Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Dead Set

2008.11.19. 07:58 Beyonder

Képzeljük el – mondjuk – Liptai Klaudiát, amint a TV2 valóságshowjának felvételén egyszer csak vérben forgó szemekkel ráront Till Attilára, átharapja a torkát, majd jóízűen lakmározni kezd a tetemből. Ezt persze a nézők már nem láthatják, hiszen addigra a vezérlőt ellepik a zombik, a közvetítés megszakad, a stáb egyik fele halott, a másik fele pedig hörögve veti rá magát a friss húsra, puszta kézzel tépve cafatokra az egykori kollégákat. Túlélők már csak a gondosan elzárt Big Brother házban vannak, a 15 másodperces hírnévre áhítozó fiúk és lányok viszont mit sem sejtenek arról, hogy a tükrök túloldaláról már nem a fásult kameramanok, hanem éhes tekintetű élőhalottak figyelik őket, mint macskák az akváriumban úszkáló halat. 



Az E4 brit csatorna minisorozatában, ha nem is épp Liptai Klaudia, de ottani megfelelője, a reality show-k állandó műsorvezetője, Davina valóban eljátssza saját maga megzombult verzióját, de több egykori "villalakó" percemberkét is felismerhet a(z angol) néző a statiszták között. Mindezt csak azért érdemes megemlíteni, hogy lássuk, létezik olyan (mainstream) csatorna, amely nem sajnál egy meglehetősen rétegműfajban induló miniszériát finanszírozni, és a saját sztárjaival is legitimálni. Ez a bátorság pedig mindenképpen dicséretes – meg merne-e vajon a TV2 kockáztatni egy ilyen, nézettséget valószínűleg nem, de presztízst növelő húzást; a kérdés költői – még akkor is, ha a végeredmény koránt sem lett tökéletes.

Most, amikor kábé minden hónapra jut egy új zombi-tematikájú film, természetesen már nehéz friss sztorival előállni; Charlie Brooker, a széria kiagyalója és írója, nem is igen erőltette meg magát. Adott a fő helyszín, egy egykori katonai bázis helyén felépített Big Brother ház – ez lenne az új elem a sztoriban –, és adott a vírus, amelyről nem tudni honnan ered, csak azt, hogy rohamosan terjed. A műsorban éppen a kiszavazó-show-ra készülnek, amikor elszabadul a pokol, a stábtagok közül csak a producer és a kávéfőzésre rendszeresített asszisztens lány tudja elbarikádozni magát ideig-óráig. A második részben, más alternatíva híján, kénytelenek a Big Brother házba visszavonulni, ahol a némiképp meglepett villalakókkal együtt kezdik tervezni a menekülési útvonalat. Ami nem egyszerű feladat, a zombikat ugyanis valamilyen okból kifolyólag vonzza a Ház, és egyre többen és többen lesznek. Közben a főhőssé előlépő kifutólány barátja megpróbál kívülről bejutni, és ebben egy kellően felfegyverzett tökös dögös amazon segít neki.



Kezdjük a legfontosabb zombi-ontológiai kérdéssel: igen, ezek az élőhalottak (is) a gyorsan mozgó sprinter-zombik újféle nemzettségéhez tartoznak. Mindez az ortodox Romero-fanokat zavarhatja, de a vásznon képernyőn nagyon is jól mutatnak ezek a dögök. Az első részben még csak villanásra látni őket - a shaky cam technikát enyhén szólva túlzásba viszi a rendező -, a későbbiekben aztán megcsodálhatjuk rusnya pofázmányukat – egy tévés produkcióhoz képest nagyon profi munkát végzett a stáb. Ugyanez áll a gore-ra is: Eli Roth-ot megszégyenítő szemérmetlenséggel zoomol rá a kamera a belsőségeket majszoló zombikra és a szétszakadó testrészekre – csak egy ponton fordul át komédiába a dolog, ott viszont egy olyan fünf komma neun gerinckitépést láthatunk, ami csak a Mortal Kombat kivégzéseihez hasonlítható. Ezzel együtt túl sok innováció nincs a látványvilágban, egyértelmű, hogy a Danny Boyle-féle 28 nappal később és folytatása szolgált ihlető forrásként – és persze a Holtak hajnala.

A karakterek nem túlzottan izgalmasak, ugyanakkor kellően idegesítőek és unszimpatikusak, ezzel pedig nagyjából megfelelnek a tipikus "villalakó" vagy a seggfej producer sztereotípiájának. Ekkora terjedelemben – 5 rész, 180 perc – még így sem lehet őket megunni, összességében tehát kellemesen szórakoztató a produkció.



Csakhogy. Eléggé el nem ítélhető módon, pont az alapszituációból fakadó ziccereket hagyják ki az alkotók. A zombiműfajra jellemző szatirikus szubtextus szinte teljesen hiányzik a sztoriból, noha a valóságshow-s környezet (verbális és vizuális) poénok tucatjaira adna lehetőséget. Igaz, a zombik néha belebámulnak a kamerába és a tükörablak túloldalán csorgatják a nyálukat, de metaforának ez még kevés. Ha erre a kedves olvasó azt mondaná, hogy bájos naivitás volt részemről azt feltételezni, hogy pont azon a csatornán gúnyolják majd ki a Big Brother jelenséget, ahol ez a műsor fut, akkor igaza lenne a kedves olvasónak.

30 komment

Címkék: 3csillagos tévékritika zombie post apocalypse

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr86777055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2008.11.19. 07:13:51

Legalabb 4 csillag!

Simon Pegg (Shaun of the Dead) irt a guardianes blogjaba egy cikket a tradicionalis zombiertekek mellett (marmint h ne fussanak a zombik):

www.guardian.co.uk/media/2008/nov/04/television-simon-pegg-dead-set

Charlie Brooker ugyanott valaszaban megvedi a szalados zombikat:

www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/nov/10/barack-obama-zombies-running

Boldog orszag.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.11.19. 08:41:38

friss, übervéres és szerintem kellően szatírikus (a producer az valami hihetetlen kemény...:-)) a négyes nálam is áll!

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2008.11.19. 09:12:18

Ja, ezt a szatirahianyt en se ertem, az utolso reszben azt vartam, h konkretan feltartsanak egy 'Gollum, haza!' tablat a keritesnel...

RoFä 2008.11.19. 09:37:13

Kösz a figyelemfelhívást, beszerzem.

Amit Pegg komál (rohangáló zombik ide vagy oda), az mindig számot tart az érdeklődésemre.

És igen, Anglia még mindig az egyik legértelmesebb hely ezen a kontinensen.

vittorio 2008.11.19. 09:41:54

Még nekem is furcsa, hogy pont én mondok ilyet, de kezdem kicsit unni ezt a sok béna "zombifilmet". Annyira lerágott csont már ez a zombizás, hogy ha nincs hozzá egy kis filművészet is, akkor fabatkát sem ér. Ezt most csak úgy nagy általánosságben mondom, nem kifejezetten erre a filmre gondolok. Még nem láttam, -talán jobb is.
Az írás tetszett, főleg az utolsó bekezdés.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.11.19. 09:52:43

Elkezdtem nézni egy hete, fél órát bírtam.

Dr. No 2008.11.19. 10:59:11

Ha már számítógépes játékokkal is foglalkoztok - crossover.

A Dead Set-et lehet játszani online üzemmódban is: www.urbandead.com/, amin belül - meglepő módon - a "Dead Set" ideiglenes városnegyedbe kell bejelentkezni (Borehamwood).
A fődíj: egy limitált Dead Set-kiadás.

Ugyanezt egyébként eljátszották a játékban a Diary of the Dead-del is. Külön opcióként ott a játékosoknak videokamerájuk volt és felvételeket lehetett készíteni - az nyert, aki a megadott határidőn belül a leghamarabb a legtöbbet készítette el a lehetséges 30 felvétel közül.

travis 2008.11.19. 11:15:24

Ezt melyik csatornán lehet nézni, és mikor?

Chavez 2008.11.19. 11:16:05

Én a zombikat nem unom, csak az egyre gyakrabban beléjük erőszakolt társadalomkritikát, meg a túlzásba vitt humort. Minél több sima trancsírozós zombi-horrorfilmet szeretnék. Meg persze nácizombikat a víz alól, föld alól, levegőből, fa tetejéről, hűtőszekrényből, külső világűrből....

Beyonder 2008.11.19. 11:25:48

travis: nálunk sehol. Angliában az E4-en és a Channel 4-on ment le 5 egymást követő nap.

RoFä 2008.11.19. 11:36:47

travis 2008.11.19. 11:15:24

A Mininova is adja például. Van előfizetésed? :)

Dr. No 2008.11.19. 11:40:09

A Diary of the Dead-ban én sajnos fejbe lőtt zombiként végeztem.

travis 2008.11.19. 11:49:11

RoFa,

Persze, épp most fogtam be a torrent márkájú antennámmal. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.11.19. 11:57:39

"Meg persze nácizombikat a víz alól, föld alól, levegőből, fa tetejéről, hűtőszekrényből, külső világűrből...."

Chavez, szívemből beszélsz!!!
Hol késik a Der Goldene Nazivampir von Absam II, és a finnek zombinácis filmje???

doktor.dikhed 2008.11.19. 12:06:28

Amennyire kikerekedett az utóbbi években Liptai, tuti emberhúson él.

Amúgy meg a zombi filmekből főképp a nyomasztó világvége hangulat hiányzik. Mennyire jó volt már Romerotól a Holtak Hajnala... Ahol hamar rájöttünk, hogy egy ilyen helyzetben nem is a tökéletesen kiszámítható zombik lennének az ellenfeleink, hanem a kétségbeesés gyötörte embertársaink.

Ezért annyira más a gyors zombis és a lassú zombis film. Romeronál a zombik környezeti elemmé váltak, ami kipusztította az emberiség nagy részét. A túlélőknek változtatniuk kellett, hogy életben maradjanak, de láttuk, hogy együtt lehet élni a zombikkal - csak óvatosabbnak kell lenni - ha fel tudjuk dolgozni a változást és nem őrülünk bele.

A gyors zombik szörnyek. Az ötlettelen rendezőknek gyors, hatékony gyilkosok kellenek, hogy erős, de gyorsan múló rémületet okozzanak a nézőknek. Ide nem kell más, csak néhány hulla, rázkódó kamera és sikoltozás (azért ezek között is akadnak persze jó filmek).

Csak a hangulat... Tényleg, látott mostanában valaki jó poszt-apokaliptikus filmet? Legenda vagyok? Ugyan már!

Chavez 2008.11.19. 12:21:52

Szerintem is mindkét fajta zombi kell. A lassú zombikban az az ijesztő, hogy olyanok, mint a lassan terjedő kórság, a gyors zombik meg mint a ragadozó állatok (farkas, piranja, cápa, vérnyúl). Mindkettő fajta eléggé el tudja szarni az ember napját.

TheBerzerker 2008.11.19. 12:23:33

Van, akinek jól áll a mondanivaló a zombifilmjében van, akinek nem. Sajnos már Romero-nak se megy nagyon a dolog, hiszen, ami a Land-nél szódával elment, az a Diary-ban már nézhetetlen volt. 10 éve nem hittem volna, hogy valaha képteken leszek végignézni egy Romero zombifilmet.

A humor meg ha jó sosem lesz unalmas.

Szóval én azt mondom, hogy a műfaj inkább maradjon meg 80%-ban maradjon hentelésnek.

virtualdog 2008.11.19. 15:40:18

Doktor.dikhed, teljesen egyetértek veled. Társadalomkritika ide vagy oda, a zombi egy környezeti elem, inkább természeti csapás, mint szörnyeteg. De még az olasz zombifilmekben is, ami tényleg csak a gyilokról szól, a lassúak a jók.

A City Of The Living Dead szellemszerű, teleportálgatós élőhalottjairól mi a véleményetek?

És még egy kérdés: az a zombifilm mikor készül el, ahol a zombik nem az utcákon mászkálnak meg a kamerákba bámulnak, hanem mindegyik otthon ül és az igazi - vagy a zombis, tök mindegy - Big Brothert nézi?

Chavez 2008.11.19. 15:50:49

"A City Of The Living Dead szellemszerű, teleportálgatós élőhalottjairól mi a véleményetek?"

Iszonyú nagy baromság!

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.11.19. 16:31:54

Hoppá, rájöttem, hogy a Geekz-et nem a blogmotor, hanem a Beyonder hajtja... :)

amúgy valóban sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a príma ötletből, kissé rövidnek találtam, de még mindig az utóbbi idők legjobb zombis témájú filmes cucca...

no mindegy, marad nekem Kirkman "The Walking Dead"-je, az az 54-ik részénél tart... :)

Oidipus Prime 2008.11.19. 18:27:57

Zseniális kritika, jól szórakoztam rajta és kedvetkaptam a filmhez is. Amúgymeg Chaveznek van igaza a zombikkal kapcsolatban, minnél több mindenhonnan! :P

orion 2008.11.19. 18:38:27

ha már zombik, meg izék..
ezt ismeritek: survivetheoutbreak.com/

Oidipus Prime 2008.11.19. 23:15:02

ÁÁÁ ez hatalmas! Köszi a linket! ^^

Beyonder 2008.11.20. 00:26:32

Ügyes. Sokadszorra túléltem. :)

RoFä 2008.11.20. 09:11:29

doktor.dikhed 2008.11.19. 12:06:28

Hát a 28 nappal később ilyen volt. Apokalipszis ezerrel, és a "nem a zombi a legveszélyesebb ellenség" toposz, plusz gyors zombik. (NAGYON gyors zombik).

Az értékeiről lehet vitatkozni, de a koncepció evvolt.

RoFä 2008.11.20. 09:14:26

Ramiz 2008.11.19. 15:40:18

Nemtom, de a Shaun of the dead-ben legalább nintendoznak (meg dolgoznak és dugnak is) a végén, tehát integrálódtak a brit konzúmerr társadalom szövetébe.

Az a baj, hogy vizuális típus vagyok, most magam elé képzeltem a Marks & Spencer food részlegén a "Premium Rotten Eyeball & Guts" konzervet.

Ramiz 2008.11.20. 10:16:41

Imádom a Shaun Of The Dead-et!!! :D

RoFä 2008.11.20. 13:30:26

Tudom... be is jelentkeznék majd valamikor a Sapced kollekcióért :)

doktor.dikhed 2008.11.23. 13:48:43

" RoFä 2008.11.20. 09:11:29
doktor.dikhed 2008.11.19. 12:06:28

Hát a 28 nappal később ilyen volt. Apokalipszis ezerrel, és a "nem a zombi a legveszélyesebb ellenség" toposz, plusz gyors zombik. (NAGYON gyors zombik)."

Szeretem a 28 nappal későbbet. Az egy kivétel :)

Szilvási Krisztián 2008.12.05. 16:18:52

Én most pörgettem le 3 nap alatt a Dead Set-et. Csak a 180percet nem értem, mert szerintem kb. 42 perc + 4x25 perc = nekem valahogy 140 percesre jön ki...

Amúgy szerintem sokkal több benne a spiritusz, mint a zagyva és nevetséges Holtak földjében. Valamiért nagyot ütött rajtam, hogy senki nem maradt életben, és viszolyogni kezdtem... embertársaimtól...
süti beállítások módosítása