Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: THE EXECUTIONER (Japán, 1974) ****

2008.01.26. 07:56 Chavez

Sonny Chiba munkásságát idehaza sajnos még elég kevesen ismerik, bár azért feltehetőleg él még országunkban néhány hozzám hasonlatos filmgeek, aki otthonában oltárt állított a japán filmipar eme kiválóságának tiszteletére, hogy naponta többször is leborulhasson bálványának nagysága előtt, közben újabb produkciókért, és reménybeli hazai DVD megjelenésekért imádkozva. Pedig Chiba sensei közel 50 éves pályafutása során valószínűleg több kultfilmet tud felmutatni, mint bárki más a filmvilágban, ez persze a közel 150-200 film- és sorozatszerepet tekintve nem is annyira meglepő. Sonny Chiba a harcművészeti filmek legnagyobb élő ikonja, akinek a hetvenes évek óta hatalmas kultusza van Japánon kívül is, míg nálunk az átlagnéző legfeljebb a pár évvel ezelőtt bemutatott Kill Bill-ben találkozhatott csak vele először, nem is sejtve, hogy a Hattori Hanzo-t alakító morcos tekintetű öregúr mögött valójában milyen gazdag életpálya is áll. A legenda a napokban ünnepelte 69. születésnapját, és a Geekz ez alkalomból egy új sorozatot indít, melyben a 6(!) harcművészeti stílusban is mesterfokozattal bíró világsztár legnagyobb kult-klasszikusaiból szemezgetünk. Szóval felejtsétek el Bruce Lee-t, Jackie Chant, Jet Li-t, de még Chuck Norris-t is, mert itt jön ő, a harcos, aki katanájával hadseregeket aprít miszlikbe, aki csontokat zúz porrá villámgyors ütéseivel és rúgásaival, aki emberi szíveket és nemi szerveket tép ki fél kézzel, és akit úgy hívnak, hogy SONNY CHIBA!


GRINDHOUSE KLASSIX-SOROZAT, 5.
 
1974 igazán termékeny és szerencsés év volt Sonny Chiba számára. Ebben az évben készült el a nemzetközi ismertséget is hozó, és a legnagyobb kult-favoritnak számító The Street Fighter trilógia, az ebből kinőtt négy részes Sister Street Fighter sorozat (Chiba tanítványával, Etsuko Shihomival a főszerepben) első darabja, amit gyakran emlegetnek a SF negyedik részeként, valamint ekkor született a The Executioner című kétrészes akciódús karateorgia is. A The Street Fighter filmek első két epizódjának sikere után nyilvánvalóvá vált, hogy Sonny Chiba és a karate sikerre ítélt párosítás, így mondhatni kockázatmentesen vágtak bele egy újabb sorozatba. A The Executioner végül csak két epizódig jutott, de az első rész még így is Chiba egyik legszórakoztatóbb filmje lett. Megkapunk tőle mindent, ami a feledhetetlen szórakozáshoz nélkülözhetetlen: látványos karate bemutatókat, pikáns humort, macsó főhőst, pucér női testek látványát, képregényekből szalajtott ellenfeleket és exploitation filmhez méltó erőszakfaktort.
 
Ezek alapján a sztori természetesen nem is lehet túl bonyolult: egy volt rendőr Arashiyama (Ryo Ikebe) hadat üzen a Japánba drogot becsempésző nemzetközi maffiának, és ehhez három kőkemény figurát bérel fel. Egyikük Ryuichi Koga (Chiba), aki a Koga nindzsák leszármazottja, és ezért nemcsak kiváló harcos, de a rejtőzködés képességéhez is kiválóan ért. A második egy volt rendőr Hayabusa (Makoto Sato), aki jelenleg a jakuzák kíméletlen bérgyilkosa, míg a harmadik férfi egy fiatal aikido mester, Sakura, aki viszont éppen a kivégzésére vár a börtönben, ezért őt előbb még ki kell szabadítani. A feladat természetesen Ryuichire vár. Miután együtt a csapat, nincs más dolguk, mint lefülelni, majd felszámolni a dél-amerikai drogcsempész hálózatot, akik egy fiatal nővel csempészik be a drogot a szigetországba, mivel ő politikai mentességet élvez. De a dolog nem olyan egyszerű, mert a három jómadár nem igazán jön ki egymással. Az első rajtaütés során sikerrel járnak, de közben a gengszterek is szereznek erősítést, mégpedig úgy, hogy felbérlik a saját különlegesen veszélyes harcosaikat.
 
A film elején vicces flashbackek során ismerhetjük meg Ryuichi és Hayabusa előéletét. Láthatjuk pl. amint előbbi gyerekként (a szerepet a még nagyon fiatal Hiroyuki Sanada, Chiba másik tanítványa játssza) a háta közepébe se kívánja a nindzsa létet, de nagyapja mondhatni mégiscsak beléveri a tudást. És megtudjuk, hogy Hayabusa bérgyilkosként nemcsak azt ölte meg, akinek a likvidálásával megbízták, hanem miután az áldozat ráajánlott az árra, még a korábbi megbízóját is hazavágta. A hármas csupa problémás emberből áll. Az öntelt és kezelhetetlen Sakura állandóan kanos, és folyton Arashiyama unokahúgának Eminek a szoknyája alá vágyik, Ryuichi megállás nélkül a pénze miatt aggódik, Hayabusa pedig szereti játszani a főnököt. A film fő humorforrásai ezek az állandó piszkálódások, de a film szerencsére egyébként sem akarja magát túl komolyan venni, így aztán jócskán van min nevetni. Igazán vicces például, amikor a trió egymás után számol le a maffia embereivel, és Ryuichi éppen szeretkezés közben ront rá az egyik rosszfiúra. A bunyó közben Ryuichi ráfekszik az ágyban heverő, méretes keblekkel megáldott afro-amerikai hölgyeményre, majd mikor a kellemes pozíció korábbi bérlője lecsapni készül a betolakodóra, Ryuichi hirtelen félreugrik, így a termetes rosszéletű végül a csajt vágja hasba izomból.


 
És ha már bunyó. Chiba teljesítménye ismét elképesztő. Követhetetlenül gyors tempóban képes osztani az ütéseket, és itt nincs gyorsított felvétel ám. Egész egyszerűen övé a leggyorsabb ököl a vadkeleten. Bár karaktere most kevésbé brutális, mint amit a Street Fighter-ben láthattunk tőle, de itt sem megy a szomszédba néhány meglepően nyers mozzanatért. Az egyik verekedés alkalmával ugyanis egyenesen kitépi ellenfele egyik bordáját. Ilyet azért nem nagyon látni más harcművész-színészektől, igaz? (Talán nem véletlen az eredeti, és sokkal hangzatosabb japán cím: Chokugeki! Jigoku-ken azaz Telitalálat! Pokoli ököl) A trió ellen felsorakoztatott harcosok tipikus rajzfilmes/képregényes ellenfelek, még nevük is erre hajaz: Lone Wolf, Leone of Sicily, Blazer Nishiyama. Kegyetlen gyilkos kinézetük ellenére többnyire inkább röhejes balfaszok. Ez kiderül többek között abból a jelenetből is, mikor gyakorlásuk során az egyik gorilla termetű fószer leharapja a másik szerencsétlen fülét (lásd a fenti képen), az pedig erről tudomást sem véve, bal kezét az egykori hallószerv helyére tapasztva, egy kézzel harcol tovább. Hiába, az ugyancsak legendás rendező Teruo Ishii nem tudta magát meghazudtolni. A különösen véres és kegyetlen filmjeiről ismert (Shogun's Joys of Torture) rendező már rutinosan pakolta bele a filmbe a különböző gore- és szexjeleneteket. A színészek játéka változó, néhol tudatosan túljátszottak a szerepek, akárcsak a Chibára oly jellemző folyamatos grimaszolások is, de ezek tökéletesen illenek a film b-kategóriás hangulatához.


 
Rettentő pörgős egy alkotásról van szó, ezért ha az agyunkat nem túlságosan megterhelő szórakozásra vágyunk, akkor ez a mi filmünk. A folyamatos akció, és a humoros részek bőven elvonják a figyelmet a kissé bugyuta történetről, amit amúgy sem nagyon nehéz követni, hiszen az csak egy olcsó alibi a sok ülepszétrúgás felvonultatásához. A film igazi erőssége természetesen maga Sonny Chiba. Karizmatikus egyénisége, és brutális, szinte már emberfeletti harci képességeit látván könnyen megérthető, hogy miért is tartják őt a műfaj véreskezű császárának. Ő nem kérdez, hanem üt. Ő nem kímél, hanem öl. Mert ő Sonny Chiba. Ez elmond róla mindent.

18 komment

Címkék: japán akció filmkritika grindhouse nindzsa 4csillagos sonny chiba

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr82310799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2008.01.26. 11:45:43

Még mindig csak a Street Fighter két epizódját láttam Chibától, de igazából nem is értem, miért, mert azok nagyon bejöttek. :) (Szerencsére az Executioner már megvan tartalékban... :D) A cikksorozat jó ötlet! Hajrá Chiba!!!

t 2008.01.27. 23:56:43

íme egy link:

www.bmovies.com/index.php

legális, meg minden. Streamingben fent van a street fighter és a sister street fighter is, egyébb nyalánkságok mellett.

Üdv,

T

groundwalker 2008.01.28. 00:26:47

Íme egy másik:

publicdomaintorrents.com/

Itt Divxben is fenn van három Street Fighter rész (The..., Return..., Sister...). És nem mellesleg itt is teljesen legális!!! Furcsa ezt leírni.
A The Street Fightert meg is néztem, a többit részt is megfogom mert tényleg jó. Ja és angol szinkronos, akit elriasztana a japán nyelv (gondolom a többi is)!

Ezt a filmet viszont ötletem sincs sok hogy tudtátok beszerezni, legalábbis az "alternatív" helyeken nem leltem meg. :D

Chavez 2008.01.28. 00:48:56

Az angol szinkronosról tudni kell, hogy vágott! Legalábbis az angol dubos DVD az. Ráadásul asszem a második résznek a történetét is megváltoztatták a szinkronnal. Szóval engem személyszerint az angol szinkron riaszt!!

Chavez 2008.01.28. 00:50:39

A The Executioner 2 után jön a The Street Fighter trilógia, plusz a Sister Street Fighter. De a későbbiekben nem csak karate lesz.

groundwalker 2008.01.28. 09:31:02

Nem szerencsére ez nem vágott! Legalábbis az első rész biztosan nem (The Street Fighter):

Australia:91 min / UK:87 min (cut version) / USA:75 min (R-rated version) / USA:91 min (unrated version)

A publicdomain-en valamelyik 91 perces verzió van fenn. Megnyugodtam. :D Azért vicces hogy az eredeti Japán verzió hosszát nem találtam ugyanitt (imdb), de gondolom az is 91 perc körüli.

Majd erre a történetbeli változtatásra kitérsz az adott cikk(ek)ben?

vittorio 2008.01.28. 10:47:47

Szerintem kicsit hosszabb is lehetett volna.
Remélem a főszerkesztő úr nem kötötte meg a kezed a minőségi manna nagy mennyiségű terítését illetően.
Még többet akarok, még több háttérinfóval.
Óriási ötlet a sorozat beindítása!

Chavez 2008.01.28. 11:42:38

Igen, ha odaérek megemlítem a változást!

Tudnék én írni egész sorozatnyi könyvet is róla meg a filmjeiről, de az elején még óvatos akartam lenni, mert nem tudtam, hogy néhány ázsiai filmekért rajongó filmgeeken kívül mást is érdekel-e majd a dolog?
VIVA CHIBA!!!

virtualdog 2008.01.28. 11:53:18

Csatlakozok vittoriohoz, a Street Fighter kapcsán engedd el magad terjedelemben, ha tudod! :D Az úgyis tele van zseniális jelenetekkel, amiket már csak elolvasni is öröm. :D

Chavez 2008.01.28. 12:40:09

Oké, elengedem majd magam, legfeljebb gyakrabban kell szellőztetni! :D

Chavez 2008.01.28. 18:03:31

Egy csávó szétszedett G.I. Joe bábuk alkatrészeiből, meg egy kis festék felhasználásával összerakta Takuma Tsurugi-t, a The Street Fighterből! :D
Íme: www.evilface.com/livevil/chiba.htm

clive 2008.01.29. 10:27:56

A Street Fighter sorozatot és a The Executionert nemt ervezi kiadni a Black mirror esetleg?

virtualdog 2008.01.29. 11:00:47

"Egy csávó szétszedett G.I. Joe bábuk alkatrészeiből, meg egy kis festék felhasználásával összerakta Takuma Tsurugi-t, a The Street Fighterből! :D
Íme: www.evilface.com/livevil/chiba.htm"


Egy igazi GEEK!!! :D

Chavez 2008.02.08. 23:38:26

Ő a valóságban is egy igazi Street Fighter! :D
www.tokyograph.com/news/id-2521

Chavez 2009.09.30. 02:03:01

Az imák meghallgattattak, és remélhetőleg még ebben az évben írhatok egy The Street Figther DVD kritikát. :)
Viva Chiba!
süti beállítások módosítása