Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Retró játékok: METAL SLUG SOROZAT

2008.02.05. 07:00 virtualdog

Teli a tököd a melóval vagy a tanulással? Rántsd le minden idők legjobb és leghíresebb shoot 'em up sorozatát, a Metal Slugot, és tenyerelj rá a tűz gombra! Mialatt mások elmennek cigizni meg kávézni, te megmentheted a világot az arab terroristáktól, a náci hadseregtől és a földönkívüli csápos poliplényektől - mindezt egy játékon belül! A fenti csomag hatalmas előnye, hogy pofonegyszerűen és megbízhatóan működő emulátor is van hozzá (hatalmas kincs! aki szórakozott már napokat különféle emulátorok beüzemelésével, tudja, miről beszélek...), így a játék bármilyen irodai gépen gond nélkül elfut. Ha még a hangszórót is bekapcsolod, két perc alatt a hátad mögött fog állni az összes kollegád/családtagod, és egymást lökdösik majd félre a "2nd Player" billentyűzet-térfele elől egy kis retró örömért, meglásd!


De miben rejlik a játék hatalmas vonzereje? A grafika képregényszerű, stilizációja ellenére is részletgazdag benyomást kelt az emberben, a legnagyobb hangsúly pedig a hősökön van. Egyszerűre fogalmazott kinézetük ellenére a választható figurák meglehetősen karakteresek lettek, a férfiak végtelenül macsók, a nők jóval finomabbak. Az ellenségek, tereptárgyak, fegyverek és szörnyek már sokkal rajzfilmszerűbbek: nagyrészt eltúlzott arányokkal és vicces mozgásanimációval rendelkeznek. A különböző méretű fegyverek golyói és rakétái, a megsemmisülő járművek robbanásai és a képernyő rázkódásai látványosak és erőteljesek, így bár az erőszakból keveset látunk, mégis szörnyen tökösnek tűnnek a lövések és gyilkolások (különösen a közelharcban alkalmazott, hirtelen mozdulattal előkapott "rambókés" suhintása, amit egyébként legutóbb a Call Of Duty 4-ben láttam). Mindezekre a felfokozott játéktempó (amiről egyből megismerszik a zöldfülű és a Metal Slug-veterán játéka) és a dinamikus háttérzene még jobban rásegít, az összhatás pedig lehengerlően magával ragadó - amolyan "hamisíthatatlanul Metal Slugos". A játék diszkrét báját pedig a humora adja meg (finishing touch!): az ajándékot adó, bajban kalimpálva menekülő túszok, a hidegben dideregni kezdő vagy éppen megjelenést váltó hősök (a sok kajálás hatására püffedtre híznak, az egyiptomi katakombák élőhalottainak mérgező lehelletétől pedig maguk is múmiává változnak) mind nagyon viccesre sikerültek.

A Metal Slugnak hatalmas sikere volt, ezért is készülhetett el annyi (azóta sokféle platformra kijött) folytatás, a modernizálási kísérleteknek azonban ellenáll a sorozat: ez így, ahogy van, tökéletes, gyerekkori játéktermi élményeink lenyomatát és hamisíthatatlan retró hangulatot hordozva magán. Utolsó (hagyományokhoz ragaszkodó) epizódja a széria hatodik darabja, ez két éve jelent meg és pont ugyanazt kínálja, mint az előző részek: tökös, eszetlen hentelés. (Készült ugyan egy Metal Slug 3D című próbálkozás is PS2-re, ami csak Japánban jelent meg, ám ezt borítsa a feledés jótékony homálya - a játék legalapvetőbb és legfontosabb jellemzőjét veszíti el, ha megfosztják a scrollozós shoot 'em up nézettől.) Vannak még matuzsálemek, amiknek egyszerűen nem kell semmiféle ráncfelvarrás - valamiért úgy érzem, ezt még unokáink is tolni fogják.

17 komment

Címkék: konzol játékkritika játékajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr85325659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.02.05. 08:49:36

PSP-re még tavaly jelent meg a Metal Slug Anthology, a játék 10. születésnapjára, mely magában foglalja az összes eddig megjelent részt (Metal Slug 1, 2, 3, X,4, 5, 6), meg tele van egy halom megnyitható extrával, mint például különféle artwork-ök, wallpaper-ek, zenék és interjúk a készítőkkel...

tökéletes handheld játék, egyszerű, de nagyszerű, átcsap rajtad a nosztalgiahullám...

no persze az eredeti játéktermi gépen a legtökéletesebb az élmény...

obsolete 2008.02.05. 12:18:40

Zombigránát rúlzik.

Egy kínai flash rip-off is készült egyébként, elég korrektre sikerült, csak kár, hogy nem lehet adagolni a kreditet.
www.sparkarcade.com/swf/ca34fe7e.swf

exactlee 2008.02.05. 17:20:19

Tudtam én hogy előbb-utóbb előkerülnek itt az ilyen jóságok is. De ha már shoot 'em up és Pc, akkor ajánlom figyelmetekbe a Jets 'n' Gunst meg a Crimsonlandet is.

frogman 2008.02.06. 10:21:12

Na, ilyen cikkekből még jöhet sok. Nekem a kedvencem egyébként a Cadillacs and Dinosaurs, így néz ki:

www.youtube.com/watch?v=tIOw5S_u2rk&

mano · http://mano.kepregeny.net 2008.02.06. 10:22:46

Affene, a lerántás 152MB-nál nem annyira működik egy 100kbyte alatti sávszélességen! :(
Namajd otthon.
Addig is marad a kőbékából golyóköpködő...

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.02.06. 12:55:28

Jól van, Ramiz, látom sikerült egy olyan pontot érinteni, ami sokakban felkeltette a nosztalgia érzetét... :)

frogman: szerintem lesz Cadillacs & Dinosaurs cikk is a közeljövőben... teljesen véletlenül gyűjteményem részét képezi... :)

virtualdog 2008.02.06. 13:27:00

Kipróbáltam a Jets 'n' Gunst meg a Crimsonlandet is, előbbi nem nagy szám (a témában vannak jobbak is), bár aranyos. Retró klasszikusként nem hiszem, hogy írunk róla, max egy "pihentető irodai agyatlankodás" válogatáscikkbe. A Crimsonland ugyanez a kategória, viszont sokkal jobban bejött, tegnap egy csomót nyúztam. :D

virtualdog 2008.02.06. 13:28:20

Apropó, annak a Metal Slug-koppintás játéknak mi volt a címe, amiben vadnyugati figurákkal lehetett menni, akinek másfajta fegyvereik is voltak? (Kedvencem a kétcsövű puskás fazon volt a négyből.) Azt is rengeteget toltam pedig anno... de nem rémlik a címe.

blabal 2008.02.06. 14:16:26

A legultimatébb kisjáték már elkészült, figyuláljad:

members.iinet.net.au/~pontipak/redsquare.html

Állítólag amerikai pilóták fókuszálási képességének finomítására fejlesztették, úgy olvastam, ők elvannak vele pár percig, mielőtt hibáznak. :)

Heffán! :D

virtualdog 2008.02.06. 14:23:31

19 másodperc... :D
Jók ezek, jók ezek, de sehol sincsenek a Metal Slughoz, megyek is vissza... :) (Írok én nektek olyan Prehistorik cikket, majd meglátjátok!... :D)

blabal 2008.02.06. 14:44:57

Prehistorik? Alávállalás. A Chuck Rockot mint tárgyalási alapot már el tudnám fogadni, de csak ha külön cikkben méltatod a játék elején látható szupernaturális videoklipet:

www.youtube.com/watch?v=8rm0eTagViU

Nekem kimaradt ez a Metal Slug dolog, de látva a megindító szentimentális interakciót kultúrtermék és rajongók között, így most utáNNa nézek.
Tőttike tőttike tőttike, linkért KUDOS!

addendum az előzőhöz: egy jenki pilóta egy perc körül átlagol. Nem semmi, mert 25 mp-től már csakugyan ráizmozik a játék.

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.02.06. 14:53:10

Ramiz:

Sunset Riders, hát lehet erre nem emlékezni???
ejnye...

virtualdog 2008.02.06. 22:24:19

Sunset Riderst leszedtem, hát ez régebbi cucc, mint amire én gondoltam... :) Aranyos, de nem Metal Slug-klón. Valószínűleg jóval régebbi, mint amiről én beszéltem.

virtualdog 2008.02.06. 22:31:38

Én komolyan a szívemen viselem, hogy senki se dolgozzon feleslegesen, ha a gép előtt ül és unatkozik. Íme a Metal Slug Flash-re átírt változata ("New Metal Slug"), ami bármilyen gépen letöltögetés nélkül elfut. Igaz, az élmény nem ugyanaz, de jobb, mint MS nélkül! :D

www.2dplay.com/new-metal-slug/new-metal-slug-play.htm

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.02.07. 06:29:43

Cadillacs & Dinosaurs - Hogy én ezt játékteremben mennyit nyomtam egy cimborámmal annó... :)

exactlee 2008.02.07. 12:06:43

Én a Punisherbe meg egy oldalra scrollozós űrhajós vagy repülőgépes shoot'em upba dobáltam egy csomó huszast.

sadddam · http://pollen-records.uw.hu 2008.05.06. 00:18:50

blabal: chuck rock!!:) az volt ám a zúzás. én letettem magam az intrótol mikor először láttam. részben chuck-nak is köze van hozzá, hogy amigás lettem:)

de ha már ilyen metal slug féle móka, akkor captain commando - mennyi huszasomat nyelte be anno...:)
süti beállítások módosítása