Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The House of the Devil

2009.12.24. 11:58 Wostry Ferenc

Ti West nevét jegyezzük meg: igaz, hogy a filmográfiájában eddig van egy-két, a minőség szempontjából megkérdőjelezhető film (pl. Cabin Fever 2 - bár ha belegondolunk,  egy Eli Roth horrornál csak jobbat lehet csinálni, úgyhogy igazság szerint a srác fórral indult), a The House of the Devil formailag olyannyira magabiztos, sőt eltökélt, hogy le a kalappal a fiatal rendező előtt.

A legelső dolog, ami megborít, az a képi világ, és az általa keltett, süppedős hangulat. A The House of the Devil a hetvenes évek alacsony költségvetésű, független amerikai horrorfilmjeit idézi meg, abszolút tökéletesen, ráadásul anélkül, hogy posztmodern mód kikacsintgatna. Nem esik túlzásokba, nincsenek digitális karcok a kópián és hasonló hülyeségek - viszont a miliőt és ezeknek a filmeknek a hangulatát hibátlanul hozza, kameramunkával, díszletekkel, kosztümökkel, a főcímmel. Az ember teljesen megfeledkezik arról, hogy egy 2009-es filmet néz.

A történet egyszerű, hatásos: az egyetemista Samantha bébiszitterkedést vállal egy idegen házaspárnál. Mikor megérkezik hozzájuk, a ház ura közli vele, hogy valójában nincs is gyerekük, és a férfi idős anyjára kellene a lánynak felvigyáznia - ezt csak azért nem árulta el a telefonban, mert az egyetemisták általában visszamondják a melót, mikor megtudják, hogy egy öregasszonyt kellene felügyelni. Ő meg a felesége holdfogyatkozást nézni mennek el éjszakára.

Samantha elvállalja a megbízatást, kell neki a pénz (én már akkor sarkon fordultam volna, mikor meglátom, hogy Tom Noonan és Mary Woronov fogad). Természetesen megígéri, hogy nem megy be az anyóka emeleti szobájába. A házaspár útnak indul, Samantha pedig rendel egy pizzát és ledobja magát a tévé elé. Csakhogy képtelen a seggén megülni, és nekilát felderíteni a hatalmas házat...

West nem egy sietős fajta, és éppen ezért tisztelem. A The House of the Devil valószínűleg a leglassabb folyású profi amerikai horrorfilm, ami az utóbbi huszonvalahány évben készült. De a történetnek mint egy csepp vérre, úgy van szüksége erre az elégikus, sőt csigatempóban előadott sztorira, mert a feszültség és Samantha iránti szimpátiánk ennek segítségével tud virágba borulni. Néha már fennhangon ösztökéltem volna a filmet, csak hogy pár perccel később pofára essek: ha West épp akkor siet, a bekövetkező akármely fordulat messze nem lesz ilyen vérfagyasztó!

Az utolsó tizenöt percben aztán elszabadul a pokol (nomen est omen), dől a vér meg az epe, de ez a finálé is éppen amiatt hat igazi betetőzésként, mert az első egy és negyed órában mesteri ügyességgel játszottak velünk, szelíden és kézenfogva vonszoltak minket a végzetünkbe. Manapság ritka az efféle ügyesen, határozottan megrendezett, tiszta horrorfilm.

14 komment

Címkék: horror filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr801620259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martinriggs 2009.12.24. 13:07:33

sajnos nem láttam még ezt a filmet, felkeltette az érdeklődésemet a kritika, gondolom ez a film sem fog megjelenni hazánkban jó sokáig vagy talán soha sem DvD forgalmazásban.Egyébként mint említve volt a kritikában hogy retró hangulatot közvetített ráérős történetmeséléssel a rendező, nos nekem egy általam látott régebbi thriller váltott ki hasonló érzést, ez az Isten Haragja, amit Bill Baxton rendezett, csupán a jól felépített forgatókönyvre hagyatkozva minden videoklip-szerű übergagyi vágástechnikát nélkülözve.Anakronisztikus színfoltok ezek a filmek, jó értelemben véve.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.12.24. 13:30:40

@martinriggs: egyelőre még Amerikában sem jött ki, egy tévéből digitálisan rögzített kópia cirkulál. :) Most az a divat hogy egyes filmeket először fizetős tévében nyomnak le, és csak utána jön ki dvd-n.

martinriggs 2009.12.24. 13:49:30

szomorú, hogy ezek a "kis" mozik ilyen hányattatott sorsra predesztináltatnak, persze az Avatar biztosan hatlemezesfémpáncélos kiadásban fog eljutni sok-sok millió érdeklődőhöz...

Neckmetal 2009.12.24. 23:00:06

...na éppen most fejeztem be....egyetértek a kritikával...

K.Leslee 2009.12.25. 21:53:04

Nekem is tetszett. A kritika mindent elmond. OMG, hogy ez a lányka milyen szép! Még nem láttam szebbet nála.

chrismaster · http://twitter.com/thegoodkchris 2009.12.26. 23:03:22

Megnéztem és ha nem tudtam volna hogy 2009-es a film akkor tényleg azt hittem volna hogy egy 70-es évekbeli horrort látok. Nagyon jó film,csak ajánlani tudom mindenkinek...
A napokban láttam a THE BOX-ot ami megint a múlt csak más szempontból.A film után még a stáblistát is bambulva néztem végig-nagyon elgondolkodtató film.Remélem lesz arról is írás. Szóval mégegyszer ha valaki egy stílusos horrort akar megnézni akkor az válassza az ÖRDÖG HÁZÁT-nem fog csalódni.

Father Merrin 2009.12.27. 01:15:13

Hangulatos film lett, az biztos (nekem valamiért a korai Carpenter meg a Black Christmas ugrott be) és tényleg van potenciál a srácban, persze ha nem herélik ki a munkáját:
"After extensive re-editing and re-shooting by the producers, writer/director Ti West requested to have his name removed from the film and replaced with the popular pseudonym Alan Smithee. Since he was not a member of the DGA his request was denied by the producers and he remains credited as the film's director. West has since disowned the final product claiming that it is more a product of the producers and executives than that of his own. It is unknown if there will ever be a "directors cut" released featuring West's original vision." (Cabin Fever 2 Trivia)

Valmont · http://horrornovellak.blog.hu/ 2009.12.27. 19:24:51

Szerintem itt a lassúságból a kevesebb több lett volna. Egyrészt végig lehetett érezni a tudatos építkezést a finálé felé, másrészt a lány mozgása a házban azért annyira nem volt izgalmas egy órán át.

Valmont · http://horrornovellak.blog.hu/ 2009.12.27. 19:28:17

Ja igen, kifelejtettem: nekem a 2008-as, nagyon hasonló Babysitter wanted c. horror: (www.imdb.com/title/tt0819755/)
sokkal jobban működöt. Ott, a mozi közepére - tehát jóval egészségesebben időzített - fordulat igazán oda****-ott.

mamba 2009.12.27. 21:14:09

Nekem meg nagyon nem tetszett,ilyen unalmas filmet már rég láttam,nem is történt benne semmi,csak az utolsó 10 percben,és mitől horror ez??
Nagyon sz.r film.

elefes 2009.12.31. 14:24:24

Nekem sem tetszett. Egy másfél órán keresztül látványosan unatkozó, teljesen szürke csajjal nehéz azonosulni. A vége meg inkább egy buta vicc.

Amúgy a főszereplő leány ebben a szerelésben néhol a fiatal Karen Allent juttatta az eszembe. Talán a Csillagemberben mászkál ő is kockás ingben.

martinriggs 2010.01.02. 20:50:28

@elefes: tényleg Karen Allenes benyomást kelt.

Geoff 2010.03.31. 11:31:16

Elképesztően unalmas, rendkívül vontatott. Ez a film nem szórakoztat. A horror abban merül ki, hogy a végletekig megkínozza a nézőt!

Tiger Woods 2011.03.21. 01:44:13

Most néztem és tényleg kurva jó! Kell hozzá hangulat, de akkor nagyon működik.
süti beállítások módosítása