Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A végzetes merénylet

2009.07.25. 08:23 Beyonder

Képzeljünk el egy olyat, hogy az Első világháborút követően nem csak Erdély kerül Romániához, de az ország egésze, és most, 2009-ben, már csak a Román Birodalom egyik prefektusaként létezik a néhai Hunnia, miközben elkeseredett magyar terrorista csoportok küzdenek – mindhiába – az önállóságért. Nos, nagyjából épp ennyire hangozhat rémisztően egy átlag koreainak A végzetes merénylet alaphelyzete, amelyben Korea a Japán birodalom egyik államaként funkcionál, mivelhogy ebben a párhuzamos világban a japánok (Amerika szövetségeseként) megnyerték a Második világháborút. A film eleji feliratok mesterien hergelik a (koreai) nézőt, kiderül például, hogy 1988-ban (Szöul helyett) Nagoyában rendezték az Olimpiát, 2002-ben pedig Japán volt a futball világbajnokság házigazdája – tökegyedül. És lehet tovább is fokozni: a korai terroristák ellen küzdő rendőrpáros egyik fele koreai felmenőkkel bír, de maga is japánul beszél és japán módra él, jelezve, hogy már nem csak Korea szűnt meg, hanem a koreai identitás sem létezik.

A helyszín Szöul, a nyitányban terroristák hatolnak be egy toronyházban rendezett kiállításra, de a JBI, azaz a japán FBI alakulatai egy meglehetősen intenzív tűzpárbajban végeznek velük. Az akciófilmes felütés után rögtön bejön egy krimiszál is: Sakamotónak, a koreai származású nyomozónak feltűnik, hogy a terroristák ugyanazt a félhold alakú, ősi kegytárgyat próbálták elrabolni, amit cirka 20 évvel korábban valakik már majdnem elloptak. Próbálná kideríteni, hogy mitől olyan értékes ez a tárgy, egy ponton azonban, amikor a szálak elvezetik egy titokzatos japán alapítványhoz, a felettesei elveszik tőle az ügyet.

A szituáció ismerős lehet a hollywoodi akciófilmekből, és a folytatás is hasonló. A hősök ezen a ponton szoktak szembenézni a múltjukkal, és Sakamoto is erre kényszerül. Megtörténik az, ami már az alaphelyzetben kódolva volt: hősünkből szép lassan előbújik az elnyomott, szégyellt-gyűlölt koreai identitás, amely folyamatot némileg gyorsítja, hogy a koreai ellenállás egyik vezetője egy belevaló terroristalány, akit mintha már korábbról ismerne.

Technikai szempontból majdhogynem kifogástalan a film, ez persze egy koreai műfaji mozi esetében nem annyira meglepő. Lee Si-myung író-rendező, akinek ez a debütálása, remekül ötvözi a sci-fik eszköztárát a noiros hangulatokkal – talán csak a nagyívű zenéből vehetett volna vissza egy kicsit –, de a nyilvánvaló nyugati hatások mellett John Woo is megidéződik a tűzpárbajok során. Működik a politikai utópia is, egészen a film kétharmadáig, ekkor viszont (spoiler?!) jön egy időutazós csavar, és az addig egészen hiteles sztoriból zagyvaság lesz. Kár, mert az alaphelyzet többet ígért, és a színészek is egy komolyabb finálét érdemeltek volna (a japán rendőrt a kiváló Tôru Nakamura alakítja, a koreait pedig Jang Dong-Kun, aki a szerep kedvéért japánul is megtanult.)

A KIADVÁNY


Ellentétben a Cinetel-féle kiadványok többségével, a képminőség ezúttal nem hibátlan, néhol elég fakóak a színek. Az eredeti (5.1-es) hang rendben van, a szinkron szokás szerint gyenge és élettelen, a film mellé viszont kivételesen extra is jár: egy 'Így készült', amiben szerencsére senki nem mondja el, hogy milyen baromi jó volt együtt dolgozni a többiekkel, helyette rövid forgatás-részletek vannak egymás után vágva, mindenféle felesleges kommentár nélkül.




ÖSSZEGZÉS 
  

Akciófilmnek kiváló, sci-fi-ként és politikai utópiaként nagyon sokáig működik, de akit nem zavarnak az időutazós filmek logikai bukfencei, az még a finálét élvezheti. A verdikt ugyanaz, mint az eddig vizslatott Cinetel-kiadványok többsége esetén: ha nem is hibátlan a film, 990 pénzt megér.


Kiadó: CINETEL
Kép: 16:9 (1:85:1)
Hang: koreai/japán 5.1
Magyar 2.0
Felirat: magyar
Megjelenés: 2008. január
Bolti ár: 990 Ft

ÉRTÉKELÉS:
Film: 5/3
Kép: 5/4
Hang: 5/5
Extrák: 5/3
Külcsín: 5/3

 

18 komment

Címkék: scifi akció 3csillagos dvdkritika koreai

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr711267021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilovebubbles 2009.07.26. 05:00:46

Helló mindenki, első kommentem! De a lényeg nem is ez, én nem bírtam végig nézni. Pedig már egy ideje vadásztam a filmre, az előzetese anno nagyon megfogott. De jó, hogy láthatatlanba nem vettem meg. Egész végig a fejemet fogtam, ezek a koreaiak nem tudnak filmeket készíteni. Ez tény. Engem mostanság érdekel az ország, így jó pár ottani "műalkotást" néztem meg, a véleményem pedig egyre rosszabb lett.
Hmmm... Azok a nem tárazok, mindenkit ellőnek kivéve a főszereplőket dolog annyira nem is zavart, hanem azok a lassítások. Meg ez az egész. Alig emlékszek, az a baj, nem nagyon tudok érveket felhozni. Azt tudom, hogy nagyon nagyon csalódtam. No és álmos is vagyok.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.07.26. 09:36:03

Évekkel ezelőtt láttam, már csak arra emlékszem hogy valami embertelenül unalmas volt.

Rusznyák Csaba 2009.07.26. 10:08:33

Úgy négy-öt éve láthattam, amikor (kissé megkésve) igazán felfedeztem magamnak az ázsiai filmgyártást, és egy rakás remekművet láttam egymás után, ennek köszönhetően. Amíg ez a nézhetetlen moslék elém nem került. Nem nagyon emlékszem már rá (szerencsére), de igen nagy szenvedés volt végignézni.

Chavez 2009.07.26. 11:37:30

Már a címe is szörnyű. A végzetes merénylet. A zs-kategóriában vannak ilyen béna címek.

elefes 2009.07.26. 17:28:55

A halálos gyilkos végzetes visszavágása 2.
(Csak úgy eszembe jutott.)

Beyonder 2009.07.26. 17:53:01

@Chavez: a magyar címről nem tehet a film :)
@ilovebubbles: nem tudnak a koreaiak filmet csinálni? te meg hülye vagy.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2009.07.26. 22:21:23

A koreai film olyan, mint az ázsiai konyha: ha nincs hozzáedződve az ember, akkor utálni fogja. De meg lehet tanulni szeretni.

Chavez 2009.07.26. 22:35:49

Az én tapasztalataim szerint Korea nem készít filmeket, hanem a japánokét másolja, hozzáadott felesleges lassításokkal, extra adag könnyes szemekkel, mindezt rétestészta hosszúságúra nyújtott játékidővel.
Így aztán én úgy mondanám, hogy a koreai film olyan, mint a koreai konyha.

Beyonder 2009.07.27. 09:30:36

Én kérek elnézést a kollégák nevében, nem tudják, mit beszélnek. :) Mentségükre legyen mondva, egyikük se látott túl sok koreai filmet.

ilovebubbles 2009.07.28. 16:38:14

Akkor valaki ajánljon nekem egy jó koreai filmet!

Chavez 2009.07.28. 18:26:12

A The Brotherhood of War, az egész jó volt.

ilovebubbles 2009.07.28. 18:36:13

@Chavez: Azt hiszem ebből HBO-n láttam egy keveset és addig tetszett. Ez az amikor elviszik katonának a fiatal srácot, az idősebb testvére pedig megy utána és megvédi?

Beyonder 2009.07.29. 02:09:38

@ilovebubbles: Oldboy, A halál jele, Host, Save the green planet, A bosszú (Bittersweet life), Bin Jip, Két nővér, The Good, the Bad, the Weird, Rough Cut

doktor.dikhed 2009.07.30. 18:08:14

Szerintem is gyenge. Unalmas, tele propagandával.

ködlámpa · http://kodlampablog.freeblog.hu/ 2009.07.31. 14:13:33

Én nagyon szerettem ezt a filmet! Pont, mint a koreai műfaji filmek sok más darabját is, hála a Cinetelnek, hogy hozzájuk juthattam.
Na jó-jó, tényleg sci-fi mániás vagyok, ez egy abszolút működő, látványos, színészileg is igen rendben lévő darab. Nálam 8/10 (4/5)

virtualdog 2009.08.07. 12:22:51

Beyonder listája korrekt, nekem A halál jele egyből a kedvenc nyomozós krimi-thrillereim közé katapultálta magát, pedig nagyon szeretem a műfajt és sok erős versenyzője van. A Save the green planet beteg humorú és olyan hirtelen stílus-, sőt műfajváltások vannak benne, hogy mindenképpen érdemes megnézni. Bin-Jip pedig a legszebb romantikus film a Hana-bi/Tűzvirágok után. :)
süti beállítások módosítása