Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Tévékritika: BLOOD TIES, 1. szezon, 1-6. epizód **

2007.11.28. 16:58 Bajtai András

A kanadai Blood Ties című misztikus sorozat első epizódjainak megtekintése során egyetlen bántó érzés körvonalazódott bennem egyre erősebben, és ezt a határozott keserűséget most már kénytelen vagyok tudomásul venni és beszámolni róla. Ebben a sorozatban ugyanis sokkal több lehetőség bújt meg, mint amit a készítőknek sikerült kiaknázni. Ezt pedig kifejezetten sajnálom, mert egy kicsit több bátorsággal és ügyességgel simán meg lehetett volna menteni a Blood Ties-t, ami így jelen formájában sajnos elég gyengécske.

Az egy dolog ugyanis, hogy a készítőknek érezhetően sokkal kevesebb pénz állt a rendelkezésükre, mint más nagyobb költségvetéssel ellátott sorozatoknak, de egy esetleges rosszabb anyagi tényező szerintem egyáltalán nem kellene, hogy ennyire hátravessen és tönkrevágjon egy ilyen jellegű sorozatot. A pénzhiányt ugyanis elsősorban a vizuális effektek sínylették meg, emiatt aztán a különböző látványeffektusok jócskán bénán sikerültek, amivel mintha a készítők is tisztában lettek volna, ezért aztán a legtöbbször igyekeztek kivágni és meg sem mutatni a problémás jeleneteket. Ezzel persze nem volna különösebb baj, de egy elsősorban horror és misztikus vonalon mozgó sorozat esetében bizony sokat levesz az élményből, amikor a parákat alig-alig vagy egyáltalán nem látjuk, főleg abban az esetben, amikor ezt semmilyen más narratív megoldással nem ellenpontozzák, ilyen eszközök lehetnek például - a sokak által elítélt - zaklatott (ám szerintem, ha jól alkalmazzák igen hatásossá váló) kézikamerázás vagy a sűrű és fojtogató atmoszféra megteremtése. A Blood Ties-nál azonban egyikről sem beszélhetünk, de a halovány látványvilág és a távoltartott horror csak az egyik seb, amiből ez a sorozat vérzik.

A Blood Ties dramaturgiája a szokásos monster-of-the-week felállást követi, én mégis hiányoltam a durva szörnyeket vagy más rémisztő teremtményeket, ugyanis belőlük eddig nem sok volt, mert a problémákat legtöbbször megidézett vagy dühös szellemek, voodoo-varázslók vagy egyéb élő és halott emberekhez köthető okkult jelenségek okozták, amelyek sajnos sokkal inkább sablonosak, semmint érdekfeszítőek voltak. A forgatókönyvek pedig alig-alig kezdenek valamit ezzel az okkultista-misztikus alapanyaggal, ehelyett inkább az egyes nyomozásokra koncentrálnak, amelyek lebonyolítása szintén nem nevezhető túl izgalmasnak és szórakoztatónak.

Pedig a különleges atmoszférájú helyszín (a részeket Torontóban forgatták) és a központi szereplők közül kettő is sokkal több potenciállal rendelkezik. A Blood Ties főhőse ugyanis egy exrendőr magánnyomozó, Vicki Nelson (Christina Cox), aki fokozatosan veszíti el éppen a látását. A pilotban (ami mellesleg sokkal jobban sikerült, mint a további epizódok) Vicki „szemtanúja” lesz egy furcsa gyilkosságnak, minekután a halott áldozat gothic típusú barátnője, Coreen Fennel (Gina Holden) Vickit kéri meg, hogy derítse ki, ki és miért ölte párját, így csöppen Vicki a természetfeletti ügyek birodalmába, a későbbiekben pedig Coreen aztán a személyi titkára lesz. Vicki mellé segítőnek áll egy sztárolt képregényrajzoló, Henry Fitzroy (Kyle Schmid), aki mellesleg egy több száz éves vámpír, a négyszög negyedik csúcsa pedig Vicki expasija, a rendőr Mike Cellucci (Dylan Neal).

Ez a felállás így elég érdekesen hangzik, a vámpír és Vicky poénjai még viccesek is, de kettejük karaktere mégsincs igazán kidolgozva, Fitzroy alakjában érezhetően sok a lehetőség, de ezt is hagyják elúszni, minek következményeképp a sármos vámpír silány mellékszereplővé halványul. Az egyes ügyek pedig nem töltik ki a negyvenperces hosszúságot kellő izgalommal, az epizódok fölött átívelő szál pedig nem más, mint Fitzroy és az örökké kételkedő Cellucci sablonos karakterének féltékeny marakodása, ami sajnos csak tovább erősíti azt a langyos limonádé-jelleget, ami a Blood Ties sajátja. A soundtrack is pontosan ilyen, divatos ám mégis jellegtelen zenékből áll, és valahogy az egész sorozat is ilyen: túl könnyed és lágyan habos, zavaróan családias. A Blood Ties legnagyobb baja, hogy igazából semmilyen, se nem horror, se nem okkult, se nem vígjáték, se nem dráma, megreked azon a köztes határterületen, ahol pont nem kellene. A téma súlyosságának és a kivitelezés gyengeségének ellentéte feloldhatatlan, és ez kérlelhetetlenül felemészti a sorozatot. Csak remélni tudom, hogy Tanya Huff Blood Books című történetei, amelyek a Blood Ties alapjául szolgálnak, sokkal jobbak.

16 komment

Címkék: 2csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr77245037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viola, a ló 2007.11.29. 00:06:53

Kit érdekel ez a baromság?

Beyonder 2007.11.29. 01:36:09

Nyilván azokat, akiket a zsáner is érdekel. Ők el is olvassák a cikket. Akiket nem érdekel, és mégis elolvassák, azok a mazohisták. (Tudnék más szót is ide.)

mazoChista 2007.11.29. 07:25:02

s mi lenne az?

virtualdog 2007.11.29. 12:53:10

Wow, micsoda szigorú feedbackek érkeznek mostanában. :D

Ráksa 2008.01.14. 21:19:14

Én néztem ebből 2 vagy 3 részt és egyetértek a cikk szerzőjével, rengeteg a lehetőség az alap sztoriban. A magam részéről azt javasolnám az íróknak/rendezőknek/producereknek és az egyéb illetékeseknek, hogy forgassák szépen Laurell K. Hamilton Anita Blake sorozatát meg némi Vámpírkrónikákat(Anne Rice tollából)ezekben rengeteg a jó vámpír és egyébb természetfeletti karakter és történet-ötlet, lehet TANULNI, mazsolázni, keverni és aztán remekelni! A pasi helyes, a lány kemény, a helyszín élő, a zenéken meg lehet változtatni! Mi kell még? Hát NEM pénz! Csak kreativitás!!! Szerintetek?

Csicsi 2008.01.27. 13:33:11

Nekem tetszik a sorozat, bár tényleg elég laza. Sajna a hasonló kritikák miatt nem is akarják folytatni :(

Sophie 2008.02.08. 20:20:42

Nekem nagyon bejött, remélem jó sokáig fogják adni :). A könyvet nem tudjátok hol lehet beszerezni, mert kiváncsi vagyok rá.

Párduc 2008.03.04. 18:52:46

Nem a legjobb sorozat izgalom és horror szempontjából, de engem mégis megfogott benne valami annyira, hogy míg más sorozatokból az epizódokat egyszer megnézem aztán ennyi majd talán pár év múlva újra, viszont ezt akár egy napon belül is kétszer szívesen megnézek és élvezem:). Henry Fitzroy karaktere és a folyamatos csipkelődésük Vicky-vel az sztem iszonyatosan jó annyit szoktam virulni rajta:D. Szóval remélem, hogy lesz minél több folytatása:).

Zsó 2008.03.14. 00:52:03

Szerintem teljesen igaza van a kritika megfogalmazójának.
A vámpír tartja vagy tartotta életben a nézők figyelmét, mert igenis nagyon sármos, átható tekintetű, illik a szerepbe. De az tiszta, hogy egyáltalán nem játszik képességeinek magaslatán. A nyomozónő számomra nagyon ellenszenves figura fusztráltsága miatt, na meg azzal a nagy orrlyukával. Az biztos, egy pörgősebb, goth zene több életet vinne ebbe az unalmasságba (egyáltalán hogy nem jutott eszébe ez a rendezőnek, nem unatkozni akarunk a TV elött hanem a hetköznapi szürkeségbe egy kis misztikus, dinamikus, sötét és sejtelmes érzést vinni). Amúgy szerintem ez a sorozat már menthetetlen. Nem baj, jön másik!

Miyu 2008.05.05. 21:58:39

Nos, szerintem rohadtul igaza van annak, aki krititikusan szemléli ezt a sorozatot. Jó, persze én is nézem:) ám ennek ellenére az egészet egy gyenguci Anita Blake koppintásnak találom. Sőt, ami azt illeti számtalan sorozat és film foglalkozott már a részek témáival, nem is említve azt a sok-sok könyvet. Értem ez alatt pl. a tegnapi részt, basszus már az Odaátban is volt, hogy a kép szelleme vagy milye XD gyilkolászni kezdte a népet... Le lehet harapni a fejem, de teljes mértékben egyetértek azzal, hogy inkább az Anita Blake-et kéne megfilmesíteni, nem pedig az utánzatait.
Az a baj a mai vámpíros könyvek íróival, hogy már nem tudnak újat nyújtani Anne Rice és Hamilton óta, csak őket próbálják leutánozni, amit ráadásul elég szarul csinálnak >.< Az én meglátásom szerint nem sokára számíthatunk újabb tündérhercegnőkről szóló könyvekre, hiszen Hamilton a Merry Gentry-vel ugyancsak berobbant:) Na ennyi. Hehe. ^^

Enikő 2008.05.25. 19:37:41

Én megértem a kritikákat is.. vannak gázos részek.. ami azt illeti engem nem zavar.. akinnek nem tetszik nem kell nézni..:P szerintem aranyos.. és Henry állati jól néz ki.:D amúgy csak azért írtam h nem tudja vki megmondani h hol lehet megszerezni dvd-n..:) már mindenhol kerestem..

Zsanett 2008.06.11. 20:12:53

Nem értek egyet a kritikával!! Szerintem, nagyon jó a sorozat! Remélem folytatják! Én kifejezetten örülök, hogy nem olyan véres, félelmetes a film.

Vadócka 2008.06.29. 22:08:56

Én imádom! Ennyi... :D

Kyresha 2008.07.14. 16:04:35

Vannak hasonló gondolataim a kritika írójával, azonban szerintem Henry karaktere fölött, nem kell csak úgy elsiklani. Ötletesnek, viccesnek, erőszakosnak, és ami a legfontosabb, szexinek tartom! :) Sőt még Vickyvel is egész jól kijövök, kemény csaj, ez tetszik, szóval ez a karakter is bejön! A sorozatban valóban vannak hibák, nem is kevés, és valóban lehetne néha több izgalom is. Mindezek ellenére imádom ezt a sorozatot, várom, hogy folytassák, bár félek, hogy a negatív kritikák miatt nem fogják. Mondjuk szar lenne, ha pont itt fejeznék be... És szívesen elolvasnám a könyvet is, mert ötletes. Ahogy az Anita Blake is!! :D

porcica 2008.09.03. 20:45:58

Az első rész megnézése után azonnal Hamilton és Anita Blake jutott eszembe és iszonyatos deja vu-m támadt. Talán csak azért néztem tovább, mert a könyvbéli szörnyvadász nagyon lekötött. De mondjuk az a vipera a csajnál szánalmas. Egy igazi, magára valamit is adó magánhekus minimum egy lőfegyvert beszerez. Vagy valami vágószerszámot. Okkult szörnyikék ellen meg szenteltvizet és ezüstöt...vagy valamiii!! Ez igy szánalmas. A vámpir meg szinte túl jóképű és tényleg kihozhattak volna belőle valamit.
süti beállítások módosítása