, mert van egyfajta rideg atmoszférája a filmnek szép jelenetekkel, de ettől még nem jó film.

Áramvonalas Földműves 2010.07.23. 19:36:49

a quantum csendje a legjobb eddigi bond film. Foleg a casino rozale utan.kar,h varni kell sokat a kovetkezore.na ott nem lehet reklamalni az otletet,h van 1 szervezet, amirol semmi nem tudhato 2 reszen keresztul, ez kurvajo:)

mesko 2010.07.23. 20:28:12

Vajon a színészek nem tudták, h filmezés van?-valaki lehetett volna annyira jóindulatú, h szóljon nekük...
Shyamalan-tól nem vártam semmi jót, amiota pályázott a Twilight rendezésre, mert szerinte az egy szuper film,...na..akkor most beszámítható-e vagy nem?, viszont nagyon őszinte volt a Star Wars-Matrix behatásokról.
Az esemény az jó...mondjuk elég nehéz lehet ilyen rövid intervalumba betömöríteni...de azért ez még folytatodik, lássuk valamit javulnak-e? mert ez eddig nem ér egy zsebszart.
S még jól dobra verték...ahelyett stikibe bemutatták volna az oviban...

balazsman 2010.07.24. 11:07:05

@Olorin: a Sebezhetetlen nekem is a nagy kedvencem, azóta is várok a folytatásra (eredetileg szó volt erről)

Shymanusszal az a gond, hogy nem tudja irányítani önmagát és az egóját, vagy egy erős kezű producer hiányzik mögüle, vagy a kicsi költségvetés kényszerítő ereje. ne adj neki sok pénzt, ne adj neki szabad kezet, viszont kapjon egy jó könyvet és még összeüthet valami érdekeset.

Nakedape 2010.07.24. 11:17:02

gyorsan kell új filmet forgatnia, vagy az már negatív éesz...

kép:
www.marginalrevolution.com/.a/6a00d8341c66b253ef0134858e1c7f970c-pi

tjunior 2010.07.24. 12:04:13

Shyamalan nyilatkozatait olvasva, kinyílik néha a bicska a zsebemben, enyhén nagyképű és beképzelt. Csinált másfél jó filmet...erre?
A Hatodik érzék teljesen jó, a Sebezhetetlent nem tudom miért ajnározzák dögunalom, a Jelek korrekt, A Falu egy vicc, a Lány a vízben nem láttam, Az esemény meg egyenesen nevetséges..."Vigyázz jön a szél"...uram isten.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2010.07.24. 13:07:22

Nem láttam a filmet, csak sejteni tudom, milyen lett... A rajzfilm viszont teljesen korrekt, hosszú évek óta az egyetlen amerikai gyerekeknek szóló animáció, ami le tudott szögezni a monitor elé.

Pong 2010.07.24. 13:26:35

Szarrá van tépve az RTn is, még Roger Eberts is elaludt, pedig annak a Tom Krúz film is bejött.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.07.24. 13:34:20

szerintem meg a Happening egy igazan jo film. kb. masfel honapja lattam es azota is kattogok neha rajta. az alapotlete brillians, es igy visszagondolva a foszereplok jateka is teljesen ertheto.

az ominozus idezetet meg nem is hallotam a filmben. legalabbis angolul nem volt benne. ;)

Francekellregisztralni 2010.07.24. 13:40:35

Szerintem a Hatodik érzék a legjobb filmje a Falu nagggyon jó a Happening üt, de ettől még nem szeretem, a Sebezhetetlen buta képzegény film, a Lány a Vítózben meg nem lenne baj ha szólna valamiről. ...ez a mese meg nem tudom még...nem lehet szarabb az Arany Iránytűnél.:)

kpityu2 2010.07.24. 13:47:02

Az Aang-ból filmet csinálni olyan ziccer, amit csak egy balfék tud elcseszni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.24. 14:01:55

Ez a film nagyon várós a mi családunkban, lévén, hogy a rajzfilmsorozat nagyon bejött mindenkinek, de most ezeket olvasva egy kissé elbizonytalanodtam...

Kérdés: gyereknézőknél mi az alsó korhatár? Durvább, mint a rajzfilm, vagy aki azt látta, az ezt is megnézheti?

Secnir 2010.07.24. 14:12:26

"idéződik meg A király visszatér ostroma - állítom, hogy még a statiszták is ugyanazok"

mármint ugyanazok a szerverek csinálták?
:-)

smidgen 2010.07.24. 14:17:20

@Tolve: jó nagy baromság amit írtál, miért kéne a csúcson abbahagyni? Ez csak egy közhely

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.07.24. 18:07:25

Olyan, mintha már senki nem emlékezne, hogy Shyamalan filmjei között ott van a Jelek is. Szerintem az a legnagyobb dobása, a film minden perce zseniális, százszor megnézhető, felülmúlhatatlan. Egy embertől nekem egy zseniális film már elég ahhoz, hogy minden mást hajlandó legyek megbocsátani neki. Megcsinálta, mehet nyugdíjba, és ezután csinálhat filmeket kedvtelésből, ahogy neki jólesik, minden jó film már csak ráadás.

Mellesleg, bár ezt a filmet én még nem láttam, megtörténhet ám, hogy egy film keveseknek tetszik, azoknak viszont nagyon. A világ nem dől össze attól, ha egy film nem ragadja meg a tömeget. Volt már ilyen a filmtörténelem során, és ma mérföldkőként említik a lexikonok. Ez bárkinek, bármikor összejöhet újra, egy eddig különlegességeket is mutatott rendezőnek érdemes próbálkoznia. Lehet, hogy ez a film jó, nem újszerű, nem szenzációs, nem "ütős", csak jó. Kellemesen felüdíti a lelket, jólesik visszagondolni rá, meg ilyenek. Ennyi is elég lehet.

scorsesefan 2010.07.24. 19:57:06

Aki a csúcson van, az honnan tudja, hogy éppen a csúcson van? Derivál kétszer? És lokális vagy globális csúcs?

És ha csak inflexiós pont?

Shinjuku 2010.07.24. 20:00:56

Hááát srácok.... Én nagy mozirajongó vagyok de évek óta ez volt az egyetlen film amiről kimentem a moziból 45 perc után annyira rossz... Különösen ha valaki 3D-ben akarja nézni, ugyanis a film 2D-ben készült és utólag tették bele a 3D effekteket... Nagyon rossz... A forgatókönyv szörnyű, a színészi játék a gyerekszereplőknél szintén felejthető: egyszerűen nem éri meg a pénzt a mozijegyre. Amerikában nagy bukás is lett... Hálistennek miltiplexben voltunk és átsurrantunk a Toy Story 3-ra... Az jó :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.07.24. 20:11:12

Ez a 3D egy divat, nem tudjuk, milyen hosszú életű. Szerintem hülye divat, de más meg szereti. Most minden producer azon töri magát, hogy hogy tegyen eleget ennek a hülye divatnak olyan filmek készítésével, amelyek 2D-ben egyszerűen jó filmek lennének, esetleg még annál is jobbak, de a nép most a 3D-re nyáladzik. Telerakják majd a fileket ezért teljesen fölösleges látványelemekkel, és minden jobb sorsra érdemes film olyan lesz, mint a Cobra 11.

Shinjuku 2010.07.24. 20:16:09

@Androsz: Sajnos a film 2D-ben is szörnyű lenne... A történetből sokat ki lehetett volna hozni, de sajnos a forgatókönyvet elszurta aki írta. Olyan az egész mintha egy általános iskolás színdarab lenne: a párbeszékekbe írtak bele egy csomó olyasmit, amitől sokkal életszerűbb lett volna a film, ha tovább elidőznek rajta és kibontják azt a szálat. Így az volt az érzésem hogy csak egymás mellé rakott sablonokból dolgozik és nem fűzi össze semmi sem magát a történetet... Kíváncsi lennék arra, másnak is ez-a véleménye-e... Szerintem nézhetetlen sajnos.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.07.24. 20:23:52

@Shinjuku: Ez kár. Ha a dramaturg elcseszte, azt már nehéz később helyrehozni, csak széttépni lehetne a forgatókönyvet, azt meg nemigen szerethetik a producerek. Hát, akkor eggyel több rossz film van.

SlyZero 2010.07.24. 23:51:07

Látom ide is sikerült berakni a photoshopdisasteres képet. :) (Amin Angnek nincs árnyéka.)
Magát a filmet nem láttam, és a kritikák alapján nem is fogom, de a rajzfilmet szívből tudom ajánlani mindenkinek!

Rusznyák Csaba 2010.07.31. 16:14:25

A legrosszabb hollywoodi film a 10000 B.C. óta. Azért ez nem kis dolog.

mesko 2010.08.01. 21:08:40

Én azt tartom érdekesnek, hogy ilyen közel mutatták be szerintem az év legjobb(Eredet)és a legrosszabb filmjét..hát egyelőre tudunk egy dolgot: a két extrémet...ez sem kis dolog...hmm...elgondolkodtam rajta...vajon ez véletlen volt? :)

arctic 2010.08.08. 17:11:30

"A legrosszabb hollywoodi film a 10000 B.C. óta." - Lehet. De a 10000 bc minden ostobaságával együtt egy remekmű a Titánok harcához képest. Ez ha csak negyedannyira rossz, akkor egy letöltést se érdemes pazarolni rá.

A faluig bezárólag szerintem nem volt baj a Sambalamba filmjeivel. A Lady In The Water... na az intenzíven borzalmas, legfeljebb kínvallatáskor javasolnám alkalmazni két körömletépés között. Azóta nem is láttam Sambalamba filmet.

Yoruichi úrnő 2010.08.21. 23:46:55

Nem értem miért vagytok a filmmel ilyen ellenszenvesek, mert ahhoz képest, hogy 280 millió dollárt adtak ki rá, egy hónap alatt visszahozta több mint a felét.

Nekem pl. tetszik azt leszámítva, hogy amerikaiak játsszák a Víz törzsét és persze a Levegő nomádjait, a Tűz népét pedig koxos indiaiak és arabok. És Zuko sem teljesen olyan, mint az animében, mert az égés az arcán alig látszik, a szemöldöke meg burjánzik, Sokka és Iroh sem komolytalanok.

Az én meglátásom szerint az egész filmet Kínaiakkal és Japánokkal kellett volna játszatni, de nekem visszahozta azt az élményt, amit az anime nyújtott.

A filmben viszont sokkal több volt a harcművész mozdulatok száma, mint az animében, és ezért ilyen téren nagyon jó a film.

Shymalan filmjei közül csak A Falu-t láttam, de nem nyerte el a tetszésemet annyira mint Az Utolsó Légidomár (mert szerintem ez sokkal jobban hangzik, mint a hajlító -.-, mert idomítással foglalkoznak, nem pedig hajlítással.) a többi filmjének szerintem pedig semmi értelme.

Mindezek ellenére is védem, mert szerintem kitett magáért, hogy megcsinálja ezt a filmet. És azért az aranyos, hogy a gyerekei unszolására csinálta meg, mert mondhatjuk, hogy azért.

Azt viszont nem hinném, hogy a Twilight rendezője sokkal jobban csinálta volna meg. (Aki vegetáriánus vámpírokról rendez filmet...)

Tüzes tisztelettel egy Zuko fan:D ( persze nem Dev Patelre gondolok XD)és egyben Twilight gyűlölő. Vegetáriánus vámpírok... én még nem hallottam vegetáriánus vámpírokról...

K.Leslee 2010.08.23. 15:43:04

@Yoruichi úrnő: Azt írtad, hogy Shyamalan többi filmjének nincs értelme, viszont csak egyet láttál ezen kívül. Nem értem.

Edgar 2010.08.23. 19:16:30

@K.Leslee: Én értem. Minek megnézni a filmeket, ha anélkül is lehet róluk véleményt mondani? Opinions are like assholes, mondaná Dirty Harry.

Yoruichi úrnő 2010.08.23. 22:37:10

Köszönöm, hogy valaki megért engem...:D Igazad van.Tényleg ezt mondaná...*nevet*

@K.Leslee: Egyébként azt nem írtam, hogy a bemutatójukat sem láttam.-.-

mesko 2010.08.24. 19:54:55

Shyamalan akarta rendezni a Twilight-ot...ez 100%, sajnos akkor szerepelt le előttem...:)

Yoruichi úrnő 2010.08.25. 07:19:28

Ne haragudjatok, de a Twilight egy szar...XD

xamuraj 2012.07.01. 20:24:16

Ez lazán túlcsillagozva.
süti beállítások módosítása