Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Star Wars: The Force Unleashed

2008.09.25. 08:08 virtualdog



Egy vallomással kell kezdenem: rajongó vagyok. A Csillagok Háborúja őstrilógián nőttem fel, és máig elvakult fan maradtam annak ellenére, hogy mostanra a Star Wars-univerzum teljességgel a popkultúra részévé vált, ezernyi webcomic sütött el róla elcsépelt vicceket, a gyorséttermek kihozták a Darth Vaderes kólás poharakat, a ruhaipar az X-Winges pólókat és a Yodás nyakkendőket, Lucas és a haverjai pedig újra és újra megpróbálta alábecsülni a rajongók intelligenciáját és ízlését a mozgóképes folytatásokkal (vagy egyszerűen csak meggárgyult az öreg George, amit egyébként egyre valószínűbb magyarázatnak érzek). De ahogy a Clerks 2-ben elhangzik: „Egy Trilógia van!”, és én még azután is megborzongok egy fénykard hangjára, hogy a gyépés Jar-Jar és a faarcú Anakin belebarmolt volna (Yoda meggyalázásáról inkább nem is mondok semmit). Ezt csak azért volt szükséges előrebocsájtanom, hogy nehogy valaki elfogulatlansággal vádoljon, mert azt ezúttal felesleges: démonok ropogtassák el a csontjaimat, de Star Wars játék elé sohasem tudok teljesen tiszta fejjel leülni.

Nemrég még nem hittem volna, hogy ennyi előzetes mentegetőzésre lesz szükségem, a jelek biztatóak voltak. A fizikai motor rugby-s jelenetekkel történő, még textúrák nélküli bemutatója után kifejezetten lelkes voltam és a Force Push használatát szemléltető brutális, belső téri harcok is lenyűgözően festettek. De aztán megjelent az első sötét felhő, ahol Darth Vader kezéből egy méla pillantású jóllakott ovis kikapja a fénykardot (az egész SW univerzum filmes hanyatlása a gyerekekkel kezdődött!) – csak úgy, mintegy véletlenül, és ártatlanul pillog. („Ah, a son!”, fűzi hozzá eme eseményhez intelligens kommentárját a Sötét Nagyúr, de ez a trailerből szerencsére még kimaradt. Így integrálták be eme komplex, pszichológiailag igen érzékeny történetbe a Star Wars-ban oly hangsúlyos és bonyolult apa-fiú kapcsolatát… ami egyébként az erősen patriarchális társadalmú Amerikában amúgy is népszerű és rengeteg filmben felbukkanó motívum.)

Ami pedig még rosszabb: még Vader irányítását is megkapjuk, rögtön a játék elején. Soha nem szabadott volna hozzányúlni, barmok! Vader a kibaszott pumpáló fekete szíve az egész Trilógiának, itt pedig hagyjátok, hogy a játékos össze-vissza ugráltassa, az átvezető moziban pedig még két szerencsétlen rohamosztagosnak is besegít a tanácstalanul, de elvileg túlerőben tébláboló vukik megritkításában („Leave that to me!”)…

Mindegy, lendüljünk tovább, ne ítélkezzünk nüanszok alapján, mondhatja bárki. Hunyjunk hát szemet minden idők egyik legocsmányabb töltőképernyője fölött, ne törődjünk főhősünk ostoba képével, pancser szinkronhangjával és egy réges-régi platformjáték zöld színű, gülüszemű, sörofil főhősének diszkréten debil mozgáskultúrájával (sétálás közben viszont ribancmód riszálja magát). Ne akadjunk fent a később hajónkon helyet kapó öreg vak faszin sem, akit amúgy a Nyugati téri aluljáró egyik őslakosáról mintáztak, se a nácis exploitation filmekből szalasztott szőke, kék szemű, bőrruhás domina jobbkezünkön (érted! jobbkéz! haha), akit egyébként – félreértés ne essék! – egy más jellegű játékban szívesen viszontlátnék…



És egyébként a többi egészen rendben van: a pályák berendezése ugyan értelmetlen, átgondolatlan és sablonos, de ezt is csak az az énem mondja, amelyik sokat játszott már zseniális, klasszikus Lucasarts játékokkal, egyébként ezek a csőszerű, ismétlődő panelokból összedobált pályák teljesen megfelelnek a célnak: kiszolgálják az Erő használatának lehetőségét (a jó öreg erőlökés kidolgozottabb, a tárgyak ide-oda lebegtetését és változatos irányokba dobását is megengedő variánsa), hiszen minden tele van súlyos és lerögzítetlen tereptárgyakkal, valamint biztosítanak elegendő nyersanyagot jó néhány tonnányi vagdalthoz az ellenünk sereglő katonák (droidok stb) képében, akiket az egy darab támadás gomb nyomva tartásával előbb-utóbb kényelmesen fel lehet koncolni (inkább utóbb, mert a hagyományokkal ellentétben itt mindenki határozottan fénykardálló egy jó darabig).

Szóval hol itt a baj? X féle ellenség, Y féle pálya, darálás és effektek, frankó… NOT! Hogy a picsába vegyek komolyan egy olyan SW játékot, ahol az életerőt a földről(!) kell fölszedni piros lebegő pamacsok képében, a tapasztalati pont világító kék felhőcskék képében érkezik be hozzánk, a legalább egészen minimális gondolkodást igénylő feladatok totális hiányát pedig színes ikonok gyűjtögetésével próbálják leplezni? Hogyan becsüljem bármire az Erő használatának kidolgozottságát, ha közben azzal teszik az egészet komolytalanná, hogy pöcsfej hősünk csillagrombolókat(!) birkózik le vele és türül a felszínbe (megjegyzés kommentár nélkül: a roncs 10 cm-re az orra előtt áll meg), a fénykardpárbajokat végletesen elkúrták (ide is behozták a God of War-os gyorsan gomblenyomós módszert, amivel tökéletesen megfosztják a játékost az izzasztó, nehéz párbajok megnyerésének diadalától, ami az Academy-ben olyan jó volt…), a főellenségekkel való csatákat pedig vagizós kivégzésekkel (erővel pattogtatás a földön, szobrok rádöntése etc) fejelték meg?

De kár panaszkodni, ennyi sok hiba egyszerűen nem fér bele egy játékba, különösen nem egy patinás fejlesztőiroda sokadik alkotásába! Miről van hát szó? Véletlenek összejátszásáról, a Lucasarts fejlesztőbázis ivóvizébe kevert nagy mennyiségű LSD-ről, szabotázsról? Nem, a válasz durvább és kegyetlenebb a fentieknél: egy termék újrapozicionálása folyik. A régi fanok úgyis folyton csak panaszkodnak, hogy Lucas miért hagyta abba a minőségi írást (ha úgy tetszik: türelemmel és odafigyeléssel végzett összeollózást és lopkodást – de hát sohasem mondtam, hogy a Star Wars monumentális kultúrszobra legalábbis részben nem posztmodern műremek!) és miért térítette el a Star Wars-mozikat a számítógép-generált látványfilmek irányába, játszani pedig egyre kevesebbet (kevesebben) játszanak közülük, jön a második gyerek is, meg különben is, negyvenévesen lassan ciki. De! Itt az új generáció, azok úgyis az összes idejüket a tévé előtt töltik, nesze nekik SW animációs filmsorozat a pofájukba bele, a játékokat meg butítsuk le a 8-12 éves legozabáló korosztály számára… (És hogy is volt az a Holiday Special meg a Battle For Endor és a másik unrated gyerek-horrorfilm, Mr Lucas?)



Zárszóul pedig álljon itt a potenciálisan az összes eddigi sirámot felülíró zárópasszus: a játékot mindenki értékelje magának! Én két csillagot adok rá, mert az Őstrilógia híve vagyok és nem nézem jó szívvel, ahogy seggbekúrják (és mielőtt megkérdeznétek: azért nem csak egyet, mert a náci dominán azért fájdalmaim közben is jót derültem), és aki szintén annak érzi magát, az kerülje el a Force Unleashed-et nagy ívben és vegye inkább elő a Jedi Knight: Mysteries Of The Sith-et, az új trilógiánál sokkal Star Wars-osabbra sikerült KotoR 1-2-t vagy akár a Jedi Academy-t, for God’s sake!

Mindenki más meg bekaphatja.


 

Star Wars: The Force Unleashed. Kiadó/Fejlesztő: LucasArts. Támogatott platformok: X360, PS3, PS2, Wii. Megjelent: 2008 szeptemberben.

51 komment

Címkék: star wars ps3 wii xbox360 2csillagos ps2 játékkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr23678897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

superben 2008.09.25. 08:40:18

Az X-Winges póló jó:) A játékkal nem játszottam (csóró vagyok új konzolt venni), de ált. a Star Wars-os megláltásaiddal teljesen egyetértek. (Kb. azóta szar az egész, hogy Greedo lőtt először...)

Gulandro · http://kronikak.hu 2008.09.25. 09:05:42

Jedi Knight: Mysteries Of The Sith-et? Azt a borzalmat? A Dark forces2: Jedi Knight a második legjobb star warso játék és annak az ostoba kiegészítőjét? ezerszer inkább a Jedi Knight3: Jedi Academy-t.
Hiányoltam, hogy melyik portot játszottad a geméből, bár ha mind ilyen gondolomm irreveláns.

virtualdog 2008.09.25. 09:45:07

A Jedi Knight is jó, de a Mysteries Of The Sith baromi nehéz feladványai és zseniális pályái lopták be magukat mégis inkább a szívembe. A Shadow Of The Empire-rel meg már nem is mertem előhozakodni, pedig nagyon remek játék volt... :)

Egyébként nekem a Rogue Squadron a legkedvesebb SW játékom - akármilyen baba is a (csonkán kiadott) KotoR 2 a világos és a sötét oldal körüljárásával és a téma komolyan vett kérdéskörével -, de a Racerrel is sok időt eltöltöttem. A stratégiai próbálkozások viszont szörnyűek (nem is szabadott volna olyanokat csinálni).

Amit Lucas az őstrilógiában még nagyon is tudott, az újban már kevésbé, a játékokban pedig teljesen kaotikus, hogy hol mennyire kezelték komolyan a dolgot, az az, hogy a sötét oldal lényege, esszenciája nem a gyilkolás, a Fable-módra gyerekesen vett "gonoszság", hanem (az egyik legnagyobb keresztény erény, az alázat ellenpontja) az önzés. Na mindegy, ez külön megérne egy hosszabb elemzést.

Szóval butulnak a játékok, de nem csak a SW-osak. :) A bunyós játékokban szereplő Darth Vaderre és Yodára meg már tényleg nem tudok mit mondani (két kedvenc SW karakterem - Boba Fett is waaaay too overrated, amúgy).

limesz 2008.09.25. 09:49:13

Ramiz, a Star Wars mindig is a popkultúra része volt, és már az első rész sikere után hihetetlen merchandizing (jujj, de csúnya szó ez) állt mögötte. Ezekből születtek a Jedi bábuk is. Itt egyszerűen arról van szó, amire te is rávilágítottál, hogy az első generációs fanok már a szénbányákban sínylődnek, viszont otthon várják őket a gyerekeik. Igen, pont akkora gyerekek, mint amekkora te is és én is voltunk anno. Ők most szarják magukat össze a fénykardok, Jedik, és űrhajók világán. Persze ami nekünk C-3PO volt, az nekik Jar Jar, és ami nekünk még modell volt, az nekik már CGI. Eltelt 30 év, barátom.

@superben: a Greedós megjegyzés nagyon igaz :)

virtualdog 2008.09.25. 09:53:14

Erről van szó, de nemcsak erről: tartom, hogy korban alacsonyabbra lövik be az új célcsoportot.

2008.09.25. 10:32:08

Százával adtak már ki szörnyűséges Star Wars játékokat, nem vagyok abban teljesen biztos, hogy ez a 101. fogja majd tönkretenni a sorozat nívóját. :)
Ne izgasd magad!

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2008.09.25. 10:34:05

SW-játékok közül a legjobban és is a kotor 1-2-t tudom ajánlani, mondjuk a sötét oldal ott is bénán van kidolgozva párbeszédszinten. Magyarán ha gonosz akarsz lenni, nem lehetsz, csak tapló. Igényes gonosz nem. Csak olyan beszólogatós. Döbbenet.

superben 2008.09.25. 10:34:51

Én kb. 7 évesen láttam először Star Wars-t (New Hope) angolul. Egy szót sem értettem belőle, mégis azonnal magával ragadott. Hogy korban alacsonyabb az új célcsoport önmagában még nem baj. Viszont az az érzésem, hogy ehhez az újrapozicionáláshoz nem sikerült minőséget társítani. Nem tudom elképzelni, hogy a mai 10-12 évesek tíz év múlva ugyanúgy tudnának rajongani Jar Jar-ért, ahogy én a mai napig rajongok R2-D2-ért. A Csillagok Háborúja mindig is mese volt, de egy igazán jó mesét egyaránt tudnak élvezni gyerekek és felnőttek is. Az az érzésem, hogy Lucas elfelejtette: a gyerekek nem hülyék, csak gyerekek.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2008.09.25. 10:35:22

nekem tetszett a jatek, par apro dologtol eltekintve:
- rovid
- sok palyan tobbszor is
- kameramozgas
- linearis es tenyleg kicsit unalmas kuldetesek, seek and destroy

jobban orultem volna, ha Vader nayurral tobb palya is van.

psp.

Atrum · http://gameover.blog.hu 2008.09.25. 10:38:16

Nekem a Best of Star Wars, az a Jedi Knight DF2, SW X-wing alliances (annak remek a storya, es kellone hosszu.. Csak a jatek vegen a Falconnal repulni, as Lando, az mar necces volt), Shadows of the empire kotelezo, nameg KOTOR

Szerintem. Force unleasheddel meg nem jatszottam, rajta van a whis list-en, csak teszteltuk (linken meglehet nezni), de latvanyban nem semmi.

Bexter 2008.09.25. 10:38:37

Üdv.
Nem olvastam végig az írást, csak egy bizonyos pontig.
Ahogy az író én is csak egy trilógiában hiszek!
És odaáig tudtam olvasni a cikket, hogy Vader nagyurat lehet irányítani. Nekem ez betett és elment a kedvem a tovább olvasástól.
Sajnálom hogy az SW hanyatlását látom napról napra.

RAcoon 2008.09.25. 10:57:39

legjobb játék:
tie figher!!!
x-wing alliance
házi kiegként megcsinálták hogy az alliance grafikáját felnyomták csúcsra, úgy hogy üti a FILMEK grafikáját.:)
sőt egy kieggel a tiefigher átkonvertálható az x wing alliance engine-jére.
igaz hogy a gépigény 2 gh lesz, de az endori csata filmminőségben játszható...

Rpg-ben pedig a Kotor az alap.

binko 2008.09.25. 10:58:06

X-wing dos alatt, a tie vadász 6 polygon volt, az x szárnyú meg 10. Még ma is elöveszem, dosboxon jól megy.

midnight coder 2008.09.25. 10:58:24

Ezzel valahogy én is így vagyok. A triológia valóban szent - ahogy vagy 12 évesen megláttam a falusi moziban a Leila hercegnő hajóját üldöző csillagrombolót az maradandó élmény volt. Az első három rész bár látványos volt, de egy-két jelenettől eltekintve iszonyatosan nagy szar, különös tekintettel a történetre és a technológiára. Én arra gyanakszom hogy valamiért Lucasék direkt akarják lerombolni a triológia körüli mítoszt.

idiotapocs 2008.09.25. 11:03:11

Csak egy megjegyzést hozzátenni, volt JÓ starwars rts, mégpedig a Star Wars: Rebellion. Lehet hogy a játékmenet itt-ott döcögött, de az egésznek hihetetlen jó hangulata volt. Egyszerűen odabaszott. Még az is lehet hogy előveszem. Mostanában amúgyis elővevős kedvemben vagyok.
www.youtube.com/watch?v=g0UDUm0Glr8
khmm

Bogdanovits András · http://bogdanovits.blogspot.com 2008.09.25. 11:08:44

Kedves superben!
A lányom most látja előszőr a triológiát. Egyébként rajong érte, többször is kéri, a kedvence az V. rész, annak ellenére, hogy a DVD angol nyelvű és ő se érti igazán. Van egy kölcsön Wii-nk, megvettem a játékot. Hát nem egy Jedi Knight... De ismét visszatérve a játékhoz, ketten játszunk a lányommal, én közlekedek, ő meg kaszaból. És az erő vele van.

superben 2008.09.25. 11:15:25

B.A.:Úgy érzem az Erő áthatja a családodat:) Sőt a lányodnak remek ízlése is van, hisz nem kérdés, hogy az V. rész a legjobb.

nemá 2008.09.25. 11:17:51

Abban reménykedem, hogy legalább az élőszereplős SW TV sorozatot sikerül felnőttekre pozicionálni. Egy Roma minőségű sorozattal vissza lehetne hódítani a HC rajongókat. És ha majd a játékfelesztőknek eszükbe jut, hogy pl. a GTA egyáltalán nem gyerekbarát besorolása ellenére mekkora pénzt szakított, talán visszakeverednek a felnőttekhez e téren is.
Ahogy a francia szakácsok mondják; " a lepényhal meg, utoljára..."

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.09.25. 11:20:19

Szőke dominát más játékban szívesen látsz - gyorsan leírtad ezt nehogy a csordaszellem kiközösítsen?

Amúgy egyetértek nagyrészt, bár én nem vagyok túl nagy SW rajongó. De szerintem te is csak hiszed magadról.

Úgy is mondhatnám hogy szerintem én igazibb rajongó vagyok mint te.

professional 2008.09.25. 11:26:15

Az megalol, ahogy a Vader ugrál :D
Még a köpenye is lobog közben.
3. pályáig bírtam aztán kuka.

AP 2008.09.25. 11:27:15

Jópofa a seggbekúrják-bekaphatja-domina témakör.
Kanosan miért írunk blogbejegyzést?

tmt 2008.09.25. 11:29:49

SW játékokból nekem még a Jedi Knight-ok jöttek be, bár nem sokkal játszottam (bár a nagyon ősidőkben hónapokig játszottunk kedves cimborámmal az X-wing/Tie fighter részekkel párosban, egyikünk volt a billentyűzettel, mint R2D2, másik meg a lövész a joystickkel, mint pilóta... :)).

A Force Unleashed PS3 demóját végignyomtam, és attól eltekintve, hogy tényleg jól néz ki (főleg, amikor széjjelcsapja a végén az AT-ST-t :)), hihetetlenül egyszerű és buta játék. Épp ezért nem is értem, miért hypeolják annyi helyen... Bár ahogy nézem Ramiz is elfogult kissé, csak a másik irányban :)

Chavez 2008.09.25. 11:30:14

Nekem két trilógia van, de ez azért van, mert geek vagyok és nekem a SW feliratos budikefét is el lehet adni. A játékokra is ugyanez áll, nem volt még olyan SW game, amit ne élveztem volna, és már csak azért is mert SW. Nekem még a neon csőről is a fénykard, a szemetesről pedig R2 ugrik be folyton.

superben 2008.09.25. 11:37:31

Chavez:Akkor te tudsz valahol Star Wars feliratos budikefét? Jól menne a Darth Vader-es tusfürdőmhöz.

Chavez 2008.09.25. 11:48:33

Tudok. Sőt, kicsit drágábbért még SW-os szarcsimbókokat is adnak hozzá!

Floyd · http://www.gazmegfek.hu 2008.09.25. 11:49:06

Academy, azt többször is toltam, jó is volt meg a kotor 1-2őt. Hála ez nem jön pécére, pedig tényleg ígéretes volt...

superben 2008.09.25. 11:56:12

SW-os szarcsimbókot bármikor készítek magamnak,bár én inkább Birodalom logósat szoktam.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.09.25. 12:22:07

két jó SW játék létezik:
- Rogue Squadron
- Yoda Desktop Adventures

a többi mind sallang.

R2D2 · http://anagyletoltes.blogter.hu/ 2008.09.25. 12:32:23

A mekiben most R2D2-t kaphattok a gyerekmenü mellé!

dzsedi 2008.09.25. 12:48:55

a rouge squadront még pII-n toltam úristen de jó volt

Secnir 2008.09.25. 12:55:49

Ramiz:
akartam is kérdezni, ez mostan a wii-s, vagy PS123 vagy PC-s verzijá volt-é? melyiket tesztelted? gondolom a PC-s volt, mert nem tetszett a kaszabolós rész.
most kívánom megvenni wii-re, csak azért kérdem.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2008.09.25. 12:56:35

Nos, én most játszottam végig, viszont Wii-n :) És azzal élmény vele játszani, komolyan :)

Ki köll próbálni :)

Chavez 2008.09.25. 13:07:35

Jé! Az utolsó képen ott repül egy Csillagromboló főtengely csapágya!

kofferbácsi 2008.09.25. 13:17:56

Secnir, azt biztosan nem, mivel PC-re ki se jött..

elite 2008.09.25. 13:46:57

Én is wii-n nyomom.
Valóban nem egy Jedi Knight 2, de azért el lehet szórakozni vele.
Ha a JK2 nekem 95% volt, erre 70%-ot adok.

wice 2008.09.25. 14:31:01

"Hogyan becsüljem bármire az Erő használatának kidolgozottságát, ha közben azzal teszik az egészet komolytalanná, hogy pöcsfej hősünk csillagrombolókat(!) birkózik le vele és türül a felszínbe"

nem figyeltel, amikor yoda elmagyarazta a birodalom visszavagban? a meret nem szamit. :)

virtualdog 2008.09.25. 16:54:50

Jogos volt többek észrevétele, nem írtam le, hogy a PS2 verzióval játszottam. A nextgen (PS3) grafikát is csekkoltam, nagy a különbség, éppen ezért az igen gagyin optimalizált igénytelen PS2-es grafikára nem is panaszkodtam külön. Minden más hiba platformfüggetlen. Wii-n biztos poénabb kardozni, bár úgyis sokkal könnyebb tárgyak hajigálásával legyőzni ellenfeleinket (a Jediket és Sitheket is).


"Szőke dominát más játékban szívesen látsz - gyorsan leírtad ezt nehogy a csordaszellem kiközösítsen?"

Majdnem. A válasz ez esetben azonban jóval prózaibb, úgymint:

szőke dominát más játékban szívesen látok.

Egyébként a híres-hírhedt Ilsa filmsorozatról ugyan még nem írtunk, de a Love Camp 7-ről olvashatsz egy kritikát a Geekzen, ha szintén buksz a naziploitation-re. ;)


"Jópofa a seggbekúrják-bekaphatja-domina témakör.
Kanosan miért írunk blogbejegyzést?"

De hát én mindig kanos vagyok! :D


"minden eddigi nemtetszésemet visszavonom egyébként: ennél ostobább kritikát még sose olvastam itt, úgyhogy mostantól minden más írást kedvelni fogok."

Zsolnai Feri: köszönöm! Úgy érzem, Paraghramma most irigyebb lesz rám, mint eddig bármikor!

Egyébként - véleményem szerint - világosan kettéválasztottam az elfogultságból származó problémáimat és a játék HIBÁIT, bár nyilván éles és egyértelmű vonal nem húzható a két halmaz közé.

Tib 2008.09.25. 21:45:54

Szvsz hangulatában, minőségében, történetében az X-Wing alliance volt talán a legjobban sikerült darab, de az Academy-vel is jó volt lanolni, valamikor, réges-régen. Egyébként mindenkinek, aki egy hangulatos kis tie fighter hentre vágyik ajánlom figyelmébe az alábbi oldalon található két retro gyöngyszemet:
www.bruneras.com/fgames.htm

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.09.26. 09:26:07

X-Wing, Jedi Knight 2, Dark Forces, Shadows of the Empire, Empire at War, KOTOR. A legjobb Star Wars játékok sorrendben.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.09.26. 10:12:46

Megjegyzés: Zsolnai Feri hozzászólása moderálásra került és fog a jövőben is, amíg nem tanul egy minimális jómodort. Az építő jellegű kritika egy dolog, de a szándékos és sorozatos rosszindulatú fikázás nem fér bele a Geekblog kereteibe.

Bomarr 2008.09.26. 16:09:28

PS2-ön tesztelted? Most nem azért, de a játék legnagyobb dobásai a lebutitott elöző generációs verziókban benne sincsenek (pl. a DMM, ami ezzel a játékkal debütált). Most tényleg nem azért, de ez olyan mintha a Birodalom visszavágot megnézni makettek nélkül is szólni, hogy nem jók az effektek... talán probáljátok ki a teljes/normál játékot is. Hangulatban ég és föld a különbség.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.09.26. 16:22:15

...függetlenül a platformtól, sokat elárul, hogy minden jelentősebb médium 5/10-es vagy 50% körüli értékelést adott a játéknak.

Bomarr 2008.09.26. 16:29:24

Nem egészen. A Metacriticen gyüjtik a kritikákat és az átlag 73%-on áll.

www.metacritic.com/games/platforms/xbox360/starwarstheforceunleashed

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.09.26. 16:41:11

Ismerjük a MetaCritic-et és a 73% ott legfeljebb erős közepesnek számít (ami kvázi pont megfelel az 5/10-nek).

Bomarr 2008.09.26. 16:56:52

Nem igazán értem, hisz egy csomó fontos oldal (IGN, Gamespot stb.) 7 pont felett adott neki. Szerintem ez inkább "kvázi hét pontnak" felel meg :)

Balfake 2008.09.27. 20:00:11

Ez azért van, mert a fenti oldalakon ízlésficamos kretének és/vagy bértollnokok ülnek. A kritikán amúgy marha jól szórakoztam, biztos a csordaszellem teszi, kamaszkorom nagy élménye pedig az X-wing/Tie Fighter volt, bár ez nyilván a kamaszkoromról is sokat elárul.

endike: Igazán fasza, hogy szerinted te vagy a legsirályabb rajongó, először körbetapsolunk, aztán körbeugrálunk, aztán együtt örülünk, jó?

ender wiggin 2008.09.27. 21:42:13

igazán nagyon szívfájdító, hogy a legeslegeslegjobb sw játék eddig senkinek nem jutott eszébe...


LEGO STAR WARS!!!!!!!!!!!!!!

;)

josicune 2008.09.28. 18:12:24

Ez a kritikus 1 gigász nagy balfasz. egyrészt nemjól kritizál, másrészt meg mi a fenéért baj, ha van 1 másik trilógia is, csak az már modernebb eszközökkel? Ha igazi fan lenne inkább örülne neki, hogy egy csomó érdekes hézagtöltő adatot is megtudhat.. A játék meg az Assasins Creed mellet a legjobb, amit eddig PS3 ra alkotni bírtak. Ki ne lett volna rá kíváncsi, mi lett Shaak Ti-vel meg a többiekkel?

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.09.28. 20:32:20

ha te mondjuk a midiklorániok létezését érdekes hézagtöltő adatnak vetted...

Tora 2008.09.29. 00:24:23

Egyetértek a cikk írójával. Lucas megbolondult.
Az új trilógiával pedig nem az a baj kedves "josicune", hogy modernebb, hanem az, hogy olcsó Disney fos lett. Még mesének is hihetetlenül közhelyes és gyenge, a jellegtelen és nevetséges karakterekről -tisztelet az igen kevés kivételnek-, már nem is beszélve.

elite 2008.09.29. 14:27:21

Akinek nem tetszik, az ne nézze/játszon vele.
Én speciel jobban tisztelem az olyan negatív kritikát, hogy "nekem nem jött be, nem tetszik, stb".
Miért kell pocskondiázni mindent?
Komolyan, egyesek személyes sértésnek veszik, ha valami nem felel meg az elvárásaiknak, holott a pénzcsináláson felül az alkotók szerintem mindent elkövettek, hogy valami jót készítsenek (akár sikerült nekik, akár nem)
Aki meg csak letöltötte és nem megvette, az végképp csendben maradhatna inkább. Ajándék lónak ne nézd a fogát...
süti beállítások módosítása