Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Outlander

2009.02.05. 08:01 Chavez

Nálam már akkor a legjobban várt filmek listájának legelejére ugrott az Outlander, amikor még csak a szinopszisát olvastam. Predator a vikingek között, akire egy űrből jött harcos vadászik. Hát melyik filmgeek ne gerjedne be erre? Aztán a színészek listája, majd az előzetes képek még jobban felcsigáztak, de ezek után aggasztóan nagy csönd lett a produkció körül. Már éppen készültem elfelejteni az egészet, mikor egyszer csak újra felbukkant a hányattatott sorsú film, és az egészen kedvező kritikákat olvasva némileg meg is könnyebbültem. Végül elérkezett számomra is a várva várt pillanat, és a megtekintetés után szerencsére elégedetten hagyhattam el a fotelt.



Az Outlander nehéz szülés eredménye. A rendező, az akkor még a mostaninál is sokkal ismeretlenebb Howard Mccain fejében már a 90-es évek elején körvonalazódott egy a vikingek korában és körében játszódó Beowulf-szerű történet, ám a terv akkor még csak terv maradt. Majd 98-ban Dirk Blackman hollywoodi forgatókönyvíróval újra elővették a projektet és közösen nekiálltak kissé átdolgozni a sztorit, és hogy a végeredmény minél kevésbé hasonlítson a jól ismert középkori költeményre, úgy döntöttek, hogy sci-fi elemeket is bevonnak a történetbe. Az így született forgatókönyv fel is keltette a filmesek érdeklődését, már a helyszín (Új-Zéland) és a speciális effekteket készítő vállalat (WETA) is meg volt hozzá, de financiális problémák miatt a kamera mégsem tudott beindulni, így aztán az Outlander tovább tolódott, mígnem 2006-ra végül össze nem állt a stáb, valamint a korábbi tervekhez mérten jóval szerényebb költségvetés, és végre felhangozhatott hogy „Action!”, csak most Új-Skóciában.



Lángokban álló űrhajó közelít a Föld légköréhez, majd becsapódik egy norvégiai tavacskába, időszámításunk szerint 709-ben. A zuhanást a kétfős legénység egyik tagja éli csak túl, aki először egy berendezés segítségével gyorsan tájékozódik az új környezetről, majd ugyanezen berendezés által pillanatok alatt magáévá is teszi a helyi nyelvjárást, mindezt a szemén keresztül! (Banderasnak anno ez még egy egész estéjébe került!) A Kainan névre hallgató férfi ekkor még nem is sejti, hogy hajóján potyautasként magával hozta a Moorwen nevű szörnyet is, aki korábban végzett Kainan családjával is. Hősünket hamarosan vikingek ejtik foglyul, és eleinte a rivális viking csapat kémjének hiszik, de amikor Moorwen elkezdi tizedelni a tábor lakóit, Kainan (részben) felfedi az igazságot, és a vikingeknek nem marad más választásuk, mint összefogni a messziről jött harcossal Moorwen ellenében.



Az Outlander valóban olyan, mintha több, hasonló jellegű klasszikus film elemeiből lenne összegyúrva, de ha ezt jól csinálják, akkor ugye hol itt a probléma? Pedig a történet igazából túlteng a klisékben, sőt, ha őszinték akarunk lenni, valódi népmesei alapokon nyugszik az egész. A jóképű idegen megküzd a gonosz sárkánnyal, és cserébe elnyeri a királylány kezét és ráadásként még a királyság mindkét felét is. Ennek megfelelően nincs is igazi jellemfejlődés, a történelmi hűséghez sem nagyon ragaszkodtak, és a történet is a jól kitaposott úton halad a kiszámítható végkifejlet felé, de egy ilyen kevert műfajú szörnymozi esetében a hangsúly úgyis főleg az akción van, szóval előbbieket nem is igazán érdemes számon kérni tőle. Az akciót illetően pedig igazán nem lehet panasz, hiszen nem csak hogy bőségesen ellátnak vele minket, de ahhoz képest, hogy az eredetileg tervezettnél jóval kevesebb pénz állt rendelkezésre, a minőség megüti a ’big budget’ produkciók színvonalát is. Néhol egészen stílusos, véres és látványos összecsapások szemtanúi lehetünk, és szerencsére nem igazolódott be az sem, amitől személy szerint a legjobban féltem, miszerint a földönkívüli vadász csak egy újabb fantáziátlan és rosszul kivitelezett CGI monszta lesz. Sőt! Moorwen az utóbbi idők „legragyogóbb” filmes szörnye!



A színészválogatott kissé meglepő összetételű, sokan például csodálkoztak, hogy maga a Megváltó, mégis hogyan adhatta a nevét egy ilyen eretnekséghez, de én nem tartom kizártnak, hogy Caviezel az ilyen szerepek által tudatosan menekül az isteni beskatulyázás elől. Jóképű, sármos, jó fizikumú és nem mellesleg tehetséges színész, tökéletesen illett ebbe a szerepbe is. Ron Perlman, a megbízható kultfilm ikon miatt már eleve megéri beülni egy filmre, ezúttal is rövidebb szerepe volt csak, de az mindenképpen emlékezetes, mint ahogyan a brutális fizimiskája is. John Hurttől (aki szerény véleményem szerint az egyik legnagyszerűbb élő színész) igazi Shakespeare színész mivolta ellenére sem álltak messze a hasonló műfajú filmek, szerencsénkre. A szépséges királylány szerepében látható Sophia Myles a gyönyörű mosolyával pedig teljesen levett a lábamról.



Sok mindenbe bele lehetne (és bizonyára fognak is majd) kötni, de az én várakozásaimat így is magasan felülmúlta. A látvány, a hangulat, a zene, a tempó, mind hozta azt, ami a felhőtlen szórakoztatásomhoz szükségeltetett. A sztori talán tényleg túl egyszerű, a karakterek és a dialógusok sem valami kidolgozottak, és zavaró bakik is akadnak, de egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány hasonló jellegű film van a palettán, szóval a rajongói szív ilyenkor megborotváltatik. Sokan B-filmnek címkézik teljesen igazságtalanul, az Outlander ugyanis műfaján, azaz a sci-fi/fantasyn belül mindenképpen első osztályú alkotásnak tekinthető. Talán itthon nem jut majd be a mozikba, de DVD-n viszont mindenképpen kötelező vétel lesz, bár a magyar címétől már előre rettegek. És már egy kicsivel nyugodtabb lettem, amióta tudom, hogy Mccain és Blackman jegyzi a jövőre tervezett Conan forgatókönyvét.

27 komment

Címkék: scifi fantasy 5csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr90918405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.02.05. 08:31:41

Na, végre egy jó hír.
Amióta először emlegetted, birizgálja a csőröm.
Azt hittem már sosem készül el.

Azhát 2009.02.05. 08:48:08

"pillanatok alatt magáévá is teszi a helyi nyelvjárást, mindezt a szemén keresztül! (Banderasnak anno ez még egy egész estéjébe került!)"

Szerintem a 13. harcosban (nyilván erre gondolsz :) nem egy este alatt tanulta meg a nyelvet, hanem az x napos (hetes?) út egésze során...

Mondjuk így is elég fura (főleg, hogy az elején még tolmácsra van szüksége (egy viking elmondja latinul Omar Sharifnak, az meg lefordítja Ibnnek), dehát ugye egy filmben folyamatosnak kell lenni a párbeszédnek...

Dirky 2009.02.05. 09:01:40

Az Outlanderben inkább az a furcsa, hogy míg a vikingek angolul beszélnek, angol és skót(!) akcentussal, addig a főszereplő saját nyelve eredetileg pont az óészaki.

A látvány szerintem is elsőrangú, a kisebb bakik és a kiszámítható cselekmény pedig nem rontanak sokat az élményen.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.02.05. 09:09:02

Meglepően színvonalas és szórakoztató. Egyik legnagyobb erénye a látványon kívül, hogy az ilyenkor (mindig) kötelező szerelmi szál szinte ott sincs. De a tájról azért több képet is elbírtam volna, mondjuk mint a Rogue-ban :)

kyanzes (törölt) 2009.02.05. 09:18:20

Igen, a 13. Harcosban szerintem is egy nagyon hosszú út során tanulja meg a nyelvet, legalábbis bennem ezt az érzést keltette az ábrázolás. Egyébként erre utal az is, hogy emberünk forró égövről ered, míg az elrablók erősen északiak.

sixx · http://comment.blog.hu 2009.02.05. 09:32:57

nekem is nagyon bejött, meg is lepődtem rajta rendesen, mert a szinopszis alapján nem sokat vártam tőle.

labove 2009.02.05. 09:34:26

Hu!! erről nagyon lemaradtatok...
Kicsit régi már ez az ajánló!!

Egyébként van még ott jó pár film, ami érdekes lehet, és noha plakátok már vannak kinnt, sokaknak lövése sincs, h merre hány lépés....

elso.blogter.hu/302268/outlander

Mackful 2009.02.05. 10:13:14

Egy kis korrekció/spoiler:

Én úgy értelmeztem, hogy tudott a hajóján levő szörnyről, sőt miatta zuhantak le.

Amúgy nagyon bejött a film, kamaszkorom legjobb olvasmányélményeinek hangulata jött vissza belőle.... felnőttfejjel is élvezhető színvonalon.

Chomy 2009.02.05. 10:26:29

Vártam már ezt a filmet, örülök, hogy jó lett. Instantget.

[OFF]
Az említett, készülő Conan-filmről mit lehet még tudni? Az eredeti első rész a mai napig a szívem csücske, de egy Howardhoz hűbb, politikailag teljesen inkorrekt, és a hollywood-i kliséket szembehányó újraértelmezésnek örülnék igazán. :)

Mondjuk a soundtracket újra Basil Poledourisra bíznám, ha élne még - nyugodjon békében. Mivel ő nem opció, egy ideális világban Knut Avenstroup Haugen szerezné, mint az mmo-ét, mert az telitalálat lett...
[/OFF]

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.02.05. 12:31:13

Kellemes kis színfolt ez az Outlander az utóbbi évek filmpalettáján, de semmiképp nem 5 csillag, és hogy a kötelező szerelmi szál szinte ott sincs, azzal is vitatkoznék...

de az szimpatikus, hogy nem akar többnek látszani, mint ami...

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.02.05. 12:35:53

ennyire azért nem volt rossz, de az biztos, hogy Ron Pearlman legalább egy csillagot dobott rajta...

amúgy megértem, hogy Chavez miért adott rá 5 csillagot, meg egyébként is, ez a Geekz blog...

Chavez 2009.02.05. 12:52:39

Hát az biztos, hogy Banderas az út során is tanult, de azért az elég vicces volt, amikor azt mutatták, hogy a tábortűznél figyelte az ismétlődő szavakat, majd egyszer csak megszólalt és onnantól tisztán és érthetően kommunikált. Évek óta nézek japán filmeket, de még nem sikerült azok alapján japánul megtanulnom. :) De egyébként az Outlander ebből a szempontból ezt ügyesen megoldotta, mert ugye jöhetett volna egyből viking nyelvtudással is, és akkor most az is egy hatalmas baki lenne, amit a szemére lehetne hányni.

Norbi: négy pontot adtál a 13. Harcos-ra, erre meg csak egyet? Ekkora különbség azért szerintem nincs köztük, bár én mindegyiket szeretem.

Dirky 2009.02.05. 12:57:26

@Chavez: Az outlander pontosan tökéletes viking nyelvtudással érkezik, a kütyüjei is óészakit használnak a filmben. Elsőre meg is lepődtem, mikor elkezdett valami norvéghoz erősen hasonló nyelven beszélni a helyzetjelzője. Csak a vikingek beszélnek angolul :-)

Chavez 2009.02.05. 13:27:24

Tudom, már korábban is szó volt róla, hogy az eredeti viking nyelvhez legközelebb álló ősi dialektust fogják használni a filmben, amit egy tanár tanított be a stábnak, de azt nem gondoltam, hogy csak ennyi lesz, bár végülis többnek nem lett volna értelme, mert akkor csak feliratosan mehetett volna a film mindenhol, kivéve Norvégiában, de ott is csak i.sz. 1000 körül.

Amúgy erről a gyorsított nyelvtanfolyamról nekem a Mátrix ugrott be: "I know vikingül!" :)

Rusznyák Csaba 2009.02.05. 19:39:13

Hogy tovább színesítsem a képet, nálam a 13. harcos egy nagy rakás kaka (egyedül Goldsmith remek zenéje ér valamit), ez viszont kellemes szórakozás volt számomra - igaz, négy csillagnál többet akkor sem adnék rá, ha puskát szorítanának a fejemhez. De ami célja volt a filmnek, azt nagyjából valóban elérte, és egyet kell értenem azzal is, hogy a jó hollywoodi szokással ellentétben nem erőltették agyon a szerelmi szálat (meg apróság, de az is tetszett, hogy Wulfricból az előzetes jelek ellenére nem ellenséget faragtak a főhős számára, hanem bajtársat és barátot)

Chavez 2009.02.05. 20:36:31

Igen, ez tényleg meglepetés volt. Eleinte ott lebegett a szerelmi háromszög, meg a versengés a levegőben, de aztán mégsem borult a bili. Pedig azért a csajért megérte volna harcolni. :P

doktor.dikhed 2009.02.06. 17:12:59

Öt csillag? :D Ennél nagyobb klisépuffgotató mozit rég láttam. Nekem nagy csalódás volt.

Spielberg 2009.02.06. 18:32:23

szerintem is kurva jó. sajna az AvsP 2 sokkal szarabb lett, mint amire vártam, nem bánom, hogy ez pozitív csalódást okozott.

Spielberg 2009.02.06. 18:33:50

@Olorin: a 13. harcos iszlám vonala annyira hiteltelen, hogy arab barátaim hangosan káromkodtak, amikor nézték. az ima a sárban végképp durva, szóval lehetett volna csiszolni a sztorin rendesen...

dissou 2009.02.07. 00:23:30

nekem mar most nagy csalodas, pedig meg csak a felenel tartok.

dissou 2009.02.07. 01:45:04

hat izlesek es pofonok, de max 2. Na jo a farokkal fejezos snitt miatt 3

Diego46 · https://soundcloud.com/djmattkonrad 2009.02.08. 12:00:04

Köszi az ajánlást!
Kurva jó a film.

gibson 2009.02.08. 20:58:00

Szerintem pedig pont, hogy remek volt a 13. Harcos szóban forgó jelenete.
Természetesen - bár gondolom, a posztban is csak viccből volt megemlítve - Ibn nem egy este alatt tanult meg vikingül, hanem hosszú hónapok, ha nem évek alatt. Bagdadtól a vikingek földje még légvonalban is minimum 4000 km-re van, ez gyalog, lóháton, hajón - vagy ezek bármely tetszőleges kombinációjában is - egy kurva hosszú út. Az ezer évvel ezelőtti viking nyelv pedig, bár nem vagyok egy nyelvész, nem állhatott több szóból (maximum) 2-3 ezernél, javarészt tőmondatokban, pláne, amit az egyszerű, hétköznapi harcosok beszéltek.
A legtöbb filmben magasan leszarják az ilyesmit, angol-francia-német-arab, boldog-boldogtalan angolul beszél, itt viszont legalább egy külön jelenettel adóztak a dolognak, hogy bemutassák, a főszereplő a hosszú út alatt, folyamatosan, szavanként tanulta meg az idegenek nyelvét. Nálam pont a film egyik legjobb jelenete volt, dehát ízlések és pofonok, ugye.

Mindenesetre kösz az ajánlót, eddig nem is tudtam erről a filmről!

gibson 2009.02.08. 21:07:34

@Köbli Norbert: tetszik a blogod!
Viszont, ha már pont ide linkelted be, csekkold le mégegyszer, mert szerintem a 13. harcosnál kimaradt egy szó az első mondatból... :)

Yodz 2009.02.20. 09:46:07

Ez egy keménytökű fasza film volt. Ilyet még!

K.Leslee 2011.01.12. 23:22:25

Pozitivum, h nem eroltettek a szerelmi szalat meg hogy senki nem arulta el a kiralyt, ahogy lenni szokott.
Viszont lehetett volna izgalmasabb, nem ereztem azt, hogy Kainan modern gondolkodassal bir, lehetett volna kreativabb a film. Raadasul egy erosen osszeollozott(alien+predator) filmrol beszelunk amirol igenis ordit, h alacsony koltsegvetesu. Segitett volna, ha neha latunk valamit a tajbol, a CGI-n meg sporolhattak volna egy csomot. A film masodik feleben folyton mutatjak a szornyet, ami agyonvagja az izgalmat.
Szerintem 3\5 mert nagyon sablonos az egesz.
süti beállítások módosítása