Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Sherlock Holmes

2010.01.04. 16:30 Forgács W. András

Sherlock Holmes a világon a legtöbbször adaptált irodalmi figura - és itt most gyorsan felejtsük el az 1988-as filmfeldolgozást, amelyben hiába játszott Michael Caine és Ben Kingsley, egyszerűen botrányos volt. Azon kevés kitalált alak közé tartozik, akinek sikerült az, amire mindenki vágyik: popkulturális ikonból örök érvényű hivatkozási alap lett, akihez képest helyezkedik el bármelyik másik képzeletbeli - és valóságos - nyomozó. A britek számára ugyanolyan nemzeti ereklye, mint Dover fehér sziklái, a nemzeti lobogó, a Királynő a Big Ben vagy a Kisvárosi gyilkosságok (Midsomer Murders) vasárnap este. Külsejét William Gillette színésznek köszönhetjük - színpadon ő viselt először vadászkalapot és kockás pelerint is, amely nélkül nem ismernénk meg a figurát - eddig.



Az első információk a készülő filmről lázba hozták a világot: Sherlock Holmes! Újraírva! Roberd Downey Jr.! Amint heroint tol! Guy Ritchie rendezi! - ezen utóbbitól persze tartottam, nem szerettem volna, ha pusztán az East Endi vagányok tizenkilencedik századi másolataival találkoznék, Ford Transitok helyett lovaskocsikban és még ritkább fogazattal. Minden rendben is ment, a forgatás hozta a mára már kötelező sztárbaleseti rátát, ellátta a bulvársajtót megfelelő mennyiségű pletykával (Holmes és Watson meleg lesz, valamint Guy Ritchie mayfairi kocsmájából azóta sem lehet kirobbantani Robert Downey Jr.-t, a vadabbakról ne is beszéljünk.) A várakozásnak vége, mi is megkapjuk két hetes késéssel a nemzetközi bemutatóhoz képest.



A főcímet követően Sherlock Downey Jr. azonnal akcióba lép, és gyorsan leérveli, hogyan fogja az első gazfickót ártalmatlanná tenni - ami egy poénnak vicces, később erőltetetté válik. Mint rövidesen kiderül, Lord Blackwood (Mark Strong) okkult szertartását akadályozták meg, aki úgy tűnik, eddig tisztes pszihopata módjára öldöste a város fiatal és előkelő ifjú lányait. A Lordot halálra ítélik, de kivégzése előtti utolsó kívánsága, hogy Robert Holmes Jr.-al beszélhessen, akinek egyéb gondja is akad: kollégája és harcos(élet)társa nősül, és elhagyni készül a Baker Street 221B alatti kuplerájt. Azonban az élet nem ilyen egyszerű: miután annak rendje és módja szerint felakasztják majd eltemetik, Lord Blackwood feltámad... és a dolgokat súlyosbítandó, felbukkan Rachel McAdams is, akinek egyetlen előnye ebben a filmben, hogy szép.

Ami a Guy Ritchie Faktort illeti, megnyugodhatnak a kedélyek: nem beszélnek benne sokat kelet-londoni dialektusban, nincsenek vicces, önmagukért való monológok, egyetlen bukméker sem olvas Spinozát, van viszont szépen animált főcímünk (á la Spíler), és Mark Strong. Sajnos tőle itt a továbbiakban búcsút veszek: nincs más dolga, mint gonoszan nézni, és jelentőségteljes hülyeségeket mondogatnia, ennél azért többet érdemelt volna. Nem véletlenül keverem össze Sherlock Robert Holmes Downey Jr. neveit: ugyanúgy játssza az élvhajhász - egyben zseniális - playboyt, mint a Vasemberben (illetve annak folytatásában), az akcentusa abszolút meggyőző - élmény minden gesztusa. Jude Law kiválóan egészíti ki nem csak Howneyt hanem Watson figuráját is hús-vér emberré: azt teszi hozzá, ami a legtöbb eddigi feldolgozásból kimaradt - hiszen az eredeti regények Watson szemén keresztül mutatták be az eseményeket, ezért róla tudunk a legkevesebbet. Hogy mennyire homoszexuális a két főhős kapcsolata? Legyen ez a szociológushallgatók esti kocsmai vitáinak tárgya, esetünkben nagyszerű haver-film hangulatot ad - már ameddig együtt vannak, az első óra után a sors - illetve a dramaturgiai szeszély - jó időre elszakítja őket egymástól, és ez az az időszak, ahol leül a film, és legalább fél órát kell várni a visszatérésre.



A történet tele van okkult szertartásokkal, szabadkőművesekkel, sötét összeesküvésekkel szóval minden földi jóval, de amikor a történet egyik csúcspontján egy lassított robbanássorozatban látjuk végigbotorkálni Holmest, már sejthetjük, hogy eddig tartott a film érdekes része. Onnantól sajnos eszembe jutott A szövetség - amelyet szeretnék elfelejteni pedig - mert az ötlettelenség viharos tengerére futunk ki, az addig egészen jól felépített cselekmény apró darabokra hullik, és nem marad más, csak a kaszakdőrök és akciórendezők húszperces tobzódása. A finálé jelenet a különböző okkult események és Lord Blackwood praktikáinak tudományos megfejtésével, amelyet egy kétperces, bármelyik Poirot magánszámot felülmúló monológba sűrítettek bele az épülő Tower híd tetején pedig egyértelműen a film leggyengébb pontja.

Nagy kár ezért a fél óráért: hangulatos film, nagyrészt jól eltalált szereposztással - mondom, szeretem én Rachel McAdamst, de nem ő kellett volna erre a szerepre. A párbeszédek itt-ott különösen emlékezetesek lesznek ("Nyugalom, orvos vagyok" mondja Watson, amint éppen egy nagydarab franciát(!) fojtogat), a speciális effektek még az Avatar fényében sem rosszak, és van valami izgalmas és érdekes abban, ahogyan újrateremtették a Sherlock Holmes mítoszt. Annál is inkább kár, mert a vég kétséget sem hagy afelől, hogy hamarosan érkezik a második rész, amiben megláthatjuk, ki játssza Moriarty-t, Sherlock Holmes ősi ellenségét, aki két jelenet erejéig bukkan fel a filmben. Remélem rendes szerepet is fognak írni neki.

33 komment

Címkék: akció filmkritika képregény adaptáció 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr641644886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PeetV · http://geekz.blog.hu 2010.01.04. 17:56:39

totálisan egyetértek, tényleg akkor működik a film a legjobban mikor ketten (Downey-Law) együtt töltik be a vásznat. ja és a spagetti-westernes zene, fincsi.

Rusznyák Csaba 2010.01.04. 18:20:08

Teljesen stílustalan (bárki rendezhette volna), színtelen-szagtalan, rutinos középszer. De a Holmes-Watson duó tényleg jól működik, karakterileg és színészileg is.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.01.04. 18:33:49

@Olorin: Épp erről van szó, ha gájricsis lenne, az még szarabb lenne. Középszerű, de viszonylag korrekt és arctalan rendezés, markáns karakterekkel.

Rusznyák Csaba 2010.01.04. 20:12:28

@efes: Akkor legalább stílusosan lenne rossz:) Így meg emlékezni is felesleges rá.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2010.01.04. 20:26:43

Jó kis popcornmozi ez, én abszolút élveztem. 10/7

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2010.01.04. 20:43:50

Az első egy órát szerettem, csak a második nem hozta ezt... sem...

brainy_peter 2010.01.05. 12:12:33

Nem néztem meg a filmet, nekem az autentikus Sherlock Holmes az Jeremy Brett, mással el sem tudom képzelni.

martinriggs 2010.01.05. 18:10:32

Sherlock Holmes akkor volt a legmelegebb amikor Rupert Everett játszotta a karaktert!:-)

martinriggs 2010.01.05. 18:13:36

mindenki sejthette hogy Ritchie nem egy archaikus BBC feldolgozást fog elkövetni...nemde?Én biztos hogy megnézem...aztán legfeljebb jó nagyot csalódom benne, de akkorát biztos hogy nem mint az Avatar esetében.

Rusznyák Csaba 2010.01.05. 18:16:52

"mindenki sejthette hogy Ritchie nem egy archaikus BBC feldolgozást fog elkövetni"

Az lett volna az egyik véglet, de ez meg a másik. Valahol félúton kellett volna.

Blackrock (törölt) 2010.01.06. 10:09:45

@brainy_peter: hát igen, Jeremy Brettet elég nehéz lesz felülmúlni...sőt mondhatnám lehetetlen.

martinriggs 2010.01.06. 19:05:10

egyébként a misztikus légkör mindig körbelengte a Baker street-i ópiumfüggő remete filmes kalandjait, összeesküvések, titkos társaságok, a korona ékköveinek beemelése egzotikus fűszernek, de valószínüleg ez a leányfeláldozgatós hihetetlen intelligenciájú gonosztevő karaktere(persze Moriarty-ra reflektálva)az ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisából volt lenyúlva...aki azt nem látta sürgősen nézze meg!

Gulandro 2010.01.06. 22:05:45

@martinriggs: akkor ajánlom a Sherlock Holmes magánelete című filmet...ott valóban hot, pedig még majdnem nője is lesz. Egy hozzá illő partner ráadásul.

martinriggs 2010.01.06. 22:13:29

@Gulandro: az a Billy Wilder-film?Egyszer láttam a Duna-tv-n az utolsó tíz percet belőle, de ezekszerint a teljes egészet látnom kell!:-)egy viktoriánus "fiúk a klubból"?Vagy "Dawson és a haverok"?:-)) Úgy emlékszem az a tíz perc ezek ellenére tetszett, megnézem ha lehetőségem nyílik majd rá.

Gulandro 2010.01.07. 01:30:44

@martinriggs: azaz, amikor a lochnessi szörny is képbe kerül. Tetszett az elején a rövid rész, mikor a Watson kéziratot csak utódai találják meg egy széfben.

martinriggs 2010.01.07. 02:11:34

@Gulandro: tényleg...lochness-i szörny, de asszem az valami csukjás druida arcok trükkje volt, mert valami tengeralattjáró kavarta a tó habjait.Ezek német kémek voltak, és a végén Holmes jól picsán rugta őket...vagy csak vizet pumpált a tengeralattjárójukba?...:-)

martinriggs 2010.01.07. 02:13:09

az egésznek, már amit láttam belőle, olyan Hammer-filmes ízvilága volt számomra.

Gulandro 2010.01.07. 02:27:02

@martinriggs: valójában cirkuszi törpékkel (!!!) próbálták ki az első angol tengeralattjárót a titkosszolgálatiak és Sherlockot egy német kémnő bérli fel mint az egyik elveszett tudós felesége. Aztán a végén a királynőnek is megmutatják aki fel van háborodva, hogy ez nem tengeri élővilág nézegetésére hanem hadászatra van és leállítja az egész tervet. Annyi "izgalom" van a filmben, hogy az elején Watsonékat a sajtó homoszexuálisnak titulálja és Holmes végre véleményt mond ebben a kérdésben. Én is rég láttam.

martinriggs 2010.01.07. 04:13:44

elrabolt tudós felesége bérli fel őket?Akkor tehát innen lett inspirálva a Wild Wild West, bár ott Salma Hayek nem német ügynöknő volt(tűzes temperamentumát tekintve vicces is lett volna)amúgy mindegy is, az a film vérciki volt, teljesen mindegy hogy honnan vette az inspirációt ugyebár, viszont ehhez a Holmes film megtekintéséhez megkaptam a kedvet.

martinriggs 2010.01.07. 04:23:31

@Gulandro: áh, tehát innen lett inspirálva a WILD WILD WEST, mármint ott a srácokat Salma Hayek bérli föl hogy keressék meg eltűnt tudós férjét...de az is lehet hogy csak a végén derül ki ez, persze Hayek nem német kémnő volt...temperamentumát nézve ez elég viccesen hatott volna, mindegy:az a film vérciki volt, de ezt a Sherlockos történetet megnézném/újranézném.

martinriggs 2010.01.07. 04:25:52

Bocsi, azért írtam le ezt kétszer mert eléggé le van lassúlva a gépem és csak most jelent meg az előző kommentem is mikor már elküldtem a második "magvasabb"gondolatomat...:-)

co2 · http://anyulontul.blog.hu 2010.01.07. 11:27:32

Helyszínelőket inkább tévében nézek, nem tudtam, hogy Gájricsi, mert akkor lehet, a közepén fel is állok, vontatott, lassú, nem vicces, semmi. A pénzt nem éri meg tuti, de egy este dvd-n megnézhető, ha éppen nincs CSI.

És a hibákról, csak 1 spoilermentesen.
Belemennek a vízbe derékig majd kijönnek és már szárazak is :) biztos a meleg londoni levegő az oka
2/10

martinriggs 2010.01.07. 22:39:15

@co2: miért, a filmben a vízbe való belesétálás része valami spoilernek?:-)

elefes 2010.01.08. 22:51:07

Jóval hosszabb a film a kelleténél, de a főszereplő páros tényleg frankó.
Viszont a zenéje valami egészen fasza, Hans Zimmerrel valami történt a Karib-tenger kalózai 2. környékén. Míg addig szépen nyomta a tipikus zimmeres, sziklás konzervzenéjét (a Gladiátor után rendre Lisa Gerrarddal feltunningolva), azóta mintha valódi zenét csinálna, kísérletezik, fejet hajt, mint itt a western-muzsikával. De közben van itt más is, néha mintha valami Kusturica-film zenéjét hallgatnád vagy Gogol Bordellót, kurvajó.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2010.01.09. 13:33:34

@elefes: Nem is értettem először, egyáltalán nem olyan volt a zene, mint amit Zimmertől megszoktunk; ez itt fiatalos, karakteres, lendületes, okosan hangszerelt - és noha a főtémát szintén lopta:) - rá sem ismertem:)

co2 · http://anyulontul.blog.hu 2010.01.09. 15:25:31

@martinriggs: nem része, mert ott a folyó Londonban :)

Szegedi Péter (törölt) 2010.01.11. 12:11:50

Nekem nem tünt vontatottnak egyáltalán. Ilyennek kellett volna lennie az Indy 4-nek. Igazi jó kis akció-kaland 9/10

martinriggs 2010.01.11. 19:08:52

azért a párbeszédeken illő lett volna egy kicsit csiszolni, de jobb mint amire számítottam, a viktoriánus geekfaktor azért ott volt, amúgy Holmes karakterét Downey Jr. esetleg a Sex Pistols valamelyik tagjáról mintázta?:-)Blackwood is lehetet volna kidolgozottabb karakter, de azutcai cigányjósnős jeleneten olyan őszintén nevettem hogy megbocsájtom a felmerülő bakikat...

Tryptich 2010.01.12. 20:35:03

Hirtelen azt olvastam, hogy "újratemették" Sherlock Holmes mítoszt. XD

Bagheera Kiplingi 2010.01.18. 18:05:09

csak zarojelben a cim 221B es nem 122B Baker street :) most a muzeuma van ott. ertitek? kitalalt szemelynek muzeum... :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.01.18. 19:26:36

Hát ez ölég gyengus vót... akármennyire is bírjam downey-t, nem volt jó sherlock holmes, a forgatókönyv szar, a film túl hosszú, a rendezés szokásos guy ritchie-s hulladék... Akkor már inkább Young Sherlock Holmes!

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2010.01.22. 12:37:30

@Tryptich: Köszi, hogy szóltál, pedig azt hittem, minden hibát kijavítottam:))
süti beállítások módosítása