Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Gamer - Játék a végsőkig

2009.10.21. 14:49 Rusznyák Csaba

Az év legjobb szar filmje a Crank 2 mellett: tömény audiovizuális őrület, szempróbáló akcióorgia, bizarr videóklipes hullámvasút, guilty pleasure a javából. Menekülő ember a konzolgenerációnak.

Mark Neveldine és Brian Taylor író-rendezők láthatóan csak egyvalamihez értenek, de ahhoz legalább nagyon. A Crank-filmekkel megmutatták, milyen tökéletesen passzol a modern klipek kavargó, villogó, agyonvágott, szétszűrőzött, tarka látványvilága egy magát lazán félvállról vevő, ironikus akciómozihoz, és ugyanezen az úton járnak a Gamerrel is. A kevesebb mint másfél órás, de hiperintenzív antiesztétikájának hála jóval hosszabbnak tűnő adrenalinbombának nincs se agya, se szíve, humora és töke viszont annál inkább van, és többre nincs is szüksége.

A jövőben a számítógépes játékok szerelmesei már nem pixeleket irányítanak, hanem hús-vér embereket, akik egy milliók által nézett valóságshow-ban (Slayers) bábokként rángatva ölnek és halnak. Halálra ítélt bűnözők ők, akik így kapnak egy utolsó esélyt az életben maradásra: aki túlél 30 csatát, az szabad. Persze ez még senkinek nem sikerült, és most is csupán a hatalmasok disznóságai miatt ártatlanul elítélt Kable áll közel hozzá, aki mellesleg csak haza akar jutni a feleségéhez és a
kislányához, tökmindegy, hány hulla szegélyezi az utat.

Neveldine és Taylor nem tökölnek sallangokkal, pontosan tudják, hogy mit akarnak, és azt meg is valósítják. Nem kellenek kidolgozott karakterek, sziporkázó dialógusok és rafinált történet, sem érzelgősség és tanulság, csak egy még épphogy elviselhető, tébolyultan hektikus képi világ, amiben szünet nélkül süvítenek a golyók, és robbannak a gránátok. A Gamer első fele tökéletesen működik, a csaták szemfájdító forgataga és esztelen tempója egy pillanatnyi nyugalmat nem enged a nézőnek. Amikor Kable később kikerül a játékból, a cselekményen már eluralkodnak a szálelvarrási kényszerből adódó toposzok: családot kell menteni, és főgonosz ellen kell szervezkedni. Ez az a pont, ahol az íróknak muszáj a sztorival foglalkozniuk a mészárszék helyett, és a lendület érezhetően megtörik.

Így is van azonban épp elég elborult ötlet (nameg kivillanó cici), ami fenntartja a figyelmet. A szédítő akciókat ugyanis a tönk szélén álló társadalom végletekig fokozott, gonosz, cinikus, gúnyos szatírája ragasztja össze: bizarr valóságshow-k, zseniálisan pojáca celeb-főgonosz (a castingos észnél volt: Michael C. Hall telitalálat a szerepre, finálé előtti abszurd tánca pedig frenetikus), vaskos trágárságokkal előadott hírek, cirkusszal etetett nép, négy fal közt begubózott emberek, virtuálissá alacsonyodott kommunikáció és kontroll nélküli tudomány. Ellentétben a Crankkel, az alkotóknak itt mondandójuk is van, de ebből nem csinálnak nagy ügyet – a társadalomkritika szépen meghúzza magát két zúzás közt, és inkább csak annak
briliánsan őrült ürügyeként van jelen.

A mellékszerepekben egy rakás ismerős arc kényeztet minket (Kyra Sedgwicktől Alison Lohmanen át John Leguizamóig), a főszerepben pedig a kellően tökös és kőkemény Gerard Butler domborít meggyőzően. Igaz, karaktere, Kable feleolyan cool sincs, mint az emberi úthenger, Chev Celios, de van elég szufla és ötlet a filmben, ami kárpótol érte. A Gamer nem a nagyapák mozija, viszont célközönsége számára az év első számú bűnös élvezete lehet.

7 komment

Címkék: scifi akció filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr461465495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tmichel · http://filmdzsungel.tumblr.com 2009.10.21. 16:38:01

éreztem én, hogy nekem való film lesz ez, most az írásod meg is erősített ebben. jövőhéten majd rohanunk moziba. :)

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.10.21. 19:03:07

Hogy árnyaljam a képet: számomra az év legszarabb szar filmje cím nagy esélyese (azért még jön a 2012, szóval soha nem tudhassa az ember), pedig Olórin mellett ültem a moziban, de a huszadiktól minden perc fájdalmas volt, amikor pedig a végén rádöbbentem, hogy még legalább újabb húsz perc van hátra, mivel meg kell menteni a családot és lebökni a főgonoszt, tényleg fürdős ribancként vinnyogtam kínomban.

Ellenben utánanéztem, és Kable oltári dögös feleségét a számomra tökéletesen ismeretlen Amber Valletta játszotta.

Végső jótanács: ha tényleg szórakoztató szarfilmet akartok nézni, ott a Deadly Prey. Vagy a Doghouse.

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2009.10.21. 19:48:14

A Doghouse messze nem szar, az év meglepetése:)
A Gamert én is utáltam eléggé, pedig a Crankektől a mai napig nedves álmaim vannak.

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.10.21. 23:50:14

@sep:

szórakoztató szarfilm = jófilm

Rusznyák Csaba 2009.10.22. 08:21:28

@sep: Pedig alapból tuti azt mondanám, hogy akiknek azok tetszettek, az ezért is odalesz - még ha egy egy hajszállal komolyabban is veszi magát.

vilaghalo 2009.10.28. 10:35:49

varom mar ezt. a Crank 2 szerintem siman a legjobb agyatlan szorakozas volt iden. az eleje meg filmszeru, a vegere egyszeruen megorul mindenki. imadtam.

mondjuk ezt a Butler gyereket nem nagyon birom.

n0kedli 2009.11.17. 22:08:08

Nekem bejött, és még csak nem is feltétlenül guilty pleasure-ként. Hasonlítsuk össze pl. A hasonmással: részletesebben ábrázolt jövőkép, karakteresebb gonosz, több és merészebb gore, komolyabban vehető morális kérdések, és ehhez képest egyáltalán nem veszi komolyan magát. Ezután bőven meg lehet bocsátani, milyen ordas sablonok mentén szerveződik az egész sztori.
süti beállítások módosítása