Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Golgo 13 : Queen Bee

2009.01.29. 08:02 Chavez

Kedvenc hidegvérű és rideg modorú japán bérgyilkosunk Duke Togo alias Golgo 13 visszatért! Méghozzá 15 évvel a remekbeszabott első egészestés animefeldolgozás, a The Professional után, ám ezúttal már csak egy, az egy órát sem meghaladó OVA ( = egyből videón kiadott anime) formájában. A rendező ugyanaz, a stáb nagyrészt ugyanaz, a színvonal viszont már sajnos egyáltalán nem ugyanaz.



Osamu Dezaki rendező és Mataichiro Yamamoto producer egyaránt lelkes rajongói Takao Saito mangájának és hősének, így a The Professional után szerettek volna egy anime-sorozatot is készíteni a tv számára, de ez végül különböző okok miatt mégsem jött létre. (A sorozat, ha nem is általuk, de azóta szerencsére megvalósult.) Az idő meg csak telt, és végül másfél animált Golgo nélküli évtized után újra elérkezett a lehetőség, hogy a dús szemöldökű mesterlövész új megbízást kapjon. 

A Demokrata Párt jelöltjét Robert Hardy-t halálosan megfenyegeti egy Queen Bee (Méhkirálynő) álnevű terroristanő, aki egy drogkereskedéssel foglalkozó Dél-Amerikai gerillacsoport vezetője. Az elnökjelölt titkára felbéreli Golgo 13-at, hogy végezzen a fenyegetést jelentő nővel, de Duke előtte megpróbálja kinyomozni, hogy miért is akarja ez a vörös hajú amazon ennyire elszántan a politikus halálát. Amit talál, az egy zavaros családi és politikai ügy, ám ez mit sem számít, hiszen jól tudjuk, ha Golgo 13 elvállal egy megbízást, akkor azt mindenáron végre is hajtja!



Bár a Queen Bee rövidebb, a története elsőre mégis jóval komplexebbnek tűnik, mint az előző filmé volt. A sztori kissé döcögősen indul be, eleinte ugyanis még nem teljesen egyértelmű, hogy ki is ez a Méhkirálynő és mit is akar, majd a film félidejében fény derül az igazságra, aminek ismertetését most természetesen mellőzném. Innentől aztán szerencsére már gördülékenyebbé válik az egész. Golgo követi a prédáját a Dél-Amerikai dzsungelbe, de hiába hívják őket „megbízóknak”, ha egyszer nem bíznak az elsőszámú bérgyilkosban, ezért aztán mást is küldenek a nő után. A felállás így a következő: gerillák a ködben, egy elmebeteg veterán vezette halálkommandó a nyomukban, Golgo meg tulajdonképpen mindegyikük nyomában. Izmos főhősünk aztán John Rambót megszégyenítő dzsungelharcban leszámol a kíméletlen konkurenciával, ám a Méhkirálynő esetében másképpen jár el, és az átalakított M16-osa helyett inkább azt a fegyverét használja, amit a nadrágjában hord. A film végére aztán alaposan összekuszálódnak a szálak, kiderül a kegyetlen igazság, meghal, akinek meg kell halnia és az is, akinek nem feltétlenül kellett volna. Persze így aztán már az sem nagy titok, hogy Golgo ezúttal is teljesíti a megbízást.



A Golgo széria fő vonzereje maga Duke Togo, ám a Queen Bee készítése során a kedves alkotók mintha elfeledkeztek volna erről. Hősünket ugyanis szégyenletes módon a háttérbe szorították, olyannyira, hogy az amúgy sem túl bőbeszédű gyilkológépünk az ötvenvalahány percnyi játékidő alatt talán ha 5 mondatot ejt, és azok is többnyire tőmondatok vagy egyszerű helyeslések. De ez még csak hagyján, mert fizikai jelenléte is a minimálisra csökkent, mindez a terrorista nő javára. Az OVA-t így aztán nyugodtan hívhatnák Queen Bee: Golgo 13-nak is.



Az animáció az a hagyományos, klasszikus fajta (itt-ott egy kis komputerrel rásegítve), ami a kornak és a célnak tökéletesen megfelel. Osamu Dezaki a The Professional-höz hasonlóan ezúttal is rengetegszer alkalmazza a saját védjegyének számító technikát, az úgynevezett "Postcard Memories” megoldást, ami tulajdonképpen festményszerűvé váló, kimerevített képeket takar. Érdekes és tetszetős megoldás, közvetve egy kissé talán vissza is idézi a képregények világát. A film végére sűrített akciószekvenciák a film csúcspontjai, a remekül animált harcok igazi 80-as évekbeli dzsungelháborús film hangulatát idézhetik fel bennünk, bár a kapkodós vágások, és a kicsit talán túlzásba is vitt sebesség-imitálás lehet, hogy néhány embernél epilepsziát okozhat, szóval az arra hajlamosak a biztonság kedvéért tartsanak a közelben szájpecket.



Normál esetben sosem hagyná el a számat az a három szó, hogy „túl sok szex”, de a Queen Bee esetében a készítők mondhatni kissé átestek a ló alfelére. Golgo-tól persze elvárható, hogy legalább egyszer megdöngesse a női áldozatát, de ez esetben az alig hatvan percre eső, funkció nélküli szexjelenetek száma itt már zavaróan sok. (És ugye a Méhkirálynő neve sem véletlenül az, ami.) Ezeket a rajzolt malackodásokat inkább macsós Golgo pillanatokkal kellett volna helyettesíteni.


Próbálom elfogult rajongói szememmel nézni és értékelni ezt a második Golgo 13 animét, de sajnos még így sem lesz jobb a közepesnél. Golgo-ból túl kevés, klisékből és tucat-karakterekből meg túl sok akad, és talán az egész egy kicsit kevésbé stílusosra is sikerült, mint a remek első darab. Szerencsére a jelenleg is futó 50 részes széria az eddigi epizódok alapján lassan akár már meg is érintheti a Tökéletességet, olyannyira közel van hozzá, bár annak meg még messze a vége. Mindettől függetlenül a Queen Bee a rajongóknak még így is kötelező!

8 komment

Címkék: akció 3csillagos animekritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr66908400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.01.29. 08:44:14

Végre bővül az anime szekció is.
Szimpatikus nekem ez a Duke Togo.
„túl sok szex” Haha. Ez jó vicc volt.

Gulandro 2009.01.29. 15:19:29

Anno szinte egymás után láttam a két Golgo13 animációs filmet és nekem nagyon összecsengtek. Az elsőben több volt az erőszakos szex itt viszont a történet szerint is van oka. Sokkal érettebnek tartottam a Méhkirálynő koncepciót, más élő szereplőt is megismerhettünk Golgo beteg világából. de ez gondolom ízlés kérdése.
Legutóbb volt szó a játékverziókrók...hamarosan lesz egy golgo13 játék kvarcgépre (NDS).

Chavez 2009.01.29. 15:24:49

@Gulandro: Esetleg írhatnál egy cikket a Golgo játékokról, én meg majd a Sonny Chiba filmről.

Gulandro 2009.01.29. 15:57:27

Chavez: Úgy veszem észre hogy nem nagy az igény az ilyen sorozat áttekintő cikkekre. Félreértés elkerülése végett nagyon szívesen megírom és megtisztelő hogy rámgondoltál.

Chavez 2009.01.29. 16:31:43

A Geekz blog egyik nem titkolt célja az, hogy az aránylag kevesek által ismert kult cuccokat is megismertessük a nagyközönséggel. Az, hogy kevesen szólnak hozzá valamihez, inkább csak azt jelenti, hogy még kevesen ismerik, ezért aztán nem is nagyon tudnak mit hozzászólni. (Vagy csak rohadt lusták.)

Én mindenesetre ezúton is jelzem igényemet a Golgo 13-as játékokat áttekintő cikkre, és szerintem rajtam kívül még mást is érdekelne.

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.01.29. 21:48:28

Igen, engem is érdekelne...

valamint az is, hogy Gulandro, neked pontosan hányféle konzolod van?

Gulandro 2009.01.29. 23:34:02

Santito: Nekem "alapvetően" nincsen sok. Van egy kamu-Nesem, egy PS2-m, egy XBox-om és egy PSP-m. Ehhez néha hozzájön egy-egy kölcsönbekapott SNES, X360, Ps3 vagy Wii mert ezekhez is vannak játékaim, csak gépem nem minden esetben (pl. japánból berendelt Tenchu4).

2009.01.30. 08:25:34

Gulandro, nekem nagyon tetszenek az írásaid.
Feltétlen írj, amennyit csak lehet.
Az meg tényleg úgy van, hogy én se nagyon tudok hozzászólni, mer a játékokhoz fingom sincs.
Ettől függetlenül szeretem a jó kis elemzéseket. Meg legalább kicsit képbe kerülök a homályzónáimban.
süti beállítások módosítása