Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Lost, 4. évad

2008.06.05. 08:42 Beyonder

A Losttal kapcsolatos legfontosabb kérdés a sorozat indulása óta ugyanaz: blöff-e avagy sem, amit a fékezhetetlen agyvelejű írók és producerek elénk tárnak? Konkrétabban: össze áll-e vajon egyszer (legkésőbb az utolsó, hatodik évad fináléjára) koherens egésszé a történet, helyére kerül-e a kirakós minden darabja. Az első két évad még csak a kérdőjeleket halmozta, a megoldás esélye nélkül sorjáztak a rejtélyek és a Szigettel kapcsolatos misztikus események, cserébe viszont (a flashbackek segítségével) a karakterek folyamatosan mélyültek elfele. A harmadik évadban, meghallva tán a netszerte zúgolódó fanok óhaját, el kezdett - látszólag - oszladozni a nagy fekete füst, és itt-ott kitisztult a kép: kiderült, kik azok az Other-ök, és, hogy mi közük a Dharma Intézethez, azoknak meg a Szigethez. Persze, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, minden egyes megadott válasz 3-4 új kérdést generált, és ebben a negyedik évad sem hozott változást. Jelen állás szerint tehát csak egy biztos: ha blöff, ha nem, a Lost olyan mint a Népszínház utca este 10 után: minél mélyebbre hatolunk benne, annál durvább élmények várnak ránk. [Spoiler-free elemzés a tovább után.]



A negyedik évad nem csak, hogy a legjobb évad mind közül, de egyben annak is ékes bizonyítéka, hogy az alkotók 2 db. nagyon fontos dologgal tisztában vannak. 1.: a nézői elvárások arra valók, hogy játsszunk velük. 2.: minden csak tálalás kérdése. Ami az első pontot illeti, már az elején rájátszottak a „lakatlan sziget” toposzára, aztán arra a nézői igényre, amely mindenáron „jók vs. gonoszok” felállást óhajt, és persze ezeket mind kipukkasztották. A legeslegnagyobb írói bravúr viszont (és itt jön képbe a 2. pont), az, ahogyan a főszereplők Szigetről való távozását megoldották. A rajongók jó része valószínűleg katartikus képeket vizionált, megkönnyebbülést és boldogságot a hősök arcán, és mindezt persze az utolsó évad utolsó jelenetére prognosztizálta, amikor mellesleg az összes rejtély is feltárul egy füst alatt. A Lindelof-Cuse író-producer páros ehelyett már a harmadik évad utolsó részében kiszabadította Jackéket a Szigetről, és ezzel a baromi egyszerű, de annál zseniálisabb húzással megalapozta a további évadok dramaturgiáját. Addig a pontig csak a flashbackek reagáltak folyamatosan a jelenben zajló történésekre, most viszont már a flashforwardok is fokozzák a kellemes zűrzavart.

Látjuk, hogy honnan jönnek a szereplők, és hogy hova tartanak, csak azt nem tudjuk, hogy fognak oda eljutni. A két pont összekötése pedig, ameddig nem jön a következő rész vagy évad, a néző fantáziájára van bízva. Lehet agyalni, elméleteket gyártani, magányosan vagy netes fórumokon, és ez majdnem olyan élvezet, mint nézni magát a sorozatot. Megkockáztatom: nem csak unalmasabbnak, de helyenként kifejezetten kínosnak és B-kategóriásnak tűnne a Lost abszurd sztorija, ha lineárisan, valós időrendben kéne követni.



A Lost igazi trükkje tehát a tálalás, a virtuóz formai játszadozások, és az információk kreatív adagolása / visszatartása, amivel keményen meg lehet a közönség fantáziáját dolgozni. Hogy is mondja Lynch mester? „A titok mágnes. Bármi, ami ismeretlen, vonz magához. Ha egy szobából ajtó nyílik valahová, mögötte lépcsők vezetnek lefelé, és félhomály van, hát nagyon csábítana, hogy lemenjünk oda. Ha valaminek csak egy részét látjuk, sokkal erősebb, mintha az egész előttünk volna.” Lynch már csak tudja: az überzseniális Twin Peaks (1990-91) ugyanolyan (internetes!) nézői rajongást (lásd: kultusz) generált, mint most a Lost.

Egy jelentős különbség azért akad: Lynch-nek nem volt célja, hogy megfejtésre váró enigmákat adjon ki házifeladatul a közönségének, nála ezek ösztönösen jönnek. A Lost készítői viszont tudatosan adagolják a WTF-pillanatokat és húzzák csőbe menetrendszerűen a nézőket. És épp ezért nem lehet még a 4. évad után sem bízni bennük, ezért nem látszik még most sem, hogy a bravúros dramaturgiai húzások és formai flikk-flakkok mögött van-e (lesz-e) valami. Egyes szereplőket filozófusokról elnevezni ehhez édeskevés, hogynemondjam: parasztvakítás. Önmagában csak arra jó, hogy az egyszeri néző meggyőzve érezze magát, hogy amit lát, az bizonyára több egy fordulatos, izgalmas sztorinál, mert – állítólag – van benne valami mélyebb is. A Lost 5. és 6. évadának épp az lesz a legnagyobb kérdése – legalábbis számomra – hogy valóban így van-e. A készítők annyi képtelenséget hoztak össze trópusi jegesmedvéktől misztikus füstön és szellemeken át az időutazásig, hogy itt egy szimpla, logikus magyarázat már nem lesz elég. Itt csak valami spirituális, a nagy végső kérdéseket is boncolgató metafizikai-slusszpoén lenne kielégítő lezárás.



A negyedik évaddal mindenestre az is kiderült, hogy nincs már olyan elborult ötlet, ami a Lost univerzumán belül cápaugrásnak számítana. Halottlátás, teleportálás, szellemjárás, örökifjúság: a készítők mindent le tudnak nyomni a torkunkon, dicséretes pofátlansággal. Az első évadban még túltengett a melodráma, és a tempó sem volt túl őrjítő, most viszont már egyértelműen a fordulatokra épül minden epizód, több a feszültség, nagyobb a pörgés. Ráadásul szinte minden rész más műfajba kóstol bele. A The Constant például az időparadoxonra építő thrillereket (Pillangó-hatás, A Fiók) idézte, a The Economist a Bourne és Bond-féle kémsztorikat, az Eggtownban kaptunk egy kis bírósági drámát, a The Other Womanben egy tipikus szerelmi sokszöget, a Meet Kevin Johnson a beépülős krimik és a matrózfilmek hangulatát villantotta fel, a Cabin Fever pedig a 13. rendőrőrs-féle ostromfilmekét és a kommandósmozikét. A motivációk hihető felvázolása (lásd: SPOILER ON Jin vagy Sawyer önfeláldozása SPOILER OFF), és a „pszichológiai hitelesség”, mint olyan, viszont nem mindig tartozik a sorozat erősségei közé: úgy néz ki, nem lehet egyszerre fordulatosnak és konzekvensnek is lenni (lásd még: 24, Prison Break).

A Lost viszont még ezt is elbírja: amíg ugyanis minden rész és évad végén a padlóról kell felszedegetni az állunkat, addig a démoni Lindelof és társai azt csinálnak velünk, amit csak akarnak.

 

68 komment

Címkék: scifi 4csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr97503607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2008.06.05. 00:32:28

Csak úgy, tréfából elrejtettem egy 'easter egg'-et a posztban. Aki rábukkan... az ügyes. :)

Beyonder 2008.06.05. 00:33:53

Kis segítség: a 4. évaddal kapcsolatos.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.06.05. 10:31:41

végre egy normális, nem elszállt, abszolút lényegre koncentráló évadkritika. a lost számomra is a suspense-fokozás/adagolás narratív bravúrjának illetve a különböző regiszterek kulturjavait mixelő okosan számító eljárásnak a magasiskolája.
"szimpla, logikus magyarázat" nem hogy nem lesz elég, de immár nem is lehetséges. Lindelofék zseniális módon csinálnak hülyét realista elvárásainkból: a világos magyarázatra várókat a 4. évad úgy szerelte le végképp, hogy közben még örültek is neki:))
szabad a gazda.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.06.05. 11:35:06

tv történelmet ír a sorozat, éppúgy, mint annak idejéna twin peaks, nem is kérdéses.
én az első évad végi cancel után az elmúlt hónapokban daráltam le, ez a sorozat valami egészen páratlan filmélmény! a 3. évad legvégétől pedig elérte eddigi csúcsát, a mesemondás és manipuláció magasiskolája, 5 csillag, nem kérdés :-)

trenzit 2008.06.05. 11:42:47

Uhh hát igen a 4.évad mindent vitt,sztem ezt a szériát nem lehet űberelni, összes része 1-től 1-ig nagyon jó volt!!!!Kiváncsi vagyok milyen lesz a szeptemberi tv-s viszhangja.Most már csak 1 a cél 2009 év eleje, az 5évad kezdése!!!
LOSTFAN:P

elwood 2008.06.05. 11:57:07

Nekem ez már túl pörgős volt. Az első évadot abbahagytam, mert eluntam. A másodiknál visszajöttem és tetszett, a harmadik nagyon jó volt. Jó egyensúly a flashback langyos tempója, szőve a jelen kiélezett helyzeteivel. A negyedik nekem nem jött sehonnan és nem vitt sehova. Túl sok szál összekuszálva.

Lehet, hogy a sztrájk miatti rövidség ... vagy a sztrájk miatt lett kicsit szedett vedett ...

Azért várom a következő évadot.

Zsolt · http://azonos.freeblog.hu 2008.06.05. 12:05:06

Gratula az elemzéshez. Sokan nem látják, hogy Lindelofék mekkora elképesztő húzással cibálták ki magukat a lassan laposodó lineáris történetvezetésből. Lineáris, mert a flashbackek egyre fárasztóbbak kezdtek lenni. Sőt az egész Lost borderline bárgyú lett: mindenki rokona mindenkinek, mindenki találkozott már mindenkivel előző életében, ehh.

Erre jön a harmadik évad zárójelenete, és sinre rakja az egész cuccot. Örökre. Annyira, hogy a negyedik évad zárójelenetében meg is idézik, sőt, ugye.

Jelzem, nem nézek tévét. De a Lost több mint tévé. :-)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.05. 12:10:55

Jó írás, de az elején kicsit küzdj még az igekötőkkel...

A lost egyébként zseniális, hangosan kurvaanyáztam majd minden résznél. Egyébként például a párom már kicsit nyígott, hogy neki ez túl kavarós, jobban élvezné kicsit lineárisabban (de nem hiszek neki, csak fáradt :)).
Nagyon nagyon remélem, hogy lesz egy racionális - sci-fi kereteken belül - elfogadható, értelmes és kerek magyarázat az egészre. A jegesmedvékre már volt egyébként (bár, hogy miért pont jegesmedvéket tartottak, az kissé homályba vész).

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.05. 12:12:05

Nálam a sorozat az első évad első résznél véget is ért. Marhára nem fogott meg, nem érdekelt.

human · http://yummie.hu 2008.06.05. 12:12:16

spoiler free?

"A Lindelof-Cuse író-producer páros ehelyett már a harmadik évad utolsó részében kiszabadította Jackéket a Szigetről,"

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.05. 12:37:15

Koimbra: köszönjük a fontos információt. Kérdés akkor, hogy mit keresel egy olyan írásnál, ami arról szól, ami marhára nem érdekel és mi vesz rá, hogy kommentelj is?

Human: gondolom a 4. évadra vonatkozólag spoilermentes...

Midaga 2008.06.05. 12:47:58

Remek összefoglaló, grat. Nálam a történet:
Első évad: úúú... ááá... tapsi-tapsi defasza!
Második évad/1: űűű... tail section, jajdeötletes!
Második évad/2: Ana-Lucia & Libby ugrott. Bazmeg fogalmuk sincs mit akarnak, Magic Turtle, kurvaanyátok!
Harmadik évad: couldn't care less, kár a sávszélességért.
Negyedik évad: Hamár ennyire hypolják, nézzünk bele mégegyszer... Bazmeg fogalmuk sincs mit akarnak, úúú... ááá... Magic Turtle! Tapsi-tapsi defasza! bobbyperu jól mondja. Tudom hogy hülyének néznek, de élvezem.
Másfél év kihagyás után zökkenőmentesen visszailleszkedtem, nyilvánvaló, hogy jóesetben is csak legfeljebb koncepciójuk van, tudom hogy a végén ideges leszek, de nem bírom nem nézni. Már messze nem a történet számít hanem a karakterek. Michael Emerson, Terry O'Quinn, Josh Holloway és tsai nélkül marha nehéz lenne lenyomni a torkokon ezt a blődlit.

ui: miután már a screencapokat is bitről-bitre kianalizáltam, úgyérzem az easter eggtől fel fogok rúgni egy szekrényt.

Beyonder 2008.06.05. 12:48:47

Human: én úgy tudtam, hogy idehaza már lement a 3. évad... Ha tévedtem, akkor bocs.

spermahajder 2008.06.05. 12:50:36

A sorozat első évadjából láttam egy nagy rakást.
Unalmas. Vártam, hátha a következő jobb lesz, de süllyedt az egész. Így aztán csak az első részekről beszélhetek. Még a Gyűrűk uránál is rettenetesebb volt.

MikiMecky 2008.06.05. 12:51:01

Én nem vagyok oda annyira ettől a kritikától:

"kiderült, kik azok az Other-ök, és, hogy mi közük a Dharma Intézethez, azoknak meg a Szigethez."

Nos, ebből semmi nem igaz. Egyáltalán nem derül ki, hogy kik azok a Mások, semmit nem tudunk meg róluk, azonkívül, hogy Ben segítségével kiirtották a Dharmásokat.

De a Dharmásokról sem derül ki az igazi lényeg, hogy tulajdonképpen mit is csináltak a szigeten.

"össze áll-e vajon egyszer (legkésőbb az utolsó, hatodik évad fináléjára) koherens egésszé a történet, helyére kerül-e a kirakós minden darabja."

Ezt kizártnak tartom, ugyanis a történet még a saját belső logikája szerint is tele van ellentmondásokkal. Az egész sorozat inkább olyan lesz mint egy kaleidoszkóp, vagyis az alkotók elnénk löknek egy csomó csillogó üvegtörmeléket, és mindenki forgatja gondolatban, és olyan ábrát lát bele, ami a képzeletétől kitellik.

Az biztos, hogy a sztrájk miatt elnagyolt lett az évad, biztos jól jött volna még 2-3 rész, ami finomítja a képet.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.06.05. 12:51:16

már lement, de tudod, van akinek minden spoiler! azt se lett volna szabad elárulnod, hog ylezuhant egy repülő!! :-D

trenzit 2008.06.05. 12:54:14

Koimbra: veled azt kéne csinálni, amit a Ben csinált a szigettel a 4.évad végén:))))))

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.05. 13:06:26


Mi volt a szigettel? Felrobbant?:)

Illumination 2008.06.05. 13:11:58

Úgy bírom, hogy aki nem fogja fel amit lát, az abba menekül, hogy jajj nekem nem tetszett, unalmas volt, rosszabb esetben fröcsögve fikázni is. Nem szégyen ha valakinek egy sorozat már meghaladja a képességeit, csak akkor hallgasson. :) Egyébként tényleg a 4. volt a legütősebb, és a 3. az ellentettje.

MikiMecky 2008.06.05. 13:12:34

Akkor hogy lenne 5. és 6. évad?

ds9 2008.06.05. 13:15:16

Persze, hogy spoiler free, ugyanis a 3. évad vége már hetekkel ezelőtt lement ar RTL-en és egyébiránt magyar DVD-n is kapható.
És igen a 3.évad végén kiderül, hogy eljöttek a szigetről, hogy Jack-en és Kate-en kivül hányan azt nem tudjuk, de hogy eljöttek az tuti.
Ez a megjegyzésed körülbelül olyan volt, mintha valaki 2008-ban azon sopánkodna, hogy egy szerző milyen spoileres, mert elárulta hogy Darth Vader Luke apja.Vagy hogy Bruce Willis meg van halva a 6.érzékben.
Ami lement már a magyar tévében (hetekkel ezelőtt, ráadául két csazornán is) ami elérhető itthoni kiadásu DVD-n, az nem lehet spoiler!!!!

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.06.05. 13:17:08

illumination: olyan nagy fikázás szerencsére még nem volt itt - jó lenne, ha így is maradna. persze a fikázóknak sem "kötelező" hallgatni, csak értelme sem sok van vmi olyasmit alázni, ami neked nem / másoknak meg igen.
a spoilerezést (trenzit: az utalás jellegűt nem kevésbé) sokkal gecibb dolognak tartom..

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.06.05. 13:17:10

Gyerekek, én az első évad után abbahagytam, de ennyi lelkendező vélemény után újrakezdem...

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.05. 13:26:34

Egyébként is szerintem leírhatom, hogy nekem nem tetszett, mivel gyakorlatilag arról van szó, hogy mekkora jó ez a sorozat.

Azt meg nem értem, hogy miért kell nagy képességnek lennie egy embernek, vagy mit kell felfogni..
Ha nekem rossz valami az rossz, szerintem ezzel mindenki így van, hogy ami neki nem tetszik az nem jó. Ettől függetlenül nem kezdem el fikázni a másikat, hogy jaj de hülye, mert neki bejött

silverwol 2008.06.05. 13:32:28

Szerintem az egesz egyre unalmasabba, nyakatekertebbe es eroltetebbe valik. Egyszeruen felaldozzak a teljes sztorit, meg mindent mast annak a meglepetes oltaran. Az elso evad meg egesz jo volt, azota egy nagy kalap... Raadasul szornyuek a parbeszedek, egyaltalan nem eletszeruek, az a lenyeg, hogy sose tudjuk meg mi is a helyzet. A tekintetekkel valo operalasrol meg leszokhatnanak, unalmas, egysiku.

lifelike 2008.06.05. 13:48:57

messze nem a legjobb sorozat
jofajta misztikus szar, de agyon van tekerve, el van nyujtva, es csak azert nezzuk mert jo lenne mar tudni hogy mi ez a sziget
de a valasz biztos banalis lesz es megbanjuk hogy elkezdtuk

sopranos folytatodhatna inkabb
es jojjon californication s2
lost meg erjen mar veget

geomayler 2008.06.05. 13:51:12

Persze hogy spoileres, például a képek és az epizódcímek, meghogy melyik rész milyen sémát követ, az eléggé spoileres 4. évad-szűzeknek.

Easter egg talán az "oszladozik a füst" meg "rejtély is feltárul egy füst alatt"? :)

Sztem Jin, Sawyer (és Charlie tavaly) önfeláldozása nem légből kapott, meg volt az okuk, mindháromnak A nő, meg a gyerek (Sawyer csak üzent neki).
Máshol viszont tetten érhető a megerőszakolt logika, ezt elismerem.

kade 2008.06.05. 13:52:50

és mégis nézitek...és mégis itt vagytok és beszéltek (rosszabb esetben csak faszságokat, de ez mindegy) róla, és ez a lényeg. :)))

kutyacica 2008.06.05. 13:54:02

Silverwollal teljes mértékben egyetértek

Ugyanakkor, ez tipikusan az a sorozat, amin 6 évig vitatkoznak a fanyalgók meg a fanok, hogy logikátlan, olcsó klisékkel operáló, wtf-pillanat hajhász baromság vagy zseniális történetvezetés amiben végig van koncepció ami a fináléra összeáll.

Majd pedig ha végetért, akkor mind2 tábor me lesz győződve a saját igazáról: a fanyalgók úgy fogják gondolni, ez egy zagyva baromság maradt, a fanok pedig úgy: fű de összeállt aztakurva.

Én az előbbibe fogok tartozni és ezt nagyon fogom sajnálni, mert igazából irigyelem azokat, akik annyira bele tudják magukat ebbe élni.

TheBerzerker 2008.06.05. 13:54:31

Ebben mi a jó? Egy csomo fogyatékos barom, akik arra is képtelenek, hogy szigetről eljöjjenek. Mindig a giligen szigete jut szembe erről a sorozatról, csak itt hülyébbek a karakterek.

geomayler 2008.06.05. 13:59:18

lifelike, mi ez a királyi többes, azt gondoljuk mindenki nevében beszélünk? :)
Én azért nézem, mert nekem messze a legjobb sorozat.

Beyonder 2008.06.05. 14:11:25

geomayler: ennél azért nehezebb :)

akkor még 1 kis segítség: az utalás a 4. évad új karaktereihez kapcsolódik, de egyben egy visszatérő motívum is a korábbi évadokból

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.06.05. 14:19:18

kutyacica ezek szerint te már eldöntötted, h miként fogsz érezni a sorozat végén. szar lehet.

MikiMecky 2008.06.05. 14:21:32

Szerintem is feláldozták a logikát az állandó meglepetések és csavarok oltárán.

Két lehetőséget tudok elképzelni a befejezésre:

1. A végén rengeteg szál nyitva marad, de ez nem nagyon izgatja az alkotókat, a rengeteg szál nagy részét úgy is elfelejtik az emberek, ha meg nem, akkor is mi történhet? Senki nem fogja fővesztés terhe mellett számonkérni rajtuk. Ők meg mennek a kasszához, felveszik a pénzt, és jót röhögnek a markukba.

2. Előrántanak valami generál megoldást, mint a bűvész a nyulat a cilinbderből. És ez a megoldás mindent megmagyaráz úgy, hogy semmibe nem lehet belekötni, de logikát sem kell keresni a történetben. Hasonlóra gondolok, mintha pl. az utolsó részben mindenki felébred elektródákkal a fejében, és az egész csak egy közös, egymásra ható virtuális valóság volt. (lásd eXistenZ mintáját)
Természetesen nem ez lesz a megoldás, ez végtelenül elcsépelt lenne, és ennél azért jóval többet nézek ki az íróból, csak példaként írtam, hogy egy ilyen "nesze semmi fogd meg jól" megoldással úgy magyaráznak meg mindent, hogy valójában semmit sem kell logikusan megmagyarázni.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.06.05. 14:23:20

Engem esküszöm nem érdekel a vége...
de következő részért bárkit megölnék...:-)

FayeFaye 2008.06.05. 14:34:06

Szerintem ez volt eddig a evad eddig. A masodikat a felenel abbahagytam (rohadtul nem erdekeltek mar a flashbackek) es a haramdikat is nehany epizod utan. Viszont a negyedik megint teljesen beszippantott, ugyhogy az evadzaro utan gyorsan vegigneztem a harmadikat is, megerte.

Van egy erdekes interju a populermechanics.com-on Lindelof-Cuse-zal amiben beszelnek a tudomany vs. varazslat szereperol a vegso valaszokban. Nem merem ideirni az idezetet, szerintem nem spoileres de valaki biztos ramuvoltene, akit erdekel:

www.popularmechanics.com/blogs/science_news/4260693.html

Van meg egy tucat cikk, amiben egyetemi professzorok vesezik ki a tudomanyos utalasokat a negyedik evadban, mint idoutazas, teleportacio, stb.

human · http://yummie.hu 2008.06.05. 14:38:02

na miután leoltottatok jöttme rá h figyelmetlenül olvastam és tényleg spoiler free :)

de az hogy lezuhant a repülő az már tényleg az :P

aribeth 2008.06.05. 14:40:31

Beyonder:
Jók vs gonoszok? Végül is, visszatérő elem, és már sokszor csavartak azon, hogy épp ki a nagyobb gennyláda.

Midaga 2008.06.05. 14:47:17

@Beyonder: visszatérő motívum, mint például hogy Jeremy Bentham is filozófus?

wice 2008.06.05. 14:48:47

eleg valoszinutlennek tartom, h ne lenne semmi koncepciojuk, es csak dobalnak az uvegcserepeket az atbaszott rajongoknak, mert ha igy volna, siman kaptak volna a lehetosegen, h addig huzzak a sorozatot, amig nezi vki, ehhez kepest leultek targyalni a tevetarsasaggal, h legyen inkabb fix 6 evad, mert akkor nem kell mindenfele manipulativ eszkozokkel halogatniuk a cselekmeny kibontakozasat, mely torekves amugy erosen meglatszott a masodik evadon.

Midaga 2008.06.05. 14:57:16

wice, koncepciójuk biztos van, de storyboardjuk tuti nincs. Ha nem fixálták volna az évadszámot, mostanra 2.24 millió nézőjük lenne meg egy díszkeretes canceljük.

Beyonder 2008.06.05. 15:15:07

aribeth,Midaga: ezeknél sokkal konkrétabb dologról van szó
mellesleg nem véletlenül írtam úgy, hogy a "posztban" van elrejtve az utalás, és nem úgy, hogy a "szövegben"

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.06.05. 16:20:58

sci-fi...?

dabdam 2008.06.05. 16:34:37

biztos a számokkal van vmi

fogi 2008.06.05. 16:45:26

ringsider mondta jól! Engem egy fikarcnyit sem érdekel a vége, míg minden percét ennyire élvezem!(Lynch utalása teljesen helytálló, egy rejtély addig érdekes, míg ki nem derül mi van mögötte, utána már senkit se fog érdekelni)Nagyon sajnálom,. hogy már csak két évad van hátra... A negyedik évad pedig bármennyire is jó, nekem picit elnagyzoltnak tünik, a sztrájk nem jött jól! Mondom annak ellenére , hogy ezt az évadot is ők vitték! Félemetes a színvonal ezek ellenére is. Amúgy az én kedvencem az ellentmondásos második évad, hát az vmi zseniális!

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.06.05. 16:48:48

A képen mutat valamit a csaj az üvegen... nem az az easter egg? (Fogalmam sincs egyébként, nem nézem a sorozatot.)

lOc (a pasztafáriánus) 2008.06.05. 17:00:42

Hát nemtom. Én sem találom azt a rohadt easter egget, de az első és utolsó képen is van egy-egy piros folt. Az elsőn ott ahová Locke néz (bár ez lehet hogy a füst, de az nem piros). Az utolsón pedig Sun haján

wice 2008.06.05. 19:03:55

Midaga: jaja, persze, valszleg csak annyit tudnak, h hova akarnak a vegen eljutni, az oda vezeto ut maximum nagy vonalakban van meg.

azt viszont nemtom, honnan veszed, h cancel lett volna, ha nem fixaljak le a 6 evadot. illetve ha arra gondolsz, h _valamikor_ cancel (es egy befejezetlen, v legjobb esetben kapkodva befejezett sorozat) lett volna a vege, az persze igaz, meg az is, h folyamatosan csokkent volna a nezettseg. szerintem jol mertek fel, h akik a lostot nezik, azoknak a nagy tobbsege igenyli a gondosan kidolgozott tortenetvezetest, es elpartolnanak, ha a celtalansag jelei mutatkoznanak a sorozaton.

Midaga 2008.06.05. 19:54:51

@wice: úgy ahogy mondod, bár szerintem még azt sem feltétlen tudják, hová akarnak eljutni, a posztban vázoltak miatt. Fentebb említettem, nálam a második évad felénél szakadt el a cérna, aztán az évad végén szaporodtak a postok a különböző hangosabb popkulturális -addig fanboy blogokon- hogy fujjcéltalanrétestészta, kösz, viszlát. Az egyetlen jó lépés a sorozat hitelének visszaszerzésére szerintem a deadline volt, függetlenül a ködösítéstől, hogy a történet kibontása miatt kell x évad.

@lOc: csak lens flare az a két piros folt, az eredeti képeken is ott vannak

Beyonder 2008.06.05. 20:21:04

A "tudják-e hogy hova tartanak" témához: nagyvonalakban szerintem igen, de az apró részleteket illetően rengeteget improvizálhatnak. Lásd: amikor összevontak Ben kedvéért két karaktert, vagy hogy csak azért hozták létre (írták át?) Sun figuráját, mert mindenképpen szerepet akartak adni a színésznőnek. A sok rögtönzésnek ráadásul két előnye is van: 1. a néző nehezebben tudja kitalálni a következő lépést, hiszen sokszor az alkotók sem tudják 2. az íróknak is sokkal izgalmasabb így a munka, nem fásulnak bele, az adrenalin meg jót tesz a kreativitásuknak.

Beyonder 2008.06.05. 20:21:56

dabdam amúgy jó irányba motoszkál...

Midaga 2008.06.05. 20:45:48

A sok félidei rajongó-lelépésnek pont ez volt az oka, mert nem voltak egyértelműek a történetvezetés játékszabályai. Szerintem hozzám hasonlóan nagyon sokan egy Mementós előképpel ültek le. Néz az ember menetközben hülyén maga elé, és a végén hirtelen minden zagyva mozzanat a helyére kerül, megvan a jóleső hűbazmeg, hát ez aztán ki volt számítva. Ugyanezért leül a paraszt losztolni, vár türelmesen, sokat tudóan legyint, kialakul ez majd Ágotám, nix ugribugri. Aztán jön a pofánvágás, hogy addig halálfontos történetszálak kerülnek szőnyeg alá sunyin, kulcsszereplők esnek ki mert rosszalkodtak IRL, egyre inkább csak filler epizódok jönnek- garantált a rossz szájíz, és a magáncancel. Aztán mikor sikerül feldolgoznia magában az embernek, hogy OK, ez így működik, ettől még lehet jó, onnantól lehet megint élvezni.

jacki556 2008.06.05. 21:12:20

Linkovic Csumoszky :az csak teszkós rum:))

MorroW 2008.06.05. 21:17:22

sztem a kritika nagyon jó és abszolút egyet értek mindennel de azt szeretném leszögezni h mindenki aki nem birja a lostot azt azért teszi mert nincs elég intelligenciája hozzá

H_Marko · http://kvagy9s.uw.hu 2008.06.05. 21:24:27

Easter-egg:

A poszt időpontja: 08:42
A helikopter hátulján lévő felirat pedig: N842M

aribeth 2008.06.05. 21:27:07

A bejegyzés időpontja: 8.42, és mint kiderült, a helikopternek a száma N842M.

aribeth 2008.06.05. 21:27:55

Kellett nekem ennyit vakarózni. :-D

Gratula a gyorsabb megfejtőnek! :-)

Beyonder 2008.06.05. 21:46:29

És nem csak a helikopternek ez a száma, de minden részben el vannak rejtve valahol a többi "mágikus számmal" együtt. Lásd:
www.lost.hu/tartalmak.php?index=13
(Ez mondjuk már szerintem is durva megszállottság :)

GRATULA MINDKETTŐTÖKNEK!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.06.05. 21:57:22

4, 8, 15, 16, 23, 42
most fogom őket pólóra nyomtatni
(DHARMÁs már van, haveroktól kaptam, legközelebbi Geek-piálásra abban megyek :))

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.06.05. 21:58:29

easter egg: a Lost-számok miatt csak 4 csillagot adtál, pedig a sorozat 5-öt érdemelne ;)

vargatom 2008.06.05. 22:49:59

Sztem a történetvezetés igenis gondosan épül, sok mindent előre meg lehet tippelni, mert logikusan következménye az egyes epizódok történéseinek.
A konkrét epizódok forgatókönyvei, és így a bennük lévő párbeszédek, akciók többsége nyilván nincsenek meg előre. Részben mert képtelenség ilyen távlatú előkészítő munkát végezni, részben mert az internetnek hála így interaktív a sorozat és a szerzők reagálhatnak a nézők kommentárjaira és kritikáira.

Bizonyos kérdéseket azért valószínűleg nyitva fognak hagyni a végén, részben a Lynch idézet miatt, részben pedig mert olyan összetett az egész, hogy nem nagyon lehet már egységbe foglalni. De biztosra vehetjük hogy a szép lassan felvezetett konfliktusok feloldásai kellően hatásosak lesznek :)

hispan1 · http://lostsite.hu 2008.06.06. 02:56:20

Duplataps. Ritkajó írás.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.06.07. 07:50:47

Csak annyit szeretnék hozzátenni hogy Terry O'Quinn Rules The World. Ő volt a Stepfather, az istenért!

kriszti n11 · http://runescape.hu 2008.07.05. 15:41:37

A LOST a legjobb sorozat a világon kedvencem a 3.évad---LOST For The Win-----

Davell 2008.07.25. 16:02:56

Szépen kielemezted a sorozat zsenialitásának lényegét. Gratulálok:)
süti beállítások módosítása