Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Waterworld

2010.01.15. 08:00 Linkovic Csumoszky

POSZT-APOKALIPSZIS MOST! - SOROZAT, 8.

A globális felmelegedés kellemetlen következményeivel az erre szakosodott aktivisták idestova két évtizede riogatnak bennünket. A téma mindenesetre kézenfekvő táptalaja a poszt-apokalipszisben utazó filmeseknek. A Riddick-et jegyző David Twohy és a Robin Hood-ot dirigáló Kevin Reynolds a 90-es évek közepén kollaborált, hogy a környezetvédők jövőről alkotott pesszimista jóslatait egy meglepően szórakoztató nagyköltségvetésű kalandfilmbe oltsa.

Bár Twohy víziója egy cseppet sem szívderítő: a távoli jövőben az emberi civilizációt üvegházhatás okozta kataklizma pusztítja el. A tengerszint drasztikus emelkedése a Föld felszínét hatalmas összefűggő óceánná változtatta, a világméretű katasztrófát csupán az emberiség maroknyi hányada élte túl, alkalmazkodva a vízi élet viszontagságaihoz.

Az evolúció az alkalmazkodás nagymestere, lehetne akár ez is a film tanulsága. A történet főhőse ugyanis egyel feljebb lépett a törzsfejlődés ranglétráján, hogy jobban alkalmazkodjon a világ megváltozott játékszabályaihoz. Az öntörvényű utazó a tengerek Piszkos Harry-je, „nem ismer szánalmat vagy irgalmat” és még kislányokat is öl. A róla szóló legendák szerint legalábbis. A magányos tengerész érző szívét végül Enola, a csodabogár-forma kislány hozza felszínre, aki állítólag magán hordozza a szárazpart – az utolsó megmaradt szárazföld - kulcsát. Erre pályázik mindenki, legfőképpen a tenger banditái, a Füstölők, s őrült vezérük, a Káplán. Costner persze nem adja könnyen a bőrét és magányos kalandozóból tökös vízirambóvá változik a film utolsó harmadára.

Hívhatnánk a filmet úgy is, hogy „Mad Max jetskivel”, merthogy Costner karaktere szinte semmiben sem különbözik a poszt-apokaliptikus road-movie-ik ikonikus alakjától. Elég, ha az országutat tengerre, a szupertuningolt autót rozsdás vasakból összetákolt hajóra, az országuti gengsztereket jetskiző banditákra, az országút harcosát meg a tenger rambójára cseréljük. Bár az általa megformált karakter múltjáról semmit sem tudunk (valószínűleg nincs is neki), de Max-hez hasonlóan ő a megtestesült magány, a nagybetűs antihős, hideg, precíz, találékony és halálos, ha a füstölőkről vagy a hajóján termesztett paradicsompalántákról van szó.

A remek poszt-apokaliptikus miliő ellenére a film cselekménye egy kalandfilm és egy road-movie mezsgyéjén egyensúlyoz, de a vígjáték sem túlzó, a film ugyanis egyetlen percig sem veszi komolyan önmagát. Világégés ide vagy oda, a gonosztevők önmaguk iszonyatos paródiái (még Jack Black is feltűnik a színen), a történet meg nem sokat törődik az emberi civilizációk végzetével, tengereket átszelő magányos hőse és későbbi kompániája sokkal fontosabb számára. Dennis Hopper, mint a vízi banditák vezére pompás választás, a főgonoszok humoros karikatúrája.

Nem is titok, hogy a film a kritikusok és a nézők szemében is hatalmasat bukott. A világégés utáni mozi jellemzően B-filmes műfaj, kis költségvetéssel is remekül működik, sőt leginkább csak úgy. Mit kezdjen a popkornt majszoló néző egy 170 milló dollárból készült B-mozival? El tudom képzelni, hogy sokan tengeribetegen jöttek ki a moziból.

A producerek is hasonlót érezhettek. A viszontagságos forgatás 150 napig tartott és 170 millió dollárt emésztett fel. A produkció súlya alatt összeroppani látszó rendező forgatás közben lelécelt, a filmet végül Costner segítségével fejezték be.

Az idő azonban mindent megszépít, különösen igaz ez a filmvilágra. James Newton Howard élete legjobb zenéjét szállította (a törzsi motívumokkal teletűzdelt filmzene telitalálat), a sors (és a stúdiórendszer) iróniája csupán, hogy az eredeti zeneszerző helyére ugrott be. Dean Semler felvételeit digitális látvánnyal tökéletesítették, munkájuk a valaha készült leghitelesebb vízivilágot eredményezték. A monumentális díszletek, a kaszkadőrök és pirotechnikusok munkája pedig eloszlatja azt a rosszindulatú pletykát, miszerint a filmen nem látszik meg a brutális költségvetés.

A forgatókönyv következetlensége itt-ott kikezdhető ugyan (honnan szereznek a füstölők benzint?), de a film lendülete nem hagy időt rá, hogy ezen agyaljunk. A lendületes cselekmény, a komikus felhang és az optimista (bár keserédes) végkicsengés kétséget sem hagy afelől, hogy a Waterworld ízig-vérig kalandfilm, méghozzá a legjobb fajtából.

27 komment

Címkék: filmkritika 4csillagos post apocalypse

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr961666012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gulandro 2010.01.15. 09:23:59

Még sosem láttam, egyszer majd pótolom. Mindig is érdekelt.

2010.01.15. 09:55:57

Sajnálom, hogy kicsit nyálas a vége meg, hogy viccesre van itt-ott véve.
De így is az egyik kedvencem.
Az alapötlet és a hangulat rendkívül erős, a film minden hibájáért kárpótolnak.

Wild Colonial Boy 2010.01.15. 10:59:21

A legnagyobb hibát a film propagálásával követték el, mindenki egy iszonyatosan jó filmet várt, ahol meglátszik a beleölt pénz, és valami teljesen újat nyújt. A "csak" jó, korrekt mozi ezeket az elvárásokat nem teljesítette, és hiába volt így is jobb mint az átlag, az emberek csalódottan jöttek ki róla.

lojzi1 2010.01.15. 11:11:20

Nekem is kimaradt eddig, de tervbe van véve. Mi igaz abból a pletykából, hogy létezik egy x óra hosszú extra változat ami sokkal-sokkal jobb mint a moziba összevágott?

Dr. No 2010.01.15. 11:21:13

Hogy a füstölők honnan szereztek benzint, az pont, hogy nem róható fel a film "következetlenségének": a bázisuk ugyanis egy óriás tartályhajó, amikor elsüllyed a végén, látszik a neve is, ha jól emlékszem, Exxon Valdez. Meg van egy jelenet, amikor egy öreg faszitól kérdezik meg, mennyi "fekete lé" van még, aki benn ül a tartályban egy gumicsónakban, és válaszol, hogy a felénél kevesebb maradt.

A hülyeség inkább az, hogy azóta, amikor a katasztrófa megtörtént, még csak a tartályhajónyi olaj fele fogyott el, de a kopoltyús ember már kifejlődött. Most akkor mennyi ideje is van ez az állapot?

Egyébként teljesen mindegy, szerintem leginkább érdektelen volt ez a film.

elefes 2010.01.15. 11:29:46

Mindig is szerettem ezt a filmet és nem is értettem, miért nem tetszik az embereknek. Costnernek pedig jól áll a genyaság, a Milliókért a pokolbólt is ezért szeretem, kár, hogy ott a végére meglágyul a szíve...
Ebben a filmben van, hogy a Dennis Hopper Szilágyi Tibor hangján mindenkit hapinak hív?

Varga Denes 2010.01.15. 12:02:41

@Dr. No: Az Exxon Valdez név az egyik legnagyobb poén a filmben, ez volt az a tankhajó, ami megfeneklett Alaszka partjainál és természeti katasztrófát okozott.

Rusznyák Csaba 2010.01.15. 12:54:11

Dögunalmas és fantáziátlan film, ötlettelen akciókkal. Bár még mindig fényévekkel jobb, mint a Postman. Viszont a zenéje tényleg fantasztikus.

Edgar 2010.01.15. 14:26:37

Ha szándékosan csinálták ilyen hülyén sablonosra a gonoszokat, akkor ez az a vicc, ami legfennebb Bud Spencer-filmeknél jön be.
Jó jelmezek, fasza díszletek, csodálatos zene, néhány jó kép. A többi feledhető.

terran 2010.01.15. 14:44:41

ÉN IMÁDOM

-kár hogy a nő olyan rusnya benne
-viszont Costner vitorlása kurva menő (amíg szét nem lövik)
-tetszett, hogy talaj volt a fizetőeszköz(az ivóvíz mellett)

A nyálas részeket utáltam benne. Ebből kéne remake-et csinálni vazze. Csak ki helyettesítené Costnert :(

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.01.15. 17:19:40

húúú télleg Postman....nah az.....remélem lesz róla írás....Waterworld nekem elvesztette a szavatosságát, kiskoromban tetszett aztán meg nem annyira

Varga Denes 2010.01.15. 22:47:00

@lojzi1: Nemrég kiadták dvd-n a rendezői változatot a tengerentúlon, az majdnem fél órával hosszabb mint a mozis. Azt néztem meg pár napja, sajnos nagyon régen láttam már a mozis verziót, ezért nem tudom mik voltak a rendezőiben az új jelenetek. Jó kis film a Waterworld, nekem is csak a nyálas részekkel voltak problémáim.

2010.01.16. 10:44:07

Dennis Hopper? Na akkor ezt majd megnézzük.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2010.01.16. 14:56:58

Mindig is mondtam én, hogy nem olyan rossz film ez attól függetlenül, hogy milyen nagyot bukott.

Geldrin · http://geldrin.deviantart.com 2010.01.16. 20:34:12

@Dr. No: Nem gondolhattad komolyan, hogy a film szerint az evolúció nyomán alakult ki a kopoltyúval is rendelkező ember... Egy hasonló visszafordíthatatlan katasztrófa küszöbén szerintem az emberiség megpróbálkozna a génmanipulációval.
"Ha a hegy nem megy Mohamedhez, ..." ugyebár.

elefes 2010.01.17. 00:03:32

@The Man Who Laughs: Az, hogy egy film megbukik, sajnos inkább a tömeget, mint a filmet jellemzi. Annak idején a fantasztikus labirintus is így járt, ami számomra teljesen elképzelhetetlen.

A bővített változatra én is kíváncsi vagyok.

Menekülés Absolomból lesz?

Dr. No 2010.01.17. 00:48:03

@Geldrin: Miközben mindent elönt a víz? És a filmbeli technológiai szinten? Na ne már.

martinriggs 2010.01.17. 08:06:11

@Olorin: csatlakozom a véleményedhez, ezt a filmet már többször lesugározta valamelyik tv csatorna(és nem Scotty)az utóbbi két évben, és én mindannyíszor próbáltam felvenni a film ritmusát, de kudarcot vallottam, az első vagy a második reklámblokknál feladtam és átkapcsoltam egy másik filmre, de visszatérni nem tértem vissza rá utána...tudom, a hiba bennem van.:-)

martinriggs 2010.01.17. 08:08:48

Amúgy a Káplárnak vagy hogyan is hívják, szóval van benne egy-két viccesebb beszólása(mikor a szemgolyóját visszaoperálják és fércmunkát végeznek)de ezeken kívül semmi említésreméltó nincs a filmben.

Blackrock (törölt) 2010.01.19. 11:54:34

Én nem is értettem, hogy miért lett bukta ez a film. Nekem teljesen bejött. Okés, nem az évezred mozija, de szórakoztató.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.01.21. 02:34:31

azért elkérném a barnítókrém receptjét, amivel a filmben kábé minden egyes színész és a legutolsó statiszta is tetőtől talpig be lett kenve. :)

ködlámpa · http://kodlampablog.freeblog.hu/ 2010.01.21. 11:19:57

Nincs semmi baj ezzel a filmmel. A mai felpörgetett akciók és digitális fedáksárik korában egy pillanatig sem érzi az ember megkopottnak, túlhaladottnak, amikor újranézi. Costnernek jól áll a szerep, jó a vízivilág, s bár sematikus, teljesen rendben van a történet is. Dennis H. pedig tényleg kiváló ellenlábas, az irónikus hang pedig direkt jót tesz a filmnek!

Sven04 2010.04.18. 19:32:08

Szeva. Tudnátok segíteni abban, hogy mi annak a számnak a címe amikor mennek az öreghez a kocsival megnézni mennyi fekete szósz van még. Amikor betolják a kocsit és a cigit dobálja a kocsiból, az alatti zene címe érdekelne. Köszi.
süti beállítások módosítása