Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Just a Pilgrim

2010.01.26. 08:00 Rusznyák Csaba

POSZT-APOKALIPSZIS MOST! - SOROZAT, 11+1.

Ilyen lehet, amikor egy született képregényíró maszturbál: Garth Ennis világvége utáni sztorija a bigott és kannibál Clint Eastwooddal öncélú és értelmetlen, ami viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne pokolian élvezetes.



Nyolc évvel vagyunk a nagy „Égés” után: a Nap felperzselte a Földet, az óceánok elpárologtak, és az emberiségnek pusztán egy elenyésző töredéke élte túl a katasztrófát. Egyikük egy rettenthetetlen, szűkszavú, Isten igéjét hirdető vándor, egy jókora, feszületformájú égésnyommal az arcán, akinek neve nincs, küldetése viszont annál inkább van. Szárnyai alá vesz egy tucatnyi, szedett-vedett szerencsétlenből álló karavánt, melynek tagjai az egykori Atlanti Óceán medrében igyekeznek egy állítólagos hely felé, ahol még találni vizet. Közben azonban kegyetlen fosztogatók kezdik tizedelni soraikat – a vándor felveszi a kesztyűt, és a sivatagos vidéken elszabadul a pokol.



A Just a Pilgrim ötlete akkor fogalmazódott meg Ennisben, amikor legendás, Prédikátor című sorozatának már a vége felé járt, és az ahhoz fűződő kapcsolatot ez az ötrészes minisorozat le sem tagadhatná – hiszen a vak is látja, hogy a vándor erősen hajaz a Gyilkosok Szentjének karakterére. Egészen pontosan olyan, mintha kedvenc angyalgyilkosát Ennis egybegyúrta volna Clint Eastwood névtelen, a semmiből elő-, és dolga végeztével oda visszalovagló westernhősével és Dredd bíróval, aztán az eredményt rászabadította volna a Mad Max II világára, és az egészet az Alamo ostormának apokaliptikus verziójával zárta volna le. És persze már megint a vallás húzza a rövidebbet… Címszereplőnk ugyan a maga nemében határozottan hősnek, hősiesnek tűnik, de amikor a történet végén lehull a lepel valódi szándékairól, csak egy szörnyű bűneiért megrögzötten vezeklő, bigott vallási fanatikus marad, aki öntudatlanul is kénye-kedvére forgatja ki a Biblia szavait. És hogy miért vezekel? Nos, mielőtt megvilágosodott volna, egy istentelen, bűnből bűnbe eső katona volt, akiből aztán egy emberevő sorozatgyilkos vált. Isten hozott Ennis apokaliptikus világában: nem elég, hogy az egész Föld döglődik, de a maroknyi túlélő utolsó reménysége ráadásul egy félőrült kannibál kezeiben nyugszik – illetve haldoklik.



A mini a vándorral kapcsolatos, említett fordulatra épül, és valljuk meg nyugodtan, hogy anélkül nem is érne sokat – csak egy lenne a raklapnyi posztapokaliptikus történet közül, amiben a túlélők gyilkosok és fosztogatók ellen kénytelenek harcolni, miközben igyekeznek eljutni az „ígéret földjére”. Ez a fordulat azonban utólag egészen más színben tünteti fel az egész sztorit, feje tetejére állít mindent, és roppant perverzzé, gonosszá, cinikussá aljasítja az egész képregényt – vagyis ennek köszönhető, hogy egy igazi, vérbeli Ennis-művet kapunk. Persze az író kegyetlen, fekete humora korábban is meg-megcsillan, kiváló példa erre a karaván eredeti vezetőjének sorsa: először is elragadja egy hatalmas szörnyeteg, amiről kiderül, hogy nem öli meg áldozatait, hanem párzik velük – de nem, ez még csak a kezdet, innentől kezdve Ennis még három-négy hasonlóan megalázó sorscsapást mér rá, mielőtt kegyelemdöfésként atomokra robbantaná. A mellékkarakterek egyébként egyáltalán nem kiemelkedők. A történetet egy kisfiú narrálja, aki kialakít egy afféle baráti kapcsolatot a főszereplővel, de sem ez a kapcsolat, sem a kisfiú maga nem emelkedik felül a jellemző sablonokon. A főgonosz ellenben jól eltalált: olyan ordítóan klisés, eltúlzott és röhejes, hogy már önmaga paródiájává válik, és Ennisnek kétségkívül pont ez volt a célja. Hogy máshogy tekinthetnénk egy kalózra, akinek nem csak egyik szeme hiányzik, hanem mindkettő, nem csak egyik lába, hanem mindkettő, és nem csak egyik keze… de gondolom, már kapizsgáljátok.  A többi figurával foglalkozni is kár, eleve csak ágyútölteléknek vannak ott, néhányuk legfeljebb annyival emelkedik ki a tömegből időről-időre, hogy felszólalnak a vándor mellett vagy ellen.



A képregény hangulatát természetesen a főhős szűkszavú, fanatikus karaktere, és a kihalt, sivatagos Föld határozza meg. Előbbiről már esett szó, utóbbi ábrázolása a Dredd bíróból ismert spanyol Carlos Ezquerra feladata volt. A tájképek meglehetősen hatásosra sikeredtek, pedig egy sivatagos pusztasággal nem könnyű kreatívnak lenni – de köszönhetően a színezőnek is, a kies, kényelmetlenül sárgás vidéket látva tökéletes átjön a posztapokaliptikus hangulat, amit csak fokoznak a homokba félig elmerült bálnacsontvázak és hajóroncsok. A Titanic ostroma már ötlet szintjén is kiváló, Ezquerra pedig itt teljesít a legjobban: az utolsó szám dupla nyitóoldala lélegzetelállító. Sajnos azonban az akciók ezt leszámítva meglehetősen egyszerűek és laposak, ráadásul a rajzolónak a történet stílusát sem sikerült maradéktalanul visszaadnia. A Just a Pilgrimnek van ugyan egy adag szatirikus hangulata, de talán nem olyan erős, amennyire Ezquerra képei érzékeltetik – néha már-már paródiába hajló arcvonásaival túllő a célon, főleg ha mindezt szembeállítjuk a vándor találóan minimális, szenvtelen mimikájával.



Nem tudom, hogy Ezquerrának kellett volna kicsit komolyabb hangvételt megütnie, vagy Ennisnek kellett volna sokkal gonoszabb, szatirikusabb stílusban megírnia a sztorit – erősen az utóbbi felé hajlok, mert ebben a formájában a Just a Pilgrimet tényleg csak a befejezése menti meg a középszertől.



Megjelenés: 2001, Történet: Garth Ennis, Rajz: Carlos Ezquerra

18 komment

Címkék: képregénykritika 4csillagos post apocalypse

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr861026779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chavez 2009.03.27. 16:55:07

Nagy kedvencem ez a sztori, bár már jó régen olvastam. Valamikor ennél kezdtem felfigyelni Ennisre.

besucher 2009.03.27. 21:51:01

Na és mi a helyzet a Just A Pilgrim - Garden of Edennel? Azt is érdemes végignyálazni? Némileg különbözik a képi világ...

2009.03.28. 08:50:46

Jó-jó, de mikor fog itthon megjelenni???

Balfake 2009.03.30. 10:17:25

Kb. akkor, ha vmi filantróp képregényfan mecénás hajlandó lesz bukni vele pár millát csak azért, hogy az a pár ember, akit érdekel, olvashassa magyarul, bár nekik sztem rég megvan eredetiben.

Yodz 2009.03.30. 10:53:21

És eredeti nyelven hogy lehet beszrezni? Csak rendelve, vagy kapható valahol?

Rusznyák Csaba 2009.03.31. 17:38:37

A folytatás nem olvastam.
És nem tudok róla, hogy bárhol kapható lenne itthon. Marad a rendelés... A megjelenési lehetőségeit meg Balfake azt hiszem elég pontosan összefoglalta:)

Yodz 2009.04.01. 10:40:25

Na beszereztem a torrent kiadótól a cuccot és beadta, a cikkel teljesen egyetértek. A vége nagyon remek lett.
A folytatást is olvastam, az gyengébb szerintem és a kiszámítható végkifejlet, meg úgy egyáltalán a végkifejlet maga nem tetszett. Kár volt folytatni...a világ maradhatott volna mondjuk egy másik sztori erejéig más szereplőkkel, de így nem az igazi. A Pilgrim megváltozása nem fasza, ráadásul snassz. Sokszor láttunk már ilyet.

redrick 2010.01.26. 09:40:51

@vittorio: a legismerteb csunya rossz torrent oldalon fent van (garden of eden included)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.26. 10:06:05

KELL!

Azt hiszem, némileg azonos témában nyomulunk a művész úrral :)

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.01.26. 12:19:48

"Megerőszakolt egy óriás tintahal, az, hogy később lelőtte nem számít megmentésnek." legnagyobb idézet all time! XP

redrick 2010.01.26. 12:32:46

@Oidipus Prime: hohh, telleg jo. Es honnan van idezve?

redrick 2010.01.26. 17:47:17

@Oidipus Prime: uuhh... bocsi. Elnezve ezt a valaszt, biztos nem az Isteni Beke a Gyakorlatban Zen Szerzeteseknek- bol idezel

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.01.26. 18:40:24

@redrick:
A fenti cikk tárgyából idézett kedves Primusunk, ha jól tévedek...

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.01.28. 16:11:28

@Santito: Ön nyert! (:@redrick: Nem, a "Hogyan ne kössünk bele nyilvánvaló dolgokba" című könyvből.

redrick 2010.01.29. 16:02:05

@Oidipus Prime: Jaerteeem! Azt hitted beled kotottem? Ahhfranc... En meg mar azt hittem, egy igazi mizantroppal futottam ossze, kozben meg csak siman hulye vagy :)
Dehogy kotottem beled, tenyleg tudni akartam...
süti beállítások módosítása