Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A klónok támadása

2010.03.13. 17:31 Wostry Ferenc

Szép lassan majd az összes Star Wars-filmről megírjuk a definitív kritikát (ha nem mi, ki?), elsőként íme az öreg sokkmagazin.hu-ról átmentett klóntámadásos.

Lucas karrierjét elnézve kétféle következtetésre juthatunk. Tekinthetjük őt tehetséges filmesnek, aki az utolsó harminc évben azt csinálta, amit akart, és elsősorban neki köszönhető, hogy a kaliforniai Skywalker Ranch a mozis látványtechnikát olyan szintre fejlesztette, amelyért trükkösék örökké hálásak lehetnek neki. Ugyanakkor azt is el lehet mondani róla, hogy a film történetének éppen abban az évtizedében aratta szörnyűséges sikerei közül a legelsőt, mikor a nemzetközi mozikultúra felnőni látszott - ám Lucas alkotásainak hatására az elkövetkező (legalább 2) generáció ízlésvilága valami brutálisan infantilizálódott.

Huszonöt év telt el a Csillagok háborúja sikere okozta eufória óta - amelyből még Reagan elnök politikai szótára is profitált, a ruszkikat a "Gonosz birodalmának", Amerika űrvédelmi programját pedig "Csillagháborús védőpajzsnak" nevezve. Az aranyosan naívak pszeudo-kultúrája is átvett belőle dolgokat, pl. az "Erő legyen veled!"-szólást. A régmúlt Hollywood akciósorozatainak emléke, Kurosawa és Leni Riefenstahl munkásságának nyomaihoz hasonlóan egyaránt megtalálható volt Lucas 1977-es filmjében. Folytatásai sikerükben nem maradtak el az első résztől, ráadásul közülük a Birodalom visszavág nem csak mint szórakoztató film képes megállni a helyét. A Jedi visszatérrel egyetemben ők Lucas űropera-szagájának közbenső, negyedik, ötödik és hatodik részei. Mondtam ezzel akárkinek is újat?

A Klónok támadása a II. epizód, un. prequel, a lábat-földbe-gyökereztetően katasztrofális első rész, a Phantom Menace után. És mivel prequel, majdnem teljesen híján van az izgalomnak, hiszen tudjuk, mi történik majd később. Tudjuk, hogy a Galaktikus Köztársaság helyére a Birodalom lép. Tudjuk, hogy Obi-Wan Kenobi (McGregor) jedi lovag később Alec Guiness-szé változik. Tudjuk, hogy tanítványa, Anakin Skywalker (Christensen) Darth Vaderré ambícionál, és hogy Anakin valamint Padme hercegnő (Portman) gyermekei, Luke és Leia szembeszállnak majd apjukkal. A régi Star Wars-filmek gyermeki csodavárása helyébe az elkerülhetetlenség érzete lép. Mikor Obi-Wan azt mondja Anakinnak: "Te leszel a halálom", nem tudtam, sírjak-e vagy nevessek.

Még a fanatikusokat is basztatta kissé a Phantom Menace agyonbeszéltsége (persze nem nagyon), a nyögvenyelős expozíció. Az új film már egy óriási robbanással kezdődik, sozusagen, a Padme elleni merénylettel. Obi és Ani az ő testőrei, akiknek miután egy második, mérges százlábúak segítségével (egy az egyben koppintás a Dr. No-ból) végrehajtott gyilkossági kísérletet is sikerül megakadályozniuk, Blade Runner-szerű légikocsis üldözésbe keverednek, amelynek csúcspontján a merénylő épp akkor hal meg, mikor megnevezné megbízóját.

A film innentől párhuzamos sztorikra bomlik: Ani hazakíséri Padmét a Naboo bolygóra, Obi-Wan pedig a Kamino planétán kezd nyomozni a hercegnő elleni összeesküvés irányítói után. A Kaminón a Harmadik típusú találkozások idegen lényeire hasonlító csókák klónhadsereget termelnek(?), állítólag a Köztársaság biztonságának megerősítésére. Ezek a paralell narratívák lehetővé teszik Lucas számára, hogy mindig oda "kapcsoljon", ahol éppen valami akció zajlik.

Anakin alakjánál sem cicózik, jó széles ecsettel festi meg azt, hogy hogyan is lesz a már eleve nyavajgós, idegesítő, de alapjában véve rendes kölökből sötét autoritás. Padme és Anakin hancúrozása az alpesi mezőn valóban egyszerre szeretne utalás lenni a Muzsika hangjára és Ausztriára meg a fasizmusra, vagy csak én szavazok meg túl sok bizalmat Lucas intellektusának? Oh, ezek a kétségek… Viszont biztos, hogy az a John Ford Searchers-éből lopott jelenet, mikor Anakin lemészárolja az anyját kissé elgyötört állapotban hagyó bennszülött törzset, John Wayne totalitárius alakjának - és mindannak, amit képvisel - megidézése.

A párhuzamos történetek Geonosis sivatagbolygóján találkoznak, ahol Dooku gróf, egy renegát jedi a saját klónhadseregét termeszti. Dooku-t Christopher Lee játssza. Csakúgy, mint a Hammer horrorstúdió másik veteránja, a Tarkin tábornokot alakító Peter Cushing a Csillagok háborújában, Lee jelenléte is emblematikus, tisztelgés örök szerepskatulyája, Drakula gróf és úgy általában a kultfilm-történet előtt. Meg egyébként is, ha Lee megjelenik a színen, a film IQ-ja több szintet ugrik felfelé. Egyedül a 190 cm magas Dooku és a 80 cm "alacsony" Yoda közti fénykardpárbaj problematikus - lásd, mint fentebb: nem tudtam, hogy sírjak-e vagy röhögjek.

Kettő elkészült, hátra van még egy (a cikk évekkel ezelőtt íródott), így már jobbára teljes biztonsággal kimondható, hogy Lucas elő-trilógiája csecsén becsomagolt filmes fast food, amelyet spirituális pótléknak szánnak egy spirituálisan üres korban - de ennél aztán tényleg nem több. A speciális effektek - képi és audió-szempontból egyaránt - lehengerlőek, ám uszkve fél óra elteltével már csak kellemetlenül zsibbasztóak. Ráadásul bántóan kilóg a komputergrafika digitális lólába. Az Industrial Light and Magicből hiányzik az utóbbi. Na és a párbeszédek… Igaza volt Harrison Fordnak az első rész forgatásán: "George, lehet hogy könnyű ezt a szart legépelni, de hogy elmondani nem lehet, az biztos."

11 komment

Címkék: scifi filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr651835975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoFä 2010.03.14. 02:15:52

Az idézet viszont ötcsillagos :)

Lehota Árpád 2010.03.14. 08:43:33

Az egyik legrosszabb film / sequel amihez életemben szerencsém volt. Mint egy szívtelen videojáték, annyira műanyag. És a végén Natalie Portman akciója ilyen Britney Spears klipekből szalajtott szerelésben... hááát... :) pedig a "Star Wars kánon" szerint ez állítólag jobb film mint a Phantom Menace.

iqsamp 2010.03.14. 09:32:33

Én nem tudom miről beszéltek. Star Wars I-III ugyanúgy nem létezik, ahogyan a Mátrix 2-3 vagy a Macskafogó 2:)

bosola 2010.03.14. 11:13:50

nyavalygós, nem nyavajgós

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.03.14. 11:17:55

Nem értem miért kell erről annyit írni, egyszerűen a legszarabb film ever, inkább nézek ezer turkis starwarst.

Bobzen 2010.03.15. 03:00:11

A cikk velős, mégis átfogó, nem sok mindent tudok hozzátenni, illetve: az aréna-szekvencia utáni klónok vs droidok csatajelenet...

És ennyi, 5 percig próbáltam szavakba önteni, de nem ment. A Playstation 1 érából minimum 5 hatásosabb cutscene-t fel tudnék sorolni, úgy éreztem, mintha szándékosan erőtlenné, zagyvává és unalmassá próbáltak volna faragni az első blikkra kibaszott állatul hangzó koncepciót (a "zoom"-mal való frusztráló játszadozás, a gimmick fogalmát maximálisan kimerítő doppler-hangeffektek, mit vétettem a kurva életbe már csakugyan?!)

Miért kellett Boba Fett-ből (vélhetően) apakomplexusban szenvedő puncit csinálni? Miért kellettek a nagyseggű űrtehenek? Miért kellett pre-Vader szájába adni a filmtörténet talán legrosszabb sorát ("I don't like sand. It's coarse and irritating and it gets everywhere. Everything here is soft and smooth.")?

Megvan. SW II egy mondatban: miért?

;_;

ettumifilii 2010.03.15. 11:50:25

tudom, hogy lejárt már, de muszáj belinkelnem: www.youtube.com/watch?v=-OT_SlO-M2g

clive. 2010.03.15. 14:22:28

Én gyerekként imádtam a régi trilógiát. Vettem képregényeket, könyveket, rajzolgattam magam is amolyan nem túl kifinomult stílusban és aztán mikor kijött az új trilógia nekem minden rész felért egy gyomorba rúgással.
Az erőt megmagyarázni??? Midikloriánok??? Kinek jutott ez eszébe? Elképesztően csicsás az egész, alig van benne normális helyszín. Minden steril és élettelen. Boba Fett kultságát is földig gyalulta Lucas bá és még lehetne sorolni. Leginkább az zavar, hogy Anakin igazából egy fapofa aki a Szívtipró gimibe való inkább.
Meg a harmadik rész vége, ahol egy huszárvágással a Jedi visszatérnek mond ellent. Emlékezzünk csak, amikor Luke kérdezi Leiát az igazi anyjáról. Itt úgy látszik Lucast kicsit sem érdekelte, hogy volt már ilyen.

0motig0 2010.03.15. 18:49:44

2 csillag?
nincs ez egy kicsit(nagyon) túlértékelve?
mert tény hogy semmi nem volt csak egy hatalmas csatajelenet szinte(egyszer láttam elég volt...) az emlékeim szerint... bár nekem meg van az eredeti első digitális remasterelt vhs azon ha jól emlékszem azt mondta Lukács bácsi ,hogy lesz 7-8-9 is...(azt is régen láttam ergo bocsánat ha rosszul emlékszem!)

_Venom_ · http://venomblog.blog.hu 2010.03.15. 20:22:10

Én ott dobtam el a hajam, amikor Anakin szimplán ÁNIvá vált Padme szemében.

Valandil 2010.03.19. 09:24:41

@iqsamp: Igen, csak egy trilógia létezik. :D
süti beállítások módosítása