Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Cyborg - A robotnő

2010.02.10. 10:00 virtualdog

POSZT-APOKALIPSZIS MOST! - SOROZAT, 14.

A legélesebb, minden mást felülíró gyermekkori emlékem Van Damme-ról az, hogy minden filmjében többször is lement spárgába, vagy éppen fel, mert lábait falak közé feszítve is meg tudta csinálni, széttárva combjait (a nemi szerv tájékának mutogatása a férfiasság hangsúlyozásának jele...), szóval állandóan spárgázott, obszcén módon, a természet törvényeinek fittyet hányva, 180 fokban nyitva lábait, tisztára mint a G. I. Joe játékkatonáim, mikor tűrőképességeiket (egyúttal végtagjaikat) feszegettem.

Amit nem tudtam Van Damme-ról, az viszont az volt, hogy temérdek tizenkettő-egy-tucat akciófilmje mellett szerepelt egy kifejezetten hangulatos poszt-apokaliptikus sci-fi-ben is - a Cyborg eddig kimaradt az életemből.

Impozáns a felvezetés: világégés utáni tájkép (egy vírus lökte fel a bizonytalan egyensúlyú civilizációt, a többit elvégezte az emberiség), roncsok és füstök és törmelék mindenütt, a kamera szenvtelenül siklik át egy keresztre feszített, de előbb minden bizonnyal megerőszakolt és megkínzott meztelen nőn... Aztán megszólal egy hang, az összeomlásról beszél, anarchiáról, éhezésről, aztán a dögvészről és az utolsó életben maradt tudóscsapatról, akik a járvány ellenszerén dolgoznak, hogy visszaállítsák a világot korábbi állapotába. Így fejezi be: "Visszaállítani? Minek? Szeretem a halált! Szeretem a szenvedést! Szeretem ezt a világot!"

Lassan végigborzongunk - a narrátorban valahogy ösztönösen bízik az ember, ő nekünk mesél, biztosan barát. Hát itt kurvára nem az, hanem ki akar nyírni, mert egy vadállat, mert élvezi, csakis azért. Egyszeri fricska volt ez, többet nem szólal meg mesélőként a szörnyű hang, csak majd a főgonosz szájából, de ez is bőven elég volt, a Félelem már megszületett.

A Félelem nem csak bennünk született meg, hanem a főhősben is, a fiatal Van Damme-ban, már régen. Idealista fiatalember ő, a "csak magammal törődök" álarc már az első jelenetben is átlátszó, tiszta tekintet rejtezik mögötte. Egy kutya világban le kell menni kutyába, csak úgy lehet túlélni - de úgy meg minek. Ezt lehet kiolvasni a szeméből. A múltja kísérti - borzalmas körülmények között vesztett el egy nőt, akihez végre, lassanként, kötődni mert, a nő gyerekei pedig a fosztogatókhoz kerültek, a civilizáció nélküli, morálisan mélybe hullott emberiség élősködő, hulladék-zabáló patkányai közé...

Flashback-ekben ismerjük meg a történteket, hősünk félbeszakadt álmaiból ismerve meg az antagonistát, egy irgalom nélküli raszta hajú szörnyeteget. A szeme valótlanul kék, az elérhetetlen hőmérsékleti nullpont kékje. A neve... Nos, nagyon sajnálom, de a neve Fender Tremolo. És nem titkolhatom azt sem el tovább, hogy a főszereplőt pedig Gibson Rickenbackernek hívják. Tényleg sajnálom. Nem tehetek róla. (Viszont van rá egy százasom, hogy honnan sikerült pénzhez jutnia a producernek, és hogy melyik támogató fizetett többet.)

A film címe amúgy egy másik történetelemre utal, egy kiborgizált nőre, aki a fejében szállít létfontosságú adatokat A-ból B-be, mellyel legyőzhető a szörnyű vírus és megmenthető a Föld. Nem túl fontos. Kellett egy cím, kellett egy Föld-megmentés. Nem érdekli különösebben se a főhőst, se minket. Csak Van Damme számít, a bosszúvágya, dühből és félelemből keverve. És a félmeztelen, kigyúrt férfitestek, acélos ökölcsapások a fejre, ködös tekintetek, áldozatok mindkét részről. Nyolcvanas évek, óh!

Tulajdonképpen, ha őszinték vagyunk, az egész film Svarci-féle frontális puszik sorozata, csak autó nélkül. Aki félrerántja a kormányt, veszít. Túl kell feszíteni a húrokat Gibson-on, hogy le tudja végül győzni Fendert.

Aki azonban e nevek alapján torzított, zsíros akkord-tömböket hall lelki füleivel, szőrös rockos zenéket, mintha szögesdrótot húznának keresztül a hallójáratán (mint mondjuk a zseniális Electric Dragon 80.000 Volt-ban), az csalódni fog. Szolgáljon vigaszul, hogy helyette gyönyörű (és nagyon is ismerős - Köbli Norbi biztos tudni fogja, honnan) szinti témák szólnak, lágyak és kegyetlenek mégis. Nyolcvanas évek, óh!

A Cyborg legnagyobb előnye, hogy pofátlanul egyszerű és őszinte. Olyan, mint egy csavargó, aki azzal áll eléd este az utcán, hogy piálni akar: lehet, hogy ronda és toprongyos, de legalább nem próbál a pofádba hazudni, mint mindenki más aznap, és ezért máris kedveled egy kicsit. A sztori tisztára mint a Mad Max-é? A sivatagban keresztre feszítős jelenet meg a Conan, a barbárból ismerős nagyon? Na és? Ki ad egy szart? (Bocsánat, ez angolul határozottan jobban hangzik.)

Egy óra húsz perc az egész, egy maszkulin mozis szobor, és mégis ki tud futni valahova. A végletek könnyűek, a végletek elfogadhatatlanok: a harcnak nem szabad hátat fordítani, a fegyvert nem szabad letenni, de az emberség elől sem lehet elmenekülni. Nem az a Hős, aki nem veszít, hanem aki képes veszíteni, és mégis visszamenni a vadonba.

Nem rossz, egyáltalán nem rossz egy velejéig bé B-filmtől.

20 komment

Címkék: filmkritika 4csillagos 80 klassix post apocalypse

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr251744993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clive. 2010.02.10. 11:26:00

Na Cyborg kritika kipipálva, én örülök neki :) Már csak a Pusztító ökölt és Besson Élethalálharcát vegyétek elő vagy egy átfogó Mad MAx trilógiát:)

"A Cyborg legnagyobb előnye, hogy pofátlanul egyszerű és őszinte. "

Ebben tökéletesen fogalmaztad, mert miért lehet nagyon szeretni az ilyen filmeket és miért is érdemlik meg.

lojzi1 2010.02.10. 11:35:42

A falusi videotékából vettem ki valamikor a 90-es évek elején. Engem azért ennyire nem taglózott le...

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.02.10. 11:36:46

@clive.: jön még posztapok cikk, a sorozat nem szakad meg, csak ritkábban jelentkezik.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.02.10. 11:37:29

Ramiz, mondd, hogy hangalámondással nézted... :)

Chavez 2010.02.10. 11:59:38

4 csillag? :o Na neee...

TheBerzerker 2010.02.10. 12:28:55

Albert Pyun egy zseni a maga nemében.

Chavez 2010.02.10. 12:47:48

@TheBerzerker: Az nem is kétséges! De ha Pyun és poszt-apokalipszis, akkor szerintem inkább a Radioactive Dreams, ami ha nem is egy klasszikus, de legalább nagyon hangulatos, és valamennyire eredeti is. És ha már Pyun és kiborg, akkor pedig szerintem a Nemesis ezerszer jobb ennél.

Zodear 2010.02.10. 13:25:43

5+ csillagos film :)
A középső kép a Hard Targetből való (?)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.02.10. 13:39:26

Nagyon király film!!!
De lesz Steel Dawn is Patrick Swayze-vel, ugye?!?!
;)

budaid 2010.02.10. 15:04:51

A Cyborg a poszt-apokaliptikus akciók tömény esszenciája. Egy megkerülhetetlen klasszikus.(Persze legjobb eredeti szinkronnal)Simán 5 csillag.Az első videokazettám egyik filmje (még videónk se volt). Jobb és keményebb a Nemezis 1-nél(ami szintén jó)

Edgar 2010.02.10. 16:27:29

Ez az, amelyikben felszögelik egy hajóárbócra?

Lehota Árpád 2010.02.11. 16:16:39

Hát persze hogy ez is a VICO filmje. :) @ Ramiz, teljesen átjön a kritikából, te tényleg őszintén szereted ezt a filmet! Respect h felvállalod.

Annak idején rettegve emlegettük ált.isiben hogy ez az a film ahol a Van Damme megvakította a kaszkadőrt. És a keletkezés is legendás, már ha a wikipedia nem téved: eredetileg He-Man 2 lett volna, de a jogokat elvesztette a Cannon, és kellett valamit csinálni a díszletekkel - ez már az Ed Wood-i magasság. :)

Edgar 2010.02.12. 00:44:05

@Hamlet: Akkor már töltöm is. Kössz:)

pixeldesign · http://www.pixeldesign.hu 2010.02.12. 08:31:44

Gyerekorom egyik kedvenc filmje, 10-szer biztos megnéztem. Az unokatesóm, megszerezte a helyi videotékából a film plakátját (www.wrongsideoftheart.com/wp-content/gallery/posters-c/cyborg_poster_01.jpg) és kibaszott sok legomba került, hogy elcserélhessem vele, és a kép az én ágyam felett legyen :)

doktor.dikhed 2010.02.18. 11:30:32

Jó kis film. A világvége hangulatnak sokszor külön jót tesz a kisebb költségvetés. A CGI rosszul mutat az ilyen alkotásokban (ugye, ugye Legenda Vagyok, bár ott nem csak ez volt a gond).

A Cyborg leginkább a végén fullad ki. A végső leszámolás unalmas, elnyújtott, és fele olyan látványos sincs, mint a film korábbi bunyói.

doktor.dikhed 2010.02.18. 11:31:22

ja..

"Radioactive Dreams"

Évek óta keresem. Pár napja sikerült beszerezni hosszú szenvedés után :)
süti beállítások módosítása