Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Kapitány és katona

2010.06.18. 11:12 Wostry Ferenc

Kegyetlen és isteni: Peter Weir a Master and Commander-ben újra együtt dolgozott a Gallipolli, a Veszélyes élet éve és a Last Wave operatőrével, Russell Boyddal. A végeredmény történelmileg ugyanannyira hiteles mint korábbi munkáik, ám ami fontosabb, hogy a film epikus szépsége egyenesen lehengerlő. A Master and Commander döbbenetet kelt: részleteiben obszcesszív, a kor megidézésében, legyen szó akár a Galapagos-szigetek állatvilágának felfedezéséről vagy a technológiára való rácsodálkozásról, már-már ördögien kiforrott. Weir számára nem jelent gondot a régi és az új, babona és tudomány, ösztön és kalkuláció összecsapásáról filmet csinálni, legjobb alkotásai az egyén a tradícióval megvívott harcáról és arról szólnak, mit nyer a modern ember az ősi szokások a friss matériába való belegyúrásával.

A harcban edzett "Szerencsés" Jack Aubrey a H. M. S. Surprise kapitánya. Azt a parancsot kapja, hogy vadássza le az Acheron nevű francia csatahajót, amely a brit konvojokat fosztogatja Brazília partjainál. Az Acheron azonban nagyobb, gyorsabb és modernebb a Surprise-nál, első összecsapásuk alkalmával a franciák meglepik és majdnem elsüllyesztik az angolokat. Aubrey menekülni kényszerül - csak hajszálon múlik, hogy nem hagyják ott a fogukat. A kapitányt ettől fogva egyaránt hajtja a megbízatása elvégzésének vágya és sértett büszkesége: őrült hajszába fog, fel-alá hajózik Dél-Amerika partjai mentén az ellenséget kutatva, és csak barátja, Maturin, a hajóorvos képes, mintegy Aubrey lelkiismereteként, a kapitányt végzetes helyzetekben jobb belátásra bírni.

A csatajelenetek kataklizma-szerű ereje a Gallipolli lövészárkos összecsapásainak füstjét és rezes vérízét sprickolja az orrba meg a szájba, ám a film lényege az értékek megöröklésének problematikája. Aubrey a tisztjeinek vacsora alkalmával Nelson admirális nagyságáról mesél, a sebesült Blakeney kadétnak pedig egy, az admirális stratégiájáról szóló könyvet ajándékoz. A Master and Commander az egyén méltó utódjának megtalálásáról szól, illetve ennek a megtiszteltetésnek a kiérdemléséről; az élet ciklikusságának elfogadásáról és a munka és feladatteljesítés általi definiálásáról. A Master and Commander Michael Mann Utolsó mohikánja óta a legfelemelőbben maszkulin mainstream film: a férfiasság kultuszát valódi, primér, alfa voltában tárgyalja, melyet tradíció és rítus egyszerre húz vissza és taszít felfelé, elismerve nagyszerűségét.

Crowe, ha formában van, a legerősebb jelenléttel rendelkező modern filmsztár, képes egyszerre parancsoló mégis érzékeny lenni, acélos elszántságának és önmarcangolásának pillanatai egyaránt meggyőzőek. Weir mindig maszkulin hősökkel a főszerepben készítette a legjobb filmjeit, tökéletesen megragadva a látens konfliktust machismo és a közeledő modernitás által az egyénre erőltetett romantikus intellektualizmus között. A Master and Commander szinte felemészti a nézőjét: a felszínen a tökéletes hajós kalandfilm, valódi drámája azonban annak kitárgyalásában rejlik, hogyan lesznek a fiúkból férfiak - és felveti: utóbbinak talán több útja is van.

12 komment

Címkék: történelem filmkritika kaland 5csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr272091083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J. McClane 2010.06.18. 11:39:50

Amit még hozzátennék, hogy a vége egy új történtet nyit, amit vélhetően szándékosan nyitva is hagytak utalva arra, hogy arrafelé egyik "kaland" a másikat követi.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.06.18. 12:21:28

Jaj, nagyon jó kis film ez, nézése közben jöttem rá, hogy talán Russel Crowe nem is lehet annyira ostoba, mint amilyennek képzeltem.
@J. McClane: Évekig vártam emiatt, hátha folytatják valahogy, egyrészt mert még úgy néztem volna, másrészt meg majd' megevett a fene, hogy mi lesz. Aztán sokadik megnézés után az öcsémmel hasonló következtetésre jutottunk.

lojzi1 2010.06.18. 14:28:21

hááát... én nem is tudom... de nekem az egyik legfölöslegesebb filmnek tűnt ami valaha készült, aminek az égvilágon semmi tétje, értelme, mondandója. Jobban kellett volna figyelnem?

anorim 2010.06.18. 15:10:25

Könyvben még 21 részt ért meg a két karakter ( a kapitány és az orvos), remek sorozat, magyarul talán ha kettő megjelent.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.06.18. 16:15:15

Ó Ferenc szívemből szólottál, minden szavad, tökéletesen írja le eme csodálatos film nagyságát és a lelket beszippantó realizmusát. 5.1 re rákötni, projektorral a falra és amikor dörög az ágyú, üvölt az orkán és szilánkokra törik az árbocrúd, ott állsz majd te is alatta a tengeri csatában! A legjobb "hajós" film ever.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2010.06.18. 23:45:33

Eddig nem igazán érdekelt, utána se néztem nagyon.

De ez a kritika nagyon meghozta a kedvem, és úgy is jó lenne, ha látnék már egy kortárs történelmi filmet ami igazán tetszene. annyira, hogy meg is vegyem.

Úgy, hogy fel is írtam a nyári-kölcsönzői listára.

Vékony Gábor 2010.06.19. 14:42:32

'Weir mindig maszkulin hősökkel a főszerepben készítette a legjobb filmjeit'

Ezzel vitatkoznék: a Piknik a Függő sziklánál, a Holt költők társasága, a Truman-show alighanem a rendező legjobb munkái közé tartozik és ezekben a nyers férfierő cseppet sem hangsúlyos.

A kapitány és katona képi és történetmesélői erejét csak időnként éreztem erősnek, a csatajeleneteket pedig emlékezetesnek sem mondanám, nemhogy kataklizma-szerűnek. A számomra legmaradandóbb részek Crowe és Bettany párbeszédei, a kartácstűz minden invenciózussága ellenére sem hatásos, csak hangos.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.06.19. 16:20:44

@Bandula Ferike: a Piknik tényleg jó film (egyébként az a bizonyos "függő szikla", na annál maszkulinabb jelenlét nem nagyon kell egy filmbe), a Holt költők társasága szerintem max tinédzserkorban működik (tényleg, a gyerek megöli magát mert a szülei tiltanak neki valamit? várj 2 évet, bazdmeg és azt csinálsz amit akarsz) a Truman Show meg sosem tetszett.

gothmog 2010.06.20. 20:11:59

Tipikusan az a film amiről -nem lévén filmkritikus- meg nem tudnám mondani, miért olyan jó, csak nézem, élvezem, és egyszer csak vége van, pedig még napokig nézném a folytatást is.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.06.21. 12:17:05

MOZI, csupa nagybetűvel!kurvajófilm! :-)

skaven 2010.06.21. 22:04:53

megprobaltam meg evekkel ezelott megnezni, de elaludtam kozben. :) azota sem futottam neki megint.
persze biztos jo, gondolom csak faradt voltam...

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.06.22. 00:23:49

Na most újranéztem, a cikk hatására és azt kell mondjam még mindig kurva jó film, azóta eltelt pár év és a csatajelenetek nem olyan kaotikusak és durvák, mint mikor először láttam, bár akkor nem monitoron néztem... lehet ezért, de a színészek baromi jók benne és az egésznek van egy atmoszférája, ami teljesen beszippant, igazi matróz lettem az első 10 perc után én is. És ez nem csak a rum ivásban nyilvánult meg. Igaz abban is. :D
süti beállítások módosítása