Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Hajótörés (Titanic összefoglaló)

2009.04.08. 17:00 Forgács W. András

Íme hát véget ért Budapest egyetlen olyan nemzetközi filmes eseménye, amelyre érdemes is elmenni. (Ez utóbbi kijelentést majd felülvizsgálom, de még csak április van és a Filmszemle nem ebben a ligában játszik) A 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon volt minden, az amerikai romantikus komédiától a tajvani drámáig - és már csak egy évet kell aludni a következőig. A következőkben három kedvenc filmet és három nagy csalódást osztunk meg, szigorúan szubjektív szempontok alapján a Kedves Olvasókkal:



1. Időbűnök:

Érdekes módon nem csak a kommentelőket, de környezetemet is megosztja ez a film. A spanyol kisköltségvetésű thriller szerintem akkor is a fesztivál legjobbja: okos, feszes, és minden peseta (akarom mondani eurocent) a vásznon van. Nem világmegváltó szenzáció, csak egy nagyon nagyon jól megcsinált film - ami akár az instant klasszikus címre is sikerrel pályázhat.

2. Fehér nászéjszaka

Még egy ok amellett, (vagy ellene, nézőpont kérdése) hogy mindenképpen Izlandra kell költözni. Ha annak idején Reykjavík ejtett rabul, akkor most néhány zátony messze gyakorlatilag mindentől. Baltasar Kormákur (aki szerencsére nem csak jobbnál jobb filmeket csinál, de gyakorlatilag visszajáró vendég a Titanicon) megint csinált egy filmet, amire nem akartam bemenni, de végül nem bántam meg: időnként mulatságos, groteszk kisszigeti humor, komoly kérdések és dilemmák, végül pedig egy olyan örökérvényű tanulság, amely azért nem kerget rögtön a jeges északi tengernek - ellentétben Hilmir Snaer Gudnasonnal. Nem véletlenül kapta a fesztivál közönségdíját.

3. Az üldöző

Nos, ez az, amire nem találok magyarázatot. Valószínűleg azért tetszik, amiért a kutyák a hátukon hengergőznek: nem tudom, de jól esik. Pedig hosszú, - több mint két óra, és gyakran unalmas is - sokáig ki sem derül, hogy mi a műfaja, (beismerem, most sem tudom) és egyébként meg nem egy nagy durranás. A dél-koreai exzsaru - most strici - lányai eltünedeznek, mígnem teljesen véletlenül rájön, hogy egy pszihopata férfi rabolja el és öli meg őket. Innen kezdve finom és kevésbé finom dél-koreai politikai utalások, sajátos jelenetek, számtalan feldobott labda - amelyekből a két óra alatt nem sokat csapnak le, de talán erre ment ki a játék. A film, olyan, mint a történet, amit elbeszél: nem tudod, hányadán állj vele, ki akarsz jönni, de valamiért ott maradsz és végignézed.



Most pedig következzen a hármas szégyenlista:

1.9 mm

Hát igen, belga dráma... Nagyjából ennyit szeretnék hozzáfűzni.

2. Felsőbb erő

Egy sokat ígérő történet ismét a napfényesnek nem csúfolható, kisstílű izlandi alvilág mindennapjaiból: David a pancser nagyra tör, majd nem történik semmi - időnként van néhány jó, valamivel több érdekes és egy rakás szar poén, utalások a sehonnan a semmibe, és Michael Imperioli legrövidebb vakációja az európai filmbe - és még ő a legjobb az egészben. Nagyon csalódott voltam, többet vártam tőle.

3. A gyilkos

Ha valamivel ki lehet kergetni a világból, ha fel lehet bosszantani valamivel, akkor az az, ha átvernek: itt van ez a film, (nem a legeredetibb alapötlettel) amelyből nagyon jó kis thriller lehetett volna. Vagy vígjáték. Ehelyett kapunk 91 percnyi melodrámát, sehonnan sehová vezető karakterekkel - talán a pénzügyi tanácsadó az, aki valahogy meg van írva, de ő sem eléggé - ostoba dialógusokkal és monológokkal. Most a Truffaut rajongók fogják be a fülüket, de egészen pontosan így ír és rendez filmet egy filmkritikus. Önmagának való, önismétlő borzalmas franciafilm-sztereotípia - erre pedig senkinek semmi szüksége.



Ez volna hát a szubjektív lista a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál felhozatalából: remélem a szervezésen fognak javítani, és valaki egy kicsit az egész dolog hóna alá nyúl, mert nagyszerű fesztivál lehet ebből - mondjuk egyfajta hazai Karlovy Vary. Vagy ilyesmi.

19 komment

Címkék: titanic filmfesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr81052245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thom Yerk 2009.04.08. 20:34:48

az időbűnök és a gyilkos megítélésével egyetértek, a többit asszem nem láttam, majd megírom énis a szubjektív élményeket, de sztem tavaly jobb felhozatal volt, ill. most kifogtam a gyengébb darabokat. vélemény?

virtualdog 2009.04.08. 20:36:20

Az Időbűnöket és a Chasert mindenképp megnézem. Kíváncsi lennék a véleményedre a Primerről, szerintem a legjobb időutazós film evör, és szintén pofátlanul kevés pénzből készült!

Thom Yerk 2009.04.08. 21:19:37

@Ramiz: hú azt láttam, de nekem az már sok volt picit. nagyon elveszett nekem a történet. asszem vmi brutál (inenntől elég nagy SPOILER) szóval 8-9 szálú dolog van a háttérben, nem?

louisgara 2009.04.08. 22:03:08

Én nem sok filmet láttam a fesztiválon sajnos, de azok közül legtöbb élvezhetetlenül rossz volt, volt egy olyan amit élveztem, de szar volt és egy jó dokumentumfilm.
mocsok-kult.blogspot.com/2009/04/titanicom-2-dagobert.html

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.04.08. 22:47:14

Az én listám:
Csalódások (vagyis a csalódás rossz szó, mert egyik filmtől se vártam semmit, a Gomorrát kivéve a nagy sikere miatt, a többinél max az a csalódás, hogy ilyen filmeket készítenek a világban):

1. Éhség - közel sem láttam minden filmet, de nagy összegben fogadnék, hogy a fesztivál legszarabb, ócska szar filmutánzata volt.

2. Gomorra - ilyen jellegtelen, semmitmondü filmet csinálni egy ilyen témáról, elképesztő... Olvass el két újságcikket a Camorráról, máris többet fogsz megtudni, mint a filmből.

3. A másik orcádat - tehetségtelen rendező tehetségtelen forgatókönyve, erejét messze meghaladó próbálkozás.

Legjobbak:

1. Nem tudok élni nélküled - ilyen jól és nem nyálasan megcsinálni egy érzelmes témát, ha más mondaná, el se hinném. A fesztivál legjobbja.

2. Fehér nászéjszaka - Jót vártam, és jó is volt. Remek hangulat, remek látásmód, remek forgatókönyv, remek rendezés, remek színészek és kurvára gyönyörű helyszín.

3. Aknamunka - nem mondom, hogy revelatív, lehet, hogy egy év múlva már nem fogok emlékezni rá, de szép volt, jó volt.

Semlegesek:

- Gyerekek gyermeke: aranyos volt meg minden, néhol viszont kissé abszurd ott, ahol elvileg nem kellett volna annak lennie.

- Három asszony: iráni nődráma. Se több, se kevesebb. Nem rossz, de nem is nagyon jó sztori, karakterek, megvalósítás.

- Pachamama: ha dokumentumfilm vagy természetfilm lett volna, azt mondom, oké. Játékfilmnek kevés, de jó volt nézni.

- A legnagyobb japán: japán humor - ez sok mindent elmond. Lehetett rajta nevetni,de az ember inkább csak nézett, hogy bazmeg, mi a szar ez.

Akit érdekel a fentiből hat film bővebben, kattintson a nevem melletti linkre.
Uff

Beyonder 2009.04.09. 01:49:10

Az én listám:

Az üldöző
Fehér nászéjszaka
Adventureland
A legboldogabb lány a világon
Edison és Leo
Éhség
Észak

A Gomorra vagy az Ember a magasban is beleférne, de azokat korábban láttam.

hakaba 2009.04.09. 13:20:22

szerény véleményem szerint sajnos Bob irásai kilógnak e blogról. Az üldözőről írt pár sorod borzalmas...

azt sem hittem volna, hogy a Gomorrát ennyire képtelenek lesznek értékelni az emberek...
edzetek keményebben. :)

besucher 2009.04.09. 20:21:51

Az Időbűnök tényleg nagyon jó! Furcsa címe van, de nem kell vele törődni, át kell engedni magunkat a történetnek, mert teljesen magával ragad, nem hagyja lélegzethez jutni a nézőt.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.04.09. 21:12:01

@hakaba: Mire edzzünk keményebben, Hakuba? A semmitmondó, szarult megcsinált filmek befogadására?

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2009.04.09. 23:09:55

@kovacsbalint: A Gomorra nincs "szarul megcsinálva", egy tudatos koncepció miatt lett olyan amilyen (= a gengszterromantikát elutasító, szenvtelen, rideg film.) Bővebben is kifejtettem itt:
www.mozinet.hu/index.nof?o=0&nyelvid=1&k1=1&k2=43&filmid=3117

Balfake 2009.04.10. 09:49:15

Nem, a semmitmondó. szarul megcsinált filmek kicsit mélyenszántóbb elemzésére kéne gyúrni meg hogy miért is azok, mert ez az ovis nekemnemteccikezés tényleg béna.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2009.04.10. 09:58:35

Nekem tetszett a Gomorra, csak azért nincs benne a listámban, mert... nem is tudom. Nem akartam se pro se kontra állást foglalni ezzel kapcsolatban, mert nem klasszikus értelemben vett film - szerintem ez az amit Bálint nem szeret benne - viszont hasonlít mondjuk a Budapesti Iskolás filmekre elbeszélési technikájában, ez pedig nekem bejövős, de a listát inkább nézői szempontból állítottam össze.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.04.10. 10:19:26

Mind tévedtek azzal akpcsolatban, hogy mit nem szeretek benne. Nekem tök mindegy, hogy van-e gengszterromantika, hogy igazi játékfilm-e vagy féldokumentum, hogy milyen az ábrázolásmmód, minden, csak csinálják meg jól, és kész. Az nem tetszik benne, hogy egyáltalán nem ad se valós, se másmilyen képet a Camorráról. Az egész filmben összesen három vagy négy, mérsékelten érdekes információ van, ami még nem feltétlen baj, de ezt a négyet is tökéletesen össze lehet foglalni egy-egy tőmondatban. Pl.: mit tudunk meg az illegális szemétlerakásról? Hogy telket vesznek szegényektől, leteszik, és ez mérgező - ennyi. És ami még rosszabb, a játékfilmes bohóckodások. Jellemző az első, teljesen értelmetlen jelenet, amiből kiderül az, hogy - dobpergés - valahol valakik le szoktak egymással számolni, és attól se riadnak vissza, hogy ezt a szoliban tegyék. Ejha. A két hülyegyerek szála pedig rohadt irritáló, mert az, hogy van Nápolyban két félig elmebeteg gyerek, akik basszák a maffia csőrét, sem nem érdekes, se nem izgalmas, és főként semmit nem ad hozzá a maffia-dologhoz - viszont az értékes infók elől rengeteg időt vesz el.
Ilyesmik.

Beyonder 2009.04.10. 10:52:08

@kovacsbalint: A két hülyegyerek speciel valós figura, ők a könyvből lettek átemelve. Abban a fejezetben szerepelnek, ami a filmek és a camorrás maffiózók viszonyáról szól. Például arról, hogy a legtöbb maffiózónak a Sebhelyesarcú a kedvence (Giuseppe Tornatore Il Camorristája mellett), és úgy beszélnek, viselkednek, ahogy a filmekben is látták. Van olyan nagyfőnök, aki egy az egyben felépítette magának Tony Montana filmbéli villáját. (Tarantino hatása is érdekes: az ő filmjei óta ferdén tartják a pisztolyt lövés közben, a női testőrök meg olyan sárga-fekete ruhában járnak, mint Uma Thurman a Kill Billben.) Ebből a szempontból (is) érdekes szerintem a két hülyegyerek figurája, akik szintén Tony Montanának képzelik magukat, és úgy viselkednek, mintha egy filmben lennének. Vehetjük az egészet tanmesének is: ilyen az, amikor a gyerek fejében a két tanult minta (a fikciós és amit az utcán lát) összekeveredik, morális gátak pedig nem léteznek, hála az "igazi" maffiózók évtizedes munkásságának. Az ellenpont azé a srácé, aki szépen beteljesíti a sorsát, és beáll drogfutárnak, és még a haverja anyját is segít kinyírni. Külön-külön egyik se egy "nagy sztori", de együtt elég korrekt tablót ad ki erről a térségről.
Csak ajánlani tudom, hogy olvasd el a könyvet, úgy könnyebb a filmet is megérteni.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.04.10. 18:25:50

Persze, hogy jobban érthető lenne a film a könyvvel - máshogy fogalmazva: a film képtelen volt átadni azt, amit a könyvnek sikerült. Ezt mondom én is. Az, hogy két gyerek sebhelyesarcúsat játszik, aztán lelövik őket, lószar, mert a filmben minden előzmény és magyarázat nélkül jelenik meg; ez csakis és kizárólag akkor szól a morális gátak eltörléséről és a két szocializáció összeütközéséről, ha az ember ezt akarja belelátni (vagyis gondolatébresztésre nyilván jó, mint ahogy egyeseknek arra pont jó egy sárga virágszál is), vagy ha olvasta a könyvet. Pont ezt mondom: ott van benne a sok lehetőség, csak elfelejtik kihasználni.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.11. 12:36:36

Sorrend nélkül:
Fehér nászéjszaka
Csonttörő
Célegyenes
Gyerekem gyermeke
Nem tudok élni nélküled
Észak

A többi felejthető.

@Balfake: nem hiszem, hogy bárminek a mélyenszántó elemzésére éppen egy fórum a legalkalmasabb. Ez vélemény közlésére, plusz néhány mondatos indoklásra jó, a hosszabbat már a kutya nem olvassa el.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.11. 12:37:50

@kovacsbalint: Az Éhség tényleg olyan, én annyira felháborodtam rajta, mint anno a Passión. Nem véletlenül, ugye...
süti beállítások módosítása