Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Tűzvonalban, 2. évad

2008.06.02. 08:30 Beyonder

Ha emlékszünk még, a Tűzvonalban első évadának jelentékeny színvonalhullámzásait a készítők, illetőleg a megértőbb nézők, a főszerepet játszó Stohl András balesetével indokolták, át kellett ugyanis írni a történetet, hogy érthető legyen, miért kezd hirtelen sántítani a jó Bordás őrnagy. Hasonló incidensekkel – tudomásom szerint – a második évad forgatása során nem kellett a stábnak szembesülnie, így – elvileg – minden adott volt egy jóval koherensebb, dramaturgiai bakiktól mentesebb évad prezentálásához.



Nem sikerült. Mentség persze most is akadhat: a sorozatok világában meglehetősen ritka módon, az első évad fináléja után rögtön elstartolt a következő etap, így az írók se ücsöröghettek túl sokat a papír fölött, a ceruzájukat rágva. A kezdet mindenesetre ígéretes volt: érkezett egy új főgonosz Demsa Péter személyében (László Zsolt), aki az első évad karikatúraszerű orosz maffiózójához képest egészen hitelesnek, mi több, emberinek tűnt. Jár a dicséret a drogtéma beemeléséért is, noha egyes jeleneteken (lásd: Kriszta drogos öccsének kalandjai) az érződött, mintha az írók a Reefer Madness-ből szerezték volna a kábítószerek hatásairól való ismereteiket. Az első néhány rész története, a droghálózatba való beépülés, illetve annak előkészítése a vonatkozó film- illetve sorozattörténeti előzmények miatt sok újdonsággal nem kecsegtetett volna, ám egy-két ügyes fordulattal sikerült mégis elkerülni a legordasabb kliséket.

A törés a 12 részben következett be, amelyben egy lövöldözés után (a fegyverek hangja sajnos továbbra is csak bágyadt pukkanás) elfogták Demsát. A következő epizódban kvázi újrakezdődött az évad, ismét fel kellett építeni a cselekményt, oda lett a ritmus, a tempó és a feszültség. Kábé itt lehetett először érezni, hogy sok a 20 rész: több lett a töltelékepizód és a látványos időhúzás. Az őrsön játszódó mellékszálak közül is csak Pircsi szekrényes banda ellen indított magánakciója volt szórakoztatónak nevezhető, Kálmán bá’ körzeti megbízotti ambíciója, illetve ehhez kapcsolódó szerencsétlenkedései viszont büntettek.
 


Ennyiben persze abszolút az első évad – erősen közepes és hullámzó – színvonalát szállította volna a sorozat, ha legalább az évadzárót viszonylag tisztességesen levezénylik az alkotók. Ehelyett büszkén és bő nyállal szembe köpték, na nem a nézőket (de: őket is), hanem a karaktert, akire ez idáig felépült a sorozat. Mert azt még el tudjuk fogadni, hogy a Végső Nagy Lövöldözés nem olyan –khm– látványos (pénz, pénz, pénz!) vagy, hogy nem kapunk mindenre választ, de hogy szeretett Bordás őrnagyunk hősi szobrát ilyen lazán ledöntsék, az mégiscsak – Kenny legyilkolásához mérhető – szemétség. Bordás ugyanis, miután segít elfogni a másik főgonszt, Herceget, statisztál hozzá, hogy Kolonics felsőbb utasításra futni hagyja az álnok nőszemélyt. Világos, hogy az őrnagy úr első sorban a családjára gondol, amikor leereszti a fegyvert, de hogy utána nincs lelkiismeretfurdalása, hogy egy kicsit sem látszik dühösnek, sőt: egy hónappal később elfogadja az ezredesi előléptetést, az olyan… magyaros.

Anno sokadmagammal együtt én is azt kívántam, hogy legyen végre egy realista bűnsorozat itthon is, de nem pont ilyesmire gondoltam. Oké, hogy a „való életben” senki nem akar szembeszállni tökegyedül egy korrupt rendszerrel, de ha már a rettenthetetlen Bordás őrnagy ezredes is ilyen boldogan dugja bele a buksiját a homokba, akkor miért kéne hogy izgasson a további sorsa?
 

15 komment

Címkék: magyar krimi 3csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr66498662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dallas 2008.06.02. 09:21:44

Részben értek csak egyet, az első évadhoz képest kimondottan jól sikerült a második. Na jó, ne úgy üljünk le a sorozat elé, mintha a Kemény Zsaruk elé ülnénk, mert ugye kis pénz kis foci.. Az utolsó előtti rész messze a legjobb volt szerintem végig feszültséggel teli. Igen, az valóban szörnyű volt, h a főgonosz nő csak úgy elsétált egy telefon miatt, ez amolyan olcsó magyar befejezés. De legalább volt benne ötlet és nem egy orosz maffiózó lett a főgonosz. Összefoglalva, javul a sorozat, csak így tovább.

Kérdés 2008.06.02. 09:48:14

Én nem néztem a sorozatot, de pont az láttam, hogy Kolonics telefonál valakinek, aztán a szeme is fennakad, mintha legalábbis az atyaistennel beszélne, hogyaszongya engedjék szabadon a nőt...

Most kis hazánkban ki lehet az az ember, akinek hallatán egy Kolonics ilyen kiskutyává változik? A fő titkosszolga? A miniszterelnök? Az államelnök?...

Bobby 2008.06.02. 09:49:20

Nekem tetszett és abszolút nem volt középszerű. Akinek meg nem tetszik, az ne nézze. Egyébként ha már kritikát írsz, akkor legalább a helyesírásra figyelhetnél (pl. "a 12 részben")...

virtualdog 2008.06.02. 09:56:13

Ez inkább elgépelés lehet... :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.02. 10:18:22

Magyar sorozathoz/szinthez képest nézhető, szerintem nem rossz, 19 résznél tartok eddig.

A szereplőkkel nem volt bajom, inkáb csak Demsa lányával: jól néz ki, de tipikusan úgy beszél, mintha színpadon állna.

koschwarz 2008.06.02. 10:22:38

az első évadot végignéztem becsülettel, még tetszett is, aztán a stohl balesete utáni borzalmas részeket is valahogy kibírni. sajnálatos, hogy emiatt kellett megváltoztatni a történetet, de amit az utolsó részben műveltek végkifejlet gyanánt, az elvette a kedvemet az egésztől.

látom a második évad is hasonló "béna befejezés" betegséggel küzd.

zi 2008.06.02. 10:49:31

Pedig szerintem izgalmas. (Bár a befejező részt még nem láttam.)
Én örülök, hogy megint születnek nézhető sorozatok nálunk.

szurtieperke 2008.06.02. 10:56:15

Koschwarz: "látom a második évad is hasonló "béna befejezés" betegséggel küzd"

Nem, nem látod. Hiszen nem nézted a második évadot. Egy vélemény alapján ítélni felelőtlenség. Valóban vannak hibái a sorozatnak, de ahhoz képest, hogy milyen filmek készülnek állami támogatással, a Tűzvonalban még mindig bőven a nézhető kategóriába tartozik, ellentétben mondjuk a "Kis Vuk"-kal.

aha 2008.06.02. 11:01:48

Hang (telefon): Azonnal engedjék el a nőt!
Kolonics: Máris intézkedek, telefonbetyár úr!

kisslaca · http://lacika 2008.06.02. 11:06:00

Nekem tetszik a sorozat!Ennyi és kész!Hajrá készítők,kérem folytassák!Aki akarja,az majmolja továbbra is az amcsi filmeket.

xyzdg1981 2008.06.02. 19:17:39

Aszittem Kolonics kajak-kenus... :)))

Brainstorm 2008.06.02. 20:24:14

Szerintem is elég jó a sori! Lazán kenterbe veri az amatőr ker. TV -s cuccokat. Barátok Közt és tsai...

malac 2008.06.03. 09:48:52

Szerintem is jó volt a sorozat, bár az utolsó rész nekem kicsit összecsapottnak tűnik, vagy inkább egy résszel hamarabb hagyták abba, mint kellett volna!

Ez a sorozat üde színfolt volt a magyar televíziózásban!

Ja, a végén Kolonics valami nagyon nagy csókának telefonálhatott, mert csak úgy nem léptetnek valakit elő örnagyból ezredessé anélkül hogy ales lenne előtte. :)

bandeeraz 2008.06.04. 08:36:03

Kicsit rapszódikusan nézem a sorozatot, de nagyon tetszik. Tény, lehet benne bőven hibákat találni, de ne feledjük, hogy az első olyan sorozat, amelyben több részen keresztül több szálat kell továbbvinni, és egy komplex történetet kibontani. Ehhez kell forgatókönyvírói rutin. Azt pedig régóta tudjuk Mo-n, hogy általában a filmgyártás egyik rákfenéje, hogy nálunk nincsenek profi forgatókönyvírók. Ezzel szemben a készítők becsülettel teljesítenek. Bakik, hiányosságok vannak, a teljesítmény hullámzó, de legalább nincs az embernek az a holtgagyi érzése. Szerintem sokan fogjuk megnézni a következő évadot is, és biztos lesz fejlődés. Javaslom a készítőknek, hogy igazoljanak le vmi forgatókönyvírót külföldről, aki ki tudná szűrni a dramaturgiai bakikat, és fenn tudná tartani a feszültséget, hogy ne legyen olyan rész, ami tiszta kivárásra épül.
süti beállítások módosítása