Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Rock 'n Roll Szamuráj

2010.01.13. 08:00 virtualdog

POSZT-APOKALIPSZIS MOST! - SOROZAT, 6.

Az 50-es évek össznépi hidegháborús parája annyira sikeresen beleégette a világvége fenyegető rémét az emberiség kollektív tudatába, hogy azóta sem sikerült szabadulnunk tőle, és jó eséllyel nem is fogunk, amíg világ a világ (nyugi, most már tényleg nemsokára vége!). Az atomháborút olykor felváltják az alakváltó űrlények, a megállíthatatlan vírusok vagy a türelmetlen és robbanékony meteorok, de az tény, hogy milliószor majdnem lepusztult már a Föld a filmvásznakon, és tán még többször nem csak majdnem.

Az azonban közös a legtöbb egészséges lelkületű poszt-apokaliptikus valóságban, hogy a világégések egy kicsit lágyszívűek: sosem törekszenek a tökéletesen sikeres munkára. Egy-két tökös hőst és antihőst ugyanis mindig életben hagynak, és meztelen nőket is meg benzinfaló guruló isteneket, hogy legyen elég Ratata és Vruummm és Aaah! Aaah!. A Rock 'n' roll szamuráj (eredeti címe: Six String Samurai) nem árul zsákbamacskát: az első perctől világos, hogy a maszkulin töltetet ezúttal a huszadik század oly népszerű hathúros fétisei és a sokszor bevált élesre fent katanák hivatottak szolgáltatni.

Ezek után remélem senkit nem lep meg, ha azt mondom, hogy Elvis a Király - nem, most tényleg: ő Amerika királya -, és Las Vegasban lakott, ami a világ közepe az óceán másik oldalán és halála óta a trónkövetelők úticélja. Pontosan ide tart hősünk, nyomában egy hallgatag fiúval, akit lépten-nyomon megpróbál valaki másra sózni, és felettébb goromba vele, de persze azért nem minden nem arany, ami nem fénylik...

Látszólag minden adott tehát egy kiadós ökörködéshez, a poszt-apokaliptikus környezet és az erőteljes B-filmes hangulat pedig igazán nem lehet gátja a kibontakozásnak: senki nem vár el logikus cselekményvezetést vagy aprólékosan felépített jellemeket egy szótlan Buddy-Holly klón rockandroller haramiák tucatján vágja keresztül magát, hogy zenei párbajt vívhasson Elvis koronájáért. A komolytalanság azonban sohasem helyettesítheti a kreativitást, ahogy azt minden gyakorlott rossz-film rajongó jól tudja. Csak egyetlen módon lehet igazán elbukni: ha a néző unatkozik.

A Rock 'n' roll szamuráj azonban, sajnos, a sokat ígérő alapötleten túl nem sokat tud nyújtani, azaz nem teljesíti a saját maga által gerjesztett elvárásokat: hiányoznak a valóban látványos összecsapások, a vadállat zenei betétek és lenullázott világban játszódó filmektől elvárható fura figurák. Minden kicsit túl finom, még a humor is - pedig az aztán igazán nem pénz vagy technikai szakértelem kérdése. De nem próbál a film titokban komolyabb mondanivalót sem átadni vagy minimális eredetiséget csempészni a drámaibb jelenetekbe.

Kár érte, nem volt pedig olyan magasan az a léc. Hogy a fáradhatatlan, minimálpénzből megvalósított, simán újranézhető ökörködés mennyire nem teljesíthetetlen, arra pedig jó példa a több szempontból hasonló, rengeteg műfaji paródia-elem tartalmazó Straight To Hell. Összeszedetlennek összeszedetlen az is (talán még sokkal inkább), de annyival ötlettel telibb és változatosabb, hogy még!

Igaz, nincs benne Elvis, se katanák.

21 komment

Címkék: filmkritika 3csillagos post apocalypse

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr571622022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lojzi1 2010.01.13. 08:20:13

Poszt-apokaliptikus rajongóként kötelező vétel volt 990Ft-ért. De sajnos valóban a nézhetetlenül sz*r. A mélypont azzal az Alice Cooper szerű halálmadárral való leszámolás, hogy "a metál legyőzi a rock and rollt".
Ha B kategória, akkor sokkal inkább már a Jugger (Hősök vére) Rutger Hauerrel vagy a Neon City Michael Ironside-dal. Sőt, még a Patrick Swayze-s Puszta acél is sokkal inkább.
A témában nekem továbbra is megkerülhetetlenül a Fallout 1-2 PC-s RPG az etalon, a legcsavarosabb, legmegdöbbentőbb és legnyomasztóbb, legzavarbaejtőbb események abban történtek.

Blackrock (törölt) 2010.01.13. 09:34:49

Atyaisten, én láttam ezt a filmet. Borzasztó fos volt. A végén a Slash-szerű főbosstól a padlón voltam.:)

clive. 2010.01.13. 10:58:08

Szerintem is baromi rossz film.

Ha már posztapokaliptikus filmek, akkor a Mad Max 2. Az a legjobb film ebben a műfajban. Egyik kedvencem a műfaj abszolút királya számomra.

De szerintem érdemes megemlíteni Luc Bessontól az Élethalálharcot, ami elég egyedi lett és nem is rossz.

Vörös hajnalt még nem láttam, de sokan dícsérik.

Dr. No 2010.01.13. 11:28:08

Annyira zért nem volt rossz ez a film, én simán végig tudtam nézni, és meg voltam rajta lepődve, mivel sokkal rosszabbat vártam (valami olyasmit, mint az egészen aljzatbeton-szerű Return of the Rollerblade Seven). Talán éppen az is volt vele a bajom, hogy annyira azért nem volt rossz, hogy végig sírja-röhögje az ember. (Mondjuk a Rollerblade Seven az csak sírás, szigorúan.)

A Vörös hajnal meg szerintem nem poszt-apokaliptikus, hanem inkább politikai fikció.

lojzi1 2010.01.13. 11:43:49

@clive.: bizony, ez a sok kukából öltözködő, házikésztésű kézifegyverekkel hadonászó, fejpántos motorizált, gyakran kutyabarát buckalakós filmek mind a Mad Max 2 hónaaljából nőttek ki. Előtte a Fallout készítői is leborulnak és az egyik helyszín nevét (Broken Hills) a film közép-ausztráliai forgatási helyszínéről, Broken Hill-ről kapta.
Lehet hogy volt korábban is ilyen, de a hatása ennek volt a legnagyobb.

RazorBlade 2010.01.13. 11:58:02

A komolyabb vonal is képviselteti majd magát? pl.:
- Pisma myortvogo cheloveka (Halott ember levelei, 1986)
- Obi-Oba Koniec Cywilizacji (Obi-Obá, a civilizáció vége, 1983)
- Malevil (1981) ?

exactlee 2010.01.13. 12:34:36

Szerintem teljesen nézhető még ez a film, nagyon jó zenékkel.

lojzi1 2010.01.13. 12:34:50

@RazorBlade: Obi-oba nagyon ott van! A viccesebb vonalból a Szexmisszó ha már lengyel filmek :))

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2010.01.13. 14:14:13

@RazorBlade: A Malevil filmet nem láttam még. Mennyire lett jó könyvadaptáció, vélemények?

Chavez 2010.01.13. 14:35:43

@Zsoca87: Én a könyvet nem olvastam, de a film fájdalmasan unalmas és béna volt. RTL adta párszor.

Dr. No 2010.01.13. 15:05:19

@RazorBlade: Amiket írtál, azok tényleg jók, de teljesen más kategória, semmilyen szinten nincs közük ahhoz a posztapokaliptikus világhoz / hangulathoz, amit pl. a tárgybeli Rock and Roll Szamuráj is felvázol. Egyáltalán , ahhoz a Mad Max 2-ből kinövő újbarbáros filmbokorhoz sincs közük. Egyszerűen csak a témájuk köti össze őket.

v_lad 2010.01.13. 19:20:19

Én többször is megnéztem, persze akárkinek is mutattam, mind padlót fogott tőle, de nekem bejött.

Érdekes módon még a főmufti antagonista, nyilazó metál halál is bejött.

Kedvencem azért még mindig az Orosz inváziós hadsereg önreflektáló beszélgetése, egymás közt.

- Miért nem lőjük le?
- Hát mert '78 óta nincs lőszerünk.

Persze ez az idézet most nem száz százalékosan pontos.

salander 2010.01.13. 19:36:54

Ha már a 6-string samurai előkerült, akkor megkérdem hogy ezen műfajban a The Beach Party at the Threshold of Hell lesz-e majd? :]

RazorBlade 2010.01.13. 22:36:51

@Dr. No: igaz, ezek nem az "újbarbáros filmbokor"-ból kinőttek, hanem egy komolyabb irányvonalat képviselnek - főleg a Halott ember levelei - a posztapokaliptikus filmek között. Arra utaltam, hogy volt itt most "újbarbáros", képregény, képregény-adaptáció, lehetne egy komolyabbról is írni. Igy lenne kerek a kép...

Gulandro 2010.01.14. 01:29:33

Nálunk örök klasszikus, 5 csillaggal. Vannak filmek amiknek jár a kult jelző...ez is az.

Chavez 2010.01.14. 03:59:45

Én meg már csak a The Red Elvises miatt is imádom ezt a filmet. Kétszer is láttam őket élőben, és állítom, a világ legszimpatikusabb zenekara. Pont valami ilyesmi filmbe valók.

martinriggs 2010.01.14. 19:24:04

na, ezt a filmet egyszer egy haveromnál(pszeudo-entelektüel haver)kellett végigszenvednem...a srác azóta nem a haverom.

martinriggs 2010.01.14. 19:26:36

már olyan fizikai fájdalmakat okozott a nézése akkor, hogy különbözö magyar szinkronhangokat kellett odaképzeljek a valós magyarhangok helyett hogy valahogy szórakoztassam magamat...ez eddig csak Albert Pyun A világvége után című filmjénél sikerült....

martinriggs 2010.01.15. 01:36:12

amúgy a film első fele alatt végig az az érzésem volt hogy ezt a fénymásoló-ügynökszerű szamurájt az L.A. Confidential-os Guy Pearce ikertesója játsza mert ő is tehetséget érzett magában de leginkább alkotóikedvet.És ezt nem vette el tőle senki...

Nakedape 2010.01.23. 09:56:29

red elvises nagyon jó, a film az azért nagyon rossz, mert lehetne alsóközepesnek is tartani,de belenget egy nagyon jót..és nem az lesz..

amúgy a malevil meg nagyon jó könyv, filmet nem láttam, de azt hiszem nem is hiányzik:)

doktor.dikhed 2010.01.27. 19:24:57

Ja, jó ötlet, közepes kivitelezés. Sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a filmből. Jobban meg lehetett volna lovagolni a Rock 'n Roll - Metál ellentétet...
süti beállítások módosítása