Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: RAMBO 4 (USA, 2008) ****

2008.02.07. 10:20 -Szűcs Gyula-

Stallone nemcsak vérmocskos ércszobrot emelt a '80-as évek akciómozijainak, de olyan agyvelőfröccsentő képsorokkal pakolta tele új filmjét, amik mellett a Ryan közlegény partraszállós jelenete agyonnyugtatózott Zen-Buddhisták körmenetének tűnik utólag.

Húsz évvel az afganisztáni kalandja után a pocakot eresztett Rambo Thaiföld kanyargó dzsungelfolyamain csónakázik, legendás íját pedig épületbontás helyett, pecázásra használja. De nem sokáig élvezheti a nyugdíjas éveket, mert ismét meg kell kötnie a fejkendőt, hogy egy tegeznyi nyíllal és egy rohamkéssel ledarálja valamelyik random ázsiai ország (ezúttal Burma) hadseregét. A rajongó pedig a moziból hazaérve már keresi is a helyet a dvd-polcon a Rambo IV duplalemezes kiadásának!

A film elején egy csapatnyi látványosan pacifista misszionárius azt hiszi, néhány elsősegélycsomaggal és egy hátizsáknyi Bibliával véget lehet vetni a Burmában 60 éve dúló genocídiumnak - de legalábbis vissza lehet terelni egy aprócska kareni falu életét a rendes kerékvágásba. Térképük nincs, csak határtalan optimizmusuk. Ami még akkor is kitart, mikor a dzsungeltúrához idegenvezetőnek felfogadott Rambo a szemük előtt lövi fejbe a szeretetszolgálat hölgytagjára (Julie Benz) pályázó folyami kalózokat. A nyúlszájú izomhegy nem igazán érti, miért kell egy dögös szőkének olyan vidékre utaznia, ahol az utolsó orvhalász is úgy néz ki, mint egy szexfüggő ősember és egy új-guineai kannibál szerelemgyereke. Azt pedig végképp nem, hogy a misszionáriusok miért nem visznek magukkal fegyvereket, mikor arrafelé az puskaropogás az egyetlen nyelv, amit mindenki ért.

Aztán persze megtörténik a baj: a burmai katonai kormány egyik zsebdiktátora lemészárolja az embereivel az egész falut, a misszionáriusokat meg behajítja egy ketrecbe, disznóeledelnek. Mikor Rambo hetekkel később egy paptól megtudja, hogy a korábbi utasai nem tértek vissza a faluból, végigcsinálja ugyanazt, amit az előző három részben. Torkon döf vagy cafatokra lő mindenkit, és közben olyan instant bölcsességeket dünnyög, mint a trailer óta klasszikussá nemesedett "Élj a semmiért, vagy halj meg valamiért!"

Mikor először olvastam arról, hogy új Rambo-film készül, nem tartottam jó ötletnek. Aztán láttam, hogyan támasztja fel, és lövi azonnal térden a Die Hard-jogok tulajdonosa a láncdohányos McClanet, ifjúkorom kedvenc világmegmentőjét. És onnantól már rendre egy nagypapakorú Rambó bukkant fel rémálmaimban, aki Bud Spencer-mozdulatokkal csapja halántékon a rá rohamozó statisztakatonákat, vigyorogva hívja fel az egészséges táplálkozásra a figyelmet egy doboz gabonapehellyel a kezében, és a piros fejkendős kisfiának magyarázza el, mit kell tenni, ha megmarja egy mérges kígyó a dzsungelben.

Szerencsére Sly nem az a felpumpált bicepszű, buta fickó, mint aminek évtizedek ezelőtt bebetonozta magát a köztudatban. Íróként és rendezőként sem gyalázta meg a Rambo-szériát egy rosszul összefércelt negyedik résszel. Pedig az Afganisztános 3. rész után simán jöhetett volna egy újabb, ami széttárt lábbal vágja magát hanyatt az aktuális amerikai külpolitika-doktrína előtt: például ha az állig felfegyverzett izomhegy kifüstöli Oszamát a pakisztáni barlangrendszerekből. Stallone maga nézett utána, hol tiporják sárba szöges bakanccsal az alapvető emberi jogokat, így esett a választása Burmára, ahol már 60 éve módszeresen gyilkolják a karen kisebbséget. Igaz, ebből az évtizedes konfliktusból a néző sajnos csak a főcím előtti híradórészletekből értesül, már ha egyáltalán látja, és nem a büfénél áll sorba popcornért.

Mert Burma igazából csak ürügy, hogy Rambo ismét a dzsungelben harcolhasson. A világban bőven akadna más hely is, ahol egy eszement fegyverbuzi az úr. Az a fajta, aki szerint a segélyszállítmányok őt, meg a piálós-kurvázós zsoldosait illetik meg - és nem a kölyköket, akikből pont azok a taposóaknák csináltak féllábú nyomorékot, amiket ők ástak el az előző héten, szórakozásképp. Rambo simán géppuskázhatna Szudánban, Ruandában vagy Szomáliában, lődözhetne robbanónyilakat Sierra Leonében vagy Libériában. Rambo azonban egy vietnámi veterán a filmes kánonban, és a rajongók is jobban örülnek, hogy ha olyan helyen kezd rendcsinálásba, ahol térdig süpped a nyúlós sárba és megállás nélkül csorog a hátára az esővíz.

Slynak egyfelől tökéletesen sikerült hoznia a régi Rambo-feelinget. Másfelől viszont tobzódik az arcpirítóan hatásvadász jelenetekben, és ez egyáltalán nem tesz jót a filmnek. A gyerekek közvetlen közelről lelövésénél, és a síró anyák legéppuskázásánál már csak az a jelenet borzasztóbb, amikor a hiénaként vihogó őrmester a „Juss át a vízben úszó rizsföldön, amibe taposóaknákat dobáltunk!” című játékkal a falusiakat futásra, a nézőket pedig könnyes orrfújásra kényszeríti. Ezek látán persze hogy felmegy a pumpa az izomagyú háborús veteránban, és a film második felében módszeresen kibelez, felrobbant, és agyonlő mindenkit. Ezekről a képsorokról viszont már nehezen lehetne rosszat mondani.

Szinte másodpercenként repülnek el leszakadt végtagok a levegőben, és annyi vér fröccsen a kamerákra, amihez képest a Ryan közlegény emlékezetes partraszállós jelenete békés esküvői menetnek tűnik. Szerencsére Stallone azzal is tisztában volt, hogy ezt a mészáros munkát csak a ’80-as évek akciófilmjeiben volt divat egyetlen zöld atlétatrikós szuperkatonával elvégeztetni, ezért Rambo most kapott maga mellé egy szakasznyi mocskos szájú zsoldost. Az végeredmény így már nem a Predátor magányos dzsungelharcára hasonlít, hanem a Kannibál Holocaust és az Elitalakulat (jó értelemben vett) keverékére.

A vérfürdőt követő utolsó jelenetsor zseniális. Végre kiderül, hova ment volna Rambo 26 évvel ezelőtt, ha Brian Dennehy, a gecizős kisvárosi sheriff nem hozza elő belőle a tömegmészáros állatot. A Rambo 4 egy többé-kevésbé korrekt befejezése a trilógiának – ha azután nézzük meg, hogy végigpörgettük mindhárom részt. A ’80-as évek hangalámondásos videókazettáin felnőtt énem simán csillagos ötöst adna rá. A bennem bujkáló kordzakós, SZTK-szemüveges bölcsész (akinek a film eleji hajókázás fullasztó légköre sokkal jobban bejött, mint a lövöldözés) viszont csak annyit mondana az újratöltött Rambóra: ez bizony kevés, mint neonáci az MTK B-középben. Szerencsére hamar elhallgattattam.
 

36 komment

Címkék: akció filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr13312171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.01.26. 18:14:37

A síró anyák, a lemészárolt gyerekek - tehát a negatívumként felhozott dirib-darabok - teljesen rendben voltak, sőt, hogy Stallone a legvégsőkig elment, az volt igazán csak a szimpatikus a filmben. Ami nem tetszett, azok a paródia-karakterek voltak: a csaj szörnyű alakítása, a zsoldosok dettó borzalmas játéka... Bár a film egyértelműen egy, a 80as évek akciófilmjei irányába küldött szerelmeslevél (csak azoknál ezerszer brutálisabb - tényleg, HIHETETLENÜL brutális ez a film), akkor meg ilyesmin fennakadni hülyeség részemről.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.01.26. 18:17:20

Egyébként helyesen emlegeted a KAnnibál Holokausztot - ebben a filmben több a Deodato meg a Fulci, mint az amerikai, morális akció-örökség... Szerintem Stallone belenézett a fia által Amerikában forgalmazott filmekbe (CH, Cannibal Ferox, stb.)

Chavez 2008.01.26. 18:28:01

A hatásvadász brutalitás nélkül mennyire állna meg a lábán? Én nem rég néztem vissza a trilógiát, és be kell hogy valljam, mára már teljesen elkopott az élmény, és inkább volt kínosan gagyi, mintsem nosztalgikus. Az első rész még mindig erős, mert az mögött van is valami, a 2-3 már csak agyatlan géppuskakoncert. Na ezért is félek én ettől az újtól.

sasa52 2008.01.26. 19:08:01

Tetralógia. Bocsi!

virtualdog 2008.01.26. 19:55:57

Eszetlenül tökös, brutális anyag, feltétlenül moziban érdemes megnézni! Nálam 5*, mert annyi mondanivalót sikerült beletenni, amennyi feltétlenül szükséges, a Rambo 1-es utalások helyénvalók, még a film végi jelenet átemelése a klasszikus alapfilm elejéről sem lett kínos - az akció pedig tényleg lenyűgözően látványos (a bombarobbantós jelenet szó szerint belepréselt a székembe...).

McClane megöregedett és elpuhult, Bond a korhűségnek behódolva elvesztette a stílusát, de Rambo visszatért! Fuck yeah!!!

groundwalker 2008.01.26. 19:56:28

És győz a végén? :D Annak nem örülök, hogy csak nosztalgiából adtál rá 4 csillagot. Mert a rottentomatoes ha jól emlékszem ~35% körül mozog a film (bár az imdb-n 8,8).

De tényleg az utolsó előtti mondatot leszámítva jónak tűnik a film, várom.

De ne zárjatok le semmit! Ugyanis, bár a magyar cím elhibázott (John Rambo a poszteren is), ez a sima Rambo, mert hogy John Rambo címmel akarja Sly lezárni a Rambo érát! Ahogy tette Rocky Balboa-nál. Állítólag.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.01.26. 20:03:21

A cikk szerzője RAMBO-nak nevezte el az írást, csak én szerkesztettem át RAMBO 4-re, mivel úgy is mindenki ezen a címen fogja emlegetni.

groundwalker 2008.01.26. 20:12:33

Úgy értettem a magyar forgalmazási cím tudtommal John Rambo (a hivatalos magyar poszter erre utal), természetesen itthon a Rambo 4 a leglogikusabb hiszen az első rész Rambo volt itthon (úgy emlékszem), így ez nem lehet újból (míg külföldön ugye First Blood). Csak ez azért hiba a forgalmazók részéről, mert elvileg jöhet egy John Rambo (USA cím) állítólag. De hát ezt mondjuk nem tudhatják hogy Sly mit akar (ráadásul állítólag), szóval nem megbocsáthatatlan, csak gondoltam megemlítem. Bocs ha félreérthető voltam! :) Uff...

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.01.26. 20:29:28

A legnagyobb, hogy: "arrafelé a puskaropogás az egyetlen nyelv, amit mindenki ért". Jó cikk.

xyzdg1981 2008.01.26. 20:44:21

"A rajongó pedig a moziból hazaérve már keresi is a helyet a dvd-polcon a Rambo IV duplalemezes kiadásának!"
Én személy szerint inkább 4+2 disces díszdobozos kiadásra számítok... :P

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.01.26. 21:37:09

mondhat barki barmit, a rambo-elmeny es az uj film megiteleset is elsosorban a nosztalgia kormanyozza. persze ettol meg lehet jo a dolog, de nem feltetlenul es nem annyira. es most johetne ide egy kultfilm-definicio (amugy koron kivul vki elmondana nekem roviden mi a kultfilm es a klasszikus kozott a kulonbseg? ha a valaszba az idobeli ralatast irna vki, kerem mondja meg mennyi idorol is beszel. koszi)

virtualdog 2008.01.26. 21:46:05

"mondhat barki barmit, a rambo-elmeny es az uj film megiteleset is elsosorban a nosztalgia kormanyozza."

Én mondok: nem. Kétszer láttam az eredeti Rambót, és bár gyerekkoromban sokszor játszottunk "rambósat", nem a nosztalgia szerettette meg velem az újat, mert annyira nincs a fejemben az első film (és első nézéskor, emlékszem, nem is értettem, hogy miért sír az a vagány bácsi, aki eddig olyan férfiasan lelőtt mindenkit...).

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.01.26. 21:55:01

ertelek, bar en inkabb a feelingrol (amit akkor jelentett az a sorozat a csempeszett alamondasos vhs verzioban, es ami azota csak tapadt hozza), es nem feltetlenul a konkret filmelmenyrol beszelek. mert ha nem sly-jal es nem rambo cimen jott volna ez ki, akkor nem biztos, h ugyanekkora lenne a ... lelkesedes?

blabal 2008.01.26. 21:55:11

Egyszer ugyanerre a kérdésre azt a választ kaptam, hogy a "kult" szinte népmesei módon, szájrú' szájra terjed, és így kialakít magának egy rajongóbázist egy olyan közegben, mely meglepetésszerűen felszabaduló pozitív érzelmekkel éli meg az adott médium betörését. Ez a bázis pedig egyre szélesedik, mert egyre többen beszélnek róla, jóllehet a jelenség hátterében nincsen profin felépített marketinstratégia, stb.

Lásd Sonny Chibát, a szerző írja is, hogy Japánban alapvető jelentőségű a csávó, Magyarországon pedig nagyon kevesen ismerik. Azzal, hogy megírta a cikket, elkezdte Chiba kultiválását, amire a hazai közeg ugye messzemenőkig legitim táptalaj. Japánban mégsem mondhatnók Chibát kultikusnak, hiszen ha jól sejtem náluk Chiba magától értetődő nemzeti büszkeség, mint nálunk a pirospaprika meg a Spiccer Soma. Kívánatosabb aláhúzandó.

A klasszikus meg gondolom azért klasszikus, mert vagy azonnal, vagy idővel, de a konszenzualitás egyértelműen eccőcsak egyértelműen annak ismeri fel. Úgy tudom, a Keresztapát megjelenésekor kiröhögték, ma meg, próbálná csak valaki ugyanezt megtenni, rögtön egy levágott ló fejét találná az ágyában.
Nem tudom, ezek mennyire tűnnek védhetőnek, szívesen olvasnék egyéb közelítéseket it.

freddyD 2008.01.26. 21:58:10

Marha jó film, akinek bejön a trailer, ez is be fog.

Ez a film triológia nélkül is megállná a helyét bőven, igaz akkor nem kapott volna ilyen figyelmet.
Tetszett a nyers légköre, nincs trash-parádé mint a trilógia egyes jelenetében, nem egyedül intézi el a fél sereget.
Tényleg elég brutál volt a film, de mégis hol legyen ilyen, ha nem egy Rambónál, valamint szerintem marha nagy volt.

virtualdog 2008.01.26. 23:28:31

@ blablal: amit leírtál, korrekt és védhető szerintem. :) (Én a pirospaprikát húztam alá meg az Unicumot.)

LongJohnHolmes · http://ludas-matyi.com 2008.01.27. 00:09:33

Már azért megérte leforgatni ezt a filmet, hogy ez a cikk létrejött. :)
Ennyit sok vígjátékon nem röhögtem, mint ezen.
Le a kalappal Hamlet !!! Kösz.

Gabiszonszan · http://www.anrodiszlec.hu 2008.01.27. 11:27:42

LOL, eddig is nagyon vártam a filmet, de ez után a cikk után meg főleg.

Matyi 2008.01.27. 12:37:37

én is nemrég néztem meg a Rambo első részét, és amit Ramiz is írt, amíg régen rambóként lőttük le egymást, addig most egész más élményt nyújt a film
nagyon várom én is a 4-et, és minden tiszteletem Sly-é, hogy egy ilyen pénzhajhász hálivúdban felvállal egy ilyen extrémbrutálvéres alkotást
tehát
RAMBO FTW !

amúgy király a cikk...köszi érte !

clive 2008.01.27. 14:50:32

Ezért jó ha valaki saját maga producere és rendezője mert akkor korlátlan művészi szabadsággal rendelkezik:)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.01.27. 17:08:04

Kösz a kommenteket, most már szerzőként is sűrűbben felbukkanok errefelé! ;)

vittorio 2008.01.28. 11:01:12

Ennek örülök. Mert tetszett, hogy van stílusod.

vittorio 2008.01.28. 11:06:34

Blabal velős fogalmazása is pontoslabdát érdemel.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.01.28. 14:20:45

travis,

jaja, Sly már októberben Rambo 5-ről beszélt (ez lesz majd a John Rambo) ;)
index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/2007/10/22/reggeli_hirek_70928/

Gabiszonszan · http://www.anrodiszlec.hu 2008.02.03. 19:44:30

Azért én erre még nem szednék arzént. Eltelik 1-2 év, fejlődik az orvostudomány, kicserélnek Slyban eztazt és már jöhet is az ötödik rész :)

cenzor · http://www.epkezlab.com 2008.02.07. 14:54:51

Teljesen értetlenül állok a nagy rambo kultusz előtt. Én jómagam még elég kicsi voltam anno, hogy ne nagyon emlékezzek rá, úgyhogy nekem csak annyi maradt meg az eredetiből, hogy agyatlan kaszabolás. A jelek szerint ez is az lesz. Eddig semmi meglepő, én csak azon akadtam fenn kicsit, hogy az embereknek ez tetszik :D
Gyakorlatilag ugyanaz a no-brainer akció, mint ami a 80-as 90-es éveket uralta, aztán valamiért kikopott...és most megint ez lesz a menő? :)

blabal 2008.02.07. 15:01:39

Aligha. Egyetértek veled különben, leszámítva Sly továbbra is szuperszolíd vászonjelenlétét és a korrektül mért erőszakot: ez az a "b" kommandófilm, amit minden nap megnézhetsz az RTL Klubbon.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.07. 18:01:50

Na most tekintettem meg, nem rossz, de nem estem hasra tőle. Sly csinált egy jó kis mészárlást, amiben van vér. Ilyet pedig már nem nagyon látni. McClane se dohányzott, se káromkodott már. Szóval úgy valahol 70 % táján van valahol

Matyi 2008.02.07. 19:11:18

cenzor ajánlom, hogy nézd meg most újra az 1. részt
szerintem az nem agyatlan kaszabolás...és remélem, hogy neked se ez fog lejönni

clive 2008.02.07. 19:45:10

ÉRdekes az elsőt agyatlan kaszabolásnak bélyegezni az egész filmben 1 ember halt meg.

groundwalker 2008.02.07. 20:08:21

Hát igen, ezt én se értem. Ez az előítéletek miatt alakulhatott ki, igaz a könyvet előbb olvastam mint a filmet láttam és ezért nekem többet mond mint agyatlan "kaszabolás" (agyatlan harc, azt még rá lehet fogni - de az nem indokolatlanul van benne!). De anélkül is jó film, csak talán túl későn jött ahhoz hogy komolyan vegyék és mai szemmel meg pláne (mármint így vietnami háború idejéhez képest, elég sokan feldolgozták addigra)... A 4 már inkább más mint az első a kritikák szerint, szóval most már megnézzem hogy igazak e. :D

zotya 2008.02.28. 12:10:52

Én seggre vágtam magam/jó értelemben/
A 2007-es filmtermés igen gytra volt,és féltem hogy egy "nyugdíjas" mit fog alakítani.El kell mondjam odapirított a fiatalságnak,tudom hogy nem Stallone csinálta a spec. effekteket,de ehhez a filmhez kellett az ő személye.nem kell benne keresni mondanivalót,és értelemt ez az a műfaj amit nézel és ki kapcsol.Rengeteg reális sérülés van benne ,persze vannak túlzások is,de számomra a NO1
süti beállítások módosítása