Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Rogue

2008.06.04. 08:00 Wostry Ferenc

Az állatos horrorfilmek dobogóján hárman állnak: a Cápa, a Madarak és az Alligátor. Személy szerint életem legtraumatikusabb élménye volt, mikor madárlesen láttam, ahogy egy cápa megevett egy alligátort. Szóval ezek a filmesek, ezek tudják, miről beszélnek.



De ezt most krokodilnak kell mondani, mert Ausztráliában vagyunk. Ez biztos, mert mindenki úgy néz ki, mint Mick Dundee gyépés rokona. Az amerikai turistának (Michael Vartan, akit kiebrudaltak az Alias-ból, ő járt jól) legyet raknak a kávéjába, tiszta szerencse, hogy nem hívják ki bendzsó-párbajra. Már a Razorback-ben is ilyen retardáltnak tűntek az ausztrál vidékiek, oda se megyek nyaralni, az hótziher.

Amerikai Turista sétahajókázni megy egy picsányi hajóval, meg egy tucat, hozzá hasonló outsiderrel. Érdekes módon a túravezető egy gyönyörű csaj, mi lesz, romantik koneksön? Elárulom, nem, a film ezt ügyesen megkerüli, bár némi vonzódás felüti fejét főhőseink között.

Már épp indulnának vissza, jót gyönyörködtek a tájban, amely barbár, dús romantikát áraszt magából, amikor hirtelen segítségkérő jelzőpisztoly-lövést látnak felbukkani a horizonton. Természetesen nem hagyhatják kinyomozatlanul…

A Rogue három, egymástól tisztán elkülönülő részre oszlik: a túrára, a csapat mizériájára, miután az óriáskrokodil elsüllyeszti a hajójukat (a folyó közepén, egy aprócska szigeten igyekszenek túlélni, miközben az állat egyenként szedi le őket), illetve a fináléra, amelyre a krokodil vackában kerül sor. Na most ez megkapóan egyszerű struktúra, ugyebár? És épp ez a jó benne: az ilyesmiből egy olyan nagytudású rendező, mint McLean, kihozza a maximumot. És kihozza.

Míg a Wolf Creek, amelynek McLean nemzetközi hírnevét köszönheti, éppen a műfaji elvárások kicsavarásából élt (ezzel például nekem szépen fel is baszta az agyam, bár így visszatekintve magam sem értem miért, ennek örülnöm kellett volna), addig a Rogue-nak nincsen egyetlen újító szándékú porcikája sem. De ez egyáltalán nem baj! Különösen a finálé tetszett (mit tetszett, imádtam!): a hős kimenti a szüzet a monszter odvából – suspense felsőfokon.

Az effektek szintén első osztályúak. A film nem különösebben véres (a legelső ölés annyira sunyi módon, visszafogottan van megrendezve, hogy szinte vicc), de faszán kegyetlen. A krokodilt egészen a fináléig csak pillanatokig látjuk, akkor is csak részleteiben – a fináléban viszont már teljes egészében megmutatkozik, jól elidőzhetünk őkelme látványán. Meg kell mondjam, ennyire valósnak ható CGI-vel, a Jurassic Park éjszakai T-Rexes támadása óta nem találkoztam. Le a kalappal.

Összes pozitívuma mellett a film legnagyobb erénye a Discovery Channel-t megszégyenítő  színpompás fényképezése: tragédia, hogy Will Gibson, a rendkívül tehetséges operatőr 2008 elején öngyilkos lett.


 

Rogue. Ausztrália, 2007. Írta és rendezte: Greg McLean. Producer: Matt Hearn, David Lightfoot, Greg McLean. Fényképezte: Will Gibson. Vágó: Jason Ballantine. Szereplők: Radha Mitchell, Michael Vartan, Sam Worthington és mások.

8 komment

Címkék: horror filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr64501328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyomi 2008.06.04. 08:43:58

Az ilyen állatos horror filmekkel kapcsolatban mindíg kicsit szkeptikus vagyok. Bár amit legutóbb láttam szintén krokis volt, a címére ugyan nem emlékszem, arra viszont igen, hogy Bill Pullman volt benne a főszereplő és tulajdonképpen nem is volt rossz film...Majd meglesem ezt is. Azt nem értem, hogy miért pont Rogue a címe?

magichorze 2008.06.04. 09:18:33

Az alligátor cápa általi elfogyasztása se lehetett gyenge, nekem az volt a legdurvább, mikor egy kroki megevett egy másik, kisebb krokit, mert az éppen arra úszkált.

Bajtai András · http://bajtaiandras.hu 2008.06.04. 11:16:46

Felkeltette az érdeklődésemet Feri írása, bár McLean személye miatt amúgy is vártam már ezt a filmet, lévén a Wolf Creek nekem eléggé tetszett, emlékeim szerint sokkal kegyetlenebb és hitelesebb exploitation volt, mint a Fűrész vagy Motel - persze lehet, hogy újra kéne nézni.

Krokodilos filmekből pedig az utóbbi időben kettő elég rosszat is láttam, az egyik a hihetetlenül bugyuta é ócska Lake Placid 2 volt, borzalmas cgi-vel, a másik pedig a Primeval, ami nem volt annyira ócska, mint az előző, de azért ezt is sikerült elszúrniuk a különböző szocio- és melodramatikus parák miatt.

George 2008.06.04. 14:05:16

Épp vasárnap néztem meg filmet, kb. hasonlóak az én élményeim is, csak éppen az bizonyos csavar a végén nem tetszett...pedig hogy örültem volna, ha nem így hozzák ki. Jó film, érdemes megnézni.

xyzdg1981 2008.06.04. 20:45:26

"életem legtraumatikusabb élménye volt, mikor madárlesen láttam, ahogy egy cápa megevett egy alligátort"
na ez talált... :))))) legalább tényleg megtörtént? :)

Oidipus · http://oidipus.deviantart.com/ 2008.06.04. 22:00:33

"legalább tényleg megtörtént?"
jajdehülyék vagytok XD

malocz 2008.06.09. 16:59:41

Feri minden szavával egyetértek. Elején bele-beletekertem a filmbe, de annyira elkapott a hangulata, hogy ráutöttem a saját kezemre.
süti beállítások módosítása