Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A Múmia - A Sárkánycsászár sírja

2008.07.31. 08:00 Parraghramma.

Aki fikázta Jet Li-t, színészi képességeinek hiányára hivatkozva, annak ajánljuk a Múmia legújabb részét. Először is nagyon hiteles, ahogy a zsarnoki császárt alakítja, utána meg az is eléggé szeren van, ahogy pár perccel később a már megöregedett zsarnoki császárt alakítja! Ezt követően úgy csinál, mint aki megkövül… Komolyan: egy arcizma se rezzen! Ezután meg háromfejű sárkányt és egy rottweilerbe oltott óriásorángutánt is úgy hoz, hogy etológus a talpán, aki megmondja, hogy nem az. De ezenkívül meg úgy karatézik, ahogy Bruce Lee se, és biztonsági kötelek nélkül tolja a verekedős jeleneteket is – direkt figyeltem, és mondhatom: tényleg nem voltak kötelek! Jet Li a jetik fejét alaphangon ordítja le, ha mérges, valósággal lángol a tekintete – meg az egész karaktere nagyon ott van, de nemgyengén ám – és amikor az íjászai kilövik a nyilakat, és azok eltakarják a Napot… hát, olyat filmen azt hiszem, még nem láttunk!

Mielőtt megvádolnátok: a film még ennyire sem veszi komolyan magát. (Hogy ez a hangnem mennyire tradicionális, azt a korábbi részek ismeretének hiányában nem tudom megállapítani.) És ha ez a komikus intonáció a folytatásokat sújtó szíkvelitisszel (Többet! Hangosabbat! Nagyobbat! ... Többet!) párosul, akkor bizony a végeredmény jobb esetben is egy Zuzu Petasszal folytatott társalgással egyenértékű.
   
Van egy nagyon rossz Jet Li (posztja asszem császárjelölt), aki e rosszaságához hűen az általa ismert világ trónjánál szerényebb ülőalkalmatossággal nem éri be, szabadidejét meg kedvtelésszerű, ám egyben hatékony szaporulatszabályzással ütögeti el, ahogy egy globálisan gondolkodó kínaihoz illik. Ráadásul a telhetetlenséget nem félvállról veszi: halhatatlan akar lenni, ezért a vonatkozó, titkos információkat egy mutatós boszival hozatja el (
egy vidéki könyvtár teológia polcáról), aki az őt kísérő tábornokával eredményesen kamatyol. Jet berág (mer ő is kanos a nőre), rúg, vág, killel – de a boszi megátkozza, és… na, itt elvesztettem a fonalat. Mindegy, Brendan Fraser feltámasztja a meg jól átkozott Jetet valamikor a huszadik század közepén, hogy aztán megölje, remélhetőleg végleg.

A gond csakcsupán annyi, hogy a Jet formálta antagonista már életében is olyan trükköket villantott, hogy annak láttán David Copperfieldtől kezdve Zseniális Teknősön át Teller Edéig bezáróan minden bűvész szájában összefutna a nyál. Fogalmazzunk úgy, ha nem mainstream filmről lenne szó, rá fogadnék.

A klasszikusok közé a Lopakodóval magát már mikor befilmező Rob Cohen ezúttal olyasfajta rugalmassággal pakolgatja a fokozatokat és cseréli a helyszíneket, mint egy kiesőjelölt valamelyik tehetségkutató stand up comedy kiírás regionális selejtezőjében. Az agyagkatonák, sárkányok, jetik, kínainagyfalak, zombik, elixírek és egyéb, vonatkozó mitológiai találmányok aktivált jelenlétével feltüzelt forgatókönyv a szakállukban botladozó poénokkal kiegészülve a tökéletes érdektelenség és az arcpirító kiszámíthatóság másfélórás egyvelegét garantálják.

Najó, amikor a fapados repülő egzaltált landolása közben a jak pakolja telibe az egészségügyi zacskót, az valóban meglepett.   

A vetítésen egyébként akadtak konszenzuális kacajok (ha jól számoltam, ötször-hatszor), tehát az én ketyerémben is lehetnek hibák, mégis, mindenképp minősíti a túinván termék kaland-szegmensét, hogy a mozgalmasabb jelenetek izgalma legfeljebb a vevőket árleszállítással csalogató grill-pultéval vetekszik. Persze, van abban azért valami torokszorító drukk, amikor bemondja a nő a hangosba, és hirtelen minden bevásárlókocsi meglódul a sült csirkék irányába, de hogy egy múmiákkal és egyéb oszló szerzetekkel roskadásig rekrutált eposz legfélelmetesebb képsorában Fraser épp egy csendes patakban pecázik (nyakába szúródik a saját horga), az lazán ciki. (Cohenék stílusérzékét jellemzi, hogy ezt a valóban horrorisztikus balesetet is elviccelik.)

A Rachel Weisz-et váltó Maria Bellonak gyors fodrászcserét javasolnánk, a Jet szívére – antik bökővel – pályázó Choi, mármint Jessey Meng viszont ne váltson semmi pénzért: a játékidő túlnyomó részét tündi frufruban végigugráló spiné a Geekz hagyományosan roppant szigorú értékbecslésekor egy csillaggal járult az összesített osztályzathoz. Szúrnánk a némbert, na.

A másik ötöd sem a névtelenségükkel mindig mindent megúszó animátorok számláját terheli (félreértés ne essék: nagyjából hihető, hogy a kiszáradt bőrű agyagkatonák és a bemeszesedett csontkollekciók mozgáskultúrája akár ilyen darabos is lehet egy last-minute megidézést követően), hanem, tá-ttá-dááám: Anthony Wongét, ki elnyűhetetlenségét ezúttal is bizonyítja. Az ölében robbanó bomba annyit se árt neki, mint másnak a lejárt napolaj, karizmája palástolhatatlan és megfejthetetlen, de sajnálatunkra Cohen csak nagyon szűk teret enged a Jet modernkori tábornokát megtestesítő színésznek.

Ja, és a Jetik. Először epilálatlan pankrátorokként tűnnek fel, majd egy átmozgató rögbi edzést rögtönöznek, végül beállnak hegyimenteni. Jó szándékú, önzetlen társaság, segítenek, ahol tudnak, szó se róla, de hogy a
kakaós csigától hogy lett ilyen kondijuk, az számomra örök rejtély. 

46 komment

Címkék: akció vígjáték filmkritika kaland 2csillagos zombie

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr24593220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.07.31. 08:45:41

Hát ez a kritika valószínűleg fényévekkel jobb, mint maga a film. Amit persze meg fogok nézni, mert mostanában a szar filmek megtekintése a perverzióm (na jó, a Starship Troopers 3 azért nem ment végig:)

warrior 2008.07.31. 08:50:09

Az igazság, hogy akinek savanyú a szőllő az nézzen csupán Woody Allan filmet. Az biztos izgalmasabb és tele van eredeti ötlettel minden w.Allan film:)Kár, hogy azokat is már 20 éve utánozza saját magáról.
Mellesleg ennyi stilisztikai hibát egy cikkben?

Azhát 2008.07.31. 08:55:46

"Az igazság, hogy akinek savanyú a szőllő az nézzen csupán Woody Allan filmet. Az biztos izgalmasabb és tele van eredeti ötlettel minden w.Allan film:)Kár, hogy azokat is már 20 éve utánozza saját magáról.
Mellesleg ennyi stilisztikai hibát egy cikkben? "

Ezt te mondod warrior?

"szőllő"
Nem "Allan", hanem Allen.
Allen-filmet, kötőjellel.

"már 20 éve utánozza saját magáról."
valakiről utánoz valamit????

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.07.31. 09:06:25

nem lehet olyan rossz, mint a kristálykoponya baromsága.

Almaspite 2008.07.31. 09:23:42

A perzsák is annyian voltak, hogy a nyilaik elhomályosították a napot... :-)

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.07.31. 09:24:54

A kristálykoponya baromságáról le lehet szállni. Becsüljük meg azért a régi klasszikusokat (vagy legalább Steven Spielberget és George Lucast).

francois 2008.07.31. 09:32:26

Suttyomban mindig, gyereküzemmódba kapcsolva, próbálom élvezni az ilyen filmeket. Most is sikerült részleteket lelni e perverzióhoz. Pl. a feltámadó tetemeknek az új élet nem tart túl sokáig, megint lezúzzák őket. És ezért vártak olyan sokat! Rögtön a majdani általános (végérvényes?) újjászületésre gondoltam, akkor már nem fenyeget majd ilyen veszély? (Parraghramma írása különben pompás, általa fölkérődzni a filmet remek mulatság!)

alvwen wintwex · http://www.myspace.com/alvwenwintwex 2008.07.31. 09:33:00

Warrior!
Woody barátomat büdösgyorsan felejtsd el, mert ha még egyszer csúnyát mondsz vele kapcsolatban, úgy el leszel náspángolva, hogycsakna.
értem?!
fasza cikk, sajnos nem csak VVega szuperpervert, hanem én is.
sőt, én csíptem az első kettőt. bugyuta, idétlenkedős, a Fraser-től falnak futok...
de hangulatban megidézi kistökös korom kedvenc kalandfilmjeit, uh néznem kell és kész.
tényleg!!!
volt egy flick egy arany/ezüst/bronz bevonatú emberről, aki (ha jól emlékszem) egy igluban éldegélt és természetesen megmentette a világot. nincs valakinek valami tippje?
VVegának pedig szíves figyelmébe ajánlom Fred Dekker "Night of the Creeps" művét a dicső 80-as évekből.
???SPOILER ALERT???:
seggarcú űrlények, paraziták, zombik, sorozatgyilkos, kiégett zsaru, pompomlyányba szerelmes geek...
CSODÁLATOS!!!

gargoyle 2008.07.31. 09:34:05

a megbecsules punkt hogy kritikus hozzaallast is jelent. nem agyatlan fikazast persze, de ha valamirol nem lehet rosszat mondani az reg rossz. a kristalykoponya jo reszen elszorakoztam agyatlanul, nem volt rossz, de par helyen siman fennakadt a szemoldokom a homlokomon az aktualis bugyutasag/eszveszejto marhasag lattan (:

Nyomi 2008.07.31. 09:37:27

Ja, tényleg, a perzsa fószerek a 300-ban. Meg a magyarok nyilai is homályosították még az eget asszem'...ja, azok nem. Mindegy. Lehetne valami olyasmi a következő múmia, hogy Attilát keltik Brendan Fraserék életre valahol Tápiószecsőn. Nagy sirályság lenne.:)

Nyomi 2008.07.31. 09:40:23

A Wostry szerintetek látta az új Harold and Kumart...? Arról is írhatna egy ilyen zsír kis kritiket. Az a film spec nekem nagyon bejött ( röhögtam rajta ).

gargoyle 2008.07.31. 09:46:56

meg valaki hoz egy nyilvesszos peldat az 1000szer leirja a tablara hogy "maskor felismerem az ironiat es nem probalok hivalkodni a negyedmuveltsegemmel ehelyett"

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.07.31. 09:54:28

Becsüljük meg azért a régi klasszikusokat.

majd 2038ban lehet, hogy könnyet morzsolok el az indy4en, egyelőre csak a fejemet csóválom és zokogok a sarokban.

Borosi · http://www.horrorfreak.hu 2008.07.31. 10:19:26

Bár az előzetesből is látszott, hogy egy rakás szar lesz...

mothe 2008.07.31. 10:33:35

mostanában folyton olyan érzésem van errefelé, mintha indexet olvasnék. majd minden szerző igen szofisztikáltan fikáz le majd mindent, kicsit l'art pour l'art módon megy ez.
üdítő volna, ha a fikázó kritikában is a film volna a főszereplő, nem annak a vélt vagy valós műveltsége, aki a kritikát elkövette.
egyébként a fufru az fru-fru.
de tudom, én vagyok itt a gonosz hangulatkeltő. :)

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.07.31. 10:43:04

Szerintem manapság Jet-li szereplésével a leglátványosabb Kung-fu filmek, jobban szeretem őket, mint Jackie Chan-ét. Én az megnézem.

alvwen wintwex · http://www.myspace.com/alvwenwintwex 2008.07.31. 10:51:32

ázzzzzzzzzz...
az oldal helyett javaslom az alábbi kultur-folyóiratok megtekintését:
- Százszorszép.
- Bravó.
- Popcorn.
ilyen cikkeket nem elsősorban a film miatt olvas az embör.
az egyediséget (hiánycikk a magyar médiában) értékelni kell. akár tetszik a megfogalmazott tartalom, akár nem.

mothe 2008.07.31. 11:05:04

ja, hogy "szúrnánk a némbert, na"? hmm. végülis nevezhetnénk akár egyedi kritikának is... csak nem tesszük.

mothe 2008.07.31. 11:34:42

hu.wikipedia.org/wiki/Geek

ööö... ne szólj be, ha nem megy. :) és mindenki mástól bocs az offért.

Talented Torrance · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.07.31. 11:37:01

Zsolnai Feri,

ez egy AKKORA szar (a Múmia, mer a zírásaim, gecc, azok kibadurvák ám!), hogy a trélerét nem nézem meg mégeccer ingyé. (Aeon Flux tízes skálán adott rá ennyi csillagot, és így utólag én sem tom má, vajh, miért jobb ez a szar a Kr. e. 10.000nél???)

Ami az "indexezést" illeti, ha olvastál volna tőlem ezen kívül akár egy fél darab mondatot is (időigényes, majd meglátod), vagy a többiektől itt bármit, ten magad is _majdhogynem_ butaságnak tartanád Az soraid. (Próbálok finoman fogalmazni, nehogy sértődés legyen a dolgoból, azok után, hogy mind attitűdömben, mind stilisztikailag leszóltál.) Ez a cikk mindössze instant demonstrációja volt a manapság legkurrensebb bulvárnyelvnek, nem mellesleg a film megtekintésével életemből hiábavalóan elherdált, kellemetlen 2 és fél óráért (jó, hogy beleszámolom az utazást, mert hát a négyeshatoson is mindig akkor állítják fagyasztófokozatra a kondit, amikor még pont kellemes a külső 27 fok) irdatlan szánalmasságom jeléül ily úton-módon bírtam csak elégtételt venni.

A fű, valamint az ég színét - hogy ne raboljam mások idejét - majd mélben.

Fog gyünni még a TDK - a Feri, (nem te, hanem a Worst!) meg a többi köcsög buzi mos nézi a sajtóvetítésen - oszt lösznek itten durván denevéres, annyira-nagyon-nem-is-index-kompatibilis írások, és ezt nyugodtan vehetitek fenyegetésnek is. (Kitalálhatom? Akkor meg "azabaj!", hogy _nem_ indexes...)

De (és mindég a den van a hangsúly): köszi a "fru-fru"-t! A zortográfija sosem vót erősségem :(


Gargoyle-éknak

meg köszi, hogy a sorok érthetőségéről biztosítottak.


.m.

Amúgy - most jut eszembe - a Hősbe is nyilaznak, nem? Óóó, mingyá javítom az első bekezdést...

alvwen wintwex · http://www.myspace.com/alvwenwintwex 2008.07.31. 11:52:23

OFF:
nem nagyon vágom, mi volt a probléma a dumával, idézzek az elébbi linkről:
...Általánosságban olyan személy, akinek az érdeklődése egy bizonyos témára fókuszálódik. A "geek"-ké nyilvánítást indokolhatja a témához kapcsolódó rajongásának a mértéke, intenzitása, vagy akár az érdeklődése tárgya is. Ez a definíció eléggé tág, ezért megkülönböztethetünk matematikai, zenei, színházi, nyelvi, képregény, rajzfilm, manga, anime „gamer” (game, mint játék, gamer – játékos, akár virtuális, akár fizikai értelemben), és akár Wikipedia „kockákat” is...

de ok, elismerem, én vagyok a hülye.

Talented Torrance · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.07.31. 12:03:48

Figyuzzá, mos nemazé, de ÉN minden komment alatt látok egy "Moderál" gombot... Szal jobban teszed, ha vágod a csízijót.

alvwen wintwex · http://www.myspace.com/alvwenwintwex 2008.07.31. 12:04:51

ááárgh.
és ha te lennél hü, én meg lye?

Talented Torrance · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.07.31. 12:13:29

Hát, az elég hülyén venné ki magát.

Ingrid 2008.07.31. 18:41:42

fos az egész élet

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.07.31. 19:01:41

Nyomi, ezt a kritikát nem én írtam! :) Ezt a blogot jelen pillanatban tizen csináljuk, a szerző művészneve ott van felül. :)

Torrance, megjöttem a DARK KNIGHT sajtóvetítésről, baszott jó a film! :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.07.31. 19:05:24

Milyen hülyeség ez az "indexelés", mármint hogy az itteni írásoknak "direkt fikázós" a stílusa?

Én például (szinte) SOHA nem írok olyan filmről, amely nem tetszett. Sajnálom rá az időt.

Aki jelen filmmel kapcsolatban ilyesmivel vádol meg minket, az egész egyszerűen nem látta ezt a nagy rakás híg fost. És mondom ezt úgy, hogy Jet Li-rajongó vagyok.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.07.31. 19:09:49

Plusz, ezt a csapatot direkt úgy válogattam össze, hogy hiányozzon belőlük a generációinkra oly jellemző cinizmus. Ezt persze látatlanban kell elhinnetek.

Zsolnai, te még életedben nem írtál egy pozitív hozzászólást sem. Biztos hogy a mi oldalunkon van a hiba?

Nyomi 2008.07.31. 19:24:41

Én nem vagyok Jet Li fan, de mivel kurva jó volt a kritika és tulajdonképpen szeretem a fos filmeket(is) ezért a Sárkány Csaszit is megtekintem ( majd jól letöltöm illegálban ). Amúgy meg akinek nem teszik a blog, az ne olvassa...

virtualdog 2008.07.31. 21:21:35

Basszus, mi van itt? Máskor poshad a víz a döglött szamarak szájában, most meg annyi jó poén rebbked, hogy csak nézek. A cikk is vices, na jó, de a "banneren ki a néger" vágta ki totál(!!!) nálam a röhögést biztosítékot. Plusz a sokadik nyilas megjegyzés.

RoFä 2008.08.01. 07:32:55

Jó, felejtsük el a múmiamatinét. Bőrgeret akarunk de ízibe.

X-Polgártárs · http://viccek.blog.hu 2008.08.02. 19:24:46

hogy lehet az első két részt nem látni, amikor mát a TVben is leadták már 100szor?

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.08.02. 19:27:12

most néztem meg, Jet Li tényleg jól játsza, ahogy megkövül, még a szeméhez is odakap amikor folyik ki rajta a trutyi. színészóriás.

gabro 2008.08.02. 19:33:51

Ja, a nyilas poént már a Hős-ben is ellőtték. Ráadásul pont e Jet-bácsira. (éérteeed, ellőtték, érteeed.. ho-ho-ho)

weapon x 2008.08.03. 11:23:54

Na, csak megnéztem, mert jetit még nem láttam, és itt meg három is van, úgyhogy most három életre elegendő jetit láttam, ha még kétszer megnézném, az már kilenc életre elegendő keti lenne, az meg már egy macskányi jeti. Jetli vs. jeti. Haha.

hmikey 2008.08.04. 17:16:13

Az oké, hogy ti (mi), geekek helyből asszociálunk a Hero nyílzáporára, de nem feltétlenül mindenki.

És (tudtommal) nem tölt ki egy olvasó sem egy kitudtöbbet tesztívet a kurrens távolkeleti akció-, és a '80-as évek belezőhorror filmekről, hogy egyáltalán elolvashassa a cikkeket emitt...

És a kritika, szerintem ritka szarul van megírva. Miért kell ilyen mondatokat használni, mint:
"Najó, amikor a fapados repülő egzaltált landolása közben a jak pakolja telibe az egészségügyi zacskót, az valóban meglepett.
", ill. az ezt követő 5 soros körmondatot? Értem én, hogy rengeteg idegen szót ismersz, de nem kell mindet leírni, pláne, hogy nem attól lesz valami vicces. Mondjuk így legalább nehéz felfogni.

jürgen baromartz 2008.08.06. 02:07:17

hiszen ezt a nyilazós dolgot már az angolok is eljátszották a franciákkal a százéves háborúban... gaaaagyiiiii, már ezerszer láttam, ez tök régi

:)

oxide24 2008.08.09. 22:44:43

A kritika ritka szar!!!
Felidegesített rendesen, csak kerülne a kezem közé, aki írta!!!

Lamond 2008.08.21. 11:42:03

szerintem még a két csillag is túlzás. ennél még az elveszett ereklyék fosztogatói egyetlen része is fantáziadúsabb. rég láttam ennyire B mozit. (B, mint Brandon Fraser? :)) kijöttem és visszafogtam magam, hogy ne káronkodjam el magam. ez inkább egy tv filmre emlékeztetett. yetik meg összecsapott szentélyek, templomok, zombik - mindez csak, hogy fogyjon a popcorn. kiakadtam.

George1986 2008.08.24. 23:54:33

Borzalmas. Erre kár több szót és egy fél csillagnál többet pazarolni.
süti beállítások módosítása