Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Last Train from Gun Hill

2009.07.14. 16:00 Wostry Ferenc

Bár John Sturges legnépszerűbb filmje a Hét mesterlövész (amelyet soha a büdös életben nem sikerült megkedvelnem, már gyerekként sem szerettem), munkásságának fennmaradó része szinte csak jobb filmekből áll (A nagy szökés, Újra szól a hatlövetű, Bad Day in Black Rock és sok másik.) Ez az 1959-es western a legizgalmasabb munkái közé tartozik, egyfajta High Noon-parafrázis, csak éppen Zinnemann filmjénél kevesebb benne a prédikálás és nagyobb a bodycount.

A legelső jelenet a kegyetlenségével teremt hangulatot: két sehonnai üldözni kezd egy indián nőt és a kisfiát. Leszorítják a lovaskocsit az útról, a nőt megerőszakolják és megölik. A fiúnak sikerül megszöknie, és belovagolnia a közeli kisvárosba, ahol az apja, Matt Morgan (Kirk Douglas) a seriff. A gyilkosok nem sejtik, hogy az indián nő Morgan felesége és a fiú anyja volt. Bár sikerül még az előtt meglépniük, hogy Morgan a tetthelyre érne, menekültükben hátrahagynak egy egyedi összeállítású nyerget, amelybe egy monogrammot szőttek. "CB", azaz Craig Belden (Anthony Quinn) - Morgan egykori jóbarátja. Vajon ő lenne az egyik gyilkos, ha pedig nem, mi köze hozzájuk? Morgan vállára kapja a nyerget, és vonatra száll Gun Hill irányába, ott van ugyanis Beldennek hatalmas birtoka.

Morgan nem teketóriázik, visszafojtott dühe szinte a fülén párolog kifelé: tudja-e Belden, kik lehetnek a gyilkosok? Az egyiknek friss vágás éktelenkedik az arcán, ahol Morgan felesége az ostorral megvágta. Belden, Quinn fantasztikus alakításában, egyetlen pillanat alatt válik magabiztos, nagyhangú sármőrből sunyi bűnrészessé, aki biztosítja egykori vértestvérét, hogy fogalma sincs, melyik embere lehet a bűnös - annak ellenére, hogy a fia, az a gerinctelen féreg, meg a hasonlóan jókiállású haverja épp előző nap értek haza valami kiruccanásból, ló és nyereg nélkül. Ráadásul a fia arcán friss ostorvágás nyoma díszeleg...

Morgan villámgyorsan átlát a szitán, több évtizedes gyakorlata van a gazemberek kiismerésében. Ott rögtön leteszi Belden előtt a nagyesküt: az esti kilenc órás vonattal elmegy a városból, és Belden fiát meg a haverját is viszi magával.

Ettől fogva a film egy, az idő és fenyegetés satujába zárt, pisztolyt markoló kéz. Morgan viszonylag könnyen foglyul ejti a Belden fiút, de a városból kijutni nincs lehetősége. Egy emeleti motelszobában barikádozza el magát, a gyilkost az ágyhoz bilincseli, és kénytelen egyedül visszaverni Belden több tucat emberének ostromát, mert a város polgáraitól, akit Belden már réges-rég kilóra megvett, nem várhat segítséget.

Egyedül Belden nője, Linda, az egykori kurva segít neki (Carolyn Jones, a későbbi Mortitia Adams alakítja) bár annál többet, hogy szerez neki egy lefűrészelt csövű vadászpuskát, ő sem tehet. Az éjszaka leszálltával, a kilenc óra közeledtével Morgan elkeseredett játékba kezd, amire a túsza és ő maga is rámehet.

Szinésziskola, ami ebben a filmben folyik. Kirk Douglas valami emberfeletti módon karizmatikus, szinte szétveti a gyűlölet és a bosszúvágy, de egy pillanatig sem játssza túl. Quinn ugyanilyen káprázatos a kapitalista macsóként, akinek semmiféle morális gátja nincs, és a külvilág felé mutatott értékrendje csak álca, céljai érdekében a legalantasabb mocsokságtól sem riad vissza. Carolyn Jones gyönyörű és határozott, pragmatikus és sebezhető. Belden elleni lázadása a saját függetlensége elnyerése érdekében tett öngyilkos cselekedet, mégis meglépi, mert nincs már lehetősége.

Sturges rendezése hibátlan, a filmben egyetlen elvesztegetett másodperc sincs. Az izgalmakat mesteri módon srófolja felfelé, a fináléra az ember szinte bábszinházban érzi magát: fennhangon győzködi a hőst és fújolja a gonoszokat. A leszámolás végzetszerű és elkerülhetetlen, mert egy ilyen úton végig kell menni. A man's gotta do what a mans gotta do.

 

21 komment

Címkék: western filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr391245907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gulandro 2009.07.14. 16:22:02

Bátor felütés egy westernről (is) szóló cikket azzal kezdeni, hogy valakinek nem tetszik a Hét mesterlövész. Ennek ellenére jól megírt, kellemes cikk. A filmről valami dereng, de az Újra szól... említésére felcsendült nosztalgia kórus kissé elnyomott minden azutáni információt.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.07.14. 16:41:29

Még jó, hogy nem folytattam azzal, amivel akartam, hogy a Hét szamurájt sem szeretem... :)

TheBerzerker 2009.07.14. 17:00:46

@Wostry Ferenc: Azzal jó, hogy nem folytattad. Azzal az én haragomat is kivívtad volna:)

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2009.07.14. 19:12:06

Bírom ezeket a leírásokat. Már keresem is.

Apropó western, segíthetnétek ha tudtok.
Láttam régen egy kíméletlen indián filmet. Semmi másra nem emlékszem, csak arra hogy az egész film télen, nagy hóban játszódik, iszonyat szikár verekedések vannak benne, valamint az egyik fontosabb indián szereplőnek a pörölye valamilyen állat fekete szarvából készült. Az egész film elég mogorva volt, és szeretném látni megint, talán a 80-as években készült.
Köszi.

Chavez 2009.07.14. 20:25:09

Nálam a western is egyike azon műfajoknak, amiket "soha a büdös életben nem sikerült megkedvelnem". Vannak igazán nagy kedvencek, mint pl. a Vad Banda, amit konkrétan imádok, meg néhány spagetti-western, de csak nem akar közelebb jönni hozzám ez a dolog. Pedig próbálkoztam sokszor, még az Ultrafilmes dobozt is megvettem (és az árát leszámítva nem is bántam meg, mert teljesen jó), de attól még mindig nem érzem a stílust. :(
Ja, anno a tv-ben a Posse - Jesse Lee bosszúja is bejött, vagy az már cikinek számít? :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.07.14. 20:25:54

Ez így nem ugrik be, de Corbucci mesterműve, a GREAT SILENCE is havas western, érdemes utánajárni.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.07.14. 20:26:40

@Chavez: örülök az építő jellegű kommentnek... :P

theboxman 2009.07.14. 23:00:35

@Nostro: Seraphim Falls részben téli western, vannak benne szikár verekedések, de nem 80-as évek... kérdezd meg wurlitzervilit a Hombre blogon, szerintem biztos tudja :)

theboxman 2009.07.15. 00:08:24

Ja.. Nem tudja :( Viszont jó a cikk!

shoponia 2009.07.15. 00:38:04

@Nostro:
Az emlékezetemben él nékem is egy hasonló indiános film : Széljáró. Bár "zöld" jelenetek is vannak benne, nagyobb része télen játszódik.
Eredeti címe: Windwalker, 1980-ban mutatták be. Nekem ez jutott eszembe.

shoponia 2009.07.15. 00:41:49

@Nostro:
Az emlékezetemben él nékem is egy hasonló indiános film : Széljáró. Bár "zöld" jelenetek is vannak benne, nagyobb része télen játszódik.
Eredeti címe: Windwalker, 1980-ban mutatták be. Nekem ez jutott eszembe.

shoponia 2009.07.15. 00:50:22

@Nostro:
Az emlékezetemben él nékem is egy hasonló indiános film : Széljáró. Bár "zöld" jelenetek is vannak benne, nagyobb része télen játszódik.
Eredeti címe: Windwalker, 1980-ban mutatták be. Nekem ez jutott eszembe.

shoponia 2009.07.15. 06:23:54

@Nostro:
Emlékeimben él még egy indiános film, mely télen játszódott, bár volt pár "zöld" jelenete is.
"Széljáró" címen futott nálunk, az imdb-n "Windwalker"-ként keress rá, 1980-ban volt a bemutatója. A youtube is segít...képileg felidézni...hátha

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2009.07.15. 10:27:42

@Wostry Ferenc: Igen, youtube videók alapján is tényleg érdemes utánanézni. Köszi.
@Mr. Vertigo: Nem annyira új film, de azért köszi. Viszont Hombre blog tüzetesebb átnézést igényel.
@shoponia: Nahát, lehet ez lesz az! Köszi. Abban is saját nyelvükön folyt a diskurzus, meg ilyen erőteljes arcfestések is voltak. De üröm az örömben, hogy fellelhető videók alapján nem tűnik olyan korszakos alkotásnak, sőt:) Mindegy, azt hiszem megnézem.

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2009.07.15. 14:51:36

OFF:
kedves Geekemberek,
forró gratulációm a goldenblogos eredményhez! (Ez a dicsőséges 9. hely.)

goldenblog.hu/2009/vegeredmeny_a_szorakozas_blogok_versenyeben

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.07.15. 16:32:40

Köszi Pikszike - tudom, hogy jó szívvel mondod, de nekem a kilencedik hely... pffff... :)

Lehota Árpád 2009.07.15. 17:37:36

Köszi, Feri, nagyon jó cikk - emlékszem, még gyerekként láttam a magyar tévében, nagyon megfogott. "Az utolsó vonat Gun Hill-ből" címen futott...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.21. 15:53:33

Jó 5 perc téjkép, majd egy brutális intermezzó, és onnantól vágni lehet a feszültséget. Egy hatalmas várakozás a film, de nem tud leülni egy pillanatra sem. A szereplők mindannyian nagyon jók.
süti beállítások módosítása