Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Pokolba taszítva

2009.08.10. 13:19 Rusznyák Csaba

Alison Lohman sírban turkál, gennyet nyel, vért spriccel, és egy öregasszonyt rugdos. Mi pedig, amikor már azt hittük, hogy Hollywood feláldozta Sam Raimit a nyálas szuperhősfilmek oltárán, egyszercsak visszakapjuk a rendezőt olyannak, amilyennek sok-sok évvvel ezelőtt ismertük, és szerettük meg: egy lelkes mozimágusnak, aki egyszerre hozzá ránk a frászt, és dolgozza meg rekeszizmainkat.

Pedig idestova több mint 10 éve, hogy az egykor nagy becsben tartott Raimi értékelhető filmet készített (A szimpla ügy), értékelhető horrorért pedig még mélyebbre kell ásnunk a filmográfiájában. Szerencsére azért nem felejtette el, mitől is döglik a légy ebben a műfajban, és ellentétben a Pókember adaptációkkal, a bő egy évtizede tervbe vett Pokolba taszítva leforgatásával nem köpte szembe saját magát sem. A film a zombis, vámpíros, sorozatgyilkosos, szellemes, szörnyes vérontásoknál jóval kevésbé felkapott átkok témáját tette magáévá, főhőse pedig egy fiatal hitelügyintéző lány, Christine Brown, aki magára haragít egy vénasszonyt, amikor a karrierlétra mielőbbi megmászása érdekében visszautasítja kérését, hogy késleltesse házából való kilakoltatását. A nő megátkozza Christine-t, aki lassan ráébred, hogy a Lamia nevű démon három napig fogja kínozni, mielőtt végleg magával ragadja, és lerántja a pokolba.

A Pokolba taszítva jól bevált séma szerint épül fel: egy bevezetőben előrejelzik nekünk a főhősre váró borzalmakat, és szegénykénk fejére a karakterek felvázolása után nem sokkal már hullik is az átok – aztán jön a hatástalanítására tett kísérletek sora, természetesen egy okkult szakértő segítségével, a kudarcok és a teljes reménytelenség (meg egy macska elföldelése) után az édes bosszú, majd pedig a kellemesen szemét csavar a végén. A cselekményt tehát rutin szülte, de ez sosem jelentett problémát Raiminél, hisz humora és ötletei segítségével már az Evil Dead filmekben is frenetikusan el tudta adni a legbanálisabb szituációkat is. Nincs ez másként most sem: bravúrosan egyensúlyozik az ijesztő, undorító jelenetekben bőven megmártózó horror és a játékosan túlzó, eszement komédia között, burleszkszerű haláltánccá fokozva Christine vesszőfutását. Mindezt szépen megtámogatják a többnyire szándékosan sarkított mellékkarakterek, a karót nyelt anyósjelölttől a szkeptikus vőlegényen át a kétszínű, aljas munkatársig, akiknek fő funkciója az, hogy a rémisztő jeleneteket helyzetkomikumokkal párosítsák (ld. a férjjelölt szüleinél elköltött megismerkedős vacsorát, amibe Lamia természetesen belerondít).

A rajongók persze hőbörögtek, amikor kiderült, hogy Raimi a PG-13-as besoroláshoz igazítja a filmet, de bármennyire is szeretnek manapság belekben turkálni a gagyibbnál gagyibb Fűrész-folytatások és lelki társaik, egyrészt a horror színvonala még mindig nem áll egyenes arányosságban a kiöntött vér mennyiségével, másrészt pedig a Pokolba taszítva a fenti korhatár keretein belül is kellően ijesztő és gusztustalan. A vér ugyan csak egyszer spriccel, és akkor is komikus elemként, de a játékidő során mindenféle testnedvek folynak mindenféle nyílásokba, ahová nem kellene nekik, és ez általában semmivel sem kevésbé sokkoló, mint egy premier plános szívkitépés… sőt! A Pokolba taszítva talán egyetlen nagy hátránya a menthetetlenül viszonyítási alapot jelentő Evil Dead filmekkel szemben a főszereplő személye: Alison Lohman sem karakteréből, sem színészi játékából adódóan nem emelkedik a szürke átlaghősök felé, az őrülten cool Bruce Campbellhez meg hasonlítani sem érdemes. Persze láncfűrészkezű hősünkkel egyrészt nem működött volna a történet morális tanulsága (mondjuk az elvicceléseknek köszönhetően itt is csak alig), másrészt meg neki amúgyse hitte volna el senki, hogy nem rugdossa vissza Lamiát egészen a Sátán küszöbéig, miután felnégyelte az átokszóró vén ribanc hulláját.

23 komment

Címkék: horror filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr751300274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Henrik_ 2009.08.10. 15:43:48

Jupppíííííí, irány amozibabe!!

TheBerzerker 2009.08.10. 15:55:38

Félek tőle. Nekem nagyon nem tetszett a trailer.

Chavez 2009.08.10. 16:03:25

@TheBerzerker: Hát talán pont ezért esélyes a dolog. Fordítva általában működik.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2009.08.10. 16:30:28

Számomra Alison Lohman teljesen meggyőző volt a Matchstick Menben, és a Nagy halért se tudok neki semmi rosszat felróni. Meglepődtem, hogy pont most, főszerepben nem teljesít túl jól. Sam Raimitől viszont csodát várok, mert nekem is elegem van a gore horrorokból. A sztori annyira klisés, hogy az elmondottak alapján egy az egyben sikerült ráhúznom a Sorvadj el!-re, bár nem tudom, mennyire helyes a megítélésem.

clive. 2009.08.10. 16:44:53

Raimi térjen vissza Evil dead 4-hez meg a horrorokhoz és hagyja ott a borzalmas Pókember filmeket.

TheBerzerker 2009.08.10. 18:28:54

@Chavez: Igen ezért adok neki esélyt. De sokat nem várok tőle. De hát nincs jobb dolog a pozitív csalódásnál.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2009.08.11. 09:02:52

raimi legjobbja az EVIL DEAD-trilógia óta.

elefes 2009.08.11. 09:53:40

@aeon flux: Azért a Darkman-t se feledjük. A legjobb képregény nélküli képregényfilm ever.

Meg azért Raimi olykor a Pókemberekbe is ügyesen belecsempészte magát - pl. Oki doki csápjainak tombolása a műtőben -, az első kettő miatt nincs szégyenkeznivalója.

Mégis jó, hogy visszatért, iszonyatosan várom ezt a filmet.

elefes 2009.08.11. 09:54:54

(Mégha a Darkman sztorija egy az egyben le is nyúlja a Robotzsaruét.)

Rusznyák Csaba 2009.08.11. 10:20:00

Szégyellje csak magát az első két Pókember miatt is! (Főleg a nyálas may nénis jelenetekért)
A Darkman fasza kis film, de én akkor már inkább a Simple Plant emelném ki.

Father Merrin 2009.08.11. 11:26:15

Fantasztikus film, amennyire tartottam tőle, olyan kellemesen csalódtam. Ha már Peter Jackson is megint a horror felé fordul, Raimi is végre foglalkozhatna csak ezzel a műfajjal.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.08.11. 12:00:52

Én csak azt sajnálom, hogy erőltették a sztori okkultizmusos vonalát, ami alapvetően komolyan vehetetlen (a bohóckodás ellenére mégis komolynak állították be). Lehetett volna olyan eszetlen ámokfutás, mint az Evil Dead 2.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.08.11. 12:02:19

Ja és Allison Lohman harmatgyenge...

algi 2009.08.11. 22:52:58

@Linkovic Csumoszky: Komolyanvehetetlen? A film 90%-a komolyanvehetetlen.

RoFä 2009.08.12. 07:21:24

A majdnem 10 eves Rossz almok se volt rossz, es nekem az elso ket pokkal sincs bajom (a harmadik problemas). Ugyhogy nezos.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.08.12. 15:25:18

@algi: a különbség csak az, hogy a film 75%-át nem is szánták komolynak, a fennmaradó 25% a komolykodós okkultizmusos sztori.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.08.14. 14:02:52

Raimi a Pókemberrel feltöltötte a bankszámláját, meg a kapcsolati hálóját, hogy ismét kedvére rendezhessen vicces horrort.
Legalábbis nagyon remélem, hogy ez a helyzet, Samu bácsi igazából a balonos-vicces horrorban van otthon.

vilaghalo 2009.08.15. 00:10:31

most lattuk, kurva nagy, semmi csalodas. hozta azt a hangulatot amit vartam.

elefes 2009.08.16. 18:45:27

Hát ez erősen félárbócon volt. Raimi nem tért vissza, max beköszönt. Noha megmutatott néhány kunsztot, nagyon biztonsági játék volt ez.
Asszem most már egészen biztos, ogy a Darkman marad Raimi legjobb filmje.

Chavez 2009.08.16. 19:28:23

@elefes: Na ne má! :o A Darkman nem rossz, de attól még nem több, mint egy hangulatos középszer, viszont az Evil Dead egy máig gyakran idézett, horrornak, vígjátéknak egyaránt kiváló kultklasszikus.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.08.16. 19:32:33

Az EVIL DEAD *és* a DARKMAN a legjobb filmjei. És igen, ez a DRAG ME TO HELL ez ölég gyenge lett.

elefes 2009.08.16. 21:01:26

@Chavez: A Darkman minden képkockájából sugárzik a bizsergető és mocskos képregényszerűség. És amellett, hogy vizuálisan kurva jó , iszonyatosan szomorú film is.
Én hajlok a szentimentalizmusra - ezért szeretem ezt jobban a Gonosz halottaknál.
(Teljesen vicces, hogy ahálóhintázásnak abban a filmben Raimi megtartotta a főpróbáját.)

Raimiben amúgy azt szerettem, hogy van (volt) pofája olyan garázsban barkácsolt trükköket bedobni, amiket más nem merne - és ehhez hihetetlen kreativitás társult. A Pókember-féle CG-hez hozzászokván talán érthető, hogy szinte biztos, hogy soha többé nem fog, mert nem tud olyat csinálni, mint pályája elején.
süti beállítások módosítása