Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: DEATH SENTENCE (USA, 2007) ***

2008.01.03. 12:26 Chavez

Mivel a bosszúfilmek szinte kivétel nélkül ugyanarra a sémára épülnek, így aztán a számtalan hasonló alkotás közül csak azok tudnak kitűnni, amelyek a lehető legtöbb újszerű elemet képesek ráerőltetni a már ezerszer látott témára. A Death Sentence nem tud felmutatni semmi olyat, amit még ne láttunk volna, kivéve talán a megszámlálhatatlanul sok ostoba hibát, és következetlenséget. De azért nem teljesen reménytelen.


James Wan engem már a Fűrésszel sem igazán nyűgözött le, de a Death Sentence rendezését szerintem kimondottan hiba volt rábízni, mert láthatólag nem tudott vele mit kezdeni. Azzal, hogy nagyobb hangsúlyt fektetett a drámára, megmentette ugyan a filmet az agyatlan akciófilmmé silányodástól, de a végeredmény még így sem túl meggyőző. A film alapjául Brian Garfield 1975-ben megjelent, azonos című könyve szolgált, mely az író egy korábbi bestsellerének, a Death Wish-nek a folytatása. (A Death Wish-ből készült a nálunk is jól ismert 74-es Charles Bronson film.) A forgatókönyv állítólag köszönőviszonyban sincs az eredeti művel, és szerintem ez volt itt az egyik legnagyobb hiba.
Az alaphelyzet ismerős: Nick Hume (Kevin Bacon) tökéletes életet él, a tökéletes családjával. Idősebb kamaszfiával Brendan-nel éppen hazafele tartanak a srác hokimeccséről, amikor megállnak tankolni egy isten háta mögötti benzinkútnál. Ekkor egy álarcot viselő banda rohanja le a kutat, majd miután végeztek a fegyvere után nyúló kutassal, az egyik álarcos elvágja Brendan torkát is. Nick nekiesik a támadónak, és dulakodás közben sikerül letépnie a maszkot a fiatal bandatagról, aki ezután elmenekül a helyszínről. Brendan később meghal a kórházban. A szembesítésen az apa felismeri fia gyilkosát, de a tárgyaláson már érdekes módon azt állítja, hogy nem látta tisztán gyilkost, így a gyanúsítottat végül kénytelenek elengedni. Nick nem véletlenül nem tanúskodott: elhatározta, hogy saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást. Csak ekkor még nem is sejti, hogy ezzel a többi családtagját is veszélybe sodorja.
A sztori nem éppen eredeti, de ez még csak a kisebb baj. A dolog ott hasalt el végképp, hogy ezt nem is próbálták meg elfedni, vagy feljavítani. A kiszámítható és sablonos történetet ráadásul ordas bakik, összecsapott karakterek, valamint utóbbiak néhol már fájdalmasan ésszerűtlen viselkedése húzza le még jobban a középszerűség mocsarába.
Már maga a főszereplő is erősen ingatag lábakon áll. A bosszúálló apa olyan gyorsan váltogat az akcióhős, és a tettei következményeire újra és újra rádöbbenő, kissé idegroncs családfő szerepe között, hogy már azt is hihetnénk, hogy nem is a bosszú vezérli, hanem valami eszelős sorozatgyilkossal van dolgunk. (Pl. hősünk a nagy leszámolás előtt még könyvből tanulja a fegyverhasználatot, és úgy ügyetlenkedik, mint aki még játék pisztolyt sem fogott soha a kezében, majd nem sokkal utána már igazi fegyver-expertként szórja az ólmot, mint valami ex-kommandós.) Ez a kettősség pedig nagyon hiteltelen. Nick viselkedése néhol abszolút megmagyarázhatatlan, és bár a sok illogikus lépésre eleinte még felmentést adhatna a gyász és a fájdalom okozta zavartság, de sajnos még ez utóbbiakat sem nagyon tudjuk elhinni neki. Ezekről igazából nem is Bacon tehet (az ő képességeivel azért már tisztában vagyunk), hanem maga a karakter az, ami ennyire kidolgozatlan, és ez sajnos nem engedi rendesen kibontakozni. Az igazat megvallva, Bacon még így is a lehető legtöbbet hozta ki belőle.
A fia meggyilkolásáért felelős banda viszont már önmagában is egy vicc. Ők is csak egy a filmekben már sokat látott jellegzetes, agyontetovált macsó csürhe, akik többnyire gondolkodás nélkül, vadállatiasan cselekszenek, az ő viselkedésük is gyakran már-már fájdalmasan ostoba (SPOILER: itt gondolok például a forgalmas, nyílt utcán való ész nélküli lövöldözésre, illetve a film talán legkínosabb bakijára, amikor hősünket egyetlen, láthatóan nem halálos lövés után maguk mögött hagyják, abban a tudatban, hogy az illető meghalt. SPOILER VÉGE) Ennek megfelelően a Garrett Hedlund (Eragon) vezette társaság színészi játéka nem is kívánt többet a gonoszul nézésen és a hangos káromkodáson kívül. Érdektelen figurák, amolyan a raktárból előszedett, többször használatos papírmasé rosszfiúk. Természetesen a rendőrség is jelen van a történetben, csak azt tudnám, hogy minek? A nyomozónő (Aisha Tyler) mást se csinál, mint szigorúan okítja Nick-et, és folyamatosan óvva inti attól, hogy saját háborúba kezdjen. De ezen kívül a zsaruk az ég egy adta világon semmit sem csinálnak, se a banda, sem pedig Nick megállítására. És nem azért, mert a törvény megköti a kezüket, hanem csak egyszerűen kispórolták őket a forgatókönyvből. Aki említésre méltó, az a fegyverdílert alakító John Goodman. Rövid jelenléte ellenére is ő a film legjobb, legizgalmasabb figurája, bár karaktere szerintem egy alaposan kihagyott ziccer.
Na, de azért nem ennyire elkeserítő a helyzet, a filmben vannak jól sikerült dolgok is. Az akciójelenetek például elég pofásak (még ha nem is túl reálisak), még néhány tetszetős testroncsolást is láthatunk (a CGI vér teljesen felesleges volt), és a film végén látható Taxisofőr hommage is nagyon bejött, de amit mindenképpen kiemelnék, az a kiváló operatőri munka. John R. Leonetti a film során végig nagyon hangulatos beállításokkal dolgozik, de a parkolóházas jelenetben látható, 2 perces vágatlan snittje igazán elismerésre méltó munka. Nálam ez sokat javított a film élvezhetőségén.

Osztok-szorzok, és jóindulattal végül kihozom közepesre, elvégre nem rég múlt karácsony, és ilyenkor leolvad a jég az ember szívéről. Mert a számtalan idegesítő marhaságoktól eltekintve ez azért nem egy nézhetetlen film, van hangulata is, de hiányzik az a mélysége, ami elfedhette volna a rengeteg kisebb-nagyobb hibát. Továbbra is azt állítom, hogy egy tapasztaltabb rendezővel sokkal emészthetőbb alkotás is születhetett volna, de így a Death Sentence hamar el fog tűnni a süllyesztőben. Addig viszont egy próbát azért mindenképpen megér, de túl sokat ne várjunk tőle, és készüljünk fel a gyakori hajtépkedésre is.

23 komment

Címkék: akció dráma filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr21282773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köbli Norbert (törölt) 2008.01.03. 13:16:06

Nagy csalódás a film.

Azért, mert az első fele kurvajó, a parkolóházas jelenet pedig valami zseniális.

Utána ezer darabra esik a sztori, és egyik megdöbbentő hülyeségből megy a másikba.

Bánatomban két csillagot adnék rá.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.01.03. 13:23:46

Az eleje túl gyors, és amit ott kapunk, az totál klisé. Mikor beindul a bosszú, Wan olyan borzalmas rendezőnek bizonyul, hogy az állam leesett.

A parkolóházas jelenet suspense szempontjábl ott van, de 1, meddig tart egy nagyvárosi rendőrségnek kiérni egy lövöldözés helyszinére? 2, egy pitiáner gengszterbanda nem kezd bazi nagy lövöldözésbe a város legközepén, a jómódú bevásárlóutcában.

Chavez 2008.01.03. 13:39:38

Látom, ugyanazokon akadtunk fenn! Az az utcai lövöldözés borzasztó volt. Nem hittem a szememnek.

doktor.dikhed 2008.01.03. 14:08:48

Na ezzel egyetértek. Csalódás volt. A Képi világa azért okés, és a végén a leszámolásnál is vannak jó pillanatok, de gyébként gyengus.

Tuti, hogy a készítők játszottak a Max Payne 1-2-vel, és külön gáz, hogy még így is szar lett a film.

Szóval, Max Payne múvit akarunk, Max Payne múvit akarunk, hozzáértő kezekből természetesen.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.01.03. 15:35:26

Lesz Max Payne film, Mark Whalberggel a főszerepben.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.01.03. 15:41:25

Szóval a Max Payne-t ráadásul nem is egy Uwe Boll-féle modernkori Ed Wood csinélja, hanem a Kemény zsaruk író-producere, Shawn Ryan, a rendező meg az Ellenséges terület direktora, John Moore lesz. A forgatásr idén kezdődik, bemutató 2010-ben.

Több Indexet kéne olvasni, doktor úr! ;)))
index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/2007/11/09/reggeli_hirek_winona_ryder_lesz_spock_an/

virtualdog 2008.01.03. 16:33:22

Shawn Ryan a Shielddel bizonyított rendesen, a Max Payne-hez azonban mégis más hangulat kell majd: cinikussága, keménysége és erőszakossága ellenére is némi szentimentalitás lengi át az egészet és a noir filmek romantikája. A rángatott kézikamera sem passzolna annyira Max Payne-hez. Bár a fene tudja, talán épp azzal lesz jó a film, hogy neo-noir helyett tökös akciót tesz le az asztalra: ki tudja, lehet, hogy a shaky-cammel felvett pörgős lövöldözés közepette fog megszületni az igazi noir 2.0?

virtualdog 2008.01.03. 16:41:41

Mark Wahlberg pedig nagyon rossz választás, szerintem. Legalábbis ha nem tanul meg addigra játszani.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.01.03. 16:47:10

Ramiz,
Whalberg nem volt jó a Téglában? (szerintem igen. Mondjuk én már a Viharzóna idején is bírtam, körbe is röhögnek miatta a felmgeekek, ha sörözés közben szóba kerül :)))

I love you Madeleine · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.01.03. 16:52:29

Boogie Nights? Még egy ilyen duma Ramiz - látomám, hogy mindenütt beszósz! - és olyat kapsz, hogy azt is le%olják, aki felsegít, köcsög.

A Téglával meg ne dobálózzunk kéremalássan, mer nem érdemli még az ingyenreklámot. Még akkor se.

Köbli Norbert (törölt) 2008.01.03. 18:42:08

mark wahlberg szerintem jó színész (tud lenni néha), de a téglában speciel olyan bugyuta szerepe volt, hogy csak na. mindenkinek be kellett szólnia, oszt kész is volt a karakterábrázolás.

groundwalker 2008.01.03. 18:48:47

Jó film volt, egynek nagyon jó volt. Azt nem tudom hogy volt mondanivalója, vagy csak zsánerlovaglás?

SPOILER Az tetszett hogy majdnem hogy megölik (azthisszükmindenkit) a családját, és egyedül marad és akkor vajon mit kezd a bosszújával, de nem mert a fia életben maradt, így meg már nem tetszett. SPOILER

Balint 2008.01.03. 19:35:55

Nekem tetszett a film, bár én kevertem a Death Silenc-el és azt hittem azt nézem, és mikor koppantam már kíváncsi voltam a végére, de összességében sztem jó film volt. Ami azt illeti az írás is korrekt, és valóban volt pár hülyeség a filmben, de én pl. a mészárlást, annak tudtam, be hogy balf@sz volt a banda, de ennyire… Én még ki is röhögtem őket:D:D:D

Inkább nekem a parkolóháznál voltak gondok, ok, hogy látványos volt meg tényleg vagány jelenet, de attól, hogy kioldják a kéziféket, mitől indul el a kocsi? Lejt a parkolóház?:D

Chavez 2008.01.03. 20:00:33

Az egy újabb baki. Én sem parkolnék ott. :)

virtualdog 2008.01.03. 20:18:22

A Shooterben láttam legutóbb Mark Wahlberget, amire élesen emlékszem, és ott szerintem bántóan semmilyen volt. Mondjuk igaz, hogy van, akinek bejön ez az újabban divatos lecsupaszított, minimalista színészi játék (ami néha mítoszrombolásig fajul, lásd kutyafejű Craig mint új James Bond), Matt Damon alakítását a Bourne-filmekben például sokan dicsérték, nekem meg abszolút nem tetszik. Én a látványosan előadott, stílusosan vagizós akcióhősöket favorizálom (például Bruce Willis mint jó öreg McClane, vagy éppen Chow Yun-Fat). Max Payne-nek pedig még a játékban is nagyon karakteres gesztusai voltak, meg amúgy is a noir történetekből építkezik az egész, ahol szintén sok tipikus férfi főhős "viselkedéspanel" létezik.

clay 2008.01.03. 22:00:34

Szerintem egy akciófilm esetén, főlek ha a szereplő olyanok, mintha egy képregényből jöttek volna, nem gáz, ha nem túl reális néhol a cselekmény. Ezért én pozitívabban is értékeltem: seeornot.blog.hu/2007/12/29/csak_roviden_halalos_itelet_death_senten

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.01.04. 15:29:32

Én is írtam róla kritikát, eléggé egyezik a véleményünk

doktor.dikhed 2008.01.06. 10:38:48

Hmm, lehet olvastam a hírt, csak a szelektív amnéziám próbál megvédeni a traumatikus élményektől.

Wahlberg jó filmben, jó rendező és jó színészek mellett simán tud jó lenni (Oké, a Téglában szar filmben, jó rendezővel és jó színészekkel volt jó :) ), de a Maxhez kevés lesz. Eleve nincs elég jó hangja Max király monológjaihoz, amik mondjuk bele sem fognak kerülni a filmbe, ha nem Sam Lake írja a forgatókönyvet.

Temethetjük is ezt a projektet, mert valljuk be egy jó Max Payne filmhez csak annyit kéne módosítani a sztorin, hogy filmre vihető legyen, meg kéne tartani Max szövegeinek nagy részét szó szerint, átvenni a film noir hangulatot és képi világot, és megtartani a játék főcímzenéjét.
Ezeknek nagy része nem fog megtörténni, ugyanis amerikában a filmesek nem hívei az eredetihez hű adaptációknak. A készítők szeretnek élni a művészi szabadsággal, és hogy érezzék, hogy ez az ő termékük, mindig hozzáadnak egy kis pluszt...taknyot, nyálat, ürüléket és egyéb nem kívánatos saját termelésű matériákat.

Ez is olyan lesz mint a Wanted. Annyi köze lesz az eredetihez, hogy mindkettőben lőnek...

sejk 2008.01.06. 18:06:35

felpörgették a bosszúra, az meg 4 percig tartott. hát bravó. egyébként a trailer alapján azt hittem, hogy Bacon egy őrjöngő ölőgéppé válik kétségbeesésében és vagy egy órán át hentel majd. A haja viszont tetszett.

Chavez 2008.01.06. 19:11:33

Nekem az volt fura, hogy milyen hamar túltette magát a felesége halálán. Nem összetört, meg őrjöngött, hanem mesélt egyet a kómában lévő fiának, majd lassított felvételen, kötszerturbánnal a fején kiment az ablakon bosszút állni.

virtualdog 2008.01.06. 20:13:35

Hát igen. Valószínűleg nekem is előbb jutna eszembe a "minden mindegy" és a gyász, minthogy rögtön ölni akarjak.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.01.06. 21:09:20

ne okoskodjatok! ilyen példásan ostoba és baromira intenzív filmet vártam már rég óta...:-)

Chavez 2008.01.06. 21:42:15

De én Szalonna Kevint kicsit sajnálom, mert tényleg nem rajta múlt. A Fűrészelő gyereket meg ne engedjék többet filmet csinálni.
süti beállítások módosítása