Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmszemle - 4. nap

2010.02.06. 11:00 Forgács W. András

Eljött amire eddig vártunk - nagyjátékfilmekből szemezgetünk. Pénteki beszámoló képben, hangban és szövegben a tovább után.

/wurlitzer/ Egy nem várt irányt vett randevú történetét követi végig a Köntörfalak. Elek Ferenc és Tompos Kátya alakítja az egymással ismerkedő párt. Elég hamar kiderül, hogy a lány számára barátságon kívül másról nem lehet szó. Mégis azon kapja magát, hogy együtt sétálnak a háza felé, a kezdeti kíváncsiságból szimpátia kezd kialakulni benne a férfi iránt, talán mert annyira más, mint az eddigi fiúi. Később, három fősé bővül a kamaradráma, teljesen más társadalmi körökben mozgó emberek zsúfolódnak egy légtérbe, lassanként leomolnak a köntörfalak, és vonakodva bár, de elkezdik megismerni a másikat.

Egy-két sorsszerű véletlen és magyar filmben az utóbbi években hallott legjobb párbeszédek gördítik előre a cselekményt. Olyan jó végre hazai filmben olyan beszélgetéseket hallani, amelyek természetesnek hangzanak. Olyan figurákat látni, akikkel szívesen töltenék el időt, kíváncsi lennék a történeteikre. És ezekhez még jár egy lassanként fényre derülő titok, amely nem várt módon kapcsolja össze a szereplőket.

Nagy előrelépés Dyga Zsombor rendezői pályafutásában a Köntörfalak. Eddigi két játékfilmje (Tesó, Kész cirkusz) szimpatikus alkotások ugyan, de a Köntörfalak már egy felsőbb ligában játszik hozzájuk képest. A szó legjobb értelmében vett profi munka. Kiérződik a hozzáértés és a jó stílusérzék a zeneválasztásból, a szoba berendezéséből, mindenből. Állandóan emlegetik a tipikus magyar filmes betegségeket: Dyga filmje mentes az összes tünettől. Ritmusos, életszerűre csiszolt dialógok, visszafogott, finom színészi játék, és ami a legfontosabb: jól megírt, fordulatos forgatókönyv. Szurkolok, hogy megtalálja majd a közönségét a Köntörfalak, mert megérdemelné a sikert, és mert már rég régóta megérdemelnének az itthoni nézők egy ilyen kvalitásokkal rendelkező magyar filmet.

Három nő vitorlázni megy a Balatonon. A Szélcsend Kováts Adél one man showja, Kovács Patríciának és Pálmai Annának csak pillanatai vannak. Az idillt már a legelején beárnyékolja néhány gúnyos megjegyzés, viccbe csomagolt sértés. A szúrkálódások lassan átcsapnak ellenségeskedésbe, szavakkal próbálják egymást megsemmisíteni, vallomásra bírni, hogy tulajdonképpen mit keres a hajón, a másik életében. Nem lehet kitérni a vallatás elől, a víz összezárja őket. Az alaphelyzet magában hordozza egy thriller lehetőségét, a Szélcsend azonban meg sem próbálkozik igazából a műfaji normák követésével. A feszültséget agyonnyomja az állandó beszéd, vagy ha őszinték akarok lenni: fecsegés. Szörnyű dolgokat vágnak egymás fejéhez és vallanak be egymásnak, de teszik mindezt művi, életszerűtlen párbeszédekben. Stresszhelyzetben, nem irodalmi igényességgel megalkotott mondatokban törnek felszínre az érzelmek. Olyan volt, mintha egy költői vénával rendelkező pszichiáter, pácienseiről vezetett feljegyzéseiből olvastak volna fel a szereplők, emiatt hiába volt a fedélzeten egy közveszélyes, súlyos pszichózisban szenvedő nő , sosem éreztem azt, hogy a másik két utasnak félnie kellene. A thrilleri, az izgalmasabb utat elkerülte a film, megelégedett azzal, hogy bemutasson egy beteg embert, és betegsége destruktív hatásait a környezetére. Egy szószátyár dráma lett a Szélcsendből, ügyetlenül beágyazott flashbackekkel és túlbonyolított kitárulkozásokkal. A végén nem éreztem mást, csak megkönnyebbülést: végre abbamaradt a folyamatos beszéd, és csend lett.

7 komment

Címkék: videó fesztivál tudósítás filmfesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr301732614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamillka 2010.02.06. 18:29:08

tényleg jó lenne, ha ezt a filmet megtalálná a közönség, mert végre egy olyan mozi, ami nem blődli, de mégse kell filmbuzinak lenni ahhoz, hogy élvezni tudd. ha néha kattog is a túlmatekozott forgatókönyv, a színészek nagyon jók, a miliő szagolhatóan pontos, a sztori nem elrugaszkodott, hanem átélhető, és a figurák ismerősek (de nem hollywoodból, hanem a szomszédból).
és az üzenete is szimpatikus. nem rendeznek tüzijátékot a végén, de nem is vágjuk föl az ereinket utána, csak megnyugszunk. vagyis én.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.06. 21:50:11

Örülök, hogy egyetértünk a Köntörfalakban. Én is szeretném, ha nyerne, de azt hiszem, sajnos nem fog. (Ezt a Hajdú-blöfföt nyomják, úgy tűnik...)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.02.06. 23:07:24

House, ez a zakó már-már olyan legyógyíthatatlan védjegyed lett, mint Lengyel Lászlónál a szürke, kötött kardigán! :)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2010.02.07. 07:18:48

@Hamlet: Azért már ne is haragudj, de egyrészt nekem több zakóm is van, másrészt Lengyel Lacinál még Enver Hodzsa is ízlésesebben öltözködött...

kamillka 2010.02.07. 12:04:34

@kamillka: mmint a Köntörfalakról írtam volt mindezt, igen.

bádernoszder 2010.02.10. 14:28:17

az uptown fellaz is ott lesz 12-én pénteken a toldi moziban a köntörfalak premierbulin. gondoltam szólok.

Talented Torrance · http://torrance.freeblog.hu/ 2010.07.04. 16:13:22

Hé, ez átverés, amit a kamerába mond az elején! Parraghrammának ettől sokkal jobb a frizurája!
süti beállítások módosítása