Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: RE-ANIMATOR (USA, 1985) *****

2008.02.12. 19:38 Wostry Ferenc

80s KLASSIX-sorozat, 5.
A Miscatonic orvosi egyetem legújabb medikusa, Dr. Herbert West rossz hírnévnek örvend. Az Európából érkező tudósról az a hír járja, ő okozta egykori tanára, Gruber professzor halálát. Azt azonban csak kevesen sejtik, hogy West egy forradalmi, a hullákat újraélesztő szérumon dolgozik, amelynek sajnálatos módon van egy apró mellékhatása: a halálon túlról visszatérőkből dühöngő őrülteket csinál.

West, miután könnyedén irányítható bűntársra lel a naív Dr. Cain személyében, az egyetem hullaházának friss halottain kezd kísérletezni, valamint azon kíváncsiakon, akiket már ők ketten tettek el láb alól: a dékánon, West riválisan, és így tovább. Az áldozatok száma szinte exponenciálisan növekszik, kicsi lesz számukra az a hullaház!

Az amerikai horrornak nyerő éve volt 1985: Wes Craven A Nightmare On Elm Street–je kisebb műfaji reneszánszot indított el. Ekkor lépett a vértől mocskos színre Stuart Gordon, akit a horror legnagyobb reménységeként aposztrofáltak. Mint a legtöbb prófécia, ez is kipukkadt, ám ettől függetlenül tagadhatatlan, hogy Gordon két legjobb filmje, a Re-Animator és a From Beyond (1986) friss szelet hozott az akkoriban (is) új ötletekre áhítozó műfajba.

A film azzal kérkedik, hogy Lovecraft Herbert West, Re-Animator című írása adta az irodalmi kiindulópontját. Ám ennél többet semmiképp: bár az alapötlet ugyanaz, a Lovecraft-rajongók általában mély megvetéssel kezelik a filmet. „Szinte az egészet megváltoztatta, modernizálta!”- mondják. Hál’ istennek – mondom én. Lovecraftnek sosem volt humora. Galaktikus szörnyvíziói szurok-komorak, arról már nem is beszélve, hogy mire testet öltenek, az embernek több tucatnyi oldal unalmon kell átrágnia magát. Gordon az Újraélesztő történetéből kivágta a mócsingot, leszűrte a zsírt: csak a hús maradt, gyönyörű vörösen. (Minden tiszteletem az – egyébként veszettül antiszemita – klasszikusé, de még Poe is gördülékenyebben írt nála.)

Gordon filmje káprázatosan vicces, ám szerencsére csak ott és akkor, ahol és amikor a vásznon tapasztalható szörnyűségek élét tompítani kell. Korábban filmbe ennél ügyesebben sosem építették még be a véres-béles fekete humort. Mert tompítani aztán van mit, hajjaj! A Re-Animator új értelmet ad a filmes groteszk fogalmának, a kései Hammer produkciók un. body-in-pieces fantazmagóriái lagymatag esti mesék Dr. West ügyködéséhez képest. Emitt elektromos csontfűrésszel lékelnek meg valakit, ott egy teljes vastagbél eszmél öntudatra és indul fojtogató útjára, sőt, egy levágott emberi fej orálisan szeretné kielégíteni a kikötözött medikát. Gordon, aki korábban a chicagói Organic Theater Company-t vezette (onnan indult többek között David Mamet és Joe Mantegna karrierje), mestere a fröcsögős grand guignolnak, melyet színházi karrierje során volt alkalma a tökéletességig fejleszteni. A film szó szerint úszik a vérben és tobzódik a káprázatosan beteg ötletekben: Everett Burrell, a film maszkmestere korábban a Day of the Dead forgatásán asszisztenskedett Tom Savini mellett – soha rosszabb tanárt! Persze nem lehet minden tökéletes: a Re-Animator főcímzenéje sokaknak – millióknak – csenghet ismerősen: Richard Band, Charles Band producer fia olyan gyönyörűen lenyúlta Hitchcock Psycho-jának főtémáját, hogy öröm – vagy éppen bosszúság, ki hogy áll hozzá – hallgatni, ettől függetlenül illik a filmhez.

Egyébként az ember nem hinné Gordonról, hogy ez az első filmje, mégis: ami a felsorolt érveken kívül műfaji mesterművé avatja a Re-Animator-t, az a fantasztikus fluiditása, lendülete. Egyetlen másodpercre sem unalmas, rendkívüli mesélőerő hajtja a sztorit, megvan benne a főleg a hetvenes évek exploitation filmjeire jellemző un. urgency, az a kényszer, hogy nem állhat meg, nem lassulhat le, mert akkor felfordul, mint egy celluloid fehér cápa.

A szereposztás tökéletes. Jeffrey Combs Herbert West szerepének köszönheti a kvázi-sztárságát, teljesen megérdemelten, mert amit itt összealakít, az felér egy Vincent Price vagy egy Lugosi legjobb pillanataival. Barbara Crompton az egyik legszexisebb nő, akit valaha horrorfilmben ki akartak nyalni – bár hozzáteszem, nem sok ilyen akad -, a már sajnos elhunyt David Gale pedig egyenesen szenzációs a főgonosz, Dr. Hill szerepében – főleg azután, hogy West egy ásóval lefejezi, és külön éleszti újra a testét és a búráját!

A Re-Animator, még most, elkészülte után több mint húsz évvel is csodálatos szórakozás – bár aki a horrorral hadilábon áll, papírzacskóval a kezében nézze, hogy legyen mibe belehánynia -, és bizonyos fokig még mindig újszerűnek hat, annak ellenére, hogy klasszikus alapokon nyugszik: a már említett lovecrafti kapcsolat mellett a film második felének szerkezete a hagyományos (bizonyára a Gordon által a grand guignolból magával hozott) „hős kimenti a szépséget a szörny karmai közül” dramaturgiai variánsra alapul. Hogy ennek ellenére (vagy inkább ezzel együtt) a nyolcvanas évek legjobb amerikai horrorfilmje, a fentebb elsorolt erényeinek köszönheti.

Rendezte: Stuart Gordon. Producer: Brian Yuzna. H. P. Lovecraft írásai alapján a forgatókönyvet Stuart Gordon, Dennis Paoli és William Norris írta. Zene: Richard Band. Fényképezte: Mac Ahlberg. Vágó: Lee Percy. Szereplők: Jeffrey Combs, Bruce Abbott, Barbara Crompton, David Gale, Robert Sampson és mások.

26 komment · 3 trackback

Címkék: horror filmkritika 5csillagos 80 klassix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr11336714

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A görög miniszterelnökben biztosan megvan az a bizonyos (magyar) X 2011.11.11. 12:59:27

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök az egész világot meglepő akciójával kapcsolatban kerestük meg Matolcsy Györgyöt, aki éppen Szijjártó Péterrel és Kósa Lajossal tökmagozott a Magyar Nemzeti Bank bejáratánál. Matolcsy kérdésünkre, ...

Trackback: A görög miniszterelnökben biztosan megvan az a bizonyos (magyar) X 2011.11.11. 12:58:41

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök az egész világot meglepő akciójával kapcsolatban kerestük meg Matolcsy Györgyöt, aki éppen Szijjártó Péterrel és Kósa Lajossal tökmagozott a Magyar Nemzeti Bank bejáratánál. Matolcsy kérdésünkre, ...

Trackback: A görög miniszterelnökben biztosan megvan az a bizonyos (magyar) X 2011.11.11. 12:56:26

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök az egész világot meglepő akciójával kapcsolatban kerestük meg Matolcsy Györgyöt, aki éppen Szijjártó Péterrel és Kósa Lajossal tökmagozott a Magyar Nemzeti Bank bejáratánál. Matolcsy kérdésünkre, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabest1 2008.02.12. 20:21:11

vastagbeles jelenetre nem emléxem, pedig mostanában láttam többször is a film+-on

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.02.12. 20:34:03

hű, remélem a The Hidden is lesz ebben a 80s sorozatban, az beszarás mennyire jó.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.02.12. 20:37:42

Gabest: azért nem volt benne, mert a Film+-on nézted. Minden cenzor szemét gazember, bűnöző.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.02.12. 20:51:29

Már régóta megvan a film, de még nem vitt rá a lélek, hogy megnézzem. A papírzacskó ott lesz, de egy próbát megér :)

tyberius 2008.02.12. 21:16:37

Ez a film gyermekkorom egyik meghatározó élménye volt (élveztem minden percét, és nem, azóta se lettem sorozatgyilkos :)), az ásót ragadó fejetlen hulla látványa időnként ma is eszembe jut.

Jeffrey Combs neve nekem viszont inkább Star Trek sorozatokból ismerős, több epizód- és visszatérő karaktert is megformált, persze más-más maszkokban. Univerzális tehetség! :)

Lovecraftot meg kéretik nem szidni, van aki szerint unalmas a stílusa, szerintem egyedi hangulatot teremt. És akárhogy is, csak nem véletlenül maradt fenn a munkássága annyi ideig...

Arról ugyan nem hallottam, hogy antiszemita lett volna, de istenem, Hemingway meg a buzikat utálta, mégsem utálom vissza... Tök fölösleges ilyesmik alapján véleményt alkotni egy-egy művészről.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.02.12. 21:26:36

Egyrészt nem felesleges (sőt... Lovecraft xenofóbiája elég rendesen belejátszik a mitológiájába), másrészt jelen kontextusban nem alkottam erről semmilyen véleményt, csak megjegyeztem. Amit jelent a műfajnak, azért tisztelem.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.02.12. 21:38:15

Nem rossz kis film :)
Még egy Lovecraft-rajongó is tudja értékelni - ha el tud függetleníteni picit az eredetitől (én speciel el tudok).

De!
- Lovecraft mesternél éppen az a lényeg, hogy 'szörny' csak ritkán jelenik meg ténylegesen, akkor is általában a sztori végén;
- Hasonlóan fontos nála a hosszadalmas, terjengős stílus - ami szerintem egyáltalán nem unalmas. Vagy angol eredetiben kell olvasni, vagy megfelelő, értő magyar fordításban: pl. Kornya Zsolt. Kozmikus rettegés - ez a játék neve :) Inkább rémtörténet, vagy dark fantasy a műfaj - nem igazán 'horror'. Vannak egyébként kifejezetten rövid írásai is;
- Lovecraft és a humor: A szörnyű öregember pl.
- És igen: állítólag rasszista volt (én speciel színesbőrűek iránti ellenérzésekről tudok vele kapcsolatban).

A film mindezekkel együtt jó!
:)

Ramiz 2008.02.12. 22:43:13

Amit Lovecraft stílusáról írsz, Feri, azt - végletes szubjektivitása és személyes ízlésem miatt - nem nagyon tudtam hova tenni... (Kábé olyan érzéseket keltett bennem, mintha neked azt mondaná valaki, hogy minden wuxia és kung-fu film szar, mert vicces nyelven beszélnek benne és hülye ruháik vannak - ilyesmire nem is igazán lehet reagálni.) A "több tucatnyi oldal" unalom szerintem pókháló-finomságú, hangulatos, prózába öntött költészet, amely Poe-nál (akit szintén nagyon bírok amúgy) jóval aprólékosabban építi fel a feszültséget!

A Re-Animator szerintem is jó film (bőven megér négy csillagot), de Lovecraft-fanoknak inkább ajánlom a Dagont (explicit brutalitása ellenére is) és főleg a Masters Of Horrors sorozat Dreams In The Witchhouse-ját.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.02.12. 23:48:26

A Re-Animator nagyon ott van!!! :)
(bár a legstílusosabb Lovecraft-adaptáció egyértelműen a pár évvel ezelőtti Cthulhu hívása)

Comulus 2008.02.13. 00:09:22

Tény, hogy én nem vagyok egy horror film fan, főleg nem az ilyen belezős értelmetlenségeket tartom nézhetetlennek. Szerintem ez a film borzalmas. Nem azért, mert átírták, meg modernizálták, hanem mert szar. Szar rendezés, mégszarabb színészek, stb.

Lovecraft humora valóban nem nagyon nyilvánul meg a fennmaradt írásaiban, de a róla szóló cikkekben azt írják jó humora volt, és gyakran írt paródiákat a kortársairól.

Arra meg, hogy szerinted unalmas tényleg nem nagyon lehet mit reagálni. Szar neked, ha te untad. Én csak ámultam azokon a eszméletlen részletes és hangulatos leírásokon. Azoktól szépirodalmi. Ha nem lennének benne, fele ennyire sem lennének ütősek. De aki ilyen fostalicska filmekhez szokott, annak elhiszem, hogy nem jelent nagy felüdülést a művészet... :D

Az Álmok a boszorkányházban valóban sokkal jobb, de a Cthulhu hívása a legjobb adaptáció. Azt szerintem zseniálisan készítették el. A színészek századeleji színészek játékát játszották el... :D

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.02.13. 03:49:15

Comulus, ahelyett, hogy lerombolnám érvelésed átgondolt ok-okozatiságát ("ez szar"), átirányítalak mondjuk a Stephen Kinghez meg a Roger Eberthez, akik szerint szintén a Re-Animator a nyolcvanas évek legjobb horrorfilmje...

Lovecraftról meg: nem kell beszarni, szeretem én az öreg proto-náci Cthulhu-s írásait, még ha mély fajgyűlölete undorító is (Warren Ellis írt róla egy szenzációs paródiát a PLANETARY-ban, ahogy mindenféle "nigger eggs"-eket csapkod széjjel - akinek akkora lófeje volt, mint Lovecraft-nak, nem kellene más emberfajták külsején fennakadnia - lásd a rasszista verseit:), de írhatott volna gördülékenyebben - mint a Dzséké Róling!

taguchi 2008.02.13. 03:57:13

Hát, ha az öreg Roger megmondta, és még a Feri is ráerősített, akkor annak úgy kell lennie!;)

blabal 2008.02.13. 04:05:05

Nem tudom, egy filmről beszélünk e, ha arról a rajongói inzultusról van szó, amit Call of Cthulhu címen, fekete fehérben nyomattak elképzelhetetlenül cinkes színészi játékkal, akkor értetlenül szemlélem a jelenséget, hogy van, aki megette - pláne autentikus Lovecraft-hangulatjelentésként.

De remélem nekik ízlett, elfogadom, hogy számukra átjött a Lovecraft érzés. Nekem csak a rágalmazása, de az durván. Szerintem kb. annyira volt autentik és Lovecrafthű a cucc, mint az a hazai Star Wars kezdeményezés, ahol angtsy fiatalemberek fénykardoltak a lakótelepi biciklitárolóban. Na jó, mellett. Néha lőttek is. Sötét Erő/Oldal volt a címe talán? Jobb spongyát pakolni rá, sokat.

Hasonlóan érzek a Call of Cthulhuval is, és hajlok reá hogy feleslegesnek ítéljem meg a film kapcsán a rigorózus mívértés aktusát. Nálam egyértelmű, menthetetlen, cinkes beégésként marad emlékezetes a kérdéses erőfeszítés, szűk körben arra is rávállalnék, hogy a rajongói Call of Cthulhu film egy bödönre való vérszar, egy kezedbe nyomott rövid bottal.

Osztanom kell egy előbbi véleményt, a Dakonban szerintem is nagyon jól helyezett, szerzőhű elemek vannak. Bírom a Reanimatort is, de ezt már gyanakvásom szerint régen felesleges az író víziójához mérni, relatíve korai, leleményes popcornhorror és jónapot. Jeffry Combs: rulál.

Érdemes játékokat is figyelni, a Dark Corners of the Earth pl. elég ügyesen, értő atmoszférikussággal - sorryka - ragadja torkon a hangulatot, és garantáltan megszőrösödik a mellizomzatod is, ha végigjátszod. A cikkíró személyes Lovecraft fikáján egyébként én jól szórakoztam.

TheBerzerker 2008.02.13. 08:14:59

Szarok lennének a színészek? Nem nagyon hiszem. Jeffrey Combs annyira jól tudta megragadni az őrült tudós figuráját, amennyire talán - és most nem értek egyet a Ferivel - Lugosi és Price sem volt képes. Miért mondom ezt? Mert én jelen pillanatban úgy érzem a Re-Animatorban Combs játéka sokkal időtállóbb. Ezt persze csak az elkövetkezendő 30-40 év tudja majd megcáfolni vagy igazolni.

Barbara Crompton játéka meg kit érdekel? Tényleg rohadt jó nő és ennyi elég is:)

Comulus 2008.02.13. 08:39:18

Feri:
Oké, akkor maradjunk annyiban, hogy nem értek a filmekhez...
Ugyanis Kinget nem bírom, Roger Eberthez nevét meg nem is hallottam. Egyszerűen nem bírom ezt a tipikus amerikai horrort. Tudom, hogy Lovecraft hova valósi... De ő az angol gótikus novellát folytatta.

blabal:
A Call Of Cthulhu meg egyáltalán nem cinkes, baromi jól előadták a régi filmet. Akkoriban úgy játszottak és ők remekül leutánozták. Nézd meg a Nosferatut, Dr. Caligarit, vagy az Egy andalúziai kutyát.

Úgy érzem, hogy ez egy meddő vita, mert ti ezeket a stílusú filmeket szeretitek én meg nem. És ezen felül fölösleges érvelni.

2008.02.13. 09:08:49

Fasza píáros vagy te Feri, tudod mitől döglik a légy. Direkt bennehagytad a Lovecraft-os beszólást. Én még félkövérrel ki is emelném.(smile)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.02.13. 09:57:27

Én nemrég láttam először, időtálló, hibátlan tempójú kicsiny kincs...legendásan szigorú csillagaimból is legalább 4 megilleti!

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/ 2008.02.13. 12:45:02

A képen a kedvenc filmes majdnem-kinyalásom szerepel. Izé, szóval nem az enyém. :)

mothe 2008.02.13. 20:05:23

szerintem nem csak ez, hanem mindkét folytatása is remek volt. együtt végignézni a trilógiát és közben csöpögős édességet (somlóit, lekváros palacsintát, ilyesmit) enni... felejthetetlen élmény. :)

gralla 2008.02.14. 12:24:07

Egy pillanatra ugy ereztem hogy a "kritika" nem is szol masrol, csak arrol, hogy Lovecraft antiszemita volt. Egyreszt ez semmilyen szinten nem kapcsolodik a filmhez ezaltal erdektelen es folosleges, masreszt unalmas is ezt a szalat meg a kommentekben is tovabbvinni holmi "protonacizassal". Folosleges igy leirast kesziteni a filmrol mert csak eroltetette valik a tema. Abba a tipikus vitaba mar nem is akarok belemenni, hogy most akkor ki a rosszabb, az allando antiszemitizmust hirdetok, vagy egy lassan szaz eve halott ember, aki egyszer rasszista, maskor antiszemita, aztan csak unalmas iro, akinel meg Poe is jobban irt (sic!).
egyszomint szaz, vannak ennel jobban sikerult irasai is a szerzonek, kar volt ezert.

Balfake 2008.02.14. 19:41:17

HPL rasszizmusát messze túllihegik, annak ellenére, hogy a leveleiben volt pár mai szemmel kevéssé pc fordulat az undorító erjesztőkádakként fortyogó negyedekről New Yorkban, ahol a bevándorlók laktak, meg hogy a fehér emberen kívül majdnem mindenki púpos, degenerált izé vagy régi dicsősége romjain kornyadó (háhá), visszafejlődött torzszülött nála, ez a punnyadt szalonrasszizmus fényévekre jár akár egy mai magyar nemzeti érzelmű, rövid hajú fiatal áttitűdjétől is, cselekvésbe soha nem ment át. Az előadásmódjában meg ez a burjánzó, nehézkes barokk modor a jó, én speciel nagyon szeretem szinte akármeddig olvasni. Sűrűn mondja, hogy az igazi horror szerinte valami szavakkal megfoghatatlan minőségnek az érzékeltetése, ehhez pedig sokáig kell építkezni ebben a helyenként már prózavers-szerű stílusban.

Comulus 2008.02.15. 09:30:39

Igenn! Egyetértek az utolsó 2 kommenttel! Nekem is baromi erőltetett volt, hogy még a nekem írt válaszban is szerepelt a "proto-náci". Nem tudom ezzel mit akar hangsúlyozni Ferenc, de vagy súlyos fixációi vannak a rasszizmussal kapcsolatban, és ennyire áthatja az életét, vagy csak azt akarja megmutatni, hogy milyen jó ember, amiért HPL-t rasszizmusa ellenére is kedveli.
Az írásai szempontjából teljes mértékben irreleváns, hogy szerette-e a zsidókat, vagy nem. Ha meg hatottak rá a belterjes bevándorló csoportok, az csak jót tett a hangulatnak. :D
Amúgy nem lehetett túl elvetemült antiszemita, ha elvett egy zsidó (félzsidó, nem tudom pontosan) nőt...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.02.15. 09:43:00

És milyen jól ment az a házasság! :D

Gyerekek, anélkül hogy ezt a vonalat továbbvinnénk - mer már én is unom - elég ha megnézitek Lovecraft wiki-oldalát, már ott is több van mint pár "levél"... ;)

Gralla, az meg, hogy te úgy érezted (akár egy pillanatig is), hogy csak az antiszemitizmusáról szól a kritika, csacskaság (ide mást akartam írni :). Egyetlen mondatban említem meg, akkor is csak futólag. Hogy ti pont erre ugrotok, az már a ti dolgotok. És rasszista volt? Az. Hű, de még milyen. Úgyhogy még tényszerű is az állítás, de a cikk abszolút nem erről szól.

KenSentMe 2009.12.13. 02:45:41

Én ezt nem éreztem horrorfilmnek.. például.. kb. egy helyen van az egész filmben paráztatás.. amikor úgy előugrik 5 élőhalott a semmiből, azon kívül mindig kontrollálható körülmények között támadnak fel a halottak.. na jó, meg egyszer kell vadászni a zombimacskára.. az is kb. csak idegesítő volt, amint rájöttem, hogy a macskakarmolástól nem alakulnak át a szereplők zombivá.. és a trancsírhorror-vonalon is tanácstalan vagyok kicsit.. mert.. a Cannibal Holocaustban meg a Fűrész-filmekben a roppanó csontok, a fröccsenő vér a csúcspont és az orgia.. itt viszont tényleg elemei a történetnek.. Dr. West mindig csinál valamit, amitől nyakig véres lesz, de olyan jelentéktelen még a lapátos lefejezés is.. és semmi moralizálás, hogy jujj, akkor mostantól pszichopata gyilkos vagy.. nem.. szóval eszméletlen és egyedi film.. és a sztori is tökjó.
süti beállítások módosítása