Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Host - A gazdatest

2008.06.18. 17:56 Beyonder

Egy hosszú, fárasztó nap végén az egyszeri júzer jóféle szörnyes filmmel szeretné kikapcsolni magát. Munkából hazafelé menet ki is választ a sarki teszkóban egy érdekesnek látszó dévédét. A borítóján egy ázsiai kislány rémüldözik, mögötte valami rusnya szörny. Júzerünk nem szívesen néz „sárga emberes filmeket” – kivéve persze, ha Jackie Chan a főszereplő –, de most leküzdi az ellenérzéseit. Betolja a korongot a lejátszóba, aztán meglepődik. Majd zavarba jön, és értetlenkedni kezd, kábé ebben a sorrendben. Olyannyira, hogy a film után rögtön géphez ül, hogy megossza gondolatait egy netes fórummal is:

Ez az a film amit látatlanban senki ne vegyen meg! Szerencsére én sem tettem. Az elején még úgy éreztem ez lesz az első távolkeleti film ami még nekem is tetszeni fog. De ahogy a film haladt előre egyre kevésbé tetszett. Voltak jó pillanatai, de igazából szerintem ez nem jó film. Drámának szörnyes, szörnyesnek túl drámás és lassú. A szörny igazából alig jut szerephez. A történet néhol logikátlan vagy legalábbis nem az én eszemhez találták ki. Miért nem a szörnyet üldözik a család helyett? Egyetlen katona se próbálja meg megölni, senki. A vírusos dolog is elég zavaros. Szóval szerintem inkább rossz film mint jó még a jó pillanatai ellenére is. Sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni a témából.





Az egyszeri néző zavara tökéletesen érthető. A gazdatest úgy szörnyfilm, hogy közben családi dráma és vígjáték is egyben, és mint ilyen, egy hollywoodi sablonokhoz szokott néző számára értelmezhetetlen. Mert hogy is lehetne valami egyszerre vicces és tragikus? A nézői elvárások megcsúfolása persze a nyugati filmekben is kifizetődő, de csak egy bizonyos pontig: a műfaj alapszabályaival való játszadozás a fent idézetthez hasonló reakciókat szülhet a kevéssé nyitott júzerben. Azt talán még el tudja fogadni, hogy a szörny már az első pár percben feltűnik, és napvilágnál, teljes ocsmányságában fedi fel magát, beintve az összes íratlan zsánerklisének, de hogy a gyászoló család sírása-rívása hirtelen groteszk burleszkjelenetté alakuljon át, az sok nyugati gyomornak már sok. A krumplilev szörnyfilm legyen csak simán szörnyes!

Persze a Host rendezője, Bong Joon-ho nem elborult agyú kísérleti filmes, elsősorban szórakoztatni akar ő is. A gazdatest ugyanis blockbusternek készült, koreai sztárokkal és koreai viszonylatban nagynak számító büdzséből (11 millió dollár). Egy amerikai kolléga, hasonló szuperprodukció közelébe kerülve, valószínűleg igyekezne minél kevésbé eltérni a kánontól, hogy minimalizálja az (üzleti) kockázatokat. Bongot és producereit így legelőbb is a bátorságukért illeti a dicséret, hogy mertek nem megúszásra játszani. A helyi közönség persze már megszokhatta, hogy a koreai filmek előszeretettel olvasztják egymásba a zsánereket és bűvészkednek a stílusokkal, hangulatokkal, de a Host vállaltan külföldi piacra is készült. A 90 milliós összbevétel (na meg a díjak özöne) szerencsére azt jelzi, hogy Koreán kívül is vannak olyanok bőven, akik értékelik a szokatlan megoldásokat.




A film rövid nyitójelenetében – megtörtént eset – egy bicskanyitogatóan arrogáns amerikai tudós jóvoltából mérgező vegyi anyag ömlik a Szöult kettészelő Han folyóba. Pár évvel később egy bizarr, kétéltű szörnyszülött bukkan fel a folyóban és nyeli le keresztbe – többek között – a Park család legkisebb tagját, Hyun-Seót. A kislányt mindenki halottnak hiszi, kivéve az apát, aki halmozottan lúzer famíliájából mentőexpedíciót szervez. A feladatot nem csak a családtagok összezördülései nehezítik, de maguk a hatóságok is, akik épp úgy táncolnak, ahogy az amerikaiak fütyülnek, így aztán az akciószekvenciák és a családi tragikomédia mellé jut még egy kis politikai odamondás is.

A KIADVÁNY

Idehaza sajnos nem került moziba a film (kivéve: Titanic), cserébe dévédén rögtön két verzióban is elérhető a Budapest Film vadiúj, Vadkelet névre keresztelt sorozatának jóvoltából.* Az egylemezes verzió a fentebb már ecsetelt mozgalmasabb borítóképpel, extrák nélkül, de 5.1-es koreai és magyar hanggal jelent meg. A duplalemezes extra változat már a rajongókat célozza meg: a sejtelmeszöld színű, kihajtható kartontok ízléses és igényes, mind külsejét, mind belsejét tekintve. A kép hibátlan, a koreai 5.1-es hang szintúgy, a magyar fakóbb kissé, de aki annyira szinkronpárti, hogy át se kapcsol az eredetire, annak nem fog fület szúrni. A felirat korrekt, egyedül az extrákon felejtették el sokszor kiírni, hogy éppen ki nyilatkozik. Az animált menü gusztustalanul nyálkás, és ez most dicséret akart lenni.




AZ EXTRÁK

Egész lemeznyi van belőlük. A többségük szerencsére nem a szokásos „hadd nyalják össze egymást a színészek és rendezők, ’oszt jó napot”-megfontolás alapján készült, hanem a kreatív alkotói folyamatba enged bepillantást. A lényről például kiderül, hogy nem betrippezve álmodta meg valamelyik rajzoló, hanem komoly kutatómunka előzte meg a létrejöttét, mivelhogy szerették volna az evolúciós és biológiai hátterét minél realisztikusabban megtervezni. A szörny mozgatásával és animálásával külön kisfilmek foglalkoznak, de a szokott storyboardos prezentációk sem hiányozhatnak. Szó esik arról is, hogy miként sikerült a lény hangját megtalálni, illetve, hogy a CGI mellett milyen egyéb oldschool trükkökre volt még szükség. Utóbbiban nyújtott segédkezet Kevin Rafferty amerikai vizuális effekt-szakértő, akit szintén külön werkfilm mutat be munka közben. Kiemelendő még a rendezővel készült interjú, amelyben Bong elárulja, hogy mi adta az alapötletet (Loch Ness + a Shyamalan-féle Jelek) és, hogy a forgatás során se az időből, se a pénzből nem futottak ki. Munkafegyelem, precizitás + kreativitás: úgy tűnik, ez a koreai recept.

ÖSSZEGZÉS

Aki nagyon akar, valószínűleg bele tud kötni a film egy-két vizuális megoldásába, már ha a 100 milliós amerikai szuperprodukciókat veszi etalonnak, kisebb dramaturgiai bakikat se lenne nehéz találni, és nem kizárt, hogy néhány hangulatváltásnál Bong rendező tényleg túl messzire rúgta el a pöttyöst, de A gazdatest mindezek ellenére egy baromi okos, látványos és érzelmes film – a szörnymozik mezőnyében a legjobb családi tragikomédia, és fordítva. A DVD-t komoly kritika nem érheti, aki még nem látta a filmet, annak az egylemezes verziót érdemes beszereznie, aki pedig már rajongó, az aligha fog az extra változatban csalódni.




A gazdatest - Gwoemul / The Host (Dél-Korea, 2006)
Rendezte: Bong Joon-ho. Írta: Baek Chul-hyun, Bong Joon-ho és Ha Won-jun. Kép: Kim Hyung-ku. Zene: Lee Byung-woo.
Szereplők: Song Kang-ho, Bae Du-na, Byeon Hie-bong, Park Hae-il, Ko Ah-sung.

Dvd kiadás (2 lemezes extra változat)
Kiadó: Budapest Film
Megjelenés: 2008. április
Bolti ár: 3990 Ft


ÉRTÉKELÉS:
Film: 5/5
Kép: 5/5
Hang: 4/5
Extrák: 4/5
Külcsín: 5/5






* A Vadkelet sorozat további, már megjelent és ezután megjelenő darabjairól (Exiled - Száműzöttek; Cyborg vagyok, amúgy minden oké; Sukiyaki Western Django; Vexille; Dainiponjin - Big Man Japan) is tervezünk dvd-kritikát.

17 komment

Címkék: horror 5csillagos dvdkritika dramedy

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr29527627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.06.19. 08:54:13

na, ehhez nem is nagyon lehet mit kommentelni. :)

engem az xpress felhasználói kritikái szoktak kiborítani, ott valahogy mindenkiből előjön a réz andrásba oltott bikácsy gergely. (amúgy a link nem működik)

Beyonder 2008.06.19. 08:56:07

Próbálom javítani, de nem megy. Amúgy az xpress-ről van ez is.

hmikey 2008.06.19. 11:26:26

Igaz, hogy a nagy átlagnál több távolkeleti filmet láttam, de nem vagyok nagy eastern-zabálónak mondható. Ugyanakkor ha az ember egy kicsit odafigyel, és gondolkodik is azon, amit lát, meg meghallja, amit a szereplők beszélnek, a távolkeleti filmek is ugyanolyan jól emészthetőek akárki számára, mint a többi. Speciel ezt a filmet nagyon élveztem, úgyhogy örülök a jó kritikának is :)

Lala 2008.06.19. 12:31:07

Nem akarnék ünneprontó lenni, de szerintem kicsit erős az öt csillag erre a filmre. Láttam, tetszett, de azért annyira nem. Nekem már túl sok volt benne a stílusok keveredése.
De persze ez csak az én véleményem.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.19. 12:31:14

5 csillag? Ez a film még egyet sem érdemel, iszonyat rossz volt (szerintem)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.06.19. 12:40:35

A legelső jelenet, a szörny felbukkanása egész egyszerűen mesteri. Le a kalappal. Aztán az egész szépen egy csatornában bóklászós középszerű izévé degenerálódik, és jófajta koreai szokás szerint irritálóan keveri a műfajokat (ahogy felettem már megjegyezték), plusz fél órával hosszabb a kelleténél.

Feribácsi 2008.06.19. 12:53:52

szerintem meg pont a műfajok zseniális keverése (és az önirónia) emeli ki a középszerű szörnyes izék és a koreai családi melodrámák közül egyaránt..

Henrik · http://hh.kepregeny.net 2008.06.19. 13:26:39

Na ezt énis láttam ám. Nem tetszett különösebben, de egy könnyed időtöltésnek elment. De ha a szöveges értékelésemet vesszük alapul az 5 csillag>>>Kufirc tényleg túlzás.
Én valahová a "délutáni szunyókálás és a foci/sörözés haverokkal" közé helyezném.
Bár ettől a DVD kiadvány lehet még 5 csillagos ;-D

Oidipus · http://oidipus.deviantart.com/ 2008.06.19. 13:33:48

Jókis film ez "laikus"-ként ültem le megnézni, mivel én sem vagyok egy nagy ázsiai film-rajongó, de nagyon kellemeset csalódtam. Számomra sokkal emberibbek és érthetőbbek voltak a szereplők a gyengeségeikkel, reakcióikkal mint bármeik amcsi szörnyfilmben lévőké. (Cloverfield talán kivétel)
-SPOILER-
A kedvenc jelenetem az amikor bevetik a Yellow-Agent-et a végén, az valami zseniális mikor mindenki köhög, száll az a sárga füst és dobálják a lényt molotov koktéllal és az utolsóval megölhetné de elvéti...
-SPOILER OFF-
Mindenképp ajánlom bár(szerintem) nem 5 csillagos inkább 4,5 a hossza és az európai agyunk miatt.

Lala 2008.06.19. 13:48:53

Úgy látom kedves Wostry barátommal, ha nevezhetem így, teljesen egyet értünk :-) Tényleg hosszabb, mint kellene, és az első 15 perc pedig valóban nagyon jó!

namhanman · http://namhanman.blog.hu 2008.06.19. 14:47:57

A Yellow agent-es részben külön easter egg, hogy a vietnámi háború alatt egy csomó színkódos kémiai fegyvert bevetettek (pl. agent orange), innen az elnevezés, csak hogy burkolt USA-fricska is legyen benne.

nincsharag 2008.06.19. 16:25:41

Hát nekem nagyon bejött a film, egyébként is valamiért nagyon kedvelem a távol-keleti filmek hirtelen hangulatváltásait. Szvsz ez nem is igazán szörnyfilm - a szörny csak ürügy a család fontosságának megénekléséhez. A suta fogalmazásba nem belekötni, keveset aludtam 8).

sejk 2008.06.19. 16:52:07

A koreai filmek állatok, ez is az volt. Pont azt élvezem bennük, hogy mindig más történik, mint amit a hollywoodi filmeken edződött (?) agy elvárna...

És nézzétek meg a Memories of Murdert is

chuck-d 2008.06.19. 18:35:00

jó film, de max 4 csillag. az egyik dolog, hogy ha nem az elsőre ütő dolgokat nézzük, ami miatt sokan leszólják vagy magasztalják, akkor vannak kisebb-nagyobb hibái, a már emlitett hossza is meg hiába tetszik amit csinál, ha néha a megvalósítás még kidolgozatlan. lehetett volna újravágni, csiszolgatni.
másrészt ha belegondolok milyen filmeknek adnék 5 csillagot, és azért viszonyítani is kell, bár összehasonlítani nem lehet, akkor is 4.
az élőszereplős anime érzés azért rendesen megvolt :)

FZoli 2008.06.19. 19:56:12

Üdv!
Nem tudjátok esetleg, hogy ebben a Vadkelet sorozatban nem-e terveznek japán Godzillákat vagy bármilyen más japán szörnyfilmet? Azokat nem lehet túlszárnyalni :D
A fenti áldozathoz még nem volt szerencsém, de a második részt már készítik.

doktor.dikhed 2008.06.20. 18:24:58

5 stars? No way!

Sajnos a vége különféle testnedvektől csepegő erőletetett drámába megy át. Nem a drámai rész a gond, hanem az, hogy túl eredeti és erdekes volt a film ahhoz, hogy a végén lassítva rohanó, könnyes tekintettel üvöltő hősöket nézzünk.

Ami még nagy probléma, hogy a humoros részek gyakran nem működnek (a gyászolós résznél az idétlenkedés előtt értetlenül áll a néző).

Ennek ellenére a Host frissebb, szórakoztatóbb, mint az átlag szörnyfilm és a karakterei és érdekesek, meg ugye, akad néhány zseniális jelenet.
SPOLIER
Az apa halála, amikor a puskája üresen kattan, a fia maga elé néz és számolja az ellőtt töltényeket, aztán újra az apa arca, és amit tükröz, arról sokat lehetne írni, anélkül, hogy belemagyaráznánk bármit is.

Vagy a záró képsorok, ahol nincsenek zászlók, különböző nemzetek összeboruló fiai, lányai, csak egy egyszerű kis életkép, ami így jó, ahogy van.

De ha ezek a részek ilyen jók lettek, akkor a szörnnyel való leszámolás miért ennyire gyenge...?
süti beállítások módosítása