Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: IGAZÁBÓL SZERELEM (Love Actually, UK/USA, 2003) ****

2007.12.24. 10:30 ringsider

Gondolom mindenki értesült már róla, ha máshonnan nem is, a Geekblog fergeteges Christmas Specialjából feltétlenül, hogy a karácsony idén is megállíthatatlanul utolér bennünket.

És mivel a karácsony nem csak a mákos bejgli és a tojáslikőr, hanem az igazmondás ideje is, így kezdjük egy vallomással: hiába a szőröstökű horrorfreak vagy éppen a rendíthetetlen grindhouse-mániákus megtévesztően zord külseje, a Geekz alkotócsapatának minden tagjában érző szív dobog. Így legalább egyikünknek fel kell vállalni, hogy végre egy olyan karácsonyi filmről írjon, ahol a télapó hacukája nem a kiontott vértől piroslik...

Szokásos karácsony este a Ringsider-rezidencián: a férfiak a karácsonyfát próbálják a lábába befaragni, az asszonyok a konyhában sürögnek, a lazacfilé a fürdőkádban lubickol, bejgli szag amerre nézel, a dvd-lejátszóban pedig az Igazából szerelem pörög...

Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra hihetetlen, hogy az Igazából szerelemnek ez még csak a negyedik karácsonya! Vagy csak én érzem úgy, hogy ez a megunhatatlan ünnepi sokaság mindig is a karácsonyunkhoz tartozott? No mindegy, az újszülöttek kedvéért akkor röviden: az Igazából szerelem Richard Curtisnek, a romantikus komédiák atyamesterének (elég, ha csak annyit mondok, hogy Négy esküvő és egy temetés vagy Sztárom a párom, ugye?) debütáló rendezése, amely megannyi szereplőjének egymás útjait újra és újra keresztező szerelmi fogócskáját meséli el a karácsonyi visszaszámlálás lázában égő Londonban.

A filmben minden megvan, ami egy ilyen moziba elengedhetetlen: tapintható ünnepi várakozás és fényes esküvő, darabokba tört szívek és fellobbanó szerelmek;  azt pedig elárulhatom, hogy a legtöbb szereplőnek karácsony este mosolyra húzódik a szája. (De persze nem mindenkinek, hiszen az élet még Meseországban sem rózsalugas!) Mindehhez még adjuk hozzá a ködös Albion legjobb színészeit, akik a közel tucatnyi hálás szerepben lubickolnak; ilyen erős és kiegyensúlyozott ensemble casttal ritkán találkozhatunk. Hugh Granttől Emma Thompsonig mindenki megkapja a maga emlékezetes nagyjelenetét, a showt mégis egy, a film készítésekor még tökismeretlen vén trotty, az exheroinista rocknagypapa szerepében brillírozó Bill Nighy lopja el.

Az elmondottak után talán sejthető, hogy ezt a filmet nem az eredetisége miatt szeretjük, nem tartogat ugyanis semmi forradalmit; a film valamennyi szereplője, a megcsalt szerelmestől a csábítás labirintusába bukdácsoló férjig egytől-egyig a romcom univerzum jól ismert alakja.

De ilyen ellenállhatatlanul egy csokorba kötve, és varázslatos ízekkel ilyen gazdagon meghintve nem tálalta még fel nekünk senki. Ehhez Curtis alkotó fantáziája kellett, aki az otthonosan ismerős ízeket olyan apró filmnyelvi és dramaturgiai leleményekkel teszi ellenállhatatlanná, mint az esküvői videóként elmondott szerelmi vallomás, vagy éppen egy, a hősök útját terelgető álruhás Kupidó.

A Love Actually, nemcsak egy olyan, hibátlan stílus- és tempóérzékkel elmesélt műfajösszegző tabloid, aminek láttán valószínűleg még szegény Robert Altman is elégedetten vakargathatta ősz szakállát, de 35mm-es mementója is Umbert Eco híres mondásának: "Két közhely nevetséges, száz szívbemarkoló!". Kétségtelenül helye van a Nélkülözhetetlen Karácsonyi Hozzávalók Csarnokában, ahova csak a legszebb szelet hús, a legjobb üveg bor, és a család kedvenc süteménye nyerhet bebocsátatást.

U.i.: Megragadnám az alkalmat, hogy mindenkinek boldog karácsonyt kívánjak; azoknak, akik elég szerencsések, hogy a szerelmükkel töltsék az ünnepeket, meg persze azoknak is, akik már írják a táblákat, amellyel karácsony este bekopognak vágyaik netovábbjának ajtaján...

22 komment

Címkék: vígjáték filmkritika 4csillagos karácsony 2007

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr67273899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hamlet · http://index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/ 2007.12.24. 10:41:38

"hiába a szőröstökű horrorfreak vagy éppen a rendíthetetlen grindhouse-mániákus megtévesztően zord külseje, a Geekz alkotócsapatának minden tagjában érző szív dobog."

Tudod mikor hiszem el... :)))

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.12.24. 10:53:26

Nem láttam ezt a filmet, de máris utálom...

Roltii 2007.12.24. 11:14:08

kurva jó film, mindenkinek csak ajánlani tudom

Beyonder 2007.12.24. 11:22:28

Még én se láttam, de egyszer muszáj lesz megnézni. Előtte azért elkábítom magam pár pohár valamivel, hogy biztos kibírjam. :)

roxmorts 2007.12.24. 11:33:58

Megbocsátunk az ellenkezőknek, nem tudják mit beszélnek :))
Csak a nagyon üres embereket nem nyűgözi le ez a film, tökmindegy, hogy egyébként milyen az ízlésük, még karácsony se kell hozzá. Elképesztő szereposztás, az angol színészek krémje,pl. Rowan Atkinson élete legjobb alakítását nyújta.
Hiába, van ilyen is...
Boldog karácsonyt!

neoprimitiv 2007.12.24. 12:07:41

- Én leszek a rák!
- A rák?!
- Az első rák!
- Több rák is szerepel Jézus születésében?
Hosszú évek óta az egyik legjobb vígjáték, a romantika mellett óriási beszólásokkal.

antibá 2007.12.24. 12:18:14

én láttam ezt filmet és mondhatom, hogy nem csak dramaturgiailag van ott nagyon szerkón, de viziológiailag is, nagyon. A szereposztást pedig nem illetheti kritika, szintén telibe talált a kászting-heverő.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2007.12.24. 12:19:10

ezeket miért nem a Wostry írja? hol marad így a hiteles geekség?

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2007.12.24. 12:20:00

mellesleg karácsonykor mindenki nézze a straight storyt, szem nem marad szárazon és egy kanyi hópehely sincs benne.

asa77sol 2007.12.24. 12:25:48

gyerekek!
itt egy jó tanács billy bácsitól.
soha ne vegyetek drogot!

legyetek rocksztárok, és megkapjátok íngyen.

kötelező darab, pedig horror fan vagyok.
durva annyát, hogy mindíg megrígat..

groundwalker 2007.12.24. 13:02:24

Igazából SZERELEM? Ide se jövök többet! :D Boldog karácsonyt mindenkinek!

sjbee 2007.12.24. 15:09:08

Én is "kemény csávóként" szinte lenéztem ezt a filmet, "méghogy igazából szerelem, mi ez a nyáltenger" persze kis túlzással :P. Aztán mégis megnéztem, azóta láttam már vagy 6-szor. De még hányszor fogom!!!

virtualdog 2007.12.24. 16:52:39

Az érző szívet kikérem magamnak :D , de ezt a filmet amúgy minden ismerősöm imádja, még a cinikus trash-rajongók is. Tessék csak megnézni, biztos jó, még a T. Miniszterelnök úr is ebből lopta gagyin előadott imidzsformáló internetes táncát. :D

Balfake 2007.12.24. 22:33:28

Hadd sznobuljak egy kicsit:

We are the hollow men
We are the stuffed men
Leaning together
Headpiece filled with straw. Alas!
Our dried voices, when
We whisper together
Are quiet and meaningless
As wind in dry grass
Or rats' feet over broken glass
In our dry cellar

Elhiszem, hogy van minőségi giccs is, meg nem kell egyfolytában világmegváltani, de így ismertető alapján nyálas baromságnak tűnik, élőben meg valszeg még olyanabb.

bakfitty: Elkezdtem, egy idő után tényleg jöttek a könnyek az ásítozástól, aztán kinyomtam, marha unalmas volt.

RoFä 2007.12.25. 00:41:42

Love actually... A Tökéletes Giccs. Imádom.

Nesztek még nyál:

www.youtube.com/watch?v=Mr-alr7P_qk

groundwalker 2007.12.25. 00:57:02

RoFa: Na ez már döfi. Melyik horrorfilmből van a jelenet? :D

harmi 2007.12.25. 23:22:22

nekem sem a szívem választottja dehát muszaj szart nézni karacsonykor.. BoKa és Buék

Antibá 2008.01.02. 11:31:23

A Ratatouille-ról is kérnék kiértékelést!!! ;)

Ray Tango 2008.01.02. 13:26:21

Szerintem is rendben van a film, mégha sokan kibírhatatlanul \"csöpögős-romantikusnak\" tartják is. Külön értéke, hogy a sok kis sztori ellenére nem gurul szét a film, mint egy maroknyi üveggolyó. Jó film, ajánlatos megnézni, az egésznek igazi karácsonyi fílingje van, a levegőben fahéj és szegfűszeg illata, no meg fagyöngy csokor...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.10.04. 19:14:59

Azt kell mondjam, elég jó ez a film... :D
süti beállítások módosítása