Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Gördülő kungfu + Halálos játszma + Öld meg a sógunt - Kungfu kedd #10

2009.12.22. 08:56 Wostry Ferenc

Gördülő kungfu (Wheels On Meals) Hongkong, 1983

Mindenki szereti Jackie Chan-t, ugye? (Aki azt válaszolta hogy nem, menjen ki, nézze meg nem vagyok-e odakint…) A fazonnak akkora szíve, olyan a lelkesedése, olyan hévvel veti bele magát a filmkészítésbe, hogy le a kalappal – és mindezt műveli több mint harminc éve. Soha nem volt más célja, mint teljes erőbedobással a közönségét szórakoztatni. Szép.

A Gördülő kungfu igazi klasszikus, az egyik leghíresebb film, amelyhez Channek valaha köze volt. Az összes, a filmtörténet legjobb bunyóit összegyűjtő listán ott van, mikor Chan és a legendás kickbox bajnok, Benny Urquidez összecsap – ha ennek a párnacsatának csak nehezen nevezhető püfölésnek a láttán nem áll el a lélegzeted, akkor… hát, akkor nem ezt a filmet nézed.

Persze illetlenség lenne megfeledkeznem a film másik két sztárjáról, a hongkongi filmgyártás szintén legendás alakjairól, Yuen Biaóról és Sammo Hungról, akik Jackie haverjait, üzlettársait játsszák (a csapat egy gyorséttermet üzemeltet a kisbuszuk hátuljából.) A történések helyszíne Barcelona, mely meglehetősen szokatlan egy hongkongi produkció esetében – a film akkoriban készült, amikor Chan ilyesmivel, pl. a történet egzotikus helyszínekre való áthelyezésével próbált valami szokatlant vinni a projectjeibe.

Maga a sztori egyszerű, mint a pofon, ám ennek ellenére, vagy éppen emiatt, rendkívül szórakoztató. A gyönyörű zsebmetsző, Silvia (ex-Miss Spanyolország Lola Forner) lelép a srácok lóvéjával, ám a fiúk nem hagyják magukat, a nyomába erednek, visszaszerzik a pénzüket, sőt, még össze is barátkoznak a lánnyal. Ebből az ismeretségből rengeteg őrült kalandjuk származik, amelyeknek dramaturgiai jelentősége elhanyagolható, mert az ilyen filmet nem a logikus történetépítés miatt nézzük. Az akciójelenetek a lehető legszószerintebbi értelemben lélegzetelállítóak. A harcok a legtöbb Chan-filmmel ellentétben nélkülözik a kellékeket, inkább a puszta bunyóra építenek.

Halálos játszma (Game of Death) Hongkong, 1978

Ha valaki még egyszer azzal jön, hogy az a bizonyos testresimuló sárga edzőruha, az a killbilles csaj segítségével lett világhíressé, na azt lekaratéjozom. Pontosabban kungfuzom. Have some respect for the dead, bitches. Or for the dead bitches.

Bruce Lee az legenda (mondd ki gyorsan tízszer.) Ez a legutolsó filmje (vagy hogy precíz legyek, félfilmje) nálunk is kijött dvd-n. Hány év csúszás ez, jézusom? Na mindegy. Épp a forgatás közepén távozott a másvilágra, máig tisztázatlan körülmények között, Raymond Chownak (ejtsd: csónak), a Golden Harvest producerének pedig nem volt más választása (illetve dehogy ne lett volna, csak pénzéhes rohadék volt - és még ma is az - az istenadta), dublőrökkel, háttal a kamerának álló nímandokkal és nem-annyira-nímandokkal (köztük a később sztárrá avanzsáló Yuen Biaóval) helyettesítette be a megmurdelt Kis Sárkányt (= Lee Siu Lung.)

Az ilyenre mondják, hogy felemás film, minden létező értelemben. Sőt, normális kritikai kategóriákkal nem is lehet értékelni, annyira elvonja az ember figyelmét, hogy eldöntse, ez a képernyőn most a Brúszli vagy nem a Brúszli? A történet, pontosabban a finálé váza ikonikus, bár a filmtörténelemben előfordult már hasonló, pl. Chang Cheh Have Sword Will Traveljében: a hősnek egy többszintes pagodában kell feljebb és feljebb küzdenie magát, és emeletről emeletre újabb és nehezebb ellenfelekkel kell megharcolnia. De mondom, ez már csak a végkifejlet, amelyhez Billy Lo (Bruce Lee és sokan mások) filmsztár és a hongkongi maffia mindenféle nézeteltérései vezetnek el.

Nem klasszikus, nem nagy film, bár a Bruce Lee által (természetesen) még életében megkoreografált bunyójelenetek tetszetősek.

Öld meg a sógunt - A sógun nindzsái (Ninja bugeicho momochi sandayu) Japán, 1980

Óóóó, Norifumi Suzuki... Van aki e nevet nem ismeri? Persze, sőt. De a japán exploitation-filmek hozzám hasonló szőrű, elburjánzott agyú rajongóinak nincs kedvesebb név (na jó, mondjuk a Sonny Chiba...) Suzuki úr a Toei egyik bérmunkás rendezője volt, ami Japánban nem egészen azt jelenti mint nálunk, nem dzsuvábbnál dzsuvább, nézhetetlen baromságokat forgatott kilószám, hanem a mesterségbeli tudás legmagasabb fokán állva, onnan széjjelnézve instruálta a legjobb fajta akciófilmeket, szamurájfilmeket, pinku ejgákat, vígjátékokat. Rendezői karrierjének alig több mint húsz éve alatt (íróként sem volt sokkal tovább aktív) számos exploitation-klasszikust rendezett, pl. Sukeban és Red Peony-filmeket, illetve Bunta Szugavara Torakku Jaró-kamionos őrültségei is neki köszönhetőek.

Meg ez is, itten. Ez szamurájos, az ELTE-n erre azt kell mondani, csambara. Egészségedre. És ebben van Sonny Chiba. És ment nálunk a nyolcvanas években moziban, úgyhogy a szinkron faszájos oldschool, ráadásul ki tagadhatná le azt az élvezetet, amit annak hallatán érzünk, mikor a kétszáz éves Till Attila megpróbálja kimondani, hogy Hidejosi Tojotomi. Sőt, állandóan "sógennek" ejtik és tulajdonnévként használják a "sógunt". Ejj, be szépek is voltak ezek a komenista idők, mikor még annyi fogalmunk sem volt a japán kultúráról, mint most.

A sztori egyfajta misztikus bosszú-cucc, a Sonny Chiba összeáll ezzel a bizonyos Tojó Tomi nagyúrral hogy kicsinálják a Moncsicsi-klánt, de rábasznak, mert a gyerek, Takamaru megmenekül, és épp nála van az az arany tőr is, amibe a klán kincsének titka bele van vésve. Takamaru felnőttként tér vissza Japánba, hogy mindenkin jól bosszút álljon, és felvegye az örökséget.

Most jutott eszembe, Suzuki rendezte a Chiba Sórindzsi kempó-ját is. Imádom ezt a címet. Szeretem csak úgy magamnak mondogatni: sórindzsi kempó, sórindzsi kempó... Megnyugtat.

Ha a Suzuki rendez, akkor RENDEZ. Minden mozog, nincs megállás, nincs lacafaca. Nem tudja, mi az, visszafogottnak lenni, hogy áldja meg őt érte az összes japán démon. A kompozíciói tetszetősek, és ahogy mondani szokták, a "büdzsét aztán odarakja a vászonra": tudja, hogyan nézzen ki jól egy ilyen, ha nem is alacsony, de közepes költségvetéssel dolgozó akciófilm is. Ötletessége egy pillanatra sem hagyja cserben, őrült fordulatok andalognak (bár inkább rohannak) karöltve a viharszerű akcióval. Szépség.

33 komment

Címkék: klasszikus kungfu filmkritika nindzsa kungfu kedd

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr861615023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2009.12.22. 09:23:15

A halálos játszmával kapcsolatban: egyrészt a bevágott kép nagyon kemény. Amint a 17X centi magas Bruce felszálló ágban repül a 2XX centi magas Kareem-Abdul fejének... Lenyűgöző.
A másik pedig, hogy, bár a DVD kiadáson nincs rajta, de a YouTube-on időről időre meg szoktam nézni a végső verekedések hosszab, helyenként kicsit máshogy koreografált, segítőkkel történő, igen hosszú felvételeit. Bámulatosak.

TheBerzerker 2009.12.22. 09:29:15

Az első két film igazi mestermű szerintem, ehhez nem férhet kétség. Bár tény és való, hogy a Halálos Játszmának megvannak a maga bajai, de hát könyörgöm ezen nőttem fel! Képmutató dolog lenne nem műremeknek tartani, és különben is bassza meg, ha van film, ami gyerekkorom óta nem csökkent a szememben akkor az a Halálos Játszma.

Shógun nyinnyái nálam viszont elég felemás lett. Láttam már filmet Suzuki-tól és nagyjából lehet tudni, hogy mire számíthat az ember tőle, de ezt a filmet nagyon nehézkesen emésztettem meg valamiért. A másik itthon megjelent Öld meg a Sógunt címre keresztelt Sógun Szamurájai Fuksasku-tól nekem sokkal, de sokkal jobban tetszett. Suzuki keveset foglalkozott a Sógun Nyinnyáiban a Togukawa sógunátussal, biztos ez volt a bajom.

norbert hellacopter 2009.12.22. 11:19:51

Öld meg a sógunt anno láttam is moziban,vetítés után mindenki karatéjozott(akércsak a legyőzhetetlen wu tang vagy a sárkány útja után).Gyerekkoromban Takamaru neve ikonként forgott köreinkben:)
Tavaly újranézve viszont annyira nem jó film.

Gulandro 2009.12.22. 11:39:11

Az Öld meg a Sógunt filmekről küldtem nektek három recenziót múltkorában. Nem érkezett rá válasz, de megelégednék egy bármivel.

Dr. No 2009.12.22. 11:40:54

Mekkora film volt már az Öld meg a sógunt! Moziban láttam én is, emlékszem, egy japán filmhéten mutatták be először hangalámondással, május tájékán, majd még azon a nyáron jött a rendes mozikba. Ez volt az első film, ami széles körben ismertté tette a nindzsa szót! Ismertem olyat, aki egymás után ötször nézte meg. Meg kell jegyeznem, hogy e film hatására készültek el az első nindzsacsillagok a pilisvörösvári lakatosműhelyekben. És pontosan emlékeztem, már akkor is micsoda röhejes szar volt ez a halotti máglya mellett dzsesszbalettező Moncsicsivel, meg a föld alatt mászó, terepszínű ruhás nindzsákkal és a sortüzet pörögve megfogó kínai csajjal. Szerintem máig hibátlan az általa nyújtott bűnös élvezet, csak Godfrey Ho filmjei előzik meg a szememben. (Igen, amikben Richard Harrison meg Stuart Smith / Steen / Smita stb. játszott, citromsárga lila horgolt "nindzsa"-ruhában és frottír fejpántban, amire rá volt írva, hogyaszongya: Ninja.)

A Moncsicsi-klánon konkrétan beszartam (azért Momocsi Szandajú neve magában is megér egy misét).

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.12.22. 11:41:20

@Gulandro: beccszóra nem kaptam ilyeneket! három kritikára emlékeznék. melyikre küldted, a gmail-esre vagy a ferencATwostry.hu-ra?

Gulandro 2009.12.22. 11:44:23

@Wostry Ferenc: hát, akiknek a korábbi cikkeimet. Azt mondták ők továbbítják a filmes részlegnek.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.12.22. 11:52:28

@Gulandro: nem tudom... általában ha elutasítunk cikkeket akkor is reagálunk. nem emlékszem három ilyen cikkre, ami persze nem jelenti hogy nem jutottak el hozzám, amilyen a memóriám.

norbert hellacopter 2009.12.22. 12:06:23

@Dr. No: Fuck Yeahhh!!!!!!!Godfrey Ho egy kibaszott zseni.

clive. 2009.12.22. 12:34:44

A Sógun Ninjái DVD-n a klasszikus szinkron van? Cikkből sajnos nem derül ki.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.12.22. 12:35:50

@clive.: most azt hirtelen nem tudom, emlékezetből írtam a cikket. Chavez kolléga biztos tudja majd.

Gulandro 2009.12.22. 12:39:56

@clive.: nem, ezt sokan nehezményezték is

virtualdog 2009.12.22. 15:32:25

Imádom Jackie Chan-t, és a Gördülő kung-fu meg a Balekok és banditák a legviccesebb filmjei szerintem. :) (Meg persze a Részeges karatemester és a hülye magyar című A kobra.)

Chavez 2009.12.22. 16:21:22

Egyik Black Mirror DVD-n sincs klasszikus szinkron, tudtommal még a SB filmeken sem. Állítólag nehéz a jogviszonyokat kibogozni és a tulajt megtalálni.

Suzuki a mester, én még rossz, vagy középszerű filmet nem láttam tőle. Shorinji Kempo mekkoramá' te űristen!! :D

Dr. No 2009.12.22. 16:30:35

@Ramiz: Szerintem A nagy balhé a legjobb, a biciklis üldözéssel-verekedéssel. És nagyon szeretem Az istenek fegyverzete 2-t is. (Amikor Jackie eljátssza a skorpiómarást... a banditák meg beveszik... nahát az priceless.)

virtualdog 2009.12.22. 17:14:34

@Dr. No: ááá, nem tudom, mindet imádom. :D A Nagy balhét is hányszor láttam... Jackie az isten.

clive. 2009.12.22. 18:56:41

Köszi a válaszokat. Mert a régi szinkron szerintem nagyon csúcs:)

Dr. No 2009.12.22. 22:28:28

@Ramiz: Hozzáteszem, Az istenek fegyverzete 2-t is volt szerencsém MAGYAR MOZIBAN látni. Ilyet ma már csak a tescogazdaságos rácskonténerben.

Bagheera Kiplingi 2009.12.24. 19:28:06

a Halalos jatszmat (es az egyik "folytatasat" is, aminek az elejen Bruce Lee koporsoja a helikopteren log lefele) valamint az Öld meg sógEnt is moziban (!) láttam, o, azok a regi szep idok... plussz az osszes Bruce Lee filmet bevallalta egy szep emleku filmforgalmazo (kb fel ev alatt lement az osszes, arany vilag volt!) es jol emlekszem h a SogEn-ben voltak benne terepszinu ninjak is???

Bagheera Kiplingi 2009.12.24. 19:38:31

@Dr. No: IGEN! A TEREPSZINU NINJAK!

btw, a Ninja szinre lep nem hamarabb volt itthon moziban? mintha azt hamarabb lattam volna es abbol tanultam meg, hogy:

a feher a jo ninja,
a fekete a rossz ninja.

na de a terepszinu??

es a Sandokan-t lattatok moziban?
a sorozat roviditve osszevagva, nem vicc.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.12.24. 20:09:29

@Bagheera Kiplingi: Figyejjé jól: anyámékkal megnézzük a moziban a rövidített Sandokant, és aznap este kezdi el játszani a tévé a hosszú változatot.

Bagheera Kiplingi 2009.12.24. 21:07:49

@Wostry Ferenc: bar eleg halvanyak az emlekeim, egy biztos: nagyanyammal (!) neztem moziban, a sorozat annyira bejott, hogy a moziban ujra latni kellett (videomagno akkor meg luxuscikk volt, szerintem akkor nem is lattam meg olyat, marmint videomagnot) eleg valoszinu, hogy a TVben ismeteltek is.

(zarojelben: a multkor olvastam egy blogot, amit sajnos azota csak meghivottak olvashatnak

pavalany.blogspot.com/2009/11/randevum-kis-malaj-tigrissel.html

tavolba szakadt hazank lanya kabir bedi fiaval kurt, de sajnos ugy nez ki hogy mar szegyenli :)

Dr. No 2009.12.24. 22:06:43

@Bagheera Kiplingi: Szandokánt?! Mi az, hogy! Nagyon is!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.12.25. 15:50:03

@Deliria: na igen... ez az mikor az a bizonyos minden áron való szórakoztatni vágyás túlzásba van víve.

anti és apu 2009.12.26. 22:43:49

kis korrekció: Meals on Wheels és nem fordítva

Deliria · http://deliriahungaria.blogspot.com/ 2009.12.27. 12:36:10

Direkt cserélték fel a két szót, mert a Golden Harvestnél utasításba volt adva, hogy nem lehet M betűvel kezdődő címet adni.

garael 2009.12.27. 14:38:30

Az Öld meg a Sógunt nem Öld meg a Sógent névvel ment a moziban? Én úgy emlékszem, hogy a főgonosz neve - és nem a társadalmi posztja - volt Sógen. Persze így meg nyelvtanilag nem stimmel a cím, mert akkor ugye helyesen Öld meg Sógent lett volna, persze valszeg rosszul emlékszem, 10 éves voltam, mikor láttam.

Emlékszem, akkoriban csak japán filmekből lehetett valamiféle keleti küzdősportot látni ( ez még a videokorszak eljövetele előtt volt). Úgy rémlik, hogy moziban látható volt a Szamurájok és banditák, a Karatézó Kobra ( és folytatása), meg a Biztosan ölő sárkány lady. Mondjuk én már ép ésszel akkor sem tudtam felfogni, hogy a karatéző kobra, - ki a film szerint kitűnő céllövő - miért kezd el karatézni a főgonosszal, ahelyett, hogy belelőne egyet. Persze ma már értem, hehehe...
A Sandokánt én is moziban láttam először, 1979-ben, a sárbogárdi multiplexben. Sőt, még a folytatását is olvastam, a Robur c. regényújságban, amelyben még egy Star Wars sztori is volt, Jedi kristály címmel.

Chavez 2009.12.27. 14:50:32

Igen, Shogen volt a neve a karakternek, csak valószínűleg már akkoriban is inkompetensek adták a magyar címeket.

TheBerzerker 2010.01.10. 13:51:17

Már nem is tudom mióta nem volt Kung Fu Kedd! Ez több mint felháborító!:)

norbert hellacopter 2010.01.10. 14:27:41

Igen,ezt már én is akartam írni...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.01.10. 14:28:18

Nem volt jó a gépem, most majd lesz.
süti beállítások módosítása