Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Fearless

2008.07.29. 15:19 Wostry Ferenc

Kíváncsi lennék Yuen Woo Ping hogyan érezte magát, miközben a Fearless akciójeleneteit koreografálta. Irigyelte vajon a Ronnie Yu rendelkezésére álló költségvetést, szereplőgárdát, lehetőségeket? Hiszen Yuen 1982-ben egyszer már feldolgozta a legendás Huo Yuanjia (ejtsd Huó Jündzsá) élettörténetét. És a Legend of A Fighter, az egy elég jó film.

Meg egyébként is: hogyan gondolhatja bárki Jet Liről, hogy tehetségtelen? Elég végignézni akármelyik, az átlagos kungfufilm-elvárásoktól eltérően alaposan megírt karakterépítő dialógusjelenetet, és rögtön nyilvánvalóvá válik az egykori wushu-bajnok spilázóképessége. Utóbbira bizony szükség van, ugyanis a film első fele néha inkább nevezhető kidolgozott fejlődésdrámának, mint kungfufilmnek.

Ebben rejlik az előnye, ugyanis miután Huo Yuanjia, büszkeségének köszönhetően elveszít mindent és mindenkit, aki számára kedves, a Fearless nem átallja elkezdeni a régi műfaji klisék gátlástalan újrafelhasználását. A családja halott, az egzisztenciája romokban, és az összes tragédiát kizárólag magának köszönheti: Tianjian bajnoka elbujdosik, és egy isten háta mögötti parasztfaluban talál menedéket, a föld egyszerű, tiszta gyermekei között, blablabla. Egymilliószor láttunk már hasonlót, ám ennyire csecsén utoljára az Utolsó szamuráj-ban. Tök ciki, ha egy bonbonamerikai film ugrik be az embernek egyes jelenetekről.

Miután Huo Yuanjia kikupálódik, és újraépíti értékrendjét, visszatér a civilizációba (aúú). Kibékül és bocsánatot kér mindenkitől, akit évekkel ezelőtt megbántott vagy megnyomorított, és ropogós-friss világnézetének segítségével a korábbinál egy sokkal kevésbé aggresszív életvitelbe kezd bele. A kínai nacionalizmus a harcművészetek általi felpumpolásába fekteti energiáit, sorra alázva meg a kolonizáló nemzetek bajnokait.

Természetesen (vagyis inkább sajnos) az összes külföldi ellenfél kulturálatlan, artikulálaltan gvajló, mintha a 60-as, 70-es évek filmes kliséinek ma is ugyanannyi lenne a létjogosultsága. És itt bukik el most már végleg a Fearless: a második és harmadik „felvonás” izzadtságszagú ötlettelensége, idejétmúlt formája betesz neki. Főleg egy olyan filmnél fáj az ilyesmi, amely nagy lendülettel indít, és mintha újat szeretne hozni a zsánerkeretek közé. Aztán mégsem.

A látvány, a hatalmas költségvetésnek és Yu fluid rendezésének köszönhetően pazar, Li pedig, ahogy már korábban említettem, nagyszerű alakítást nyújt. Csak a forgatókönyvíróknak kellett volna megerőltetniük magukat, arról már nem is beszélve, hogy Huo élettörténetét enyhén szólva túlheroizálják (például nem akkor mérgezték meg, amikor  a film szerint megmérgezték, sőt, még az sem biztos hogy megmérgezték), bár a gátlástalan nacionalista üzenet célba juttatása érdekében gondolom ez érdekelte őket legkevésbé.

A legutolsó jelenetben Huo a csillagok közé jut. Mint Dave Bowman vagy az Elefántember.

17 komment

Címkék: kungfu filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr11591132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milesteg 2008.07.29. 16:21:26

Dave Bowman lesz az!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.07.29. 17:11:00

Szvsz olyan jó 4 csillagot megérdemel részemről, nem volt unalmas, élvezhető volt

snorbi 2008.07.29. 18:27:22

koimbra: egyetértek.

Freechild 2008.07.29. 20:33:49

komolyság a film... A 4 csillag alap.
Nem kell tul szakértőnek lenni,mert akkor minden film szar lesz.

PPéter 2008.07.29. 20:52:51

Nálam ez a film erős 4,5 csillag, csupán a külföldi ellenfelek karíkatúra egyszerűségű ábrázolása akadt meg a torkomon. Beszereztem nyomott áron HD DVD-n, pazar a kép és a hang is.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2008.07.29. 20:59:18

Nekem nagyon tetszett.
A 70-80 évek kung-fu filmjeihez képest rettentő fejlődés, hogy rendes története van.

Az acélkarmokat láttam még, ott is megjelentek a britek a történetben. az kábé fél úton van a Fearless és a régi kungfuk között.

kovácske 2008.07.30. 02:59:23

a fearless nagyon PC, hiszen az ősellenség japán ellenfél az egyetlen, aki a főhőshöz méltó lovagias eszményiség fényében jelenik meg. de van egy sokkal jobb kungfu film, ez a: hero.

Road Lee 2008.07.30. 07:06:38

A Fearless szvsz remek mozi - én a bővített, rendezői változatot kultiválom, ami szerintem kerekebb-egészebb-teljesebb, mint a nagyközönség elé tárt moziverzió. Jet Lee, a rendkívüli harcművész jutalomjátéka Huo Juan Yia megformálása: nekem végtelenül hiteles volt minden rezzenése. (A kocsmai harc pedig minden idők egyik legemlékezetesebb küzdelme.)

Ha a film nézése közben egy pillanatra is eszembe jut a Cruise-féle pomádészamurájos sz*rság, az szurokkal öntötte le volna az élményemet - de bennem egy pillanatra sem merült fel, még az összehasonlítás szele sem.

Wazull 2008.07.30. 07:56:54

A Fearless a japanutalatban nagyon kulonbozik a 70-es evek filmejeitol. Ott meg a rossz kinaiakat is karate ruhaba kellett bujtatni, hogy messzirol lehessen szagolni ok rossz emberek. Eleg osszehasonlitani a Bruce Lee-fele Fist of Fury-t meg a Jet Li-fele Fist of Legend-et. Ugyanaz a tortenet, es megis a masodik mennyire emberibb, nemcsak BL hatalmas egojarol szolt.
Ehhez kepest a Fearless meginkabb elorelepes, mert bemutatja, hogy a japanok kozott is lehetnek tiszteletremelto harcosok.
Japan eleg nagyot utott Azsian a XX. szazadban, kulonosen Kinan meg Korean. Bruce Lee attol lett nepszeru Kinaban, hogy a filmjeiben romma verte az osszes japannak oltoztetett kinait, ehhez kepest Jet Li filmejei sokkal disztingvaltabbak, nyilvan Amerikaban nem lehetne tisztan kinai nacionalizmusra epitett filmeket eladni.
Egyebkent nem gondolom, hogy Jet Li jo szinesz volna, de jo harcmuvesz, ez meg ezen butuska filmjein is latszik.

Wazull 2008.07.30. 08:05:33

Apropo, Huo Yuanjia-t en Huó JünEdzsá-nak hallottam ejteni a filmben. Lehet, hogy te a kantoni, mig en a mandarin valtozatot lattuk? :-))))))

Wazull 2008.07.30. 08:06:48

Bocsi, meg egyszer: JünEndzsá

Wazull 2008.07.30. 08:12:58

Meg egy gondolatra vissza, a Fist of Fury meg a Fist of Legend gyakorlatilag a Fearless "folytatasa", a "megmergezett" Huo Yuanjia-ert allnak bosszut mindket filmben a japanokon BL illetve JL, akik ugyanazt a tanitvanyt jatsszak. A mergezest azert tettem zarojelbe, mert tortenelmileg nem nagyon tunik bizonyitottnak.

Wazull 2008.07.30. 08:14:04

idezojelbe, nem zarojelbe. OK, ugy tunik faradt vagyok.

rulla 2008.07.30. 08:57:50

Szerintem a Fearless 10/10-es film. Nem sokkal lehetne jobb. Úgy jó, ahogy van.

Fehér Szemöldök · http://taiwandor.wordpress.com/ 2008.07.30. 21:43:49

Hivatalos mandarin kiejtése Huo Jüentyiá, az y-t j-nek, a j-t ty-nek kell ejteni a mandarin átirásban (putonghua). Szerintem amugy 10-böl 8as a film, és Jet alakitása tényleg nem rossz, fejlödik az ember, de a Warlordsban talán mégjobban játszik, ahol egy tábornokot majd kiábrándult katonai hivatalnokot és tábornok alakit.
süti beállítások módosítása