Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

District 9

2009.08.26. 08:15 Linkovic Csumoszky

Már az előzetesekből sejtettük, hogy az idei filmszezon legkúlabb mecha-harcát nem a jegypénztáraknál kiemelkedően jól, a kritikusoknál viszont harmatgyengén muzsikáló Transformers folytatás szállítja majd. A District 9 minden szempontból jobb, stílusosabb, kifinomultabb sci-fi, valódi tartalommal és mondanivalóval. Neill Blomkamp elsőfilmes rendező Dél-Afrikában rekedt földönkívüli bevándorlói lehetnének akár embertelen körülmények közé kényszerített afrikai lakosok is.

A johannesburgi direktor saját anyagból dolgozott, amikor lefektette a District 9 alapjait. Filmes összeköttetései révén néhány évvel ezelőtt felvette a kapcsolatot Peter Jacksonnal, hogy elkészítsék a Halo filmváltozatát. Mikor a tárgyalások kudarcba fulladtak, Jackson fogta magát és már állt volna odébb, ám úgy érezte, támogatnia kell a fiatal filmest és ígéretet tett neki leendő prodzsektjének finanszírozására. Blomkamp úgy döntött, elkészíti saját 2005-ös rövidfilmjének (Alive in Joburg) egész estés változatát, nagyobb költségvetéssel, intenzívebb cselekménnyel és látványosabb trükkökkel.

2008-at írunk, a helyszín Johannesburg, Dél-Afrika. A film dokumentarista stílusban mutatja be a város mindennapjait, hivatali személyek és az utca egyszerű polgárai nyilatkoznak a 28 évvel ezelőtt történtekről, a kapcsolatfelvétel napjáról, amely megváltoztatta az emberiség sorsát, és a térség nem kívánatos földönkívüli lakóiról (kinézetük miatt "prawn"-nak, azaz rákoknak nevezik őket). Az otthonukból száműzött idegen lények a lehető legrosszabb helyre kerültek: az apartheid rezsim elkülönített térségbe szeparálja az idegeneket, melyek a zsúfoltság valamint életterük militarizálódása okán hamar nyomornegyedekké válnak. Tovább súlyosbítja a helyzetet az afrikai bűnbandák feltűnése, akik fegyvereikért cserébe ételt (macskaeledelt) osztanak az idegeneknek.

A történet központi figurája Wikus Van De Merve, a kormány katonai szervezetének, az MNU-nak az ügynöke, aki kulcsszerepet kapott az idegenek a városból való elszállítására irányuló eljárásban. Szimpatikus, kissé esetlen figura, a totális átlagember. A dél-afrikai vezetés Jöburgtól 250km-re szándékozza áttelepíteni az addigra közel 2 milliósra duzzadt idegen lakosságot, a törvényesnek hazudott eljárást Van De Merve vezeti. A razziák során a nyomornegyedben Wikus egy ismeretlen rendeltetésű tartályra bukkan, amelynek tartalmát véletlenül magára fújja, majd egyre súlyosbodó rosszulléte miatt kórházba szállítják. Ott legsötétebb rémálma válik valóra, egyben a történet csalós, szociodrámás megközelítéssel altató első negyede is lezárul. Ugyanis.

A reklámkampány ügyesen vezette félre a nézőket, az előzetesek egy dokumentarista stílusban leforgatott sci-fi helyzetjelentést sejtettek, ám a film nem az idegenek hétköznapjairól szól, szerencsére. Wikus egyszemélyes kálváriája, rendszerbe vetett hitének megtörése, számkivetettségének és bosszújának tárgyalása kerül előtérbe, valamint a rendszer kritikája, amely a kisebbség után az egyént is cserben hagyja.

A történet alapjául a rendező saját gyerekkora szolgált (a film címe az 50-es években végrehajtott, a lakosság színes bőrű tagjait érintő erőszakos áttelepítés helyére utal), az idegenek külsejét is egy Dél-Afrikai tücsökfaj ihlette. A földönkívülieket számítógép keltette életre, az eredmény magáért beszél: hiteles, hihető idegen faj kellőképpen egzotikus, elidegenítő külsővel (szó nincs Avataros mesefigurákról), de szándékoltan emberi gesztusokkal felruházva.

A rovarszerű külső tökéletesen passzol a film nyers vizualitásához, hol biztonsági kamerák, hol remegő kézi kamerák szemszögéből követhetjük az eseményeket. A(z ál)dokumentarista stílust Blomkamp csak a film utolsó harmadában adja fel, amikor a cselekmény átvált kőkemény akcióba: látványos tűzharcokat és kendőzetlen brutalitást tartogat a film végjátéka. A humán katonai erők hagyományos fegyverekkel szállnak szembe az idegen technológiával, ezt is sikerült látványosan, ám túlzásoktól mentesen filmre vinni (Wikus az idegen masinéria irányítását átvéve sem válik sebezhetetlenné). Bár a trükkök nem  hivalkodóak, egyáltalán nem látszik meg rajtuk az amerikai viszonylatban szűkös, 30 milliós költségvetés.

A cselekmény több váratlan fordulattal is szolgál, a film tempója sem egyenletes, lendületéből hol visszavesz, hol rákapcsol, ám ez a keverék tökéletesen működik. A drámai hangsúlyt, a főszereplő kétségbeesését, majd elszánt küzdelmét realisztikus képek és remek színészi játék érzékelteti.

Egyetlen fájó pont, hogy az idegenek hátteréről szinte semmit sem tudunk meg, homályba burkolózik a kultúrájuk, származásuk, számkivetettségük oka, a Földre jutásuk körülményei. Ezektől eltekintve a film a figyelmet így is képes fenntartani elejétől végéig, hisz a mondanivaló egyértelmű és megszívlelendő.

Mese az elnyomásról, elmélkedés a kirekesztettség és az identitáskeresés fájdalmas küzdelméről, mindez egy feszes, jól megírt, hiteles színészi játékkal előadott sci-fibe csomagolva. Bár a nagy hűhóval érkező Avatar az év végén debütál csak, a District 9 komolyabb hangvételének és átgondoltságának köszönhetően könnyen az idei év legjobb fantasztikus filmje lehet.

 

35 komment

Címkék: scifi filmkritika 5csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr281337276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sertésmájkrém 2009.08.25. 19:37:13

Ez egy nem agyonhájpolt de kiváló film ami elég rosszkor jön az Avatarnak. A kélt film trélerét megnézve nagy fanatikusnak kell leni, hogy az ember maradéktalanul benyalja az avatar hype-ot.

0motig0 2009.08.25. 19:52:04

@sertésmájkrém: 50% ban igazad van! mert ez tényleg nem volt agyopn hypolva.. az avatar meg kérdéses bár én amilyen vak vok nem veszem észre az eszeveszet hypot..(vagy csak már nagyon megszokta... kitudja?)

gothmog 2009.08.25. 20:36:51

motig: az avatar elővezetése úgy nézett ki, hogy:
"fú, emberek, Cameron a Titanic óta készíti -még több pénzből- az új évezred moziját meghatározó űbergiga fantasztikus filmjét, de akkora -szinte katonai- titoktartás mellett, hogy ez idő alatt összesen egy pár soros szinopszist, meg kettő nulla információtartalmú forgatási fotót adtak ki belőle. Aztán volt visszaszámlálás az apple-trailers oldalon, meg mindenfelé találgatások a hűdetitokzatos moziról, mire a végén kiderült hogy "csak" egy (kétségkívül újszerű, és minden eddiginél látványosabb) 3D animációs űrfantasy.
Marketing-szempontból nyilván ötös, az meg majd utólag eldől, hogy a film mennyire lett _jó film_.
Mert ugye, láttunk már karón varjút, pedig becsületes arca volt.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2009.08.25. 22:45:25

Nagyon várom már ezt a filmet. De még egy hónap mire bemutatják :( , ráadásul pont a Moziünnep után.

elefes 2009.08.26. 02:27:50

A rengeteg divatosan belénkhájpolt fos után ez az egyetlen film, amiben masszívan hiszek.

Ne hasonlítgassuk már össze a kékséggel - ez egy film.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.08.26. 03:22:54

Az Avatar reklámkampányának sikerességéről árulkodik, hogy a District 9 kapcsán is a "kékség" jön először szóba.

0motig0 2009.08.26. 10:44:19

@gothmog: hiszek neked!(Mondtam hogy én vagyok a vak!)

elefes 2009.08.26. 11:43:57

@Linkovic Csumoszky: Teljesen igazad van. Tiszta gáz, hogy csak előkerült itt is, de az a furkó Cameron biztosan tud valamit, hisz most mindenki róla beszél meg az Ő Nagy Filmjéről.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.08.26. 11:52:04

Hagyjuk mán azt a kurva Avatart... :)

2009.08.26. 12:49:38

"az előzetesek egy dokumentarista stílusban leforgatott sci-fi helyzetjelentést sejtettek" pedig nem? :-((( Magdi anyus ennek nem örül... Én már ráhangolódtam az áldoksira, birom őket nagyon. Szeptemberben jön a Redacted is, igaz, csak DVD-n.

Hieronymus 2009.08.26. 14:01:45

@Wostry Ferenc: Elképzelhető, hogy senki nem hozta volna fel az Avatart, ha nem lenne a cikkben megemlítve, direkt ütköztetve a D9 lényeket Cameron lényeivel ;)

Hieronymus 2009.08.26. 14:02:28

@elefes: Ne hasonlítgassuk már össze a kékséggel - ez egy film.

Azt meg még nem láttad...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.08.26. 14:39:17

@Hieronymus: És azt az utat kell követnünk, amit a cikkíró kijelölt? Őszintén szólva, pusztán az Avatar előzetese alapján (és a DISTRICT 9 megnézése után) utóbbi jóval inkább érdemes a kibeszélésre...

Hieronymus 2009.08.26. 16:54:08

@Wostry Ferenc: Szerintem is. És mivel te magad is csak előzetesről tudsz beszélni egy már bemutatott film ellenében, és mert szerintem is hatalmas mozi a D9, magam sem értem, miért kellett a még el sem készült Avatart idekavarni, hasonlítgatni, előre fosozni. És mivel a D9 szerintem is többet érdemel, én is befejezem.

elefes 2009.08.26. 19:50:55

@Hieronymus: Valóban. Ami azt illeti, a D9-t sem, de már nagyon várom. És télleg nagyon-nagyon.
Amazt meg nem tudom. Nyilván megnézem, talán örülni is fogok neki, de most nem akarok örülni neki. Rövid ideig örültem, aztán inkább nem.

Cifu78 2009.08.27. 15:52:15

Szerintem annyira nem is baj, hogy az idegenekről keveset tudunk. Ugyanis érdekes módon a filmben sem merül fel ez a kérdés. Senki sem kiváncsi rá...

Másfelől viszont a sok kérdés egyben lehetőséget ad arra, hogy folytatást készítsenek.

Csak abban reménykedem, hogy ha lesz folytatás, azt alázattal teszik, és követik a D9 azon vonalát, ami olyan naggyá teszi.

Egyébként én nem az Avatart tenném mellé, hanem a Transformers 2-őt. Az egy nagy nulla minden szempontból (ahogy egy barátom megjegyezte, leszámítva azt a tényt, hogy Megan Fox futás közben hibálódzó kebleit terítették be a mozivásznat. Nem is egyszer...)...

Erős.Pista 2009.08.27. 19:16:23

Nem is tudom, mikor láttam ilyen jó sci-fi-t utoljára, mint a D9!!! Kicsit alul jegyeztem a fejemben a dél-afrikai mozit, bár a Tsotsi is kiváló alkotás.

Austin (törölt) 2009.08.31. 09:14:26

a hétvégén megnéztem egymás után 2x a D9-et...

nem is tudom mikor láttam utoljára ilyen jó filmet.

az alapötletből hálivúd csinálhatott volna egy akciófilmet, Spielberg egy moralizálós mozit, de ez így (viszonylag low budget üzemmódban) zseniális.

mindenkinek ajánlom!

K.Leslee 2009.09.05. 04:12:11

A cikk lényegretörő.
Kicsit féltem az áldokumentarista alkotástól, de szerencsére csak részben lett az. Igazán jó film.

Xezs 2009.09.05. 09:41:50

Szerintem nevetséges az egész film. Az idegenek röhejesen emberszerűek (oké, értem én hogy ezzel utalni akart a rendező, de ez akkor is gagyulás), nevetséges ahogy az emberek és az idegenek csont nélkül megértik egymás nyelvét.

Akinek meg egy (ál)sci-fi film kell ahhoz, hogy rájöjjön, az élet nem igazságos, az valószínűleg átaludta egész eddigi életét. Lehetett volna a cím Sajnáljuk Együtt Afrikát is akár...

Ex0dus 2009.09.05. 22:32:28

Néha elgondolkodom azon, hogy egyesek csak a képernyőt nézik-e vagy ténylegesen megértik-e azt ami történik.
28 éve vannak itt, szóval megtanulhattak valami alap nyelvet. Emberszerű ? Rovarszerű lények egyrészt, másrészt hol van az előírva, hogy az idegenek csak 6 méter magas, csápos, emberevő lények lehetnek.
Ja értem, tehát ha van mondanivaló akkor az a baj, ha meg nincs, akkor az ?
Érdekes módon én nem túl sok világsikerű nagyfilmben láttam a dél afrikai apartheid rendszer reális bemutatását.

Xezs 2009.09.05. 22:37:13

@Ex0dus: Ki kell ábrándítsalak, ez se reális bemutatás, Afrikában nem élnek űrlények.

Az emberszerű alatt pedig azt értsd, hogy két kar két láb, két szem (pont ott ahol az embereknek van) száj ugyanúgy ahol az embereknek... Kicsit több fantáziája is lehetett volna a rendezőnek.

Na mindegy, mégegyszer mondom aki egy ilyen filmből jön rá hogy egyeseknek szar az életük, annak csak gratuálni tudok.

copass 2009.09.06. 17:05:03

teljesen rendben van ez a film, minden a helyén van.
kéne több ilyen, nem csak orrbaszájba cgi.

jaq 2009.09.07. 14:35:33

szerintem teljesen korrekt kis film lett, egyetlen dolog ami irritált a főszereplő csávó hangja avagy kiejtése... az nagyon betett. nem vagyok rossz angolból, de ehhez tényleg kellett legalább az angol felirat

K.Leslee 2009.09.07. 22:56:45

A főszereplő rendkívül tisztán beszél angolul:-)

elefes 2009.09.08. 02:15:47

Emésztenem kell egy ideig, de kétségkívül nagyszerű film volt. A naturalizmusa erősen fejbe vágott, az első harmada szabályosan sokkolt.
Viszont az vicces, hogy mennyi minden lett átvéve A légyből (mind a Cronenberg- mind az eredeti, Vincent Price-féléből.)

schray · http://flickr.com/photos/schrajmund 2009.09.09. 19:49:47

Klassz cikk!

Tényleg zseniális film volt.

Xezs: annak olyan tudományos elméletek, egészen hiteles érvekkel megalapozva, hogy a Földhöz hasonló bolygókon nagyobb az esély humanoidok kialakulására szabályos evolúció mellett. Ha belegondolunk abba, hogy pl a hólyagszem egymástól teljesen függetlenül kétszer is kialakult a Földön akkor hihető, bár az tény, hogy ez egyelőre még egyáltalán nem bizonyítható álláspont. :)

Szerintem nem az apartheid bemutatásán volt a lényeg, hanem inkább azon, hogy értelmes és nálunk fejlettebb nép -ugye elég hitech cuccaik voltak- elnyomás és reményvesztettség hatására milyen szinten nyomorba tud süllyedni. Ehhez aztán remek hátteret adott a környezet az aktuális állapotaival és a történelmi hátterével. A párhuzam az apartheiddel triviális volt, de nem a bűntudatkeltés volt a célja. A film kétharmadáig kb nem is tudtam együtt érezni az idegenekkel. Hiteles volt, hogy a helyiek gyűlölték őket, teljesen meg lehetett érteni a helyzetüket.

Az ember gyermeke c. film jutott eszembe róla. Nagyon hasonló a hangulata.

besucher 2009.09.10. 20:18:19

Bizony nagyon jó film. Érdemes megtekinteni.

gibson 2009.09.16. 21:35:26

Azt hittem, az alapjául szolgáló rövidfilm után ezt fölösleges lesz megnéznem, attól féltem, hogy ugyanazt kapom majd, csak másfél-két órában. Ehhez képest ez a film ott kezdődik, ahol az abbamaradt. Zseniális, az utóbbi évek egyik legeredetibb filmje szerintem.

Thresher 2009.09.23. 16:12:21

@Xezs:
Ha emberszerű alatt azt érted, hogy egy lénynek 4 végtagja van, és abból kettőn áll, akkor egy felágaskodott medve is az. Sőt, az összes madár is... :)

oszi1113 2009.09.23. 20:20:29

ez egy jó film és pont.
az utóbbi évek egyik legjobbja talán.
nem szájbarágós, rágógumis, holivudis.
egyedi, ötletes, elgondolkodtató.
és mindenek előtt őszinte.
és alázatos!
sok ilyen filmet szeretnék látni még!

K.Leslee 2009.10.07. 00:24:56

A valós esemény az 50-es években történt, amikor Neill Blomkapm még meg sem született. Hogyan szolgálhatott a saját gyermekkora a film alapjául? Az alapján, amit hallott róla?
Amúgy mégegyeszer mondom, hogy ez egy nagyon jó film.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.10.10. 19:57:24

@K.Leslee: felhívnám a figyelmedet rá, hogy az apartheid rezsim szegregációja egészen a 90-es évek közepéig tartott és Blomkamp bőven beleszületett ebbe a korszakba.

K.Leslee 2009.10.11. 22:38:28

@Linkovic Csumoszky: Ok Én a konkrét eseményre gondoltam, nem kötekedni akartam ám.Ennyit a történelemtudásomról:-)
süti beállítások módosítása