Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

GeexKomix különkiadás - Az évtized legjobb képregényei

2010.01.11. 08:00 Geekblog

Elkerülve a az év végén/elején hagyományos listamániát, gondosan kivártunk, hogy elcsendesedjenek a hullámok és mielőtt menetrendszerűen folytatnánk a GeexComixot, átnyújtunk nektek egy ajánlót az elmúlt évtized legjobb képregényeiből - Olórin és Santito válogatásából.

Évtizedes Top10 - ongoing sorozatok


American Virgin (Vertigo, 2006)
Írta: Steven T. Seagle (Uncanny X-Men, Sandman Mystery Theatre)
Rajzolta: Becky Cloonan (Demo)

Adam Chamberlain, az ismert televangelista fia a szexuális absztinenciát hirdető tévés roadshow-jában a kamerák előtt fogadja meg, hogy szüzességét csak az egy igaz szerelmének, Cassandra-nak adja oda az esküvő napján, ezzel utat mutatva eltévelyedett fiatalok tízezreinek. Amikor kiválasztottját egy békemisszió alatt terroristák gyilkolják le brutálisan az egész világ szeme láttára, Adam megfogadja, hogy kézre keríti a gyilkosait. Afrikába utazik, felbérel egy Mel nevű zsoldost és a szex és a vallás témáját körüljáró önismereti utazás veszi kezdetét az évtized egyik legkiszámíthatatlanabb fordulatokkal operáló képregényében.

X-Factor (Marvel, 2005)
Írta: Peter David (The Incredible Hulk, SpyBoy, The Dark Tower)
Rajzolta: Ryan Sook (BPRD, Arkham Asylum: Living Hell), Renato Arlem és még sokan mások

A Marvel-univerzum talán egyik legérdekesebb (és ehhez képest méltánytalanul kevéssé ismert) karaktere Jamie Madrox, vagyis Multiple Man, aki egy egy tévés vetélkedőben nyert pénzből nyit detektívügynökséget a (több szempontból is) kataklizmikus House of M eseményei után. A szokatlan hangvételű és nagyszerű ötletektől sziporkázó szuperhős-sorozatban társai (Strong Guy, Siryn, Rictor, Monet, Wolfsbane, Layla Miller) és saját duplikátumai segítségével ered a Decimation során bekövetkezett események rejtélyének nyomába.

Seven Soldiers (DC Comics, 2005)
Írta: Grant Morrison (The Invisibles, New X-Men, All Star Superman)
Rajzolta: Simone Bianchi (Batman, Detective Comics), Cameron Stewart (Catwoman, The Other Side), Ryan Sook, Frazer Irving (Necronauts, Silent War), Pascal Ferry (Adam Strange), Yanick Paquette (Terra Obscura, Wonder Woman) és Doug Mahnke (JLA, Final Crisis)

Rendkívül egyedi metasorozat és a DC kiadó elfeledett, ám Morrison által feltámasztott hőseinek legfurcsább team-up-ja, melyben a hét különböző hangulatú és stílusú rajzoló alkotta négyrészes minisorozat főhősei (Shining Knight, Manhattan Guardian, Zatanna, Klarion the Witch Boy, Mister Miracle, Bulleteer, Frankeinstein) csupán a befejező két részben találkoznak, hogy megakadályozzák egy jövőből érkező idegen faj invázióját.

Fables (Vertigo, 2002)
Írta: Bill Willingham (Elementals, Patheon, Thessaly, Witch for Hire)
Rajzolta: Mark Buckingham (Marvelman)

A magyarul is megjelent (és érthetetlen módon megbukott) briliáns urban fantasy ugyan megbicsaklott egy kicsit a Great Fables Crossover (három sorozat: a Fables, a Jack of Fables és a The Literals kilenc részes közös sztoriszála) során, melyben egész valóságunkat kellett megmenteni Bigby farkas, Jack és a Page-nővérek vezetésével, most azonban Fabletown lakói újabb titokzatos ellenséggel, Mr. Dark-al kerülnek szembe, egyúttal visszatérve a szokásosan átlagon felüli karakter- és történetvezetéshez.

The Walking Dead (Image Comics, 2003)
Írta: Robert Kirkman (Invincible, Marvel Zombies, Battle Pope)
Rajzolta: Tony Moore (Fear Agent, The Exterminators), Charlie Adlard (Savage, The Establishment)

A zombi-apokalipszis után az összeomlott civilizáció romjain a túlélésért küzdő Rick és családja fekete-fehér és (az adott zsáneren belül) realisztikus Odüsszeiája az év(tized) meglepetése volt, szenzációs ötletek, gondosan felépített karakterábrázolás, mélymerülés az emberi természet legsötétebb bugyraiba. Mindezt megkapjuk és még többet is, hiszen Kirkman Joss Whedon-hoz hasonlóan nem bánik kesztyűs kézzel még a legkedveltebb szereplőkkel sem, ahogy azt a The Walking Dead egy fordulópontot jelentő epizódjának mottója tökéletesen világossá is teszi: No one is safe!

100 Bullets (Vertigo, 1999-2009)
Írta: Brian Azzarello (Batman, Hellblazer)
Rajzolta: Eduardo Risso (Aliens, Transmetropolitan, Logan)

A világot háttérből irányító hatalmasságok, és az ő, egy tucatnyi kíméletlen, vérprofi gyilkosból álló rendfenntartó erejük közti háború szövevényes intrikákkal teli krónikája – egy sorozat, amiben sosem tudhatod, hogy mi történik a következő oldalakon. Azzarello és Risso mesetrien vegyíti a noir és a ponyva elemeit, sztorinként teremt játszi könnyedséggel szenzációs karaktereket, és egy olyan véres, mocskos, „semmi sem az, aminek látszik” elve szerint épülő bűnügyi eposzt tár elénk, amelyhez foghatóval aligha találkozhattunk korábban.

Daredevil (Marvel, 2001-2006)
Írta: Brian Michael Bendis (New Avengers, Powers, Ultimate Spider-Man)
Rajzolta: Alex Maleev (Mighty Avengers, Spider-Woman)

Még hogy a szuperhősképregények nem lehetnek komolyak! Bendis csaknem 50 részes, Fenegyerek nyilvánosságra került identitása körül bonyolódó sztorifolyama sötét hangulatú, intelligens, aprólékosan kidolgozott crime-comic, minimális hősakcióval, maximális lelki pokoljárással, és ehhez méltón érett, noiros, pózolásmentes képi világgal.

Gotham Central (DC, 2003-2006)
Írta: Ed Brubaker (Captain America, Daredevil, Uncanny X-Men), Greg Rucka (Batman, Queen & Country, Whiteout)
Rajzolta: Michael Lark (Daredevil, Sandman Mystery Theatre)

Rendőrök élete a világ legveszélyesebb városában, őrültek és pszichopaták közt, egy denevér árnyékában. Brubaker és Rucka sorozatában csak úgy tobzódik a tehetetlenség, a düh és a frusztráció, ahogy az egyszerű emberek hatalmas gonoszokkal szállnak szembe, miközben az árnyékokban bujkáló hős kénye-kedve szerint rángatja őket dróton. A Renee Montoya homoszexualitását körüljáró, Kétarcot is szerepeltető Half a Life pedig máig a DC egyik legnagyobb kritikai sikert aratott sztorija.

Powers (Image, 2000-2004, első sorozat)
Írta: Brian Michael Bendis (Daredevil, New Avengers, Ultimate Spider-Man)
Rajzolta: Mihcael Avon Oeming (B.P.R.D., Judge Dreddm, The Mice Templar)

Szuperhősök és a való világ: mára ez a koncepció is szinte teljesen kifulladt, de amikor Bendis 2000-ben elkezdte a nagyhatalmú gonoszokkal és igazságosztókkal teli világban egyszerű nyomozókként dolgozó páros történetét, még nagyjából frissnek számított – főleg ilyen noiros körítéssel. Realisztikus, a mi világunk rákfenéire is folyton rámutató sztorik, remek karakterek, fantasztikus dialógusok, és egy feledhetetlen finálé: a hétrészes, korábbi történeteket összefogó Forever az egyik legnagyobb erejű amerikai képregény, amit valaha írtak.

Transmetropolitan (Vertigo, 1997-2002)
Írta: Warren Ellis (Excalibur, Fell, Hellblazer, Astonishing X-Men)
Rajzolta: Darick Robertson (The Boys, Punisher: Born)

Warren Ellis minden idők egyik (?) legkarizmatikusabb seggfejét adta a világnak: a gonzo újságírás cinikus mestere, Spider Jerusalem, sajátos magánháborút folytat a bizarr jövőben egy korrupt elnökjelölt ellen. Maróan gúnyos és gonosz, politikailag totálisan inkorrekt, erőszakkal, káromkodással és szexszel teli társadalmi szatíra, aminek egy all-time listán is ott lenne a helye.

Évtizedes Top10 – mini/graphic novel/one-shot

 

Authority (Wildstorm, 1999-2000)
Írta: Warren Ellis (Excalibur, Fell, Hellblazer, Astonishing X-Men)
Rajzolta: Bryan Hitch (Fantastic Four, The Ultimates)

A gonoszoknak nincs kegyelem! Warren Ellis hardcore szuperhősei nem nyafognak, nem moralizálnak, nem aggályoskodnak, hanem egyszerűen csak kőkeményen odabasznak mindenkinek, aki rossz szemmel néz Angliára. Emellett a banzáj mellett a DC és a Marvel összes gigaeseménye együtt is eltörpül: Ellis és Bryan Hitch ezzel a 12 résszel teremtette meg a szélesvásznú képregény fogalmát.

Blankets (Top Shelf, 2003)
Írta és rajzolta: Craig Thompson (Goodbye Chunky Rice)

Egyszerűen és röviden: minden idők egyik legszebb, leghitelesebb története (nem csak képregényes vonatkozásban) a felnőtté válásról és az első szerelemről – ráadásul vizuálisan is lehengerlő.

Criminal: Lawless (Icon, 2007)
Írta: Ed Brubaker (Daredevil, Uncanny X-Men, Sleeper)
Rajzolta: Sean Phillips (Hellblazer, Sleeper)

Az örök nyertes páros, Brubaker és Phillips talán eddig legzseniálisabb munkája. A második Criminal-mini a bosszút használja kiindulási alapnak, de a stilizálástól mentes, földhözragadt, kíméletlenül realista bűnügyi dráma még vesz pár váratlan kanyart, mielőtt célba ér egy nem konvencionális, gyomorszájütéssel is felérő befejezéssel.

League of Extraordinary Gentlemen (Wildstorm 2002-2003)
Írta: Alan Moore (From Hell, Watchmen)
Rajzolta: Kevin O’Neill (Judge Dredd, Marhal Law)

Senki nem tud olyan briliánsan történetet mesélni történet nélkül, mint Alan Moore. A Világok harcát a LoEG univerzumába katapultáló minisorozat hősei hat részen keresztül mennek erre-arra, történik velük ez-az, hogy a végén a legtöbben csak nézői legyenek a tripodok legyőzésének. És mégis (vagy részben éppen ezért?), Moore képregénye igazi mestermű: a megteremtett világ lélegzetelállítóan részletes és (minden bizarr eleme ellenére) hiteles, a karakterekről pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Mr. Hyde és a Láthatatlan ember „összecsapása” (haha) a 2000-es évek egyik legemlékezetesebb jelenete.

Pride of Baghdad (Vertigo, 2007)
Írta: Brian K. Vaughan (Ex Machina, Y The Last Man)
Rajzolta: Niko Henrichon (Fables, Sandman)

Az Irak egyik bombázásakor az állatkertből kiszabadult oroszlánfalka valós alapokon nyugvó története – természetesen maguknak az oroszlánoknak a szemszögéből. Brian K. Vaughan gyönyörűen szívszorító képregénye a háborúnak azt az oldalát vizsgálja, amiről csak kivételesen ritkán esik szó (pl. a The Thin Red Line-ban): a szenvedő természetét. Niko Henrichon szemkápráztató rajzai az oroszlánok sorsával együtt égnek bele az olvasó emlékezetébe. Ennek a graphic novelnek olyan művek mellett van a helye a polcon, mint a Blankets és a Watchmen.

Fables: 1001 Nights of Snowfall (Vertigo, 2006)
Írta: Bill Willingham
Rajzolta: Todd Klein, James Jean, Jill Thompson és sokan mások

Szemet gyönyörködtetően megfestett, keretes szerkezetű antológia, melyben Snow White meséli el a Fables-univerzum több szereplőjének az IGAZI történetét a szultán szórakoztatására (és egyben ötletet adva Sehrezádénak a túlélésre): fellebben a fátyol a Békaherceg tragikus történetéről, kiderül hogyan esett Hófehérke a hét törpe fogságába és hogyan állt bosszút, pontosan ki is minden idők leghatalmasabb boszorkánya és honnan származnak a Nagy Ordas Farkas félelmetes képességei. A fő sorozat ismerete nélkül is garantált szórakozás.

The Escapists (Dark Horse, 2006)
Írta: Brian K. Vaughan (Y: The Last Man, Pride of Baghdad, Ex Machina)
Rajzolta: Steve Rolston (Queen and Country, One Bad Day), Jason Shawn Alexander (Gotham Central)

Michael Chabon Pulitzer-díjas regényéből inspirálódott zseniális képregény, melyhez illusztris szereplőgárda verődött össze, hogy elmesélje Maxwell Roth nagy kalandját, mikor szülei halála után teljes örökségét arra fordítja, hogy megvásárolja az Escapist nevű 50-es években virágkorát élő fiktív igazságosztó jogait és barátaival összefogva olyan képregényt alkosson, ami visszaállítja a karakter régi dicsőségét. Hatalmas szívű történet a barátságról, a szerelemről, az álmokról és a nehéz döntésekről.

Smax (Wildstorm, 2005)
Írta: Alan Moore (Watchmen, V for Vendetta, The League of Extraordinary Gentlemen)
Rajzolta: Zander Cannon (The Chainsaw Vigilante)

Alan Moore Top Ten sorozatának spin-off-ja, melyben Neopolis 10-es rendőrőrsének óriástermetű, kék bőrű rendőrtisztje hazalátogat saját dimenziójába, a leginkább a Fables és a Korongvilág univerzum kevercseként jellemezhető fantasy valóságba, hogy lerójon egy régi tartozást. Moore ezúttal a szuperhős-zsáner helyett a fantasy-t rázza fel egy sötét és kifacsart tündérmesében.

BPRD: The Black Flame (Dark Horse, 2006)
Írta: Mike Mignola (Hellboy, The Amazing Screw-On Head) és John Arcudi (The Mask)
Rajzolta: Guy Davis (Nevermen, The Zombies That Ate the World)

A Mignola által a Plague of Frogs és a The Dead történetekben előkészített epikus cselekmény itt éri el a csúcspontját és Davis szálkás, egyedi stílusa tökéletesen támogatja a lovecraft-i rémálom beteljesülését: itt bizony a klasszikus náci főgonosznak sikerül megidéznie a B-filmek szörnymonstrumát, ami szélesvásznon gázol térdig a kiszemelt nagyvárosban, mire a Hivatal ügynökeinek sikerül megállítani. A BPRD-sorozat legjobb darabja.

The Ultimates 2 (Marvel Comics, 2002)
Írta: Mark Millar (The Authority, Wanted, Kick-Ass)
Rajzolta: Bryan Hitch (The Authority, Stormwatch)

Az egyetlen ok arra, hogy volt értelme elindítani az Ultimate-univerzumot ez a popkulturális utalásokkal telitűzdelt, modernizált és kormány pénzelte szupercsapatsorozat, melyben végre tényleg komoly következményekkel járt egy Manhattan közepén véghezvitt rombolás és nem érezte úgy az olvasó, hogy papírmasé díszletek között, politikailag korrekt mondanivalót erőltetnek le a torkán. Amit Thor és Sólyomszem karakterével művelt Millar, az csakis követendő példa lehet a műfajban.

69 komment

Címkék: toplista képregénykritika geexcomix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr251662513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luxa · http://blog.luxa.hu 2010.01.11. 09:22:35

Tehát akkor a Fables megint jó lesz a crossover után? Én ott elvesztettem az érdeklődésemet, a Literals szereplői nem fogtak meg, Jack meg mindig is idegesített.

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2010.01.11. 09:24:02

Tudtok arról valamit, hogy a Cartaphilus Kiadó valóban tervezi-e a Transmetropolitan-t kiadni magyarul?
Mert tavaly október-november tájékán felröppent ez a hír, de azóta semmi.

2010.01.11. 09:29:53

Én pedig be vagyok oltva ellenük.
Valahogy 12 évesen már nem vonzottak, most kétszer ilyen idősen a helyzet ugyanaz. A MAD az még jó volt, a pókember nehezményezett középszint, a csillagok háborúja 'baljós', nem az én világom. Mondjuk azokat sem értem akik 3000 oldalas manga könyveket képesek végigolvasni(nézni)

tárhejj · http://atarhely.hu 2010.01.11. 09:39:37

Én keveset olvasgattam, de vannak benne jók :)

Bellagio 2010.01.11. 09:42:23

A Kockas volt a legjobb, benne Rahan es Dr. Justice (ejtsd: justice)

burian 2010.01.11. 09:47:56

Furcsa, hogy a francia-belga vonalat hanyagoljátok. Igazán jól megrajzolt világok ott születnek.

alibiember 2010.01.11. 09:50:05

régóta lelkes olvasója vagyok a blognak, és mindig kedvet csináltok a képregényajánlókkal. De már többször felmerült bennem a kérdés, hogy ti honnan szerzitek be a képregényeket. Ennyi eredetit megvesztek, vagy van valami tuti letöltő forrás? :-)

NeoExDeath 2010.01.11. 09:53:24

Wow szép lista :)

A cikkírótól kérdezném, hogy mindet olvastad is? Magyarországról hozzá lehet jutni ezekhez, vagy valami netes megoldással lehet ilyesmit olvasni?
Thx

~zoli79 2010.01.11. 10:19:06

@NeoExDeath:
@alibiember:
Itthon ezek a főbb beszerzési források:
Trillian:
www.trillian-cma.hu
Komikon:
komikon.hu/
Comicsinvest:
comicsinvest.hu
Első kettő üzlethelyiséggel rendelkezik, utóbbi netes)
Aztán lehet külföldről berendelni, ami végtelen lehetőséggel és kalanddal szolgál. :)

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.01.11. 10:23:50

@burian:
Olyan képregényeket válogattunk össze, amik legalább angolul hozzáférhetőek, mivel a francia nyelv ismeretével viszonylag kevesen bírnak. Ettől függetlenül nem elképzelhetetlen, hogy összeállítok egy listát a frankofón területről.

@NeoExDeath:
Legalább a felét olvastam, hiszen azt én írtam össze, a köteteket/füzeteket pedig nagyrészt az Amazonon keresztül szereztem be.

Rusznyák Csaba 2010.01.11. 10:27:49

@alibiember: az én választottaim mind ott sorakoznak a polcomon otthon:)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.01.11. 10:28:48

No meg ne feledjük az évi két képregénybörzét, mint beszerzési lehetőséget, egészen meglepő dolgokat lehet találni.
Szerintem is illeni átírni a címet "Az évtized legjobb AMERIKAI képregényei"-re - csodálkozom is, hogy a közismerten francia-barát Santito nem tiltakozott a kizárás ellen. (És akkor még Japánról szó sem esett...)
Sok jót ajánlotok, sok jó kimaradt - no de ezek már csak ízlésbeli különbségek.

Rusznyák Csaba 2010.01.11. 10:30:20

@NeroBlanco: Santito adta ezt a címet a cikknek:)
Amúgy jogos...

Tom Keller · http://tomkeller.blog.hu 2010.01.11. 10:31:31

Hú, nagy tnx a listáért, azt hiszem most tudom, hogy miket kell bepótolnom:)

salander 2010.01.11. 10:35:59

@Nostro: Na az a cucc, amit hiába imádok - még én is meg tudom mondani - hogy bukásra lenne ítélve Magyarországon. Szerintem idén ha el is kezd valami újat a Cartaphilus (talán ők még túlélnének 1-2 részt belőle) Stephen King után szerintem más közönség barátabb cuccot adnak majd ki.

A Daredevilban a Bendis-éra miért jobb Brubakernél? Az Ördög a D börtön-blokkban szerintem mindent üt. :]

raly 2010.01.11. 10:36:32

nem sok képregényt ismerek, de nagyon hiányolom a listából a Blacksad sorozatot. Ne mondjátok, hogy az nem fért bele! Egy kis ízelítő: funnyaminals.files.wordpress.com/2009/11/blacksad015oa12.jpg

Revolver deluxe 2010.01.11. 10:37:10

Na, végre valaki aki megemlíti a Walking Deadet is, zseniális képregény. Baromi erős karakterek és érdekes kalandok jellemzik leginkább (ezt azoknak, akik esetleg nem ismerik). Nekem megvan az első 50 számot tartalmazó Walking Dead Compendium, kb 1000 oldal, de szerintem megérte. Volt szó arról is, hogy elvileg csinálnak belőle sorozat. Erről van valami infód esetleg Santito? (Ez volt az utolsó, amit a sorozatról olvastam www.sorozatjunkie.hu/2009/08/12/walking-dead-sorozat/).

Ui: Itt van az első 50 részt tartalmazó kiadvány amúgy, kicsit vaskos, de jófajta. :) www.tfaw.com/Profile/Walking-Dead-Compendium-TPB-Vol.-01___343023

gromek7 2010.01.11. 10:39:01

@Santito:

A Persepolis nemcsak angolul (2003), hanem magyarul (2007-2008) is olvasható. Sajnos szomorú aktualitás is kapcsolódik a könyvhöz (lásd Index címlap).

Bocs a kritikáért, de ennek a könyvnek a hiánya a listátokról számomra hiteltelenné tette az egész válogatást.

Rusznyák Csaba 2010.01.11. 10:43:07

@salander: A Brubaker-éra első fele volt olyan jó, mint a bendises, de a második (Mr. Fear-történet után) már közel sem.

@raly: valószínűleg mindenki hiányol egy-két kedvencet mindenféle listáról...

@Simple Jack: A Walking Dead meg a 100 Bullets az, ami rajta lett volna (van) mindkettőnk listáján :) (aztán lehet, hogy más is, de ez a kettő biztos)

Blackrock (törölt) 2010.01.11. 10:46:10

egyértelműen a BPRD a nagy kedvencem, bár én még belevettem volna felsorolásba a Wormwood-ot is.

Revolver deluxe 2010.01.11. 10:50:47

@Olorin: A 100 Bullets ismerős, bár annyira nem ástam még magam bele (mondjuk tervezem, majd vizsgaidőszak után), mostanában Terminator Omnibus 2-t nézegettem, ha épp nem tanultam, buliztam, vagy esetleg valami hagyományos könyvet olvasgattam. Színvonalát tekintve mondjuk nem éri el a Walking Deadet, de már csak a filmek miatt is érdekel. :)

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.01.11. 10:53:49

@NeroBlanco:
Mangát nem nagyon fogsz találni egyikünk listáján sem, a francia nyelvűek kihagyását pedig fentebb megokoltam, így is szörnyű nehéz volt kiválasztani melyik kedvenc kerüljön be az öt közé (a tíz úgy áll össze, hogy ötöt Olórin, ötöt én válogattam össze).

@gromek7:
Egyrészről ízlések és pofonok, másrészről a magyar megjelenésekről egy következő posztban értekezünk.

Rusznyák Csaba 2010.01.11. 10:57:15

Persze a Persepolis abban sem lesz benne, mert a második kötet 2008-as. Viszont a tavalyi toplistámon szerepelt.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.01.11. 11:04:49

@Olorin: Nem évtizedes listáról van szó? Mert akkor nem kizáró ok, hogy 2008-as a Persepolis. (Amely mellesleg eredetileg négy kötetes, csak az amerikai és a magyar kiadás sűríti össze kettőbe).

De nyilván az lesz a legjobb, ha Santito csinál egy külön európai (francia?) listát. Ha gondolja, besegítek.

Azt én értem, hogy egyikőtök sem nagy mangaolvasó - de akkor is problémás abszolút legjobbakról beszélnetek, ha teljesen kihagyjátok a képregényipar legnagyobb területeit. Legyen már "amerikai", és akkor egy szavam sincs többé...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.11. 11:06:43

remek cikk, szinte mindegyikhez kedvet kaptam!ilyenkor mindig elfog a szomorúság, hogy mivel nem olvasok képregényeket, valami nagyon fontos örömtől fosztom meg magam!

gesternmann · http://www.saller.blog.hu/ 2010.01.11. 11:08:24

A c4a.tlof.hu-n található néhány a felsoroltak közül, magyarul. Ráhangolódásnak jó, aztán lehet kajtatni az eredeti cucc után.

A Transmetropolitanról írottakkal teljesen egyetértek - bár, őszintén szólva, nem egységes színvonalú a sorozat.

Mindenesetre egy Spider Jerusalem (vagy ihlető atyja, Hunter S. Thompson) kaliberű nagystílű köcsög nagyon hiányzik a magyar közéletből.

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.01.11. 11:11:44

@Bellagio:
Meg Rahan az árnyakkal, mi? Jól be voltam szarva tőle gyerekként, az biztos. :)))))

Alal 2010.01.11. 11:17:40

Szerintem a LoEG-nél az első sokkal jobb, mint a második, világok harcás része, persze ízlések és ficamok.

Amúgy szerintem ezek közül a legjobb mindenképpen a Transmetropolitan, azt mondanám, hogy kötelező darab :)

@gromek7: Én olvastam a Persepolist mind angolul, mind magyarul (sőt, németül is belelapoztam), de számomra valahogy nem volt annyira átütő erejű, mint ahogy vártam. Persze lehet, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim vele szemben...

Dr. No 2010.01.11. 11:28:05

Mivel a magam részéről kizárólag a Walking Dead-et gyűjtöm és olvasom, csak ahhoz tudok információval hozzájárulni. A paperback TBP formátum rendelésre hozzáférhető a Trilliannál, és ahogy néztük, mindössze 4 számmal van lemaradva az aktuális epizódos füzetektől. (Ami nem csoda, mivel egy TBP-ben 6 füzet van összegyűjtve, vagyis annyi megjelenést meg kell várniuk, hogy egyáltalán kiadhassák.) Méltatni nem kívánom, olvasni tessék.

Revolver deluxe 2010.01.11. 11:34:59

@Dr. No: Hohó, még egy zombifan. :) A te blogod is bekerült az rss olvasómba.

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2010.01.11. 11:39:08

Most olvastam/néztem bele a Blankets-be.
Valóban gyönyörű. 40 oldalig mentem el, és úgy tűnik, hogy mindenre van benne idő, nincs elkapkodva semmi, komplex személyiségeket, és interakciókat kapunk már az elején. Valamint pszichésen is elég hatásosnak tűnik.
Köszi a blognak. Ez tényleg beszerzős.

Gaines · http://delta.blog.hu 2010.01.11. 12:34:39

Nahát, nem is hallottam az Escapist képregényről (persze előbb még a Kavalier & Clayt kéne végre elolvasnom:).

Remek lett a lista, köszi, adtatok pár ötletet, hogy minek kéne nekiállni. Jó látni a legnagyobb kedvenceimet (100 Bulletset elsősorban, semelyik másik képregénysorozat nem tudott úgy berántani és újra meg újra lenyűgözni - akár a karaktereivel, akár a fordulataival -, mint ez; de a Walking Dead is alapmű). A Pride of Baghdadnak külön örültem, képileg is gyönyörű és szívhez szóló képregény. Talán csak a Freaks of the Heartlandet hiányoltam, igaz, a története lehetne jobb is, de azóta sem nagyon találkoztam hozzá foghatóan művészi képi világgal és hangulatteremtéssel.

A Blanketsnek épp mostanság készültem nekifogni, adtatok egy újabb lökést. :) Warren Ellis nálam nagyon hullámzó, a Planetaryt például az erős kezdés után nagyon hamar meguntam, ellenben pl. a Crécyt kifejezetten élveztem - azért egyszer adok majd esélyt a Transmetnek, ha egyszer tényleg ennyire jó. Furcsamód a Fables okozott még csalódást, a remek ötletek, szereplők és világ ellenére nem tudott huzamosabb ideig lekötni.

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.01.11. 12:51:02

@NeroBlanco:
Nem látom be miért kellett volna mangát is beválogatnunk, csak azért, hogy ez a stílus is képviseltesse magát, ugyanakkor nálam például az is cél volt, hogy lehetőleg olyat is ajánljak, ami talán kevésbé ismert cím.

A Persepolis pedig valóban jelentős mű, de itt személyes kedvencekről van szó (ha objektívan akartuk volna megítélni az évtizedet, akkor a Top10 Mérföldkő vagy a Top10 Legnagyobb példányszámban kiadott képregény címet adtam volna), ebbe a kategóriába pedig nem fért be.

@Gaines:
nyugodtan elolvashatod a The Escapists-et a Kavalier and Klay előtt, a könyv ismerete egyáltalán nem szükséges az élvezetéhez

@Blackrock:
melyik Wormwood-ot? :)
mindkettő nagyszerű a maga módján...

Rusznyák Csaba 2010.01.11. 12:52:39

@NeroBlanco: EZ az évtizedes lista, amire Santito célzott, amiben magyar megjelenések is lesznek, az 2009-es lesz.

Blackrock (törölt) 2010.01.11. 13:47:25

@Santito: huh, jó kérdés, én az geekzes kritika után szereztem be, gondolom én, az első sorozatot. Imádtam. Van újabb is? :)

Rusznyák Csaba 2010.01.11. 13:57:22

@Blackrock:
A "Wormwood" azért kétértelmű, mert egyrészt van egy Chronicles of Wormwood Ennistől, másrészt meg egy Wormwood - Gentleman Corpse Templesmith-től - és mindkettőről van geekzes kritika:)

~zoli79 2010.01.11. 14:12:12

GeexKOMIX a rovat neve, tehát innentől indokolt, hogy csak amerikai képregények szerepelnek a listán. :) (Flame előtt: félig poén volt, nyugalom.) Santito majd az EuroStripre megcsinálja a maga fransziás listáját. Ugye? :D

virtualdog 2010.01.11. 14:25:15

A Pride Of Baghdad nem rossz, a hasonlóan naiv-humánus tuti befutó fesztiválgyőztes animációs rövidfilmekre emlékeztetett végig - összességében igencsak túldicsért szerintem. Viszont rengeteg jó tippet kaptam a listákból, köszönöm! :)

Skaffen-Amtiskaw 2010.01.11. 16:17:39

A Lucifert is illene megemlíteni, nekem az egyik örökös kedvencem. Egyébként Mike Carey meg Peter Gross új képregénye, az Unwritten, is marha jól indul. A másik aktuális kedvenc a Scalped, olvastam róla pár jó kritikát, de valahogy mindig kerültem, pedig tényleg nagyon jó.

A Walking Dead nagyon tetszett, aztán valahogy meguntam. Az 50-60 részek környékén volt egy elég nagy fordulat, ami nem annyira jött be(én máshogy folytattam volna :)). Talán majd ha vége lesz újra belekezdek. A Fables-t nem hittem volna, hogy megunom, de a 75. rész után már nem volt az igazi szerintem.

A rövidek közül sokat eltaláltatok :) Csak kettő jut eszembe hirtelen, amik talán felfértek volna. Brian Azzarello Jokerére emlékszem, hogy felfigyeltem, de újra kéne olvasnom, hogy biztos legyek benne. A másik az Asterios Polyp, ezt csak nemrég találtam, szóval lehet hogy csak azért tetszik, mert még friss, de ilyesmit még nem láttam korábban, nagyon egyedi stílusa van.

Rusznyák Csaba 2010.01.11. 16:51:29

A Joker betonközépszer volt, hatalmas csalódás Azzarellótól a 100 Bullets után.

Skaffen-Amtiskaw 2010.01.11. 17:11:58

@Olorin: akkor lehet hogy csak a Dark Knight miatt volt :) Azzarellótól meg korábban nem olvastam semmit, a krimiket nem szeretem annyira, de ha már a listára is felkerült, lehet hogy majd belenézek a 100 Bulletsbe.

[mano] · http://kepregeny.net 2010.01.11. 18:13:47

A mostani évtized 2001-tól 2010-ig tart, vagy ami idén jelenik meg az már tuti nem lehet olyan jó, hogy bekerüljön az évtized legjobbjai közé? Esetleg idén éppen ezért már nem is jelenik meg semmi? ;)

Blackrock (törölt) 2010.01.11. 18:17:07

@Olorin: aha, akkor az Ennis-félét olvastam csak. na, mindjárt utánalesünk a másiknak.

Dr. No 2010.01.11. 18:24:22

@[mano]: Matematikai jellegű problémáiddal (mettől meddig tart a dekád stb.) légy szíves ide fordulni:
nemlinearis.blog.hu/

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.01.11. 19:09:17

@Santito: "itt személyes kedvencekről van szó".
Nem ezt írtátok ki címnek... :D

Chavez 2010.01.11. 19:14:36

Írjátok már oda, hogy "...európai és ázsiai címek nélkül, a Geekz két tagjának szubjektív véleménye szerint", mert különben nem hagynak békén titeket. :)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.01.11. 19:42:59

@Chavez: ez valamivel hosszabb, mint az, hogy "Az évtized legjobb amerikai képregényei"...

TheBerzerker 2010.01.11. 23:31:45

Semmi Garth Ennis??? BLASZFÉMIA!

dandergrimnebulin 2010.01.12. 19:25:52

nem tudom, mit eszik mindenki a Pride of Baghdad-en, szerintem borzasztóan sekélyes, közhelyes és giccses. A többi résszel viszont maximálisan egyetértek, jó látni, hogy más is szereti a Criminal-t. Noir-mennyország a köbön.

doktor.dikhed 2010.01.12. 20:53:50

Az Identity Crisist meg kell említenem. Talán sosem volt még olyan bátor és meglepő mainstream szuperhős képregény, mint Meltzer alkotása, még akkor is, ha a történet krimi részének megoldása nem túl jó (állítólag a szerkesztőknek köszönhetően).
Nekem az Identity Crisis a modern idők mainstream Watchmenje. A dolognak külön pikantériája, hogy az említett klasszikusban is érezhetően gyenge az alaptörténet megoldása. Minden a részletekben rejlik.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.01.13. 00:06:11

A 100 bullets szar. Kifejezetten. A többi nagyjából korrekt, külön kedves nekem a B.P.R.D. és a The Walking Dead. One Shot-ból pedig ajánlanám ide Salvador Sanz - Legion című egyrészes Mindfuckját.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.01.13. 10:49:24

@Oidipus Prime: Hát akkor Azzarello és Risso minden bizonnyal éveken keresztül következetesen leitatta a zsűritagokat, csak így sikerülhetett 3 Eisnert és 4 Harveyt begyűjtenie. :)))
Nekem sokáig nagyon tetszett a sorozat, de egy idő után már fáradni látszott az egyébként remek alapötlet, és egyre nehezebbemre esett követni a cselekményt. Az utolsó ciklusnál különösen sok problémát jelentett kikövetkeztetni, hogy akkor most valójában ki kit vert át, ki kivel mit csinált, ki az, aki biztosan meghalt és ki az, akiről csak mondják a többiek.
Az mindenesetre biztos, hogy csak úgy bele-belelapozgatva nem jön le, hogy mitől tartják ilyen nagyra odaát, ezt az elejétől a végéig figyelmesen kell olvasni. Ráadásul az író egyáltalán nem könnyíti meg a dolgunkat, nagyon tömények a párbeszéek, még a tökéletes (amerikai) angol tudás sem elég hozzá, annyi benne a szleng, a tájszólás, az utalás, a rövidre zárás.
Szóval nagyon amerikai ez a 100 Bullets, nem véletlen, hogy csak kevés külföldi kiadás létezik belőle, és azok nagy része is leáll vagy csak lassan csordogál. Gyakorlatilag átültethetetlen - lehet, hogy ezért frusztráló egyeseknek.

fdave 2010.01.13. 12:02:05

100 Bullets ide, vagy oda, Azzarello egy nagy rakás szar. Igazából én azt nem értem, hogy hogy sikerült mégis összehoznia ezt a sorozatot, mert ha bármi mást olvasok tőle, vagy a hideg ráz ki, vagy csak szimplán érdektelenségbe csap át az egész néhány oldal után. De tényleg: a Lex Luthor minije, vagy a Joker gn-je sem valami nagy durranás, hogy a Superman for Tomorrow-ról már ne is beszéljek. A Filthy Rich-et nem olvastam még, de a beszámolók alapján az is csak a megkezdett sort gazdagítja. Érthetetlen a fickó. (Mondjuk a Broken City-t még nem olvastam tőle, annak azért adok egy esélyt.)
A Pride of Baghdad viszont nekem sem tetszett annyira. Illetve pontosítok: elsőre tetszett, de ez nagyrészt a rajzok miatt lehetett így. Aztán ha jobban megnéztem, rájöttem, hogy feleslegesen patetikus és szájbarágós a nagyobbik része, az író nem emiatt fog a kedvenceim közé tartozni.
A lista viszont jó volt, tetszett, igyekszem is pótolni azokat, amik eddig kimaradtak. Kezdve az Authorityvel...:)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.01.13. 12:29:25

Biztos illetlenség, hogy idegen blogolygóra látogatva nem az ott szokásos dialektusban beszélek, de azért igyekszem megfejteni a geekspeak-et, és már jó ideje megértettem, hogy itt például a "szar" a "nem tetszik" szinonimája. :)
Azzarellónak az urbánus, noir-os környezet kedvez, a szuperhősök nem igazán az ő világa. Lehet persze ekézni, hogy akkor miért vállal be ilyeneket - hát, attól tartok, hogy ő is pénzből él, a kiadói pedig aljas módon kihasználják, hogy egyes írók nevével jobban el tudnak adni bizonyos képregényeket. Filmes berkekben sem ritka, hogy egy enyhén szólva is közepes újdonság plakátján ott áll a "háromszoros Oscar-díjas legújabb filmje" felirat. Hát legfeljebb tudja az ember, hogy mit ne vegyen meg, ha megpillantja bizonyos szerzők nevét.
A Joker azért szerintem elég jól sikerült, ha nem is az az új klasszikus, amit egyesek üdvözöltek benne. Lehet persze mondani, hogy ez nem annyira az írónak köszönhető, no de éppen azért képregény a képregény, hogy az összhatásról beszéljünk.
A Filthy Richet elolvastam, nem tett rám túl nagy benyomást, de bajom sincs vele. Úgy általában érzem azt ezzel az új Vertigo Crime sorozattal, hogy még váratnak magukra az igazán ütős darabok.
A Superman: For tomorrow szerintem egyszerűen túl hosszúra sikerült. Persze jó Supermant eleve nagyon nehéz írni.

fdave 2010.01.13. 12:43:05

De ha valami szar, akkor nem is tetszik. :)
"Azzarellónak az urbánus, noir-os környezet kedvez, a szuperhősök nem igazán az ő világa."
Ez igaz, de azért munkái nagy százalékban mégiscsak szuperhősökkel kapcsolatosak, így a te magyarázatod (pénz) sántít kicsit. Szerintem egészen egyszerűen azt hiszi, hogy tud ilyet is írni, aztán mindenki más rájön, hogy mégsem. Az előbb ki is felejtettem a Batman/Doc Savage füzetet, ami szintén nem váltja meg a világot. Egyiket sem.:)

De ha vesszük az urbánus, noir-os környezetet, plusz a szuperhősöket, akkor Batman. Ezért is leszek kíváncsi a Broken Cityre. ;)

Rusznyák Csaba 2010.01.13. 12:52:30

@NeroBlanco: Ne is mondd, nekem azután, hogy elkezdtem olvasni pár éve, még kétszer kellett majdnem az elejéről újra nekifutnom a sorozatnak, mert csomó karakterre, csavarra már egyszerűen nem emlékeztem, mire a végére értem. Azt hiszem, ezt sokkal jobb sztorinként, kötetenként olvasni, mint havi adagokban.

Azzarello meg sajnos tényleg semmi emlékezeteset nem tett le az asztalra ezen kívül. Nekem a Broken City se tetszett, a Joker se, a Filthy Rich se (pedig oda meg vissza vagyok a noirért) a For Tomorrow, na az aztán meg semennyire (és legutóbb a Batman/Doc Savage one-shotja is elég harmatos lett). Még a Lex Luthor volt tőle a legkorrektebb a 100b-on kívül, de az se egy hűde nagy eresztés. Lövésem sincs, hogy tudott ez az ember ilyen zseniális 100 részes sorozatot írni...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.01.13. 13:00:05

@fdave: "ha valami szar, akkor nem is tetszik" - no, egészen pontosan ez az a pont, ami miatt vitába szoktam keveredni egyes kedves képregényekről írókkal. Attól, hogy valami szar, még tetszhet nekem, és én ettől nem leszek se több, se kevesebb.
Fordítva is igaz: attól, hogy valami a maga nemében zseniális, könnyen lehet, hogy engem teljesen hidegen hagy.
Nálam például mínusz 20 pontról indul bármi, amiben zombi vagy vámpír van. De ha arra kapok felkérést, hogy írjak egy cikket a zombis vagy vámpíros képregényekről, egészen biztos, hogy alaposan utánajárok, és a műfajon belüli legjobbakat fogom kiemelni, akár tetszenek nekem, akár nem.
Ha meg arra kérnek fel, hogy készítsek listát a 10 kedvenc vámpíromról, udvariasan passzolok.
Bocs, befejeztem, még azt hiszitek, hogy nagyon ráérek, pedig most éppen egyáltalán nem...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.01.13. 13:02:14

@Olorin: "Azt hiszem, ezt sokkal jobb sztorinként, kötetenként olvasni, mint havi adagokban. "
Ez sajnos egyre több amerikai sorozatra igaz. Illetve - nem biztos, hogy sajnos. Ki mihez jut hozzá. Nekem most már szinte mindegyik címnél elő kell vennem az előző havit, hogy eszembe jusson, hol is tartunk, ki kicsoda.

fdave 2010.01.13. 13:14:35

"Attól, hogy valami szar, még tetszhet nekem, és én ettől nem leszek se több, se kevesebb."

JAJ!

geomayler 2010.01.16. 21:20:23

Nagyon korrekt lista -ha a címet most hagyjuk-, még azokat se tudom kifogásolni, amiket nem olvastam, mert csak jót hallottam róluk és tervezem.
Innentől meg ízlés, hogy Morrisontól a New X-Men és All-Star Superman nálam befért volna, Ellis meg a lista alapján nagyobb névnek tűnhet, mint Moore vagy Gaiman.
Külön örülök viszont két kedvencem a Fables és X-Factor szereplésének.

Amit nem értek, hogy a Seven Soldiers-ről írjátok mini, mégis az ongoingok között van.

elefes 2010.01.17. 00:05:20

@NeroBlanco: "ha valami szar, akkor nem is tetszik" A LOEG Szövetség című filmadaptációja ritka szar, de én odavagyok érte!

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.01.17. 08:58:55

@elefes: Ezt mondom én is, az idézet fdave-től van. :)
Mellesleg szerintem nem szar a Szövetség c. film, csak éppen nem sok köze van a képregényhez. Nekem ez a "megbocsátható" kategória.

Rusznyák Csaba 2010.01.17. 10:32:50

@NeroBlanco: Én előbb láttam a filmet, mint olvastam a képregényt, és sajnos úgy is szar volt:)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.01.17. 11:25:11

Oidipus Prime, fdave, Olorin, elefes: Merő kíváncsiságból kérdezem. Létezik számotokra a "szar"-nak egy kézzelfogható meghatározása (már elnézést a durva képzavarért), vagy maradhatunk annál, hogy a "nekem személy szerint nem tetszik" szinonimája a geekspeakben? Elismerem, hogy sokkal rövidebb és hosszú magyarázatokat lehet vele megspórolni.

Chavez 2010.01.17. 12:37:30

A szarnak is több fokozata van, szóval önmagában nem definiálható, és nem is csak a "nekem nem tetszik"-et egyszerűsíti. Van a szórakoztatóan szar, az elviselhetetlenül szar, van a gőzölgő szar, illetve a folyós szar, más néven fos, ami már tényleg a legalja kategóriák, aztán lassan már műfajként is értelmezhető (ez a B-kategóriától a zs-kategóriáig terjedő szakasz), de van, ami tényleg egyszerűen csak szar.

Ami nagyon fontos azonban, hogy sose mondjunk olyat, hogy "ennek szar íze van", mert az azt jelenti, hogy már ettünk szart!!! Erre figyeljünk oda.

Ennyit tudtam segíteni, hiába na, nyakig benne vagyok a témában. :)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.01.17. 13:46:20

Köszönöm, Chavez. Egy embernek csak kis lépés volt ez a fekáliában, ám annál nagyobb a nemes szkatológiai tudomány művelőinek, akik örök hálával tartoznak neked ezért az eszmefuttatásért.
(Külön dicséretes, hogy kitértél az esetleges szineztétikus vonatkozásokra is.)
Akkor már csak azt kéne megtudnunk, hogy a 100 Bullets szórakoztató, gőzölgő, folyós vagy elviselhetetlen annak, aki nem tűrhet a közelében Eisner-díjas képregényeket, és már vissza is tértünk a címben megjelölt eredeti témához. :DDDD

Chavez 2010.01.17. 15:27:23

A 100 töltény az általam olvasott pár rész alapján semmiképpen sem a szar kategóriáján belül értékelendő, bár nem a mindenféle odaítélt díjak miatt, hanem egyszerűen mert csak. Ahhoz viszont keveset olvastam belőle, hogy magam alá csináljak tőle. És ezzel el is érkeztünk a vizeléshez, mely a (egészséges esetben) szilárd halmazállapotú társával ellentétben inkább pozitív előjellel bír, lásd: "a lányok a bugyijukba pisilnek tőle", "összepisálom magam a gyönyörtől"...stb.
süti beállítások módosítása