Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: AZ UTCA KIRÁLYAI (Street Kings, USA, 2008) ***

2008.04.20. 12:40 virtualdog

A zsaruk korruptak, és mindig is azok voltak, legalábbis a vásznon. Az utca királyai is ebből az alapvetésből indul ki: a rend őreit sokkal jobban foglalkoztatja az, hogy saját túlkapásaikat és a törvény megkerülésével végrehajtott akcióikat leplezzék, elkenjék és egymást mindenben fedezzék, mint a bűnözés tényleges visszaszorítása vagy az általában szegény, színesbőrű áldozatok feljelentéseinek komolyan vétele. Los Angeles egy forrongó, fékezhetetlen dzsungel, ahol a zsaruk is – úgy érzik – csak a legbrutálisabb módszerekkel tudnak életben maradni. Tisztára mintha egy Kemény zsaruk (Shield) tévéfilmet látnánk…

A párhuzam nem merül ki a témaválasztásban vagy a karakterekben: a rövid, de pergős akciók és a rengeteg kivagyiskodás, kötözködés és a rendőröket ellenőrző belső ügyosztálytól való félelem is ismerős lehet a tévénézőknek. Terjedelme miatt persze Az utca királyainak esélye sincs olyan mélységben belevájnia szereplőinek lelkivilágába, magánéletébe és erkölcsi rendjébe, mint az említett sorozatban ezért itt inkább egyetlen, a felszínen ismerős és életszagú, ám a végére inkább csavarossá és látványossá váló ügyet követünk végig.

Tom Ludlow detektív nyakig sáros, magasról tesz a hivatalos procedúrára: a film nyitó jeleneteiben éppen lemészárol néhány bűnözőt (illetve gyanúsítottat) főnöke szervezésével és vezényletével. Az ilyesmit persze nem mindenki nézi jó szemmel, és bár társai fedezik, ő maga pedig szintén profi a bizonyítékok meghamisításában, volt társával, egy fekete zsaruval rendszeresen nézeteltérésbe bocsájtkozik. Amikor megtudja, hogy expartnere a belső ügyosztálynak dolgozik, elhatározza, hogy egyszerűen jól megveri őt, ám véletlenül pont ugyanekkor egy rablást végrehajtó két gengszter szitává lövi a férfit. Tomot megint tisztára mossák, ám valahogy egyre kevésbé tetszik neki az egész dolog, és még lelkiismerete is háborogni kezd, amiből persze rengeteg bonyodalom származik.

A színészgárda impresszív (kell is, mert a történet nem túl eredeti): Keanu Reeves várakozásaimmal ellentétben egészen komolyan vehető volt Tom Ludlow szerepében, jót tett neki a hízás meg az öregedés, remek elnyűtt megjelenése van. Forest Whitaker a Kemény zsaruk után ezúttal az ellenkező oldalon játszik (éppolyan meggyőző és magával ragadó vehemenciával, mint akkor), ezúttal ugyanis IAD-s (Internal Affairs Department) nyomozó helyett korrupt és gátlástalan kapitány, aki minden szart segít felmosni embereinek. Az ő (azaz Kavanaugh) helyét minden tévénéző kedvence, Hugh Laurie vette át, aki szintén ismerős terepen mozog: filmbeli karaktere igencsak hasonló Dr House-hoz, valószínűleg nem véletlenül, úgyis mindenki azt a dörzsölt, nagy dumás faszit várja el tőle. (A sorozatfüggőknek egyébként a többi karakterszínész közül is jópár ismerős lesz majd.)

A rendezésre nem lehet sok panasz: talán nem nyűgözi le a nézőt, de remekül kiszolgálja az egyenletesen csordogáló történetet. Ez utóbbi egyébként nem tartogat sok meglepetést, leginkább csak a rutinos színészek játéka feledteti a sok sablonos fordulatot. A film végére azért kicsit bedurvul a tempó, már-már akciófilmbe illő jeleneteknek is tanúi lehetünk, de a ’90-es évek korrupt rendőrös, bosszúállós krimisztorik ideje lejárt, 09/11 óta minden filmnek muszáj moralizálnia egy kicsit, vagy legalábbis megpróbálnia azt. Az utca királyai kissé szájbarágós, de a döccenőket ügyesen leplező tanulsággal végződik, melyet meghallgatva a néző, ha akar, Tom Ludlow-val együtt bámulhat Los Angeles napfelkelte által vörösre festett hegyeire, magában Vonnegut szállóigévé vált, beletörődő egysorosát idézve: „Így megy ez…” Vagy inkább morfondírozhat azon, hogy minek realista, kiábrándult stílusban előadni egy, a végére ennyire színpadiassá vált történetet?

Egy biztos: én a Kemény zsarukra szavazok.

43 komment

Címkék: filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr50431712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2008.04.20. 18:04:01

A Kemény zsaruk sorozatot nem szerettem, az első két rész után nem folytattam. Viszont a film előzeteséről ordított, hogy közepes film max. De azért megnézem:)

noamfan 2008.04.20. 18:30:47

én már megnéztem, főként a színészek miatt, történet valóban nem túl erős, a kritika nagy részével teljesen egyet tudok érteni.
egy kiegészítő komment: újdonságnak találtam, hogy az erőszakot sokkal plasztikusabban jelenítették meg és a 'szent arc'-ot sem kímélő fejlövések és hasonlók is belekerültek, amik a legtöbb filmből kimaradtak... (gondoljunk csak pl. a Training day-ben Denzel kivégzésére, ahol egy kisebb és szegényebb afrikai ország éves fémiparának megfelelő lövedéket helyeztek el a GONOSZban, az arcát valahogy mégsem érte egy lövés sem... és még jónéhány mészárolós film, amiben hasonló jelenetnél a fejrész sértetlen marad...) úgyhogy ennyiben érdekes volt, azon még gondolkodnom kell kicsit, hogy ez jó-e vagy sem, ha akciófilmfreak lennék, biztos azt gondolnám, hogy jó...
különben kategórián belül sztem korrekt alkotás 10/7

ez egy jo film 2008.04.20. 21:11:33

Nekem kifejezetten tetszett a film, es a sztori sem volt annyira sablonos mint ahogy irjatok, nem igazan volt egyertelmu az elejen hogy ki kivel van es ki kit baszik at.

Masreszt meg nemtudom hol lattal te moralizalast. Ez pontosan egy bosszuallo rendorsztori, ahol nincs kegyelem a gonosznak a vegen.

Azt gyulolom amikor a fohosnek kiirtjak a csaladjat/haverjat/tarsait/stb aztan a film vegen szemtol szemben all a foellenseggel es nem lovi le mert akkor o is olyan gonosz lenne mint amaz, tehat megkegyelmez neki a fohos, de az megsem lehet hogy megussza ezert valahogy a gonosz kezebe kerul egy fegyver ami mar moralisan feljogositja a host hogy szitava lojje a gonoszt.
Na ilyen nincs ebben a filmben, a gonosz a film vegen meg van bilincselve es fegyvertelen, es hosunk szepen elmondja a monologjat majd beleereszt kettot.
Ugyhogy szepvolt. 100/95%

bad trip 2008.04.20. 23:43:49

A Kemény zsaruk nekem nagyon begyere, kár hogy vége már, a legjobb sorozat volt a reteken.

ulyxes029 2008.04.20. 23:47:47

Nekem nem a Kemény zsaruk ugrott be (ez még nem akkora csoda, lévén egy részt nem láttam belőle), hanem sokkal inkább a Szigorúan bizalmas. (Megnéztem és kiderült, hogy ugyanaz a forgatókönyvíró is.)

Egyébként tényleg nem rossz, de az "eredetihez" képest annyira nem is jó. Az viszont igaz, hogy a színészi játékra nem lehet panasz, bár Keanu Reeves mimikája nem sokat fejlődött...:-)

Dzsihad Joe 2008.04.21. 00:33:48

Bevallom, én is iszok a munkahelyemen (szerkesztőség). Egy rozéfröccs, egy doboz sör, némi tömény, nem számít, nem szól érte senki! De amit Keanu művel ebben a filmben, azon még is meglepődtem! Úgy tolta be a dekás vodkákat, mintha málnaszörpöt inna! Ráadásul munkaidőben, vezetés közben, tűzharc előtt!

SZERINTEM a rendező kicsit eltúlozta az iszákos klisét...

TheBerzerker 2008.04.21. 08:52:21

a kemény zsaruk az újgenerációs sorozatok abszolút etalonja.

virtualdog 2008.04.21. 09:08:50

"Masreszt meg nemtudom hol lattal te moralizalast. Ez pontosan egy bosszuallo rendorsztori, ahol nincs kegyelem a gonosznak a vegen."

Ahol a "gonosz" öt percig magyarázza, hogy ők csak magukat védik és fedezik, ezért a sok piszkos trükközés, majd Tom Ludlow beleereszt párat, csak hogy megtudja, hogy kihasználták őt is, mindenki csak a maga szakállára akciózik, a törvényt megkerülve, egészen "föntig", és neki aztán semmi esélye kilábalni ebből, a legjobb, amit tehet, az, hogy meghozza a saját döntéseit?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.04.21. 09:29:45

ez egy igen gyenge darab, az alkotók hálásak lehetnek Ramiz kolléga könyörületességéért...:-D

TommyBravo 2008.04.21. 11:07:58

A(z egyik) legbosszantóbb húzása a készítőknek az úton útfélen megszólaló, hatásvadász filmzene volt. Persze ez csak hab a tortán, mert különben is egy unalmas, közhelyes, hússzor láttam típusú film lett. Hugh Laurie figurája teljesen felesleges volt, Forest Whitaker borzasztóan túljátszotta (pedig bírom az arcot, Szellemkutya atomjó), legalább a fegyvereknek rendes hangja volt, más pozitívum nem jut eszembe. És ezért az elkeserítő forgatókönyvért 3 ember bírt pénzt felvenni...

virtualdog 2008.04.21. 19:06:34

Hiába no, ahol a zsaru hányva ébred és feles vodkákkal kezdi a napot, azt a filmet máris elviselhetőbbnek érzem, mint kéne. :D

ez egy jo film 2008.04.21. 22:10:39

Ramiz, meg mindig nem ertelek...no mind1

A tobbieket meg megkerem, hogy irjak le a "huszszor lattam ilyen tipusu" filmek cimeit, mert en ezeket szeretem, de en ezekbol eleg keveset lattam.
Legutobb talan az orvlovesz volt (Marky Mark-kal).

Matyi 2008.04.22. 07:48:01

nahát, annyira azért nem volt rossz szerintem
pörgős kis akciófilm, még némi vér is van benne
a "repzene" mondjuk nekem nem igazán jött be, meg a film címe hát hogy is mondjam....na mondjuk ha egy need for speed játéké akkor oké, de azé szerintem elég gagyi
viszont azé nem volt rossz szerintem, élvezhető
ja, meg forest szerintem is túljátszotta...kár

Köbli Norbert (törölt) 2008.04.22. 16:29:21

gyerekek, nézzétek meg ayer első rendezését, a harsh times-t. legalább olyan jó, mint a training day, amit ugyancsak ő írt.

Pálfi Zsolti 2008.04.23. 19:09:29

Szerintem nagyon jó film volt, kár hogy pár ember nem így gondolkozik, ilyen hülye hasonlatot mint a kemény zsaruk ez egy baromság,akció jelenetek királyok voltak! Sztori jó volt szerepkör meg tökéletes.Keanu Reeves laza, kemény és tökéletes,Cris Evansnak lehetet volna kicsit több szerepe de ezt még elnézük.De ő volt még az egyik kedvencem,Forest is jó nyomta és Hause is.A rendező meg király tetszet tőle a Nehéz Idők is Cristian Bale nagyon ott volt értékelésem 100%-100%

Pálfi Zsolti 2008.04.23. 19:43:34

Nem tudom nektek milyen filmek tetszenek, de ilyen hülyeségen ki akadni mint hogy Keanu Reeves mennyit piál, meg vezetés közbeis iszik, az ilyen néze a Harry Potter baromságokat, meg a varázslós hihetőb zagyva szart.Köbli Norbival egyet értek jó mind a két film, nem csodálom hogy Denzel Wasington Ocsart kapot az alakításáért.És ti akik a C kategóriás filmeket nézitek maradjatok a Chuck Norris és Eric Robertes filmeknél.

Mr.Brown 2008.04.23. 19:55:01

hello! ez a film úgy fasza ahogy van! igaz ,hogy The game kicsit jobban megnézte a telefonkönyvet a kelleténél de a film 1000%-os. Keanu Reeveshozta a Néhéz Időkös formát hiszen a rendező csak David Ayer
szóval a lazaságot és a lövöldözést megszoktuk. a negatív kommentár íroknak üzenem menjenek és nézzék meg a Kishableányt az való nektek!!!!!!!!!!!!!!!
Mégvalami: ne hasonlítsuk ezt a filmet , holmi semmirevaló tv-sorozatokhoz!(nem valók semmire) hova lettek a mozi szerető emberek? (itt két embernek van igaza max 3 : Pálfi, Köbli Norbi )
Ők még értékelik a jó filmeket . Na pá ...

iluzio 2008.04.24. 12:32:31

A filmet mindenkinek ajálani tudom!!!!(kemény zsaruk egy nagy szar!!oan mint aki lehordja,Az utca királyait!Mert ez film király)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.04.24. 13:19:42

jézusom, ránk talált valami filmes bölcsi?? :-D

iluzio 2008.04.24. 13:48:49

Nézzed inkáb a Kemény zsarukat ringsider! még a neved is rossz!!!irogas a jézuskának!!(BÖLCSIKÉM) ÜDV:AZ UTCÁK KIRÁLYA

Mr Brown 2008.04.24. 16:20:46

vannak még értelmese emberek,!!!! azért " az utca királya kicsit erős"

Pálfi Zsolti 2008.04.24. 18:46:25

Ringsider mi a fasznak írsz akkor film kritikát ha nem értesz hozzá.húzzál akkor Ramizal a kemény zsaruk oldalára, ne ezt a oldalt ronsd el te szerencsétlen!

Chavez 2008.04.24. 19:08:10

Az az egy baj van a blogolásban, hogy az ilyen Pálfi Zsoltikat nem lehet nekifutásból orrbarúgni. Tudod kurva sok helyen olvasgathatsz még kritikákat, nem muszáj pont itt tenned. Ezt az oldalt nem a cikkírók rontják el, hanem a hozzád hasonló neveletlen kretének. Ha nem értesz egyet az írással, akkor fejtsd ki kulturáltan, vagy írd meg az ellenvéleményt és másold be a kommentbe. Az korrekt dolog lenne, a fröcsögés nem az.
(És nem a filmet védem, mert nem láttam és nem is érdekel. Mint ahogyan a Kemény Zsaruk se.)

ILUZIO 2008.04.24. 20:01:50

Chaves!!:D:D:D:D:D:D:D:D ezzen nevetnem kell!!orrba rugni!!!tesóó ezzen gondolkodj!!!!Zsolt egy jóó krítikás!te meg sport ujjságal aludtál?ahogy láttom igen!!na de inkább lapoz a Micimacko könyvébe és, segits neki mézt nyalni!!mert látom nagy nyalis vagy!!!üdv:ILUZIO!!AZ UTCA KIRÁLYAI egy jóó film!!és egy szótse rola!!!ja és Chaves nézd meg a filmet!!utána irogas!!

Chavez 2008.04.24. 20:09:34

ILUZIO. Kapsz ajándékot:
mek.oszk.hu/01500/01547/index.phtml
Töltsd le, tanulmányozd, utána irogass!

ILUZIO 2008.04.24. 21:06:55

KÖSSZIKE DE NEM KELL AJÁNDÉK!!MERT NEM SZERETEM!!EZZ SZOPACS!!!!!

KEOMA 2008.04.25. 12:50:46

Hogy mekkora egy büdös paraszt ez a Chavez!!!!

Beyonder 2008.04.25. 14:55:54

Nem is igaz! Szerkesztőségi ülések előtt mindig lecsatolja a hátáról a permetezőgépet! És a gumicsizmáját is leveszi!

Ramiz 2008.04.25. 15:13:42

Fiúk, szerintem ezek a srácok nem beszólni akartak, pusztán kifinomult humorú iróniával kedveskedni nekünk és megnevettetni minket.

Ilyen gyöngyszemeket nem lehet véletlenül leírni:

"sport ujjságal aludtál?"
"inkább lapoz a Micimacko könyvébe és, segits neki mézt nyalni!!"
"a negatív kommentár íroknak üzenem menjenek és nézzék meg a Kishableányt az való nektek!!!!!!!!!!!!!!!"

Ezek hatalmas szövegek ám! Riszpekt TESÓK!!!

Chavez 2008.04.25. 15:45:57

Kikérem magamnak, nem is vagyok büdös! Keoma nevét meg ne gyalázd már meg, te rühatka!

KEOMA 2008.04.25. 16:05:27

Értékeld létszi a filmet ujra!(Ramiz) és köszi!!!Chavez te meg,permetez jó messze innen,a guminike-be!szevasztok

xyzdg1981 2008.04.25. 16:38:29

Istenem, mekkora kretén... :)))))) Mert hogy ezeket ugyanaz írta az hótziher...

iluzio 2008.04.25. 16:57:39

ki a kretén barátom?!!ja és a krítika íroknak üzzzenem nyalják meg a zsákom!!!és irjanak rola egy krítikát!!kivácsian várom!üdv:iluzio

Mr.brown 2008.04.25. 17:06:31

na figyeljen az aljanép megkéne gondolni kir rúgok orrba mert lehet a te fejed lessz beszakítva... és aki úgy gondolja hogy mi rontjuk el az oldalt az olvassa végig ki mit ír és döntse el! meg se nézi és pofázik... gyerekek inkább maradjatok csendben

Mr.brown 2008.04.25. 17:08:03

az írási hibákat meg nézd el....

ILUZIO 2008.04.25. 17:24:05

hahahahahahahahahaha fuuuu de komoly!!!!

_Henrik_ · http://hh.kepregeny.net 2008.04.25. 23:58:51

Remélem sokáig nem unja meg , mert olyan ritka a jó kis flém :-D

manu · http://www.azsiafilm.hu 2008.04.26. 00:30:49

Nem kretén, hanem skizofrén. Az meg talány, hogy az érvényesítő kódot hogyan sikerül neki eltalálnia ilyen "írási hibákkal" o_O

iluzio 2008.04.26. 08:02:21

Nem Manu,hanem Balu!!egy nagy és gyökér balu a kapítány!!üdv iluzio a skizofrén!!!!de zsákomrol lemaradtattok!!!kérem a krítikát!

Köbli Norbert (törölt) 2008.04.26. 16:23:33

láttam! erős három csillag, már majdnem négy.

keanu ok, de christian bale jobb lett volna.

forest whitaker meglepően súlytalan a heavy szerepében.

a dark blue egy fokkal jobb.

xyzdg1981 2008.04.26. 16:25:49

Nem volt finom, többet kéne mosnod - foooorró szappanos vízben... >8D

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.05.23. 19:52:26

Ez ELLROY???????????? És ezt egy HBO-s promóból kell megtudnom?!
süti beállítások módosítása