Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: A HALÁL EZER ARCA (The Faces of Death, amerikai, 1978) **

2008.01.08. 08:00 harmi

A halál végletessége kíváncsivá tesz, és mi sem lehetne jobban szenzációhajhász, mint egy film, amely megmutatja végzetünket, több szempontból, több kultúrában, és ráadásul „hamisítatlanul” - magyarul a szart is kipaszírozza ebből a rentábilis témából. Exploitation par excellence: A halál ezer arca című kultikus darab erre tesz kísérletet.

A magyar dvd-kiadás borítóján van csali bőven: „Az eredeti film, amihez hasonlót előtte sosem láttál!” „A világ legszörnyűbb halálnemei egyetlen filmbe sűrítve. A filmtörténet legbotrányosabb alkotása először Magyarországon. Csak erős idegzetűeknek!”

Haggyámá.
  
Egy magas úr lép ki egy tiszta nappali ajtaján, leveti véres kesztyűjét, ruháját; nyugodtan körbenéz, megmossa kezeit. Elmondja nekünk, mikor hal meg az ember. Ha leáll a szíve. „Az egyetlen tény, amit egyikünk sem kerülhet el. Dr. Frances Gross vagyok. Patológusként dolgozom. Az elmúlt húsz év alatt készítettem egy összeállítást a halál számos arcáról. Utazásaim során bejártam az egész világot és olyan helyzetek után kutattam, amelyeknek köze lehet egyetlen közös végzetünkhöz.” A film ezzel az áldoktorral próbál realizmust mímelni, komolyságának, frázisainak a film készültekor sokan bedőltek, ma már csak a legnaívabbak. Impotens és erőtlen vállalkozásnak a darab; kultikus hiánypótló talán, de értéke semmi.
 
A halál ezer arca inkább filmtörténeti kövület, mint kuriózum: a jelenlegi mediális térben, amikor minden elérhető és minden megtapasztalható, egész egyszerűen nincs létjogosultsága. Egy olyan világban, ahol elkészülhet olyan pszeudó-snuff, mint pl. az August Underground Mordrum, a Faces of Death lábjegyzetté degradálódik.

A doktorbácsi narrátorhangja a fülünkbe csimpaszkodik, körbeutazzuk vele a világot, feltárja előttünk az ultimét titkot, de úgy, hogy valójában szart sem tudunk meg a legvégső misztériumról - az ilyen filmekre ez általánosan jellemző: láthatunk majomagy-evést, boncolást, villamosszékes kivégzést, lefejezést és még egy sor másfajta halálnemet. Éppen igénytelensége próbája leplezni áldokumentumfilm voltát, holott a felvett anyag élvezhetetlen, és magunk töltjük ki fantáziánkkal az ellopott képsorokat. Akkor emiatt hatásos mégis a cucc?
 
A DVD menüjében rátalálunk az extrákra: egy Fikció vagy valóság? nevezetű opcióra, egy bizonyos riportra, amit egy Conan Le Cilaire nevű figurával forgattak le, a film "rendezőjével". A riport szörnyű, próbálja a filmet felgyúrni a mára, de erőtlen. A filmet egyébként John Alan Schwartz jegyzi hivatalosan, úgyhogy teljes a káosz. Itt beismerés történik, miszerint tényleg meg volt rendezve pár jelenet (stating the obvious), sőt, mint kiderül, éppen a leghatásosabbak, pl. a "majomcsemege".

Francois Villon érdeme az volt, hogy megfogalmazta: mindenki egyenlő a halál pillanatában; a csöves az éjjeli buszon, a milliomos a Roverében, és Te is. A halál fenyegetésének szenzacionalizmusába beburkolni egy filmet gagyi húzás, bár anyagilag nyilván megérte nekik: a halál titkához nem visz közelebb, sőt, inkább lehangol, az emberi élet pénzreválthatóságának gyarlóságát sulykolja.

29 komment

Címkék: horror dokumentumfilm 2csillagos dvdkritika áldokumentumfilm

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr99283963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.08. 09:02:43

ahh! mekkora egy szemét ez. még gyerekkoromban láttam. megfeküdte a gyomrom kissé

sp 2008.01.08. 09:13:32

Ennek van vagy 6 további része

aneurysm 2008.01.08. 09:26:53

Úgy tudom 4 része van, amik utána kijöttek azok csak összefoglalók az első 4-ből. Szerintem az első rész a legjobb.

laci 2008.01.08. 09:39:12

én is láttam gyerekkoromban és nagyon megrázott
aki teheti kerülje el. a gyerekét meg óvja tőle

hiissaa 2008.01.08. 10:16:36

Ha megnézitek a www.rotten.com -ot, ott is láthatjátok a halál igazi arcait. Erős gyomor, gyermekmentes szörfölés.

élménybeszámolók az anyagcseréről 2008.01.08. 10:25:55

Az előbb kimentem szarni. Már nagyon feszítette a hasamat a szar, éreztem hogy egy nagy, iszonyatosan büdös szar fog kijönni. Ráültem a vécédeszkára és elkezdődött a szenvedés. Nagyon nehezen nyomtam ki a szart, de sikerült! Nagyon jót szartam!
berengere 2008.01.05. 21:23:42

eric · http://vastagbor.blog.hu 2008.01.08. 10:37:35

én is gyerekkoromban láttam. utánna nem mertem kimenni az utcára mert féltem, fejemre esik egy repülő.

Ma már nem lenne gyomrom végignézni.

Lui_78 2008.01.08. 10:41:28

Azt azért vegyük figyelembe, hogy ez a film amikor még anno megjelent (mi még VHS-en néztük alámondással) nagyot ütött. Ma már nem gond térdig járni az erőszakban, de akkoriban ez eléggé újszerű és borzongató volt.

Szalacsi 2008.01.08. 11:17:45

Én is a VHS korszakban láttam először, de igazán mostanában döbbentett meg, DVD-n. Megszereztem négy részt, de a másodiknál felfordult a gyomrom. A kritika sem a tartalmat, hanem a hóterőltetett hóthálivúdi körítést kritizálja, teljesen jogosan. Olyan felvételeket vannak rajta, amiket már rég nem lehet híradóban sem leadni. A filmnek az a legnagyobb baja, hogy nem akar az lenni, ami: dokumentumfilm.
Ami nekem van meg, más a kiadásban van meg (zöld alapon egy koponya). Nem láttam még ilyet, de annak a borítóján is fikázzák magát a filmet.
Sztrítrécinges majomgyerekeknek kötelezővé tenném a megtekintését...

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.01.08. 11:32:19

Nem érdemli meg a kritikát sem ez a hulladék.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.01.08. 11:45:44

A XIX. század leghíresebb francia gyilkosa, Pierre-Francois Lacenaire mondta, hogy "ami engem megöl, az a titkom marad".

Minden olyan film, ami a halállal akar komolyan foglalkozni, bizonyos szempontból felesleges - a halál már vélt természetéből adódóan is megfejthetetlen. Furcsa módon éppen ezért az ilyen komolytalan, exploitatív filmek - ha nem is jutnak közelebb a megfejthetetlen megfejtéséhez, természetesen, de - a pszichére balzsamosabb hatással vannak.

Chavez 2008.01.08. 11:51:57

Én nem lennék azért ilyen szigorú vele. Ennél sokkal bizarrabb dolgok is vannak DVD-n, a neten meg aztán bőven. Ráadásul ennek a fele kamu.

RoFä 2008.01.08. 13:17:08

És ennek akkor hány százaléka kamu?

Ha igaziak a felvételek, lehet tudni róluk valamit? hogy készültek, ilyesmi... Akkor még nem mászkált mindenki DV kamerával a zsebében, szóval...?

clay 2008.01.08. 13:47:46

A kritikában említett August Underground Mordrum című filmről mit kell tudni?

virtualdog 2008.01.08. 16:15:27

"Olyan felvételeket vannak rajta, amiket már rég nem lehet híradóban sem leadni. A filmnek az a legnagyobb baja, hogy nem akar az lenni, ami: dokumentumfilm."

Híradóban az iraki lefejezések is lementek, főműsoridőben...
Az áldokumentumfilmek pedig nagyon érdekesek tudnak lenni, önmagában ez szerintem nem baj.

Beyonder 2008.01.08. 21:52:21

"Híradóban az iraki lefejezések is lementek, főműsoridőben..."

Azért ne túlozzunk. :D

sjbee 2008.01.10. 01:06:18

Mondjuk, aki az Al Jazeerán néz híradót az lehet látta a lefejezést, de én magyar híradót nézek, ott nem mutogatták, nem is értem miért ;)
Nemrég néztem meg a Halál ezer arcát, nekem nem volt vele bajom, érezhető volt néhány jeleneten a megrendezettség, de nem zavart különösen. Persze mint (doku)film nem ér kutyagumit sem, de mivel erre a témára vevő vagyok, ezért lehúzni sem szeretném.

virtualdog 2008.01.10. 09:14:31

Ha jól emlékszem, a Hír TV adta le két amerikai katona utcán való végighurcolását és lefejezését.

gibson 2008.01.12. 15:09:35

"a milliomos a Roverében" - akkor ez valóban nem mai darab :)

Grim Répa 2008.01.14. 15:44:41

A közcsemegézésre bocsátott információ a tabutartalomtól függetlenül is hozzáférhető már, azt hiszem csak azon múlik, "dúskálhatunk" e benne, hogy valóban szeretnénk e.

Amire konkréten gondolok: teljesen mindegy, milyen tabuterhes, friss szomjat vélünk megalkotni magunknak, komoly esély van rá hogy az interneten már kész galériák szerveződtek perverz fantáziáink titkos jóllakatására.

Ezzel nem kívánok ítéletet mondani real life haláljeleneteket nézők felett, mert én is megnéztem kétszázhetvenhétmilliót, míg arra a következtetésre jutottam, hogy a BBC sajtópolitikájánál van a' IGAZ:

A Halál: Magánügy.

DE kurva durva ahogy a csávó levágott fejének a nyelve kiduzzad, úúúúúú! Igen, durva. Egyszersmind végletesen emberi és furcsán következetes. És legfőképpen: kurvára semmi közöd hozzá, a szerencsétlen fickón meg istenúron túl az ég egy adta világon senkinek sincs. Így a sokadik jelenet után szerintem rájössz, hogy a real life halál mindig ugyanazon a nyelven szól, és egyszer te is perfekt leszel belőle.

Szerintem ennek a filmnek, és a dokumentált haláljelenetek megtekintésének nem célja az exitálás enigmájának a megfejtése, ha valaki a halálszemlétől vár Szidhártai Illuminációt, az teljesen benézett valamit. Itt a halál ténye és kényelmes, veszélytelen szemlézhetősége a Főattrakció, és a korai stádiumban annál kielégítettebbnek érezzük kvázipervez kíváncsiságunkat, minél extrémebb és minél jobban nyomonkövethető aspektusát szemlézhetjük a Grim Répa kérlelhetetlen emerge-ölésének.

Egyébként a helyzet az, hogy jókat is lehet közben röhögni, van egy videó, ahol egy fickót beszippant egy vadászgép működésbe hozott turbinája. Ezt KI hiszi el, hogy meg lehet így halni? És meg.

Különben bőven van olyan aspektusa ennek a "műfajnak", ami szerintem túlmegy minden tolerálhatóságon, ELVIEKBEN. Mindjárt mondom, miért elviekben. Szóval ilyen shockumentarykból szerintem a True Gore c. cucc a legocsmányabb atrocitásgyűjtemény, abban többek között egy disznót szénfeketére perzselnek lángvágóval, csak előtte elfelejtik leölni. Tehát effektív elevenen elégetik. Ennél kegyetlenebbet én még nem basztam, az irgalmatlanság hihetetlen foka. Amikor meg azt hiszed, ennél genyább nem lehet valaki, lángvágós csávó megnézi, iszik e még vizet a haláltusályát vívó disznó, ha ad neki. Namost. Ebben az egészben a fő gáz az az, hogy a disznóval ezt AKKOR IS megcsinálták volna ezen a katonai kísérleti telepen, ha pont nincs ott a kamera. Tehát a filmtől, a saját befogadói hajlandóságunktól, avagy az irgalom szikrájától is mentes lángvágós humaniod tudományos kísérletétől (mert hogy az volt) kéne é jobban kiakadnunk, vetődik fel. Saaad, sad shit. Truliszed sit.

Különben valaki úgy láttam hivatkozott már a rotten.com -ra, ott aztán tényleg kalandozhatsz az emberi mortalitás legeslegvégsőbb földi bugyraiban, videók, képek, amit nem szégyellsz. Ilyen módon az összes ilyen Face of Death féle cucc legitimitását vesztette. Szerintem vagy jobb, vagy sokkal rosszabb irányba terelnek valakit ezek a cuccok, már ha valóban hajlandó a passzív obszervizmus lehetőségeihez mérten szembenézni az ott kínált látványosságokkal.

Homer vs Double Barreled Shotgun, valaki?

Double Barreled Shotgun wins by TKO at 0:00000001

sorry for the mess . . . .

Chavez 2008.01.14. 16:08:54

Ha az a vadászgépes beszippantás az, amelyikre gondolok, akkor azt a pasas megúszta. Sőt, gyakorlatilag nem is lett semmi baja.

virtualdog 2008.01.14. 16:09:30

Korrekt álláspont. Az az érdekes amúgy, hogy a nézői kíváncsiság, tehát a "kereslet" gerjeszti az ilyen jellegű filmek készítését is (ott van pl a Fűrész széria, és az még mainstream, mert ott csak "játsszák"...). :(

ppgabesz 2008.07.12. 09:33:20

na emberek látom itt is az a baj ami mindennhol ebben az országban. KOMMUNIKÁCIÓS PROBLÉMA.
mivel a film nem áldokumentumfilm, hanem dokumentumfilm.
a megrendezett jelenetek alatt vélhetően az olyan jeleneteket értik, amelyeket nem az élet generált és dokumentumként készültek, hanem amikor egy szekta vagy személy (vérivók, majom agy evés, bérgyilkos) tevékenységét hivatott megörökíteni. mivel ezek nem olyan esetek, hogy: "hopp jajj itt valaki véletlenül megevett egy majom agyat, és én lefilmeztem", ezért ezek a filmek előzetes egyeztetést kívánnak.
míg az olyanok mint:" családi videózás közben apának kitolja a szemét a magasfeszültség", nos az efféle felvételek nyilván tervezés nélkül keletkeznek. remélem senki nemveszi kioktatásnak a commentemet, mert nem ez a szándékom.

Sanyi 2008.08.13. 20:44:09

Ennél nagyobb faszságot már le sem írhattál volna hogy igazi dokumentumfilm...kissé röhelyes,mert nagyon kamu az egész film úgy ahogy van,beleértve egyik másik halálnemet,magát a kivitelezést,a gyengébbnél is gyengébb színészi játékokat,valamint azt hogy mindig náluk volt a kamera és fel is tudták egyből venni,valamint azt,hogy mindenképpen meg akarják magyarázni,hogy ez tényleg így volt!Azt azért ne mondja nekem senki,hogy valaki kidob egy rongybábut az ablakon,és én meg higgyem el neki,hogy egy öngyilkos utolsó pillanatait látom a képsorokon.Vagy/4.epizód/ azt hogy valakit megtámad a tóparton hirtelen egy óriásira duzzadt pióca,és úgy rászorítja magát a csaj karjára,hogy azt a jóisten se tudja leszedni róla!A helyszínre érkező állítólagos "medikusok" meg olyan hülyék,hogy lángszóróval akarják leszedni csórikámról ezt a szörnyeteget(ami hogyhogy nem;egész véletlenül van is náluk kéznél)De,még így sem döglik meg a féreg,hanem mégjobban rászorítja magát a csajra(már csak az hiányozna,hogy lézersugarakkal lövöldözze le az álmentősőket válaszképpen:)))))és ezután sajnos megállapítják,hogy amputálni kell a nő kezét!-NANEEEEEE!hát szóval komolyan.félreértés ne essék,néhol télleg jókat lehet rajta röhögni,tehát ha azt nézem,hogy egy film célja a szórakoztatás,akkor egyszer jól el lehet rajta szórakozni,tehát a célját elérte,de ennél semmi több.
Ha gondoljátok győződjetek meg áldokumentumfilmes mivoltáról,és a béna,félig sem reálisnak mondható felvételeiről a következő címen: www.youtube.com/watch?v=cmp7rP12DbA

bomusi 2008.11.16. 16:29:51

en meg nem láttam a halál száz arcát valahonnén le lehet tőlteni,

Aslan21220 2008.12.23. 15:47:26

@Chavez: igaz,eltört a keze de amúgy semmi baja nem lett

biododírium 2009.06.03. 14:53:35

Régen valóban ütött a film, de azóta lett internet (yuotube, rotten, stb), így már lejárt a szavatossága. Most néztem meg mind a négyet. Egyre gyengébbre sikeredtek a későbbi részek. Vannak olyan jelenetek (nem mind persze), ami egyértelműen vagy egy filmrészlet, vagy megrendezett. Több kameraállás (egy az alany arca előtt, több meg távol, de a távolról felvetteken nincs rajta az alany melletti kamera, ergo egy más után vették fel), tökéletesen összevágva az anyag. Gagyisztika.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.04.03. 20:35:28

@Sanyi: vannak benne eredeti felvételek

a piócás lány a történetben meghalt, és nekem úgy tűnt az valódi, nagyon élethűen csinálták meg,
az meg nem hülyeség h még rászorítja magát a karra a pióca fájdalom hatására

míg a villamosszékes kivégzés egyértelműen látszott hogy röhejes hazugság és hamisítás, addig a legtöbb nagyon is élethűnek tűnt
süti beállítások módosítása