Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Képregénykritika: Bürokraták ****

2007.12.15. 18:13 Parraghramma.

„Agresszív fantasztikus magazin”. Így definiálja magát a Korchma Zsombor főszerkesztette, pajzán pirosba provokatívan tunkolt Roham, mely szabadversei, tudományos-fantasztikus tematikájú novellái (László Zoltán Az E, valamint Kleinheincz Csilla Fehér sivatag néven futó szösszeneti mindenképpen megérdemlik a hivatkozásukkal járó gépírói többletmunkát) mellett egy eleddig trilógia stádiumban feszengő képregénynek is jelenési felületet biztosított. Ez volna a Bürokraták.

A komix ötletét az rpg.hu (Magyar Szerepjátékosok oldala) közösségét, valamint a Scriptorium írókör szerzőit, illetve olvasóit vitriolos kritikáival molesztáló Oroszlány Balázs (Rorimack) a Transmetropolitant jegyző Warren Ellis eszmei csöcsein csüngve szopta ki. Ahogy a tengerentúli „poszt-cyberpunk” (okosék legalábbis így mondanák) sorozatban, a Bürokraták esetében is a legínycsiklandóbb szegmens maga a karakterkészlet. Odaát egy amorális-antiszociális zsurnaliszta satvadék mindennapjainak polgárpukkasztó részleteit somolyoghatja végig az olvasó, míg idehaza Rorimack a pókhálós protagonista-képekbe bóduló, vállalandó közízlésnek úgy mutatja flegmán meredő középső ujját, hogy a mindenki által alaposan utált, arctalan hivatalnoki gépezetből találomra szelektálja élre vasalt főhősét. Ő – hogy-hogy nem – „Kovács”. Csak így simán: „Kovács”.    

Még mielőtt az Amerikai szépség, vagy a Kafkai bizarr unos-unalomig plagizált toposzainak felrémlése a kedveteket szegné: a Bürokraták az anyalap büszke célkitűzéseihez mérten szándékozik, és – bizonyos mértékig – tud merész lenni, méghozzá a fantasy, valamint a horror között egy hanyag Lovecraft ügyességével kötéltáncot lejtvén. Kovács 007-es karizmait és lőfegyvereit (…) ugyanis a Menny és a Pokol (…) érvényes engedéllyel alig-alig, késedelmi terhelésekkel és egyéb bírságokkal annál inkább megruházott átutazói ellen kénytelen használni. Teszi mindezt elegánsan, a monomániás (kettős)könyvelő perverz higgadtságával.

Kovács a bájosan száraz, protokolláris tárgyilagosság jegyében is oda-odamondogat az alvilág rút emigránsainak, ugyanakkor – a kezdeti döcögések ellenére – egy buborék sem feszül fárasztó körmondatoktól. (Az olyat amúgy sem szeressük.) A szövegekért felelős, panelsorokat tervezgető Németh Áronnal (Brutalis) és a szombathelyi illetőségű Tebeli Szabolccsal (Brazil) felálló triumvirátus részről részre egyre csiszoltabb koprodukcióval hozakodott elő. Nem pusztán a párbeszédek gördülékenysége fokozódik. Brazil rajzai is valahogy részletgazdagabbnak, érettebbnek hatnak a történet előrehaladtával (a – hol eredeti, hol alternatív – Budapest épületeit a valós helyszínek hosszasan mustrált fényképfelvételei ihlették). Az oldalak kiosztása pediglen egyre több leleményről ad tanúbizonyságot, a hangutánzó szavak (ilyenből is akad invenciózus-viccesféle: a „büribüri” pl. egy mobil csengőhangját hivatott betűbe ölteni) panelként történő igénybe vételétől az escher-i térnonszensz szabályozta, képkockákat átölelő Pokol-architektúráig. Ami egyenesen csodaszép.

Humorból nincs hiány. A finom képi tréfákon (mint amilyen a postában unottan kígyózó sor elején símaszkban, pisztollyal érvelő kliens), a kevésbé, illetve jobban mesterkélt helyzetkomikumokon (oltási könyvet követelni bárddal hadonászó, diabolikus förmedvénytől? Na jó, legyen vicces.) túl – vagy innen – maga a koncepció is ismeri a tréfát. Kovács a bürokrácia félreértett-lenézett napszámosainak morbid piedesztálra történő, önironikus fellóbálása. Neki persze nincs erről tudomása. Ha cinikusan is, de őszinte elhivatottsággal lő likat a szóbeli és írásos felszólításokra immúnis ördögfattyak fejébe három epizódon át, melyek ordenáré csámpasággal követik egymást. (Mármint: az epizódok.) Vizsgálódó kisgyermekkoromban a metélt kaszáspókokban láttam darabra ennyi kontinuitást: mi a gány történhet két fejezet között, ami - összetart??? Mire nemhogy elfogadnánk, egyenesen megszeretnénk a képregény zaklatott balladaiságát, lezárás gyanánt felesleges, már-már dagályos magyarázattal hozakodnak elő Rorimackék. Nem vagyok benne százezer százalékig biztos, hogy ezeket a diszkurzív lapokat feltétlenül ki kellett játszani.

Az anno ingyen osztogatott, mára letölthető kiadvány egyébiránt (ha nagy ritkán el is csúszik az élesség) igényes nyomdai munka szülötteként kellette magát a Hungarocomix standjain és az illetékes üzletekben, míg a mindig „mindíg” mindigeket leszámítva a megrögzött ortográfiai fanyalgók is csüggedten konstatálhatják a szöveg derék voltát. Akinek pedig a mellékelt képek láttán sem landolt ez idáig a tantusza, felfedném a főtutit: a Bürokraták monokróm. Bezony!

38 komment

Címkék: képregénykritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr92264561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2007.12.15. 19:38:34

A bürokraták jó cucc, nem véletlenül kapott Alfabéta-díjat. :)


"az rpg.hu (Magyar Szerepjátékosok oldala) közösségét, valamint a Scriptorium írókör szerzőit, illetve olvasóit vitriolos kritikáival molesztáló Oroszlány Balázs (Rorimack)"

Na itt viszont valami félreértés van. Rorimack pont hogy Scriptoriumos (ma már sajnos csak "tiszteletbeli"), mint ahogyan Németh Áron is (hiszen pont a sörözéssel egybekötött közös novella-láncfűrészelések alatt haverkodtak össze).

A vitriolos kritika rész mondjuk igaz. De a Scriptoriumban ez kezdettől fogva kötelező dolog, de ha kicsit is komolyan gondolja valaki az írást, előbb vagy utóbb megfogadja az elhangzottakat.

Rorimack (és Brutalis) virtuális napalmozásából persze bőven kijutott majdnem minden hazai fantasy/sci-fi írónak az rpg.hu-n, aztán vagy tanultak belőle, vagy nem. (De leginkább vagy nem.)

muki 2007.12.15. 20:01:36

Éjjeli őrség vagy Men in Black utánzat inkább?

Chavez 2007.12.15. 21:01:05

Páncéltörő rakéta! Nem láttad a Rambót?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2007.12.15. 21:28:27

"Rambo? Az egy buzi!" :)

Korkusuz, a török Rambo, na ő az isten! :)
youtube.com/watch?v=tCNi9I1dHk4

virtualdog 2007.12.15. 23:25:38

Jó cikk! Para iz bekk!!! :D
(A "(...)" mit jelent? Ezt a múltkor sem vágtam.)

frank 2007.12.16. 00:00:12

nekem van egy Kovacs nyomozom. a Csukly4s: the Beast of Pusztaban. jon vissza a Champion in Hellre. ordogfajzatokat apritani.

namhanman 2007.12.16. 01:44:51

Ramiz: a (...) egy olyan mutáns emlőt reprezentál, amely három darab csecsbimbóval rendelkezik.

Chavez 2007.12.16. 04:08:05

És az az emlő nem más, mint Warren Ellis eszmei csöcse.

virtualdog 2007.12.16. 10:39:07

Ne szívassatok... :D Mi értelme kihagyott részletre utalni, ha maga a szöveg nem egy idézet, egy kész írás átvétele?

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.12.16. 11:14:14

Asszem elvesztettem a fonalat. Parraghramma maga a paradoxon. :)

Balfake 2007.12.16. 11:27:26

"...egy buborék sem feszül fárasztó körmondatoktól. (Az olyat amúgy sem szeressük.)"

Na ne röhögtess már.

A Roham 1-3, benne a képregénnyel ugyanúgy hozzáférhető ingyen, mint eddig a szokásos helyeken, de a Révay sörözőben biztos (Révay utca közepe, Bazilikával szemközt).

I love you Madeleine · http://torrance.freeblog.hu/ 2007.12.16. 12:40:12

Hamlet: Ja, firkált is. Mármint: kritizálni valókat.

muki: a MIBes szubpszeudokonnotációt azé hanyagótam, mer legföjjebb a linkelt borítóról suttog vmi párhuzamszerűféleség. (Ha már, akkor nem inkább a Mátrix? Mer abba is van Kovács ügynök!)

A másik izé: az _Éjszakai_ őrség.

(Sértődések elébe menvén: igazad van.)

Ramiz: a "(...)" pontpontpont-ot jelent zárójelekben. Trükkös, amúgy. (Mindemellett persze namhanman és Chavez, indiszkréten vulgárfreudi olvasatában is lehet vmi meggondolandóság, de a magándógokat - mint utóbb megtuttam - nem illik akárcsak gyermeteg önajnáltatások erejére is a "szakmai" (Mu. Ha. Ha.) tevékenységek arra alkalmas felületeire hiú transzparensként rájaapplikálni.)

Balfake: Aszondod: "Na ne röhögtess már." ??? Minden erre irányuló, őszintén lappangó intencióm ellenére télleg nem akarok veled ellenkezni, de kötelességemnek érzem, hogy színt valljak: pont ez volt a célom. Lanyh és rövid ideig tartó örömokozás - tök ingyé... másnak is. Mellesleg, mivel a mondatot én írtam, a benne szereplő összes betűszekvencia az én értelmezési spektrumaimat tükrözi. Ez alól - láss csudát - a "körmondat" kifejezés sem kivétel. A zárójelbe tett nemszeretős mondatot pedig mindenki saját belátása szerint tekinti nemingének, illetőleg - akár! - ingének.

A tárgyi tévedésnek álcázott aljas hazugságaimból meg seszeriseszáma van még. Ennyi sok idő alatt csak kettőt találni??? Sátánkacaj.

ILUM!

szifon 2007.12.16. 13:23:08

Negyven éve foglalkozom képregénnyel.

I love you Madeleine · http://torrance.freeblog.hu/ 2007.12.16. 13:40:31

Az durva, hallod-e. Én még csak órákban tudom számolni ezt az időt. (Persze, nem datálási, hanem kumulatív szempontból.)

ILUM!

Chavez 2007.12.16. 13:45:11

Szifon: újságos vagy? :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.12.16. 13:57:31

Szép karrier az: 40 évig újságosbódéban nyomni. : )

Kavics 2007.12.16. 18:25:05

Inkább lesz az egy MÉH lerakat... :D

virtualdog 2007.12.16. 20:25:08

Jó.
1. Mit jelent a pontpontpont zárójelekben a fenti szöveg kontextusában?
2. Mit jelent az \"ILUM!\"?
3. Milyen színű az Alíz Csodaország(ban)^2 a hernyó?

vittorio 2007.12.17. 09:26:03

Egész könnyedén olvastam most ezt a Parragh kritikát. Azt nem tudnám megmondani, hogy én szoktam-e hozzá a stílhez vagy a szerző úr lett métréktartóbb. A fárasztó körmondatokat nem szeressük poén óriási volt.

Beyonder 2007.12.17. 09:46:40

1. A szerző nyilván azt akarja jelezni, hogy oda még beférne egy-egy 3-4 soros mellékmondat, de a múltkori miatt visszafogja magát, s legyünk ezért hálásak.
2. Lásd: a nickje.
3. Attól függ, mit vettél be előtte. (Bruha-ha.)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.12.17. 15:45:10

Akkor a következő kérdés az, hogy ki a franc az a Madeleine?

para gramma szobatársa 2007.12.17. 16:11:26

húúúha, a dexternek már huszonkilenc kommentje vaaaan... a bürokratáknak meg ezzel együtt is csak huszonnnnéééégy...

I love you Madeleine · http://torrance.freeblog.hu/ 2007.12.17. 16:39:40

A \"Madeleine\" egy női név. Ha Feri szólna az Universalnak, hogy adjon nekem megtekintőt Hitchcock életművének - és _a_ film történetének - egyik legkimagaslóbb teljesítményéből (dupla dvd, mostanság dobták ki), akkor bátorkodnék tévedni pár sort... magáról a \'Szédülésről\'.
(Amennyiben kérdésedet a művészettörténeti, tipológia tárgyilagosságon túlmutató, személyes érdeklődés fialta: intimszférám húszhüvelykes acélfalát kapirgálod.)

ILUM!

I love you Madeleine · http://torrance.freeblog.hu/ 2007.12.17. 16:40:35

Kircsi ez a kvantitatív fejtegetés, Zsolti! (AKkor jövök egy rumos Balatonnal, ahogy megbeszéltük.)

Zsolti 2007.12.17. 16:43:00

Köszi. De mikor beszéltünk meg?

Balfake 2007.12.18. 10:39:46

ILUM, nem vagyok ellensége a kifinomult nyelvezetnek, de ez az okoskatörpös pipiskedés nem kifinomult, hanem sokkal inkább buzis hatást kelt. Remélem, azért nincs harag.

I love you Madeleine · http://torrance.freeblog.hu/ 2007.12.18. 12:39:22

uff
B, mikó montam, hogy "ez" (mármint: az) kifinomult nyelvezet? Olyasmit tagadsz, amit én sosem állítottam, ez, hogyakarjammagánakkifejezni: legalább ciki. (Továbbmegyek: sőt!) A szexuális identitásomat idekeverni pedig roppant illemtudatlan gesztus volt, cuncimókuskám... de legalább kompenzáltad gyávaságod utolsó mondatodban történő, decens artikulálásával. "Harag"??? A hálával vegyülő szánalom könnyeit törölgetem. (29... jeee.)

Törpapa 2007.12.18. 13:48:07

Mármost mi a ciki?

PinkHell · http://geekz.blog.hu 2007.12.18. 14:32:38

Üzenet. Na, az nincs. Túlcizelláltságában is egy kapuzárási pániktól vemhes őzikéhez hasonlatos nyelvezetedet pedig harapdálnám, de persze csak óvatosan. Egyszerűen nem képes zavarni. GRATULA!!!! ILUZS!

virtualdog 2007.12.18. 15:57:35

Paraghramma, legközelebb, ha cikket (kritikát) írsz egy képregényről, ne felejts el Evangéliumot rejteni a sorok közé. Valami tényleg üzenet is legyen a cikkben, ne csak duma, mondjuk a rák ellenszere vagy az örök világbékéhez vezető út lépésről-lépésre. Ez teljesen korrekt kérés, nem?

Salman Rushdie · http://www.contemporarywriters.com/authors/?p=auth87 2007.12.18. 18:04:29

azért írok csak, mert az ádám megkért, hogy írjak be valami hülyeséget, hogy több legyen a komment. (talán még a dextert is utolérhetjük.)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.12.18. 18:27:22

Hol teccik megszállni? Mert hiába vették le a fejéről a fathwát, én azért csak bepróbálnám...

Salman Rushdie · http://www.contemporarywriters.com/authors/?p=auth87 2007.12.18. 23:47:40

lelőnek a testőrök, Feri, vigyázz!
de tényleg az ádám kért meg, na. szereti, ha sok a komment a cikke után, én meg gondoltam, besegítek eggyel.

namhanman · http://namhanman.blog.hu 2007.12.19. 00:34:12

Azt észrevettétek már, hogy a három bimbójú mutáns dudák magát a Mennnyet és a Poklot keretezik? Tyű.

Balfake 2007.12.19. 11:26:18

Tessék, pont erről beszéltem. :(

ILUM, szó nem volt a cekcuális irányultságodról. Csak a szövegedről, ami ebben az új hisztidben is hozza a lazának vélt primadonnás csapkodást. Valóban szórakoztató és erős anyagok előállításához sztem tanulmányozd WF munkásságát.
süti beállítások módosítása