Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Golgo 13 - The Professional (1983)

2008.09.05. 18:06 Chavez

Neve: Duke Togo.
Hivatása: Profi bérgyilkos, mesterlövész
Kora: Ismeretlen
Születési helye: Ismeretlen
Fegyverzete: Átalakított, távcsövel felszerelt M-16
Kódneve: Golgo 13

A Golgo 13 a Lone Wolf And Cub mellett, a japán popkultúra másik nagy klasszikusa. Takao Saito seinen mangája 1969 óta jelenik meg folyamatosan a Big Comic magazin lapjain, a kötetek számát tekintve pedig már valahol úgy a 150-ik környékén jár, ezzel a Golgo 13 az egyike a leghosszabb ideje futó felnőtt mangasorozatoknak. (A különféle válogatásokat és a telefonkönyveket megszégyenítő vastagságú gyűjteményes kiadásokat is beleértve, a G13 napjainkra már több, mint 200 millió eladott példányszámot tudhat magáénak!) A népszerű sorozat pályafutása természetesen nem állt meg az olcsó papíron, hanem betört egyéb médiumokra is. A franchise eddigi termése: két élőszereplős mozifilm (1973-ban Ken Takakura, 1977-ben Sonny Chiba főszereplésével), egy egész-estés és egy 60 perces anime, egy jelenleg is futó 50 részesre tervezett animesorozat, valamint három videojáték.

A Golgo 13 világát egyértelműen a hidegháborús hangulat ihlette, mint ahogyan az is elég nyilvánvaló, hogy Duke Togo alakja amolyan japán válasz akar lenni James Bond-ra, bár a piperkőc brit kollégával szemben Duke nem egy kém, hanem egy hidegvérű, szótlan bérgyilkos. Számára nincs teljesíthetetlen megbízás, ha kell, akár egy ország elnökét is hajlandó és képes likvidálni, mindezt politikai és morális kételyek nélkül. Ha Golgo-t felbérelik ellened, máris halott vagy! Ugyanakkor James Bond-hoz hasonlóan ő is legalább olyan gyakran használja a másik „fegyverét” is. Nincs az a femina, ki ellen tudna állni neki, ám ő nem flörtöl, nem udvarol, mégis nők százai hullanak a lába elé és közé, nem ritkán még maga a célszemély is. Mese nincs: James Bond egy pöcs Duke Togo-hoz képest!

Az első anime 1983-ban készült és nem csak tisztes korának köszönheti, hogy az egyik legnagyobb animeklasszikusként emlegetik a mai napig. Érdekes technikai megoldások, tökéletesen eltalált hangulat, kiváló zene, valamint tömény akció és gátlástalan macsóság, pont úgy ahogy kell.

Leonard Dawson, a hatalmas Dawson olajkonszern elnöke visszavonulni készül, ezért fiára Robert-re hagyja a vállalat vezetését. A ceremónia közepette hirtelen egy golyó süvít át a légtéren, majd pedig rögtön ezután Robert koponyáján. A gyászoló apa bosszút esküszik, és hatalmának valamint pénzének felhasználásával hajtóvadászatot indít fia gyilkosa, azaz Golgo 13 után. Az FBI, a CIA, de még a Pentagon is a hírhedt bérgyilkos nyomába ered, nem is beszélve az emberfeletti képességekkel rendelkező kígyóemberről Snake-ről, valamint a Gold és Silver névre hallgató bizarr zsoldos párosról. Duke azonban ezzel mit sem törődve folytatja a megbízások teljesítését. Szicíliában kell megkeresnie és múlt időbe tennie egy Dr. Z. nevű maffiafőnököt, akiről azonban senki sem tudja, hogy néz ki. Duke a lánya felől próbálja megközelíteni ezt a titokzatos idegent.

Szex és erőszak. Ezzel el is mondtam mindent. A Golgo 13 - The Professional nem akar világot megváltani, nem penget érzelmi húrokat, és nem is akar több lenni, mint ami: rajzolt és animált szórakozás, főleg férfiaknak. Bár túl sok G13 mangát nem olvastam, de az rögtön feltűnt, hogy maga a sztori itt is erősen ponyvajellegű, némi noir-os beütéssel, és itt-ott erős túlzásokkal. Adva van a „badass” főhős, akinek nincsenek gyengéi, folyton hűvös és szenvtelen, és bár akadnak segítői is, még az ő haláluk sem különösebben érintik meg őt. Kétségkívül egydimenziós figura, aki szinte mást sem csinál, csak öl és kefél, de hát pont ezért kedveljük. A másik oldalon ott a fiáért bosszút kiáltó nagy hatalmú olajmágnás, akinek megvan hozzá a hatalma, hogy minden létező fegyveres szervezetet fia gyilkosának nyakára küldjön, és aki még a saját lányait is hajlandó felhasználni a cél érdekében. A bosszúvágy elvette az eszét, és még azzal sem törődik, amire pont saját lánya hívja fel a figyelmét, hogy Golgo csak egy bérgyilkos, de vajon ki volt a megbízó? Duke Togo rutinosan vágja ki magát a nehéz, sőt lehetetlennek tűnő helyzetekből, majd a következő pillanatban már ő van előnyben. Megállíthatatlan, két lábon járó halálos fegyver, aki számára nincs ellenfél.
 

Mivel az anime 83-ban készült, az animáció még kissé régimódi és darabos, ugyanakkor nagyon emlékeztet a mangára. Osamu Dezaki rendező (Black Jack) és alkotói stábja nagy hangsúlyt fektetett a stílusosságra és a megfelelő hangulatra. A ponyva effektus kiemelésére gyakorta használnak osztott, illetve sokszorozott képet, hatásos közeliket és a bullet time-ra emlékeztető lassított felvételeket, vagy éppen a manga világát felidéző kimerevített és sebességvonalakkal kissé eltorzított állóképeket. Az olyan jelenetek pedig, mint amikor egy autós üldözés során Golgo napszemüvegén, illetve autójának szélvédőjén visszatükröződnek a város neonfényei (mindez a kiváló kortárs zenével párosítva), igazi 80’s hangulatot árasztanak magukból. A Golgo 13 - The Professional egyike a legelső olyan anime-knek, amiben 3d-s számítógépes animációt is alkalmaztak. (Ez a dolog az anime-k esetében még több mint 10 évvel később is elég újszerű dolognak számított.) Ez esetben még nem kevert CGI-ról beszélünk, a helikopteres jelenetben ugyanis mind a helikopterek, mind pedig a város 100%-osan számítógép által generált (lásd az utolsó képet). Ez a pár másodperc amúgy mai szemmel nézve talán már egy kissé megmosolyogtató, de a maga korában bizonyára padlóra ejtette a nézők bizonyos hányadának állát. Ami pedig a szexet illeti, a filmben számos erotikus közjátékkal találkozhatunk, de ezek egyike sem lépi át a közönségesség és az öncélúság határát, azonban az erőszakos jelenetekkel együttvéve, mindenképpen indokolt a korhatárbesorolás.



Bár a karakter jelentősége nyilván nagyobb Japánban, mint nyugaton (ahol a mangából még mindig csak nagyon kevés jelent meg), a Golgo 13 világméretű sikerének záloga valószínűleg ugyanaz lehet, ami miatt például az önismétlő James Bond filmek is még mindig eladhatóak tudnak lenni így több, mint 40 év és huszonvalahány epizód után. Ez pedig mindössze két szó: szex és erőszak.

 
 

10 komment

Címkék: japán 5csillagos animekritika 80 klassix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr2648376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efcsé 2008.09.05. 19:24:39

"Ne állj a háta mögé, ha kedves az életed."

fdave 2008.09.05. 20:47:11

Yeaah! :)
Jó kis írás, de mikor szánod rá már magad Chavez, hogy beszerezz egy nem japán nyelvű Golgo-t? :)
Estére úgyis beterveztem a Queen Bee-t, hát most már tuti megnézem. Asszem az a címe a másik animének.

Chavez 2008.09.05. 20:59:46

A Queen Bee az a 60 perces OVA 98-ból. Majd lehet, hogy arról is firkantok. Valaki viszont mesélhetne a játékokról, azokról semmit sem tudok.

superben 2008.09.06. 10:07:31

Igen jónak tűnik:)

Gulandro · http://kronikak.hu 2008.09.06. 14:55:02

Ahoy,

Három játék jelent meg:

egy árkád játéktermi, ami egy mesterlövész szimulátor is volt egyben, emulátorral játszható számítógépen is

A Secret Mission c. NES játék, ami angol nyelven jelent meg. Története igen kusza volt, bár nem igényelte a többi médium ismeretét. Angol nyelven forgalmazták világszerte, csúnya és nehéz volt.

Személyes kedvencem a Riddle of Icarus c. NES játék volt, aminek angol nyelvű fordítása soha nem létezett és hozzánk is csak a "sárga-kazettás-kínai-piacos-nintendo" jóvoltából jutott el. Az összetett történet kanji írásjelekkel adta tudtukra mi van, néha törve meg a szöveget a KGB és a CIA szavakkal. A grafika a rajzfilmszerű átvezetőkkel egyetemben gyönyörű volt a maga idején, amihez a 4(!!!) féle játékmód is hozzátett jócskán. A szokásos oldalra scrollozódó játéktér mellett volt egy labarintusban bolyongó FPS rész a pályák között, egy vörös Ferrarit vezetős a Chase HQ stílusában és egy (rohadt jó átvezetővel kezdődő) mesterlövészkedés a játék történet terén kulcsfontosságú pontjain. A játékról sokmindent elmond, hogy ha az ember végignézte az átvezetőket és nem nyomta el akkor pl a szexjelenet után (bizony volt) dupla annyi maximum tölténye lett. :D

Chavez 2008.09.06. 15:11:41

Hű, ez utóbbi betyáros lehetett.
Kösszép Gulandro!!! ;)

(Érdekes, eddig azt hittem, hogy a szexjelenet után az embernek nem hogy több, de kimondottan kevesebb lesz a tölténye! :D)

virtualdog 2008.09.07. 16:59:46

"(Érdekes, eddig azt hittem, hogy a szexjelenet után az embernek nem hogy több, de kimondottan kevesebb lesz a tölténye! :D)"

De nem Duke Togonak! :D

vittorio 2008.09.08. 09:36:32

Mostmár tényleg szóljon valaki, akinek magyar barkácsfeliratos biztonsági másolata van, lesz.

NateDog · http://www.natedog.hu 2008.09.11. 21:05:37

feliratot tud valaki valahol? köszi!

2009.01.29. 10:41:09

Megint elolvastam. Jófajta kritika.
süti beállítások módosítása