Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

ComiXtúra: ÉLNI

2007.11.27. 15:51 Chavez

A hazai képregénykultúra fejlődését tekintve mindenképpen örvendetes, hogy rövid időn belül már egy újabb idehaza megjelenő seinen mangáról írhatok. (És ezzel még nincs is vége!) A Mangafan, hazánk elsőszámú mangakiadója három sikeres shounen sorozat beindítása után, most az idősebb korosztály felé is szeretne nyitni, nyilván azzal a nem titkolt szándékkal, hogy idővel belőlük is igazi manga-fanokat faragjon. Az olvasói igények óvatos felméréséhez pedig egy már sokat bizonyított klasszikust választottak, az egyik legismertebb japán mangaka Takahashi Tsutomu egykötetesét, az Alive-ot, azaz magyarul az Élni-t.

   

 

Mielőtt azonban a bonckéshez nyúlnék, ismerjük meg egy kicsit az embert a manga mögött. A 65-ös születésű Takahashi karrierje 1987-ben indult, az első nagyobb sikert pedig a 92 és 99 között futó Jiraishin (Ice Blade) című sorozatával érte el, ami a tokiói Shinjuku negyed egyik keménykezű nyomozójának mindennapjairól szólt. Ezután készítette el a most tárgyalt Alive-ot, ami először a Young Jump magazinban jelent meg folytatásokban, majd nem sokkal később önálló kötet formájában is napvilágot látott. Az Alive sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2002-ben a japán kultrendező Kitamura Ryuhei, egy szinte mértani pontosságú, szintén nagyon sikeres adaptációt készített a műből. (Kitamura azóta még két másik Takahashi mangát is filmre vitt, ezek a Sky High, illetve a „69” alapján készült LoveDeath.) A szabadidejében a motorozásért és a The Rolling Stones-ért rajongó mangaka természetesen ezután sem ült a babérjain, a 2000-es években egymás után jelentek meg a sikeresebbnél sikeresebb sorozatai (Tetsuwan Girl, Blue Heaven), és jelenleg is több címen dolgozik egyszerre. Takahashi műveire általában jellemzőek a sötét, misztikus, esetleg természetfeletti témák bevonása, a realisztikus rajzok, valamint a dinamikus történetvezetés. Mindez egyszerre megtalálható az Élni-ben. (A képen balról Takahashi, jobbról Kitamura.)

A hazai kiadás külsőre nagyon kellemes látvány. Az azonnali olvasásra csábító vaskos kötetet komor hangulatú, kissé bőre szabott védőborító óvja a külvilág veszélyeitől. Az olvasási irány természetesen maradt az eredeti (j-b), és szokás szerint az első néhány oldal ezúttal is színes. 

Yashiro Tenshu-t az ügyészség halálra ítélte, 5 ember meggyilkolása miatt. A kivégzés azonban elmaradt, Yashiro ugyanis választási lehetőséget kapott: élni, vagy meghalni. De az életben maradás nincs ingyen, cserébe egy szigorúan titkos kísérletben kell részt vennie. Egy kísérleti telepre szállítják, ahol összezárják egy másik elítélttel, majd napokig nem történik velük semmi. Egyszer aztán kinyílik egy zsilipajtó, és az üvegfal mögött megpillantanak egy gyönyörű, fiatal lányt. A lányban egy gyilkos parazita lakozik, ami új testbe akar költözni, mégpedig annak az alanynak a testébe, akiben erősebb a gyilkolási vágy. Ha a transzfer megtörténik, a világ legveszélyesebb fegyvere születik meg.

Az Élni műfaját tekintve talán a horror, a sci-fi és az akció keverékeként írható le, csipetnyi pszichológiai drámával megfűszerezve. Éppen ezért a kötet elolvasása elsősorban a 16 éven felüliek számára javasolt, bár inkább a történet összetettsége az, ami igényel egy bizonyos szintű érettséget. Vér és öncélú erőszak terén azért mindenképpen a szolidabb seinen mangák közé tartozik. A sztori lendületes tempóban robog, éppen ezért a manga „kivégzése”, a terjedelem ígéretével szemben, viszonylag rövid időt vesz igénybe. A 10 fejezetre osztott mű az elején nagy lépésekben halad előre, a második fejezettől (a kísérlet helyszínére való megérkezés után) már némileg belassul, és ekkor hagy egy kis időt a főbb karakterek, valamint az alapszituáció alaposabb megismerésére. Az ötödik fejezet teljes egészében Yashiro múltját, illetve kínzó bűntudatának gyökereit tárja fel, mindezt álomképek formájában prezentálva, és ennek a fejezetnek a címe nem véletlenül lett Kritikus Pont. Ez tulajdonképpen a történet fordulópontja. A cselekmény ezután sokkal dinamikusabbá válik, a feszültség ettől fogva már egy cseppet sem hagy alább, kitart egészen a legvégéig, ahol a csattanó sajnos kisebbet pukkan, mint azt várnánk. Igazából nincs is vele semmi baj, hiszen tökéletesen lezárja a sztorit, és még hiányérzetünk sem nagyon lehet, de talán egy kevésbé kiszámítható, meglepetésszerű végső csavar nagyobb katarzist okozhatott volna. De ez már csak kákán való csomókeresés tipikus esete, a manga élvezeti értékéből mindez vajmi keveset von le.

Az Élni rajzai a történet előrehaladtával egyre zaklatottabbá, mozgalmasabbá válnak, a képek próbálnak a történet ritmusához idomulni. Takahashi gyakran mutatja közelről az arcokat, emellett pedig nagyon hangsúlyos szemeket rajzol, ezek pedig nagyon meggyőzően képesek visszaadni a szereplők pillanatnyi érzéseit, indulatait. Az arcok amúgy többnyire a karakterek jelleméhez igazodnak, és csak annyira vannak kidolgozva, amennyire feltétlenül szükséges. Azt ugye már mondanom sem kell, hogy a nők (összesen 2) természetesen itt is hibátlan alkatú, igéző tekintetű erotikus vágyálmokként lettek papírra álmodva. A hatalmas termek, illetve a szűk folyosók méreteinek érzékeltetése megintcsak Takahashi tehetségét dicsérik. Ilyenkor néhol béka-perspektívából, jóval gyakrabban pedig az adott helyiség távoli sarkából (Ezt nem tudom, hogy hívják. Talán pók a falon perspektíva?) láttatva rajzolja meg az adott helyiséget. Ráadásul a képet gyakran néhány fokkal el is forgatja, így az eltörpülő szereplők úgy tűnnek, mintha csak egy ipari kamera szemével látnánk őket. A falak és a padló mintázatát adó párhuzamos vonalak is segítenek az arányok alapos felmérésében, ráadásul tovább fokozzák a rideg, futurisztikus ipari környezet hatását is.

Azt kell hogy mondjam, a Mangafan nagyon jól választott. Az Élni a Tűzharcos és a Sötétség mélyén-hez hasonlóan, kiválóan alkalmas az ún. érettebb mangák hazai bevezetéséhez. Izgalmas, kellően mélyenszántó, ugyanakkor nem túl megterhelő olvasmány. Külalakra talán a legszebb az itthon megjelent mangák/manhwák közül, és hiba gyanánt is mindössze néhány apró betűhiba róható fel, de ezek is csak nagyítóval észrevehetőek. Az ár/érték arányt figyelembe véve pedig igazán vásárlóbarát kiadványról van szó. Ezekután kíváncsian várom egy esetleges seinen sorozat beindítását is, talán most már elég érettek vagyunk arra is.
 
ÉLNI (Alive)
Mangafan kiadó
262 oldal
Ára: 2000 Ft

22 komment

Címkék: scifi horror manga képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr30243255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.11.27. 15:54:36

Ha horror, akkor jöhet! :-) akkor is, ha elvont. A 16-18 éven felülieknek való irodalom kedvenc műfajom.

aranyhaj.blogspot.com

Ramiz 2007.11.27. 18:05:59

Kultmangák bármikor jöhetnek. :)
(Azért az Ichi The Killert kíváncsi vagyok, ki merik-e adni. :D )
Nihei Tsutomunál pedig nem kéne megállni az X-Menes Rozsomákkal! Szomszédéknál már rég saját nyelvükön olvassák a teljes Blame! sorozatot.

Chavez 2007.11.27. 19:07:35

Nekem ezeknél sokkal jobb ötleteim lennének! :) A Blame! tényleg klassz lenne, de az teljesen eladhatatlan.
Az Ichi The Killer Japánon kívül nem is jelent meg, de még ott sem mindenhol.

stoti · http://mozgasserult.blog.hu 2007.11.27. 22:26:05

Én egy időben kerestem ilyen témájú képregényeket, de nemtaláltam sehol semmi nirmálisat. főleg pornót találtam.

virtualdog 2007.11.27. 23:15:02

Hát, azért szeretném hinni, hogy lenne érdeklődés a Blame!-re. Mindenesetre én megteszem, ami rajtam múlik, egy gigacikkel készülök előrukkolni róla. (Ez itt a reklám helye volt. :D )
Egy Ichi The Killeres cikket is tolhatnánk amúgy, azért mégiscsak igen nagy kult. ^^

Chavez 2007.11.27. 23:25:01

Ichi-s film oder manga cikkre gondolsz?

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2007.11.27. 23:46:00

oder anime ;) De egy Batman vs. Icsi is vicces lenne.

Chavez 2007.11.28. 00:32:46

Az anime nagyon jó, csak túl rövid! Viszont a Bőregér versus 1-et nem tudom, hogyan hoztad össze? Mondjuk a vége valami olyasmi lenne, hogy Icsi bőgve bevisz egy fordulórúgást, amivel elvágja Batman torkát, és amíg az vérzik, Icsi ráveri! :D

kiborg zsaru 2007.11.28. 02:18:15

Én valaha régen olvastam ezt a mangát, de úgy emlékszem nem igazán jött be. Kicsit túl elvontnak találtam, de persze most majd megpróbálkozom vele újra.

Tényleg nem volt rossz sorozat a blame, és még a fordítónak se kell megszakadnia a munkában, ha esetleg elindítják a magyar kiadást, meg az ichi the killer filmet is szeretem, de ha seinen mangáról lenne szó, én asszem egyértelműen a GTO-ra szavaznék. :)

Chavez 2007.11.28. 03:00:05

A GTO is shonen. Én viszont a Sanctuary-t látnám szívesen magyarul.

proci 2007.11.28. 06:21:20

Ichi azért erőteljesen betegség (manga alapján). bármennyire is kult, nem kéne az elsők közt kiadni, mert valami korlátolt állat még a végén médiahírverést csinál belőle.

vittorio 2007.11.28. 08:36:44

Nagyon korrekt cikk. Gratulálok. Rohanok megvenni.
De lenne egy kérésem. Lécci írj egy manga felkészítő cikket, amiben seinen, shonen meg a többi gyűjtőszoó meghatározásra kerülne, egy kis mangatörténettel.
Szerintem nem csak nekem lenne rá szükségem.
Aztán az animékről sem ártana egy alapos ismertető.

virtualdog 2007.11.28. 10:37:51

"Ichi azért erőteljesen betegség (manga alapján). bármennyire is kult, nem kéne az elsők közt kiadni, mert valami korlátolt állat még a végén médiahírverést csinál belőle."

Akkor meglátogatjuk, fellógatjuk horgokra és forró olajjal kezeljük bőrét, hogy megváltoztassa véleményét. :D

Chavez 2007.11.28. 11:55:43

Oké, akkor egy kis gyorstalpaló:
Shonen (ejtsd: sónen): elsősorban fiatalabb fiúk számára készült manga vagy anime. Akciódús, könnyen követhető történetek, aránylag kevés erőszakkal. Ilyen pl. a Dragon Ball, Naruto vagy az Árnybíró.

Shojo (sódzso): tinédzser lányoknak szóló, leginkább romantikus történetek. pl. a nálunk is kapható Princess Ai is shojo manga.

Seinen (szeinen): 18 éven felülieknek, főleg férfiaknak való történetek. Sokszor erőszakosabbak, több erotika található bennük, de van, hogy csak a mondanivaló komolysága miatt javallott a felnőttebb korosztálynak. Seinen mangák pl.: Élni, Tűzharcos, Battle Royale, Lone Wolf And Cub, Ichi The Killer

Josei (dzsószei) : a seinen női megfelelője.

Kodomo: kisgyerekek számára készült anime vagy manga.

Ezeken kívűl még vannak Ecchi (pikáns, erotikus)és Hentai(pornó) mangák/animék is, meg még pár olyan kategória, amit nem biztos, hogy szeretnétek megismerni! :)

proci 2007.11.28. 11:56:13

Ramiz: az arcáról és elsődleges nemi jellegeiről ne feledkezzünk;>

anime/mangakifejezések magyarázata itt:
www.aoianime.hu/index.php?oldal=animeszotar

vittorio 2007.11.28. 13:04:46

Köszi.

frank 2007.11.28. 22:39:26

"A lányban egy gyilkos parazita lakozik, ami új testbe akar költözni, mégpedig annak az alanynak a testébe, akiben erősebb a gyilkolási vágy."

de kurva nagy ötlet! mennyire találó jelképe az élet mocsokságának...

kiborg zsaru 2007.11.29. 01:40:24

Szerintem a gto seinen. Egy csávóról szól, aki azért áll be tanárnak, mert bukik a diáklányok egyenruhájára... Aztán ott vannak az olyan jelenetek, mikor pl egy bukkakepartyról menti ki a diákjait. Attól hogy nem repkednek testrészek minden oldalon, még lehet idősebb a célcsoport, és szerintem a gto célcsoportja épp onizuka korosztálya. (Ami persze nem azt jelenti, hogy csak ők élvezhetik.)

CruelAngel 2007.12.07. 09:11:36

hmmm... be lesz szerezve.
a Blame!-re nálam nem lenne érdeklődés, hiába jelentetnék meg magyarul mind a 10 kötet... ugyanis már ott van a polcomon mind a 10 angolul XD

virtualdog 2007.12.07. 10:00:30

Nekem németül, mert onnan olcsóbb volt rendelni. :D
süti beállítások módosítása