Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Batman: Hush visszatér

2009.10.28. 08:00 Rusznyák Csaba

Érzelgős Joker, beszari Batman, pojáca Rébusz, joviális Pingvin, és persze gonosz Hush, akitől nagyon kell félni, mert gyolcsba van tekerve, és tud háztetőkön szaladgálni. Visszatért, de minek? Minden idők alighanem legfeleslegesebb magyarul megjelent Batman-képregénye.


Nem nagyon tudok más okot elképzelni a Hush visszatér megjelenése mögé, mint hogy a Képes Kiadónál (egyébként jogosan) úgy gondolták, ezzel a címmel szinte bármit el lehet majd adni a Jeph Loeb-féle Hush derekas sikere után. Ugyanis A. J. Lieberman és Al Barrionuevo képregénye minden szempontból lényegtelen, felesleges és főleg, rossz. A történet szerint a halottnak hitt Hush, azaz Bruce Wayne gyermekkori barátja, Thomas Elliot visszatér, és végső bosszújára készül az életét szerinte tönkretevő Batman, és a Hush-ban amazt manipuláló Rébusz ellen. Utóbbi az egyetlen olyan emberhez menekül, aki megvédheti őt, és akinek múltjáról tud valamit, aminek segítségével rá tudja venni, hogy meg is tegye: Jokerhez.

Már az elején fontos megjegyezni, hogy a Hush visszatér nem Batmanről szól, hanem az imént felsorolt ellenségeiről – és ezzel nem is lenne semmi baj. Csakhogy egy Batman füzetet mégiscsak bajos eladni a Sötét Lovag nélkül, ezért Lieberman görcsösen és értelmetlenül beleerőszakolta őt a történetbe, hogy aztán végig ne csináljon benne semmit, és ne legyen semmiféle befolyása a cselekményre. A denevér már a Hush-ban is csak inkompetens pojácaként sodródott az eseményekkel, a folytatás pedig még egyet, és még nagyobbat rúg a 70 éves mítoszba. Batman csigalassúsággal rakja össze a tényeket, tudálékosan vizsgálgatja a nyomokat, hogy aztán az egésznek ne vegye semmi hasznát, sehová ne érjen oda időben, és amikor mégis, akkor is csak álljon a robbanó rendőrautók között, és nyafogjon az Orákulumnak, hogy irányítson fölé egy műholdat, mert látnia kell a terepet. Egyetlen egyszer lép ténylegesen akcióba, és akkor is csak egy nevetségesen felesleges, a sztori szempontjából teljesen irreleváns bunyóba keveredik saját szövetségesével, a Zöld Íjásszal. Igaz, neki legalább örülhetünk, ő az egyetlen tisztességesen írt karakter a képregényben.

Mert Batman nem csak felesleges (ha teljesen kiemeljük őt a cselekményből, nem változik semmi), de ábrázolása még karakteridegen is. Be van tojva Hush-tól, olyannyira, hogy rémálmai is vannak vele, és hirtelen veszélyesebbnek tartja, mint Jokert – mi meg csak nézünk, hogy mégis mi alapján. Ez a gyolcsba tekert pojáca, aki háztetőkön állva szavalta Arisztotelészt az esőben, és akivel Rébusz úgy játszott, mint egy cica a gombolyagával? Veszélyesebb Jokernél? Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor egy író erőlködve sulykol az olvasóba olyasvalamit, amit nem képes történetmeséléssel és karakterrajzzal alátámasztani – Hush-ról pedig csak onnan tudjuk, hogy nagyon veszélyes, hogy ezt mondják róla, de nem csinál semmi olyat, ami ezt meg is alapozná. Sőt, ami azt illeti, magasan az utóbbi évtized egyik legfantáziátlanabb és legerőltetettebb gonosza, akár motivációit, akár Batmannal való kapcsolatát, akár céljait és tevékenységét vesszük (helyesbítek: csak volt, ugyanis azóta Paul Dini vette magának a fáradságot, és mélységet adott neki – de ez már egészen más lapra tartozik).


Nyögve-nyelve előadott, lapos bosszúhadjárata pedig a többi karakternek is a rovására ment: ugyanis belegondolva, lehet, hogy Hush mégis veszélyesebb Jokernél, vagy legalábbis az itt bemutatott Jokernél – mert a Bohócherceget, dacára  7 évtized számtalan inkarnációjának, még soha nem láthattuk ilyen sótlannak, unalmasnak és érdektelennek. Az őrült, tömeggyilkos komédiás első jelenetében látványosan kesereg halott feleségének fényképei fölött (legyünk jóindulatúak, és nézzük el Liebermannak, hogy némi változtatással készpénznek veszi Joker Gyilkos tréfa-béli, megbízhatatlan eredettörténetét, és ezzel balga módon eloszlatja a karakter körül időtlen idők óta fenntartott misztikus ködöt), később pedig Pingvinnek szomorkodik egy kandalló tüze előtt ülve. (Legyünk jóindulatúak, és nézzük el Liebermannak, hogy valószínűleg még ő sem tudta, Pingvin miért van egyáltalán a könyvben, mi a szerepe a történetben, és hogy sokkal inkább tűnik egy jóságos papinak, mint alvilági vezérnek.) Mindeközben az őrületnek a szikráját sem mutatja, és nincs egyetlen valamirevaló, jellegzetesen jokeres beszólása sem – csak egy szürke fantáziátlan gengszter a sok közül, akit megfosztottak lényegétől. Ami pedig Rébuszt illeti, ő a fél Gothamet manipuláló mesterbűnözőből hirtelen egy nyöszögő-nyávogó-remegő ronccsá devolválódott, aki ráadásul Al Barrionuevo rajzainak köszönhetően úgy fest, mint egy tinédzser. Arra már kár is kitérni, hogy egy másik gonosz, Prometheus szerepeltetésének sem nagyon van értelme.

Lieberman a karakterek legalapvetőbb jellemvonásaival nincs tisztában (ergo ezt nem lehet újítási szándékkal és hasonló kifogásokkal kimagyarázni), és ha a rengeteg felesleget lehámozzuk a cérnavékony sztoriról, aminek mellesleg lezárása sem nagyon van, akkor rögtön látszik, hogy az egészet kényelmesen el lehetett volna mesélni legfeljebb két részben. Igaz, jobb úgy se lenne, de legalább hamarabb túlesne rajta az ember. Az egyetlen a képregényben, ami nem érdemel súlyos kritikát (igaz, dicséretet sem – és a Hush-ban legalább ez megvolt), az a képi világ: a rajzok az említett tini-Rébuszt és egy groteszkül vaskos Méregcsókot leszámítva korrektek, viszonylag realisztikusak, és a célnak megfelelnek – bár egy jottányit sem emelkednek ki a nagy, összességében unalmas szuperhősátlagból. Ami a magyar kiadást illeti, az rendben van: a fordítás többnyire gördülékeny (bár akadnak nehezen csúszó mondatok), a papír minősége kiváló, a nyomtatás hibátlan, és a kötetek elején lévő karakter- és előzményismertetők is hasznosak. Ami viszont az árat illeti, az nem valami barátságos. A két kötet (hat rész, 180 oldal) összesen 6000 Ft-ot kóstál, és ezzel a Hush visszatér hivatalosan is belép a legdrágább kiadványok szűk klubjába (jóval többe kerül pl. az 50 oldallal hosszabb Sandmannél is
).



Batman: Hush visszatér 1 - Társkeresés
Batman: Hush visszatér 2 - Kényszerű szövetségek
(Képes Kiadó, 2009)

12 komment

Címkék: szuperhős 2csillagos képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr681478053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo montelban 2009.10.28. 09:56:15

minden szavaddal egyetértek. A durva pedig az, hogy míg a Kingpin nagyon keményen beszopta az éppenséggel tökéletes Preacherrel, és az Y-al, addig a Husht vinni fogják, mint a cukrot. Nem is értem, az Arkham hogy úszta meg ebben a meleg leves közegben, hogy lehetett akkor a hónap legjobban vitt képregénye. Rejtély.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.10.28. 16:40:43

Annak, hogy pont ezt a kötetet választotta a Képes Kiadó, a fő indoka a folytonosság. Ez indult a Hush-sal és folytatódott a Supergirllel, és majd következik valamikor az Under the hood, és remélhetőleg idővel az Olórin által is említett Paul Dini-féle Hush-folytatás. Sajnos, még így is minden egyes kötethez mellékelni kell minimum egy oldalnyi magyarázatot, ami még az előző kötetek birtokosainak is szükséges, hogy követni tudja az eseményeket.

Közben azért gondol a kiadó azokra is, akik csak a felnőttebb Batmanekre vevők. Ezek sorát nyitotta a Préda, majd követte a Terror és az Arkham Elmegyógyintézet, jövőre pedig jön a Halotti maszk. Ezt a vonalat akár külön sorozatnak is lehet tekinteni, hiszen ezek a kötetek nem ágyazódtak be annyira a kontinuitásba, viszonylag könnyen érthetők önmagukban is.

Van, akinek mindkét folyam bejön, van, akinek csak az első, és van, akinek csak a második.

Sajnos, a Képes Kiadó sem úszta meg a "beszopásokat", ahogy az előttem kommentelő mondta, hiszen a Fabulákat is az égig magasztalja minden "értő" - csakhát éppen a vásárlóknak más a véleményük.

Ami az árat illeti: sajnos, nem lehet megúszni kevesebből. Nagyon sok, 1200-1500 példányt kell eladni belőlük ezen az áron ahhoz, hogy a 2000 példány elkészítésének az ára megtérüljön. És akkor ez még mindig csak az úgynevezett nullszaldó - ami azt jelenti, hogy a kiadó befektetése jó esetben egy év alatt kerek nulla forintot hoz.

Ha egy kötetben adta volna ki a Képes Kiadó ezt a 180 oldalt, akkor nagyjából 5000 forintnak kellene lennie a fogyasztói árának. Abba most ne menjünk bele, hogy egy nagyobb, erős terjesztői háttérrel rendelkező kiadó miért tud valamivel alacsonyabb árat szabni - örüljön az olvasó, hogy ilyen is van a piacon. A Képes Kiadó azonban eddigi tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy inkább két részletben adja ki a történetet, mert az olvasók még mindig könnyebben tudnak félretenni Batmanre félévente 3 ezer forintot, mint egyszerre 5-6-ot.

Hozzáteszem: képregényes rendezvényeken és a nemrég nyílt Komikon képregényboltban is 20% kedvezmény van rá, vagyis 2400 forint darabja.

Még annyit jegyzek meg, hogy ahány író, annyiféle Batman, Joker, Rébusz, és így tovább. Ha a DC Comics szerint nem "karakteridegen" egy történetben valamelyikük ábrázolása, akkor megjelenhet. Ha az, akkor nem jelenhet meg. Ez megjelenhetett, és pont ez a történet az, amelyik véglegesen "hitelesíti" Joker eredetét. Van is ebben logika: ha Joker lövése Gyilkos tréfában valóban megbénította Barbara Gordont, akkor minden más is ugyanannyira valódi abban a sztoriban.

Rusznyák Csaba 2009.10.28. 18:47:44

Bár az sem világos, miért pont Hush karaktere köré kell építeni a folytonosságot, de ez végülis mindegy, így döntöttetek, legyen. Azt viszont meg nem magyarázod nekem, hogy ennek a kötetnek van bármi jelentősége a folytonosság szempontjából. Az eredeti Hush-ról annyit mindenkinek (még nekem is, aki finoman szólva nem szeretem) el kell ismernie, hogy az legalább bemutatta a címszereplőt (hogy jól vagy rosszul az most mindegy), így az abban történetekre azóta is folyamatosan visszautalnak, az ottani eseményeknek máig jelentőségük van. Az ittenieknek viszont semmi, persze részben pont azért, mert igazából nem is történik benne szinte semmi.

Azt ugye nem gondolod komolyan, hogy csak mert a "tévedhetetlen" és kizárólag "jó döntéseket hozó" szerkesztők rábólintanak valamire, az már elég az írói hülyeség igazolására? A Gyilkos tréfáról meg csak annyit, hogy az persze "valódi", de Joker eredettörténete nem - ha képileg ez nem volna elég világos, Moore még ki is mondatja a bohóccal. Lieberman ezt figyelmen kívül hagyta (ami nem csak tiszteletlenség Moore sztorija felé, de hülyeség is - Jokerhez hozzátartozott, hogy nem ismerjük pontos "keletkezését") - Liebermant viszont maga a DC hagyta később figyelmen kívül, ugyanis az itteni eredettörténet hivatalosan nem része a kontinuitásnak, lásd:

dccomics.com/dcu/heroes_and_villains/?hv=origin_stories/joker&p=1

Az árról csak zárójelben jegyzem meg, hogy lehet, hogy nem lehetett volna máshogy megoldani (noha tudnék a Képeshez hasonló kaliberű kiadót mondani, ami a Hush visszatérrel szinte egyidőben adott ki hasonló szuperhőstörténetet, nagyobb terjedelemben és alacsonyabb áron), de a vásárlót az árképzés mögötti okok vajmi kevéssé érdeklik. És SZÁMOMRA ez az ár baromi magas.

aronrunning · https://linktr.ee/daniaron 2009.10.28. 20:04:08

Olórinnak igaza van abban, hogy a Hush visszatér elég fölösleges, de az kötet áráról tényleg elhamarkodottan írt. Azon kívül, amit Tony már elmondott, ne feledjük, hogy a forint árfolyama nagyon rossz volt, a Kingpinnel való összehasonlítás meg azért nem helytálló, mert annak a formátuma is kisebb.

Rusznyák Csaba 2009.10.28. 20:10:12

Igaz, az összehasonlítást (illetve a kötetek méretét) nem gondoltam végig, elnézést, azt a részét visszavonom. De még ezzel együtt is piszkosul drága a két kötet.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.10.29. 00:04:47

Elég sokáig gondolkoztam azon, hogy megtartsuk-e a "Hush visszatér" címet, elvégre eredetileg füzetben még "Pushback"-ként futott, és csak a gyűjteményes kiadáshoz változtatták meg odakint. Végül az döntött, hogy nehéz lenne indokolni a DC-nek, miért akarunk annak ellenére más címet, hogy ők maguk is a marketing szempontból kétségtelenül racionális választás volt.

A kontinuitáson nem csak Hush figuráját értettem, szerintem fontos a gonoszok interakciója. Ellentétben veled, én kifejezetten szórakoztatónak tartom, ahogy Lieberman egyes jellemzőket eltúlozva, másokat még talán kicsit szokatlanul is kiemelve ütközteti a rosszfiúk klubjának a tagjait. Semmi bosszantót nem találok ebben.

Jokerről azt gondolom, hogy bármennyire is meghökkentő a szentimentálisnak tűnő visszaemlékezése, simán belefér abba, amit több szerző is kimondat vele ill. róla, miszerint valójában nincs is egyénisége, olyan sokféle tud lenni. A befejező képsor például szerintem remekül sikerült.

Azt elég sokan elmondják nekünk fórumokon és élőszóban is, hogy drágának tartják a képregényeket, és több helyen elhangzik az is, hogy az olvasót nem érdeklik az árképzési szempontok. De ez még nem változtat azon a tényen, hogy képregényt, főleg színes képregényt kiadni sokba kerül, és mivel a szuperhősös címek olvasótábora nagyon úgy tűnik, hogy növekvés helyett jó esetben is csak stagnál (tapasztaljuk ezt köteteknél és füzeteknél egyaránt), senki sem mer kockáztatni és nagyobb példányszámot bevállalni, ami ugyebár levinné a fajlagos költségeket.

Ugyanakkor abban igazat adok Olórinnak és mindenkinek, aki elégedetlen a jelenlegi kínálattal, hogy megint újra kell gondolnunk és újra kell fogalmaznunk az elképzelésünket. A KN fórumán feszegették épp a napokban, hogy miért nem jelenik meg több X-Men, hiszen olyan sok érdekes cím várna még kiadásra. Ám azt az érintett kiadók és a problémáikat közelebbről ismerők elég részletesen ecsetelik, hogy a piac nem bír el többet egyszerre. Mivel pedig a nagy amerikai kiadók csak nem akarnak lelassítani, a lemaradásunk még egy céltudatos válogatás dacára sem csökken, hanem inkább nő.

A Batmanre visszatérve jogosan vethetnék most fel, hogy miért ezeket az 5-10 vagy még több évvel ezelőtti történeteket erőltetjük, amikor vannak újabbak, amelyek legalább annyira jók, és aztán majd megint fognak jönni még újabbak és legalább annyira jók, és így tovább.

Amikor a Hush visszatér kiadását elhatározta a Képes Kiadó, még reménykedett abban, hogy rövidesen útjára tud indítani egy kéthavi Batman-lapot. Ezt az elképzelést a válság elsodorta sok minden mással együtt. A második kötetet persze már csak tisztességből is ki kellett adni, de nem állítom, hogy ha most kerülnék abba a helyzetbe, hogy kiadási tervet kell javasolnom, abba bekerülne a Hush returns és az elvileg ez után következő Under the hood.

Mint a legújabb kötet reklámjaiból is kiderül, a Képes Kiadó most vesz egy kis lélegzetet, és egy fekete-fehér Batmannel és két, fiatalabb olvasóknak szóló JLA-kötettel fog kijönni tavasszal. Nagyon reméljük, hogy addigra tisztábban látjuk a piac jövőjét, és hogy lehet megint hosszabb távra tervezni. És akkor abban a tervezésben már le fogjuk szűrni az eddigiek tanulságait és természetesen figyelembe fogjuk venni az újabb köteteket is. Az egyik lehetséges kifejlete ennek az, hogy a kontinuitást még hosszabb előszavakkal kell majd biztosítani. De erről majd akkor lesz érdemes elmélkedni.

Addig is itt van DC-fronton a Képes Kiadótól az eddigi 8 Batman-kötet, a Superman/Batman és a Fabulák - mindezek négy évvel ezelőtt még nem voltak. Én úgy látom, hogy jobb velük, mint volt nélkülük.

Rusznyák Csaba 2009.10.29. 10:19:03

Arra még csak nem is célzott senki, hogy jobb lenne ezek nélkül. Max némelyik helyett jobb lenne egy másik;) De hát ez már ízlés dolga.
Azt viszont nem tudom nem észrevenni, hogy sokkal kevésbé véded ezt, mint anno a Hush-t:)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.10.29. 11:23:08

A Hush más eset volt. Ott azon döbbentem meg, hogy egyesek - nem csak te - miért nem járnak utána, miért nem gondolnak bele, hogy mi lehet az oka a hatalmas népszerűségének. (Amely mellesleg változatlan, épp most jelent meg az USA-ban egy újabb, mind a 12 részt összegyűjtő kiadás, valamint az első részét is újra megjelentették füzetben.) A Hush mérföldkőnek számít, a Hush visszatér nem.

Rusznyák Csaba 2009.10.29. 12:17:17

"mi lehet az oka a hatalmas népszerűségének"

A rajz:)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.10.29. 12:23:56

@Olorin: Az azért nem lett volna elég. No de gumicsont.

t0p 2009.10.29. 15:21:45

Nagyon örülök, hogy ez a téma végre szóba jött!

"Közben azért gondol a kiadó azokra is, akik csak a felnőttebb Batmanekre vevők. Ezek sorát nyitotta a Préda, majd követte a Terror és az Arkham Elmegyógyintézet"

Igen, én is ezeket vettem meg, de valahogy a Hush-al nem tudok megbarátkozni. Igazából nem baj, hogy ilyen jellegű Batmanek is kijönnek, én inkább azt sajnálom, hogy marha hosszú sorozat. Jobban örülnék, ha mondjuk felváltva jelenne meg egy "kommerszebb" és egy komolyabb szám.
A Halotti Maszkra nagyon kíváncsi leszek!
süti beállítások módosítása