Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Támogasd a kiadókat: tölts le!

2009.06.22. 13:32 Beyonder

Érdekes tanulmányt idéz a NOL: a Harvard Egyetem elemzése szerint "az internetes fájlmegosztás nem falja fel a zenei és filmkiadók piacát (mint azt az érintettek állítják), hanem épp ellenkezőleg, bővíti és sokszínűbbé teszi a kínálatot, és a keresletet is." Bár a cikkben idézettek jól hangzanak, a filmipart illetően azért ennyire talán nem rózsás a helyzet: egy világpremier előtt a netre felkerülő kópia bizony rontja az adott film mozis bevételeit, és az alkotókat, akik hónapokig / évekig dolgoznak rajta, nyilván nem vigasztalja, hogy a net révén cserébe több ezer olyan filmhez is hozzá lehet férni, amihez hagyományos moziforgalmazásban nem, vagy hogy ma már nem lehetetlen egy olcsó videókamerával felvett filmmel világsikert elérni. Vélemények?

45 komment

Címkék: hír

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr381200915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köbli Norbert (törölt) 2009.06.22. 13:54:06

a man from earth - sőt jóval nagyobb léptékben - a taken példája is azt mutatja, hogy ha jó a film, a kalózletöltés segíti a mozis és DVD-eladásokat is.

egyfajta gerillamarketingként működik, beindítja a word-of-mouthot.

a kalózletöltések vesztesei a gyenge és közepes filmek, ezeknek mozis és home video szereplését láthatóan negatívan érinti a letöltögetés.

a közönség szofisztikáltabb, mint valaha, ezért a fenti képlet szerint is csak jó filmeket érdemes gyártania hollywoodnak vagy akár a magyar producereknek. (mintha ez olyan egyszerű lenne.)

hogy rácáfoljak magamra: a wolverine nem egy jó film, mégis használt neki, hogy egy hónappal a megjelenés előtt felkerült a netre (sokak szerint a stúdió szándékosan tette fel á la üvegtigris 2.)

mondandónkat úgy módosíthatjuk tehát, hogy a kalózletöltések akár jól is jöhetnek a kifejezetten jó filmeknek, illetve az eseményszámba menő, ún. event filmeknek.

ezekben az esetekben a letöltögetés a pesti est funkcióját veszi át, ahol a potenciális néző nem a pársoros összefoglaló alapján, hanem a filmet (otthon) megnézve dönti el, mire ül be a moziba.

Beyonder 2009.06.22. 14:18:19

@Köbli Norbert: "ezekben az esetekben a letöltögetés a pesti est funkcióját veszi át, ahol a potenciális néző nem a pársoros összefoglaló alapján, hanem a filmet (otthon) megnézve dönti el, mire ül be a moziba."

Létezik olyan ember, aki fizet azért 1300 vagy még több pénzt, hogy megnézzen egy olyan filmet, amit már látott?

kaamir 2009.06.22. 14:31:49

@Beyonder: Létezik, főleg látványfilmek esetében (T4, TF 2 stb, de alighanem a Dark Knight is részben ezért lett olyan nagy siker).
Sztem a stúdióknak már rég ki kellett volna használniuk a fájlcserében rejlő lehetőségeket. Most a nagy kalóz oldalak élnek jól a fájlcseréből, pedig ez a pénz mehetne a gyártókhoz is.

Ivanhoe 2009.06.22. 14:36:22

@Beyonder: létezik, pl. én. Mostanában annyira silány a filmkínálat, hogy előbb megnézem itthon (még ha gyenge is a minősége) és az alapján döntöm el, hogy érdemes e elmenni rá. A másik meg a sorozatok: ha nem lehetne őket letölteni netről akkor a nagyrészét nem is ismernénk, a ker. tv.- k 1-2 kivételtől eltekintve vackokat sugároznak. A The Man from Earth-t pedig egyáltalán nem tudtam volna megnézni semmilyen formában ha nincs internetes letöltés, pedig állat (sztem, bár megoszlanak a vélemények).

Gulandro 2009.06.22. 14:40:22

a letöltés akkor veszélyes ha a filmek rosszak (mint manapság) és a gyengébb kópia után a szándékot sem érzi az ember hogy ezért vagy azért pénzt adjon ki, kiöltözzön és elvonuljon egy filmszínházba.

hmikey 2009.06.22. 16:17:30

@Beyonder: És akkor még hozzá jön az, hogy a nemrég lezuhant Air France járat utasai után 24e dollár jár a hozzátartozóknak... Most erre mit lehet mondani?

Személy szerint nem sajnálnám a közepes ill. gyenge, csak látványban erős filmek erős, durva ritkítását :) Minap találomra vettem egy orosz fantasy-t (Farkasölő címen fut), oda vissza veri az elmúlt másfél év halivúdi fantasy jellegű termését egy-két kivétellel. És még csak nem is űbermarhajó, egyszerűen csak élvezhető kikapcsolódás.

yautya 2009.06.22. 18:29:03

Úgy vélem ,hogy a letöltés ellen lobbizó iparágakról elmondható ,hogy rugalmatlanok és vaskalaposak. Történetük során számtalanszor kiáltottak már farkast az új formátumok /a filmipar a Tv ill. videó ellen, a lemezipar a rádió ill. magnó/ ellen és lásd mégsem szűntek meg. Most is csak a változás ellen lázadoznak,mondjuk néha elég gerinctelen módon.
Nem veszik észre a letöltés esetleges keresletgeneráló /mellék/hatását és nem vevők a piaci torta/részesedésük/ újraosztására. Ez van...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.06.22. 19:40:26

@Beyonder: még egy jelentkezô, 300-at moziban kétszer, itthon vagy négyszer, és ha kijön DVD-n, azt is megveszem :)

Amúgy a film nem tetszett.

nothing.at.all (törölt) 2009.06.22. 19:45:19

3D-s filmért még érdemes elmenni moziba, mert ad egy pluszt, még ha szar is a film.
De amúgy nálam ünnepnap, ha moziba megyek. Főleg az ára miatt.
Tőlem beszüntethetik a letöltést, moziba akkor sem megyek, mert huszadrangú szarokért nem adok 1ezer ft-ot.
Még ha 3-400 lenne, mint moziünnepkor (amikor full tele volt pl. westend is), arra még azt mondom, üsse kő, legalább jóidő van benn.:D
De amúgy miért éri meg jobban nekik, hogy 1000 Ft x 30 néző, vagy 300 Ft x 100 néző (meg ugye ekkor a fogyasztás is 3x annyi), nem értem.

DownQ · http://letoltes.freebase.hu 2009.06.22. 19:46:46

Véleményem szerint teljesen korrekt a tanulmány!

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.06.22. 20:05:53

@kaamir: "Most a nagy kalóz oldalak élnek jól a fájlcseréből"

Én úgy tudom, hogy túl sok anyagi hasznuk nincs belőle.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.06.22. 20:10:10

"egy világpremier előtt a netre felkerülő kópia bizony rontja az adott film mozis bevételeit"

Akik beérik egy, a nézhetetlenség határát súroló kamerás felvétellel, azok közül hányan mennének el amúgy is moziba? Ha nem létezne az a rip, valószínűleg akkor se.

yoghürt 2009.06.22. 20:23:00

@Beyonder:
szerintem aki egy "látványfilmet (T4, TF 2 stb. )"
megnéz otthon premier előtt, lopott minőségben az teljesen hülye. akár spórolásból, akár azért teszi, mert akkora fan hogy nem tud várni az esetleg későbbi magyar premierre.
a fent említett filmek pl. nagyjából minden értéküket elveszítik, ha a vászon nincs legalább 200 négyzetméter, és a hang nem vetekszik a legjobb multiplexek minőségével.
nekik nem kell félniük.
a tanulmányban említett nagy kiadók pedig egyre inkább ilyenekből teremtik elő a bevételüket.

Unter Bahn (törölt) 2009.06.22. 20:42:18

Üdv!

Szvsz a fájlcserélők károsultjai a szerzői jogi szervezetek (akik részt követelnek a bevételekből, miközben nem adtak bele semmit) illetve a Zs-kat filmek és zenék.

Magam részéről egyrészt vaktában nem veszek sem DVD-t, se mozijegyet, amíg az új filmek valami korábbi "siker" remixelt változatai, csak más szereplőkkel (csöcs&macsó) és effekt-orgiákkal...

...továbbá nem hiszem hogy egyedül vagyok, aki nem tud 4-5-6 eFt-ot DVD-re, tizenezret multiplexre kiadni minden megjelenő ígéretes filmre, tehát ha nem töltöm le, nem veszem meg és moziban sem nézem meg, akkor a forgalmazó megint nem nyer egy fillért sem, én meg majd max. 2-10 éven belül tudom valamelyik TV-adón megnézni, igaz utána évente legalább egyszer.

És hogy a letöltés közvetve nem hoz hasznot? Nos én is azokhoz csatlakozom, akik ezt tagadják. A Kill Bill 1-2-őt letöltve is többször megnéztem, majd megvettem a 3 lemezes díszdobozos változatát is.

Szvsz a letöltött filmek (zenékről azért nem szólok, mert ott szerintem tudatosabb a választás) szóval a filmek 98 %-át ki sem írják a letöltők (1x nézhető), kb. harmadát végig sem nézik (=bukás).

Ja, és vannak olyan film-klasszikusok, színész klasszisok, akiket/amelyeket jó eséllyel 1 % eséllyel látod majd tv-ben vagy a polcokon - pl. megfizethető TG kiszerelésben 1000-1500 Ft-ért, ami szerintem egy-egy JÓ!!! filmnek a reális ára a kiskerben.

balazsman 2009.06.22. 21:03:22

"a net révén cserébe több ezer olyan filmhez is hozzá lehet férni, amihez hagyományos moziforgalmazásban nem"
ez nekem csak egy-két esetben jött eddig össze, szerintem nem állja meg a helyét az állítás, szépítő túlzás a letöltögetés mellett
(fesztiválokon elmulasztott filmekkel próbálkoztam, vagy remake-ek eredtijével)

"ma már nem lehetetlen egy olcsó videókamerával felvett filmmel világsikert elérni"
például?
ez is túlzás szerintem, azért a Youtube-os szenzációk nem világsikerek (és nem is filmalkotások), eddig csak "rendes" filmek készültek amatőr elvek mentén (Blair With és tsai). Reklámügynökségek, videóklip-megrendelők figyelmét lehet, hogy felkelti egy-egy amatőr szösszenet, de a széles nagyvilághoz ez még kevés.

nekem a mozi elengedhetetlen - látványfilmeknél magától értetődően a látvány&hangzás miatt (pedig ezeket DVD-n is végignézném), rétegfilmeknél meg nem tudom miért - otthon egyszerűen nem tudom befogadni a lassabb tempót, a különleges történetvezetést (moziban gond nélkül végigülöm a Werckmeister Harmóniákat is)


eddig elvből nem töltöttem le mozifilmeket, csak tv-sorozatokat, most egy csúnya húzásnak köszönhetően pár vígjáték felé lehet, hogy elcsábulok... de a moziról nem akarok lemondani, és mint fentebb írtam, nem is tudok. Persze a DVD-gyűjtés is megmarad, de ez meg egy rossz szokás, hörcsögeffektusnak hívom... már Tyler Durden is megmondta, hogy ne ragaszkodjak a tárgyakhoz annyira.

balazsman 2009.06.22. 21:10:51

@Unter Bahn: túl kéne már lépni ezen a "sokezer forint egy DVD, majdnem 10e Ft egy mozis kiruccanás" társasági szófordulaton...

egy új film DVD-je max 3e Ft, hacsak nem extra kiadásról van szó, és ez egyre ritkább manapság - de egylemezes kiadás ezekből is lesz előbb-utóbb (a major stúdióknak ez jelenti a "budget" kiadást)
kisebb kiadók álmodni sem mernek a 3e Ft-os induló árról, és még hamarabb leadnak a kezdőárukból a hiperek nyomása alatt.

A mozikban pedig most nem azt vegyük alapnak, hogy 4 fő megy együtt és mindent megvesznek a büfé menüjéből. Egy fő az max 2e Ft., de szerintem popcorn és szörp nélkül ugyanolyan jó a film, és akkor 1250-1350 Ft

plusz a mozik se hülyék, vannak akcióik, és azokkal el lehet karistolni úgy, hogy nem rokkan bele az ember egy randiba sem.

Chavez 2009.06.22. 21:32:00

Én a multiplexeket nem szeretem, és igenis drágák és még csak nem is ideálisak a filmek megfelelő élvezetére. Mondjuk a mai igénytelen filmkínálat legjava oda is való. A hagyományos, kistermes éjszakai mozikat hiányolom illetve sírom vissza, ahol sokszor régebbi filmeket vetítettek, vagy tematikus heteket tartottak réteg és műfaji filmekből egyaránt.
Nekem a film a fontos, és ha mellettem csipszes zacskó zörög, szófosásban szenved valaki, vagy bármely egyéb zavaró körülmény lép fel, már nem tudok teljesen a filmre koncentrálni. A mozik halálra vannak ítélve és ezzel az árfekvéssel csak siettetik a halált.

Köbli Norbert (törölt) 2009.06.22. 22:13:37

szerintem mozi mindig lesz, hiszen ez egy olyan szórakozási forma, amelynek épp az a lényege, hogy ne otthon üljünk.

de ha minden így marad, valószínűleg kevesebb mozira lesz szükség a jövőben, és kevesebb nézőjük is lesz.

cameron mindenesetre próbálkozik egy olyan 3D-technikával (az avatar-nál), amely újra a moziba csábíthatná az embereket, hiszen otthon azt nem lehet (vagy nem úgy) lejátszani.

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.06.22. 22:26:11

Én a magam részéről viczesnek, egyben gusztustalannak és felháborítónak tartom a kiadók részéről ezt a mentalitást. Érdekelne, hogy mennyi pénzt költöttek el pereskedésekre, a torrent-oldalakat és egyéb letöltési lehetőségeket figyelő emberekre és szoftverekre, és még sorolhatnám, vagyis olyan tevékenységekre, amik a file-cserét hivatottak visszaszorítani. Biztos jóval többet, mint amennyibe egy okos stratégia kitalálása került volna, amiben benne van az internet kihasználása is. Mennyi sok ostoba, vaskalapos konzervatív ülhet ezen cégek bársonyszékeiben. Azért azt is megvizsgálnám, milyen tartalmak vannak az ő gépeiken (sztem jópárról kiderülne jónéhány dolog, így elsőként ezen cégek első embereit mószerolnám be a BSA-nál vagy a rendőrségnél, de lehet, az is elég lenne, ha figyelnék az internetes forgalmukat).

Chavez 2009.06.22. 22:36:43

Mondjuk ami igaz, az igaz, ebben a 3d meg IMAX mozikban lehet a túlélés kulcsa (még nem volt szerencsém egyikhez se), de azt is olvastam, hogy már az otthoni verziókat is tervezik. :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.06.22. 22:54:09

@Chavez: állítólag az Avatar játék is 3D-s lesz.

aFx 2009.06.22. 22:58:39

moziba utálok járni, de nekem tömegundorom van alapvetően. a barátokkal összeülünk filmezni az más:)

alapvetően a trailerekben nem lehet bízni (tudjátok, az összes puskaport ellőtte effekt). szal lehúzza pistike a camot, belenéz, azt ha jó, megy moziba (mer a cam nézhetetlen), ha nem, akkor nem. én emiatt nem mentem AvP1re, se AvP2re... nem birtam kivárni azt a pár hónapot, és meg kellett néznem őket. na az AvP2őt bárcsak ne láttam volna...

reklámérték megintcsak lehet, ld Odeon és a GitS meg az Akira. mert volt pár őrült, aki lerántotta kazaaról (USAból berendelni a Manga vhst?) két hét alatt, isdnnel, aztán vallási áhitattal nézte baráti körével hétvégente.

persze, a helyzet javult (a magyar posta nem), de nektek így nézne ki a filmes gyűjteményetek, ha nem lenne net? nekem nagyon nem (most az esetleges netes rendeléseket hagyjuk figyelmen kívül). pl a japán animekiadók jól látják: amelyik filmjük nincs japánon kívül terjesztve, annak ha csinálnak a rajongók fansubot semmit se csinálnak. nekik jó, mert ismerettség, nekünk meg jó, mert egyébként hogy tudnánk nézni pl az Ebichut (aki nem ismerné, irány a youtube... vigyázat, egy hörcsögről szóló aranyos sorozat 18as karikával és extrém szarkazmussal)?

de a rossz filmeknek tényleg ki tudja nyírni a bevételi mutatóit egy szivárgás, ez tény.

Chavez 2009.06.22. 23:17:34

@Linkovic Csumoszky: Az nem nagy cucc, 3D-s játékot már láttam, sőt. :)
(Értem ám, hogy film!)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.06.22. 23:46:06

@Chavez: a játék is 3D-s (értsd: térhatású, mint az iMax) lesz, valószinűleg tartozékként fog járni mellé egy szemüveg (a Deluxe kategóriás Asus videokártyákhoz csomagoltak sokáig "stereo" szemüvegeket, gondolom ehhez hasonló lesz).

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2009.06.22. 23:55:41

Pontyosan. Jópár példa volt rá (legutóbb a Transformers), hogy a kézicames verzió miatt mentem el moziba megnézni az adott filmet.

Ha a xar filmek alkotóinak meg más munka után kell nézni, mert nincs lóvé, hát örvendjünk együtt.

Játékoknál dettó. Sajnos jópárszor belefutottam, hogy előzetesben tiszta jónak tűnt egy stuff, megvettem, és nagyon nem tetszett (a Haegemonia volt a legemlékezetesebb...). Azóta óvatosabb vagyok, és ha nincs demó (ami valahogy mostanában mintha sűrűbben maradna el, mint régen), akkor bezony először egy tört verzió figyel be, és legfeljebb utána adom ki azt a 10-12 rugót.

Chavez 2009.06.22. 23:58:44

@Linkovic Csumoszky: Hűha, remélem a Silent Hill sosem lesz ilyen 3D IMAX izé, mert akkor jobb, ha pelenkát is csomagolnak mellé. :o

BodóBalázs 2009.06.23. 00:32:06

2008 folyamán megmértük, hogy milyen hatással van a letöltésekre a moziforgalmazás és viszont. Az erről szóló cikken épp dolgozunk, az előzetes eredmények arra engednek következtetni, hogy a fájlcsere és a mozi legalábbis Magyarországon két külön univerzum, és csak nagyon-nagyon alacsony intenzitású kapcsolat van közöttük.

Akit érdekelnek a részletek, küldjön emailt.

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.06.23. 02:16:21

Régen, amikor nem volt még jobb dolgom, és még tévém is akadt, volt, hogy két évben akár egyszer is elmentem moziba.

Mostanság darabra cirka ugyanannyi filmbe nézek bele, bár tévém már nincs, viszont évente néha kétszer is elmegyek moziba. ha igazán jónak talált (ismerőseim véleményével ritkán egyező esetben) már néha évente kétszer elesz a fene moziba.

Azaz a letöltősdi baromi jól szelektál. A sok szemetet, amit összetákolnak erre-arra, negyed-fél óra végigteker az ember, az érdekesebb, jobb, profibb produkciót viszont lelkesen megnézi moziban is.
Ebben - ha a filmekben nem is - viszont nagyjából valamennyi ismerősöm egyetért.

Ennek kapcsán megállapítható, hogy Magyarországon konkrétan segíti a letöltés a jó filmek nézettségét, míg az aljadék szemetét rontja.

Ennek kapcsán sajna nem arra a következtetésre jutok, hogy "ticcsákbe" a letöltés lehetőségét, hanem arra, hogy esetleg próbáljanak meg az arra hivatottak "jó" filmeket csinálni.

A letöltést meg egyszerűen tekintsék bátran előzetes promónak. Mint a méregdrágán és minden szarról nagyon profin összevágott trailereket.

Ilyen egyszerű is lehet(ne) a világ...

2009.06.23. 07:46:41

Az felejtik el, hogy olyan filmeket kellene gyártani, amikért megéri elmenni moziba.
A sok béna gázos filmet hagyni kellene a bósba és tartalmas filmeket nézni.

A Keresztapa trológia még mindig vezeti a dvd eladásokat, holott már a létező összes lehetőségen letöltötték, leadták, feltöltötték, megnézték, vetítették meg minden egyéb.

bunkó paraszt 2009.06.23. 08:08:29

Én azért töltök le, hogy a kiadók és a mozik átalakulását elősegítsem, és így egyre jobban tudjanak alkalmazkodni az új kihívásokhoz ezen a gyorsan változó piacon. Szóval ez jó nekik.

Void Bunkoid 2009.06.23. 08:23:29

Alapvetően tényleg segíthet, mint vki írta, a filmipar már a tévével is a saját halálát látta, mert miazhogy egy este akár milliók láthatják a kiadványukat lényegében INGYEN, pláne ha - mint a 80-as években dívott - fel is vette Béla otthon a máriahilferstrasszéról hozott príma akai videórekorderével, na akkor aztán fullban ellopta a dolgot, fújmocskostolvaj!

Ennek ellenére máig vannak mozik.

Az egyetlen, ami ez ellen szólhat, hogy a jelenlegi tárolási-lopásra alkalmas technológiák az akkoriakhoz képest fillérekbe kerülnek és bárki elérheti.

Míg a nyolcvanas években Józsikának, a párttitkár fiának volt videója, ahol délutánonként összeültek a haverok megnézni a forrórágógumit vagy valami ezeréves hongkongi kamehamét, és a hőn áhított videó kb egy évi akkori átlagfizetésért volt beszerezhető még Bécsből is - ma már havi 2-3 ezer forintért (ami még egy NAGYON szarul fizetett melósnak is egy napnál kevesebbi keresménye), valamint egy akár 40 ezer forintért megvehető számítógépért - ez egy évre összeadva áramostól is kb 80 ezer forint, ami nem sokkal több mint EGYHAVI minimálbér - az ember annyit tölt le és mozizik orrbaszájba amennyit akar. Nem kell mindig videokazikat venni, meg ilyesmi. Ráadásiul a lustaság is közrejátszik, lassan már ha egy átlag bitrátájú divxet nézel, gyorsabb kapcsolatokon hamarabb lejön a netről, minthogy kiöltöznél mozibamenősre. Ez FELETTÉBB rontja a mozik esélyeit.

Manyizga (törölt) 2009.06.23. 08:44:44

@Void Bunkoid: "Ráadásiul a lustaság is közrejátszik, lassan már ha egy átlag bitrátájú divxet nézel, gyorsabb kapcsolatokon hamarabb lejön a netről, minthogy kiöltöznél mozibamenősre."

Ezt úgy mondják, hogy Pizzás Film. :) Egyszerre indítják a film letöltését és a pizza rendelését. Sokszor a film előbb ér oda, mint a futár.

báró Csekonics 2009.06.23. 08:59:08

Alapvetően szerintem nem a letöltéssel van baj- nem is az ellene kell harcolni a kiadóknak, készítőknek, hanem az okokat kellene megvizsgálniuk és arra reagálni. (Kivéve persze, amikor tényleg gerillamarketingről van szó)
Kis hazánkra vetítve:
- sok film (sorozat) egyszerűen nem érhető el más módon (nem adja semelyik magyar csatorna - legfeljebb többéves késéssel - nyilván letölti, akit érdekel
- ha meg is jelenik DVD-n egy adott sorozat / film, ritkán szinkronos még mindig. Bár sokszor ez nem is baj, mert a szinkron is sokszor hagy kívánnivalót maga után - ha esetleg jó, akkor is gyengébb hangzású, rosszak az effektek stb. Feliratok meg a legtöbbször jobbak a 'kalózkiadásnál' mint a bolti verziónál! Pedig ott elvileg valakit megfizettek ezért!

Ugyanakkor nagyon sokan - én is - vannak úgy vele, hogy ha egy film v. sorozat igazán tetszik, akkor igenis megveszik a bolti verziót. (Ezért sajnos tapasztalatból írom, amit írok.)
Van viszont egy csomó olyan 'alkotás' is, aminél a ~50 Ft-os nyers DVD-t is sajnálom, amire a DivX file-t kiírtam... Meg a ráfordított időt, amíg letöltöttem / átírtam.
Mozikról: utolsó két film, amit moziban megnéztem az Angyalok és Démonok és a T4
A hangosítás a béka segge alatt volt, mind a két moziban! (Bp. multiplex mozik)
Térhatás semmi - de írd és mondd semmi, pedig ugye ott a sok doboz a terem szélén... - viszont a basszus az már majdhogynem torzít, annyira fel van tekerve, kiköpi az ember a popcornt tőle.

Void Bunkoid 2009.06.23. 09:05:38

@báró Csekonics: mert ez a tipikus magyar hangosító-"okosság" szinte minden téren, koncerteken is. "Jó hangzás" = basszust csutkára, me' az a vagány ha brummog, mint mikor a paraszt végigvonul a tuningladájával a hungáriakörúton, de úgy, hogy Fóton is hallják a düc-düc basszusát. Me' az a király...

báró Csekonics 2009.06.23. 09:18:11

jaja - ott ültünk és csodálkoztunk haverral, hogy ezt a hangzást az otthoni TV 'kamu 3D' hangzása is verné...
La kéne már jönni erről a 'basszus a király' dologról, a térhatás _pont nem_ erről szól valóban.
Nem volt drága a mozijegy, de már értem, miért döglődnek a magyar mozik.

Szóval, én isten bizony szívesen fizetnék - minőségért, nem sz@rért. Azt ingyen is sokallom.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2009.06.23. 10:02:22

@báró Csekonics: ez még talán a jobbik eset, az itteni multiplex mozikban meg pont basszus nincs. 1000 decibeles hangerővel visítanak a magas hangok, a fejem szétmegy tőle. a mozihangzás alapjáraton sem ideális, hát még amikor barbárok kezébe kerülnek a potméterek.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2009.06.23. 10:11:59

1. adott egy elavult film/zene forgalmazási rendszer. A kiadók meg ahelyett, hogy csinálnának valami alternatívát azok számára, akik számítógépen nézik/hallgatják a médiát, sírnak-fröcsögnek-vagdalkoznak.
2. ha elmennék moziba és felülemelkednék azon, hogy a sok okos nézőnek csörög a mobilja, beszélgetnek, zörögnek, ráöntik a kólát a lábamra és mindezek mellett a film nem hozza azt a színvonalat, amit az előzetes alapján vártam... szóval visszaadják a fejenként legalább 1500,- Ft-ot?

aFx 2009.06.23. 11:01:32

@Linkovic Csumoszky:

magyar szinkron és hangminőség?:) az már jó, ha a magyar dts hozza hangzásban az eredeti dd5.1et. túlhangosított vokálok (pápá ambient effektek) és elkúrt szinte minden esetben... rendesen kevert magyar szinkron az valahol 1% környékén van. ezért nem mindig a magyar kiadók a felelősek, szóval őket most hagyjuk ki az ostorozásból.

a HiFik fejlődtek (ill frászt, olcsóbbak lettek a minőségi cuccok), ezt meg a transzfer minőségének javulása nem követte. ha szörnyülködni akartok, ott a mátrix első része, valaha tesztlemez volt...;Đ

a hangosítás egy külön kategória.

TheBerzerker 2009.06.26. 11:11:27

Szerintem 3 fajta ember van. Van aki dvdket és filmeket vásárol és nem tölt le. Ez a legcsekélyebb. Van, aki letölti és utána ha tetszik neki akkor mindenképpen megveszi, és ez a legszélesebb réteg. ÉS van a harmadik de akkor se venne filmet ha mondjuk 200 forint lenne. Őket egyszerűen nem érdekli annyira ez a kérdés, hogy áldozzanak rá egy üres dvdnél többet. Szerintem a második réteg a dvd-s filecsere hatására jóval több filmet vásárol meg.

K.Leslee 2009.06.27. 00:02:48

@TheBerzerker: A legszélesebb réteg nem az, amelyik letölti a filmet, megnézi, de jó neki dvdrip-ben is, szóval nem veszi meg?Ettől függetlenül, egyetértek veled.

K.Leslee 2009.06.27. 00:08:22

A másik meg az, hogy egy embernek rengeteg kedvenc filmje van. A legkedvenceim kb.15 film, de még van vagy kétszáz azonkívül, amit szeretek. Ha mindet megvenném, akkor az több, mint félmillió forintba kerülne(olyan 3000 FT-tal számolva, de nem tudom pontosan mennyibe kerül Magyarországon egy új vagy régi DVD).Nos..ha csak azt a 15-öt veszem meg (de azt mindenképpen!), akkor a többi ne legyen meg, csak, ha van ennyi pénzem?

K.Leslee 2009.06.27. 00:14:13

'legkedvencebbjeim' :-)

yautya 2009.07.09. 10:01:09

www.youtube.com/watch?v=whyF88e-zOM&feature=channel_page

Érdekes videó Király Andrástól. /Talán ez a legösszeszedettebb videója amit magán kereszteshadjáratában készített./

Gondoltam kirakom gondolatébresztőnek mert némileg kapcsolódik a témához.
süti beállítások módosítása