Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Doctor Who 5x01: The Eleventh Hour

2010.04.05. 08:45 Freevo

A közhiedelemmel ellentétben 2010. április harmadika nem az iPad eljövetele révén vonul majd be a popkultúra történelmébe, hanem a Doctor Who visszatérésének napjaként. A klasszikus sorozat rebootjának kvázi-rebootja annyira ideális időpontban startolt, hogy a geekek mostantól saját epikus feltámadástörténetet ünnepelhetnek az évnek ebben a szakában.

Mielőtt az ötödik évad premierjét kritizálni próbálnám, le kell szögeznem, hogy a Russell T. Davies vezénylete alatt újjáélesztett sorozatból eddig vajmi keveset láttam. Akármennyire is kedveltem a korábbi két új doktort, nem tudtam túltenni magam a camp stílus fogalmát végletekig kimerítő megvalósításon és a gyakori, ingujjból előhúzott megoldásokon. Ebből kifolyólag megváltás volt számomra az, hogy a gyártásvezetői gyeplőt Steven Moffat vette át, már csak az új címszereplőtől, a mestert idézve britesen ortopéd fejű Matt Smithtől tartottam.

Ismeretlen okból a sorozat készítőinek feltett szándéka, hogy egyre kevésbé férfias doktorokat vonultassanak fel, amit Matt Smith azzal tetéz, hogy arcátlanul fiatal, és lényegében ismeretlen is a hazájában. Mivel halmozottan hátrányos helyzetből indult a karizmatikus Christopher Ecclestonhoz és a megnyerő David Tennanthez képest, nem csoda, hogy az első epizódja teljes egészében őköré épült.

Steven Moffat gyorsan kiradírozta a forgatókönyvéből a TARDIS-t, a szonikus csavarhúzót és a hozzájuk kapcsolódó technológiai fantázia-fitogtatást, hogy a karakterére koncentrálhasson. A megoldás olyan jól bevált, hogy Matt Smith a rendelkezésére bocsátott egy órában a Doktor minden oldalát képes volt megcsillantani, és egy percig sem múlta alul elődeit. Mi több, megkockáztatom, eddig egyedül ő találta meg a kellő egyensúlyt a komikus lazaság és a fellengzős komolyság között.

A regeneráció utóhatásaként jelentkező csetlős-botlós, slapstick humort nem tudtuk elkerülni, de ha a Doctor Who íróinak meggyőződése, hogy ez az instant szimpátia titkos alapanyaga, akkor le kell nyelnünk a békát. Smith ugyan ebben is lubickolt, de Moffat szellemes egysorosainak hála később meg tudta mutatni a doki öntudatosan komikus énjét. A kis Amelia Pond konyhájában játszódó jelenet megállíthatatlanul beszippantott a Who-hangulatba, másodpercek legforgása alatt rabjává váltam az új doktornak.

Az útitárs Amy szerepében Karen Gillant és a lábait ismertük meg, aki egyszerre tűnt elbűvölőnek és mélyen konfliktusos személyiségnek. Meglepően jól működik az alkímia közte és Matt Smith között, bár a premierben meglehetősen háttérbe szorult a karaktere, csak el-elkapni tudtuk a benne rejlő feszültség lehetőségét. Az utolsó jelenet mindenesetre ígéretet tett arra, hogy nem fogja mindvégig elhomályosítani őt az excentrikus Smith, sőt, az eddigi legizgalmasabb útitárs-doki dinamika elébe nézhetünk. Kíváncsi vagyok, hogy fog teljesíteni Gillan egy proaktívabb szerepben, amikor nem elkerekedett tekintettel kell rácsodálkoznia a főhős által prezentált képtelenségekre.

A háromszoros Hugo-díjas Steven Moffat nem élete legjobb forgatókönyvével támogatta meg a színészei játékát, de legalábbis egy decens évadpremiert tett le az asztalra. Szinte teljes egészében mellőzte a sorozatra gyakran jellemző erőltetettséget, bár azt nem tudom megbocsátani, hogy a TARDIS a Föld számos pontja közül éppen egy plot device közvetlen közelében landolt. Nála még a legnagyobb képtelenségek is logikusnak tűnnek, a cselekményei mindig következetesek. Tökéletesen kitöltötte az adásidőt, üresjáratok nélkül, lenyűgöző ötletességgel vezetett végig a történetén.

A hozzám hasonló újoncok számára kedvező egyalkalmas sztori feszült és izgalmas tudott lenni, miközben újra bemutatta a Dokit, a bolondosságával, a felsőbbrendűségével, a felfoghatatlan intelligenciájával és az univerzumban betöltött szerepével egyaránt. Az évad átívelő szálának magvait óvatosan, ügyesen hintették el, a Silence will fall kijelentés sokáig fog a spekulálni vágyók számára munícióként szolgálni.

Steven Moffat a saját képére formálta a Doctor Who-t, és teljes győzelmet aratott. Hősünk új, szupermenő logóval, tágasabb és analóg kütyükben gazdagabb TARDIS-szal, vadonatúj szonikus csavarhúzóval, valamint egy hipszter ruhatárával és hajviseletével gazdagodott. Hogy Moffat víziója vagy Smith sármja tehet-e róla, azt nem tudom eldönteni, de az első óra végére már meg is szoktam az éles váltást.

13 komment

Címkék: sorozat scifi fantasy 5csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr31895068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.04.05. 10:55:08

Egyrész szeretném üdvözölni Freevo kollégát a köreinkben, másrészt pedig kösz a remek, laza elemzést.

everyonegetsshot 2010.04.05. 11:31:08

tehát akkor hogyha például én szeretném elkezdeni nézni, akkor ez egy ideális időpont? igazából pár részt láttam a tennantes időkből, bulik végén röhögni beraktuk a kifeszített bőrős epizódot, meg hasonlókat, de valahogyan a sírva visítás mellett mindig is bejött benne valami...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.04.05. 11:51:31

@everyonegetsshot: a cikk szerzője nevében nem beszélhetek, majd megteszi ő maga, de szerintem abszolút itt kell elkezdeni nézni, mert egyrészt Smith a doktor szerepében nagyon jó, másrészt eleve ez egy nagyon szórakoztató epizód. Az össz bajom az volt vele, hogy az új főcímzene borzalmas, illetve a CGI szokás szerint szar, bár túl lehet élni. Thank god for Moffat, ideje volt, hogy átvegye az irányítást. Ez ez epizód jobb, mint bármelyik a Doctor Who öt évvel ezelőtti "újraélesztése" óta.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2010.04.05. 12:14:04

@everyonegetsshot: Az epizód ideális az új nézők számára, nem kell attól tartani, hogy nem fogsz érteni valami.
Moffat Doctor Who-ja talán komolyabb és kevésbé fárasztó lesz egy fokkal, de abszolút megőrizte az egyedi hangvételét a sorozat. Az eddigi változtatások előnyösek voltak, remélem, ki is tartanak.

NocadLee · http://nocadlee.hu 2010.04.05. 12:14:42

"Ez ez epizód jobb, mint bármelyik a Doctor Who öt évvel ezelőtti "újraélesztése" óta. "

Tényleg? Ne már.
Blink? Girl in the Fireplace? Silence in the Library? Human Nature?
Ezek nagyrészét mondjuk Steven Moffat írta...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.04.05. 12:44:17

@NocadLee: A Blink versenyző, mégis azt mondom, ez szórakoztatóbb volt, amihez hozzájárul, hogy Smith sokkal jobb a szerepben, mint AZ ÁLLANDÓAN ORDÍTOZÓ Tennant, hogy a doktor új partnere valami elképesztően szexis, és hogy Moffat egyértelműen több tehetséggel irányít és fogja össze a produkciót, mint RTD.

NocadLee · http://nocadlee.hu 2010.04.05. 14:59:16

@Wostry Ferenc: vannak részek, ahol elégedetlen vagyok Tennant teljesítményével, de az "állandó ordítozást" kissé túlzásnak érzem.

Úgyszintén kissé korai Moff showrunneri képességeiről ítéletet mondani.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.04.05. 17:45:29

Mit jelent a kvázi-reboot? Visszapörgött a finisben a doktor-visszaszámláló?

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2010.04.05. 18:39:09

@JClayton: azt a teljes megújulást értettem alatta, amelyre a későbbiekben számos alkalommal utalok. :(

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.04.05. 19:07:48

@Freevo: Jaj, értem én, csak kicsit továbbpörgettem a gondolatot - úgy emlékszem rá homályosan, hogy a jelenlegi doktornak kellene az abszolút utolsónak lennie a történetfolyam szerint. Azt hittem, ezzel a dilemmával is kezdtek valamit.

Wild Colonial Boy 2010.04.05. 20:09:43

"bár azt nem tudom megbocsátani, hogy a TARDIS a Föld számos pontja közül éppen egy plot device közvetlen közelében landolt."
Direkt csinálta. Valamilyen szintem a TARDIS is élő, olyan helyekre és időbe viszi többnyire a dokit amelyek valami miatt fontosak és/vagy szükség van ott a Doktorra.

Kemény Husi 2010.04.07. 19:12:35

Helló, szép kis írás ez, bár a TARDIS plot device-felismerő képességébe így belekötni, ne már :[ (Egyébként pedig mitől hipszteres a doki ruhatára?)

Azt viszont megkérdezném a tapasztaltabb nerdöktől, hogy a korábbi Doktor-inkarnációk is beszéltek így a TARDIS-hoz? Tennant-epizódók némeélyikét láttam én is csak eddig, így ez furcsán hatott.

Egyébként The Moff FTW, remélem, tényleg minimális szinre csökkenti a campet, esetleg a nyolcéves célközönséget is lecserélik mondjuk 12 évesekre, akkor tényleg jó kis sorozattá forrna ki a NuWho, s nem csak kult szinten :]

elefes 2010.04.08. 15:12:54

Ez tetszett. Meglepően szimpatikus a hülyefejű Doki, a leányzó pedig... jajistenemolygyönyörű.
Most már tudom, mi az, amit nem tudok hová tenni a Doktor Whoval kapcsolatban: az infantilizmus. A világ legtermészetesebb dolga itt minden ökörség, pedig ez annyira groteszk is tudna lenni - jóféle sötétebb hangulatú történetek előfordulnak olykor?
süti beállítások módosítása