Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Akciófigura-kritika: COAST GUARD DECK GUNNER **

2007.09.12. 09:01 PinkHell

McFarlane's Military-sorozat, McFarlane Toys

Míg azon honfitársaink, kiknek nincs szemük az látásra, a mindenféle gárdák kínálta gondosan megszerkesztett csatornákba pazarolják aranyárban mért viszolygásukat, egy jóval nagyobb volumenű (Menny vs Pokol) választásokra koncentráló igazi archdemon, Todd McFarlane, egyre közelebb sunyul mindnyájunk drága Jóistenének frontális, műanyag ábrázolásához. Nem a levegőbe beszélünk: Toddunk Piroskából mostanra végérvényesen 
exkluzív ringyót nevelt, Szent Miklósról pedig nem mossa le többé egyetlen finomkezű keresztény misztikus sem, hogy a joviális kisöreg valójában gázmaszkos, galaktikus csúcsragadozó volt, egy valódi vulgáralien, aki a színes dobozok felé pukizva totyogó naiv gyermekek rózsaszín húsa segítségével fejlesztgette a földi szentség felől nézve teljesen irreleváns Blongzrpu-53 nevű bolygó Orvostudományi Kutatóközpontjának adatbázisát (Twisted X-mas Tales). Semjén Zsoltnak már az eddig említettek is legalább 10 évnyi üzemanyagot szolgáltathatnának, ám a sornak még távolról sincs vége. Sőt.

Ugyanis, míg a közkedvelt Abszolútum Bácsi jókai bablevestől csöpögő plasztik szakálla készül, itt vannak nekünk az ezrek háborús szenvedéseiből üzletet - kvázi viccet - csináló McFarlane's Military elnevezésű, Todd McFarlane vérmotollás belső világának egyik eddig nem tárgyalt szólamát jelentő széria darabjai.

Nem elég, hogy Todd az ezerszám elesett katonák emlékét kvázi bazári mulatsággá, kényelmes lakások filléres díszeivé teszi meg, még arra is marad néhány méter arcbőre, hogy minden egyes figurát kétféle: fehér és afroamerikai verzióban adjon ki... Nyilván a vegytiszta tolerancia vezérli őtet, a sorozatból származó teljes (dupla) bevételt pedig a művégtagklinikáknak adományozza majd.

Meg kell a szívnek hasadni.

A címben említett figura a sorozat legújabb, hetedik felvonásának egyik áldozata, és el kell ismerni, hogy a megformálása tökéletes. Az arc eleven, a szabadon lévő bőrfelületeken finoman megjelenik a verejtékkel keveredő kosz, az egyenruha redői hibátlanok, és az épp üzemeltetett fegyveren is látszik, hogy nem most jött le a futószalagról - egyszóval a kompozíció dinamikus, tetszetős. Minden ott van, ahogyan az kell, csupán egyetlen dolog hiányzik (bár megfogadtam, hogy nem viszem túlzásba a szentimentalizmust), ez pedig: az a fránya vér, a vörös ünneprontás, amitől kipottyan a kövér hülyegyerek arcából a bigmac.

Kíváncsi volnék, ki mit gondol erről az egészről. Lehet kommentelni.

7 komment

Címkék: figura kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr57161569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talented Torrance · http://torrance.freeblog.hu/ 2007.09.12. 11:55:32

Szerintem nekem erről az a véleményem - ha már így felkértél -, hogy a naiv még mindig rövid "i"-vel írandó. Mercsak. A második kép meg nekem túl absztrakt.

Amúgy szívhasasztóan cuki ez a merevtömlős végbéltükör, de az urológuson a gumikesztyűt leszámítva nagyon sántít az uniformis. (He. He.)

Kavics 2007.09.12. 13:17:10

Nekem csak egy kérdésem van ezzel az egész akciófigura kritikával kapcsolatban:
Ezt tényleg megveszi az ember?
Ha megvette akkor mit csinál vele?

Amikor nekem voltak GIJoe-im akkor játszottam vele minden féle csatákat, de ezekkel nem nagyon lehet hiszen ott a talpa, nem?

PinkHell · http://geekz.blog.hu 2007.09.12. 13:39:32

Nos, én pl. azért veszem őket, mert filmőrült vagyok, azon belül is horrorkedvelő - egyszerűen csak jól néz ki, jól mutat a polcon egy fél méter magas Freddy Krueger pl (www.spawn.com/toys/movies/mm4/freddy2/images/mm4_freddy2_photo_01_dp.jpg). Mert hát, ezek a figurák enyhén szólva nem ugyanolyan esztétikai élményt nyújtanak, mint anno a GI-Joe-k. :)

Pl, ha valaki szereti a Lost-ot, miért ne venne egy ilyet: www.magoloco.com/wp-content/uploads/2007/05/lost_sun_serie2.jpg

(Igazából ezek már inkább szobro(cská)k, sztem.)

Beyonder 2007.09.12. 13:47:22

"cigirágó szájba, ahogy apu is csinája"

A fenti sickratman-i gondolatok jegyében szerintem meg lehet kockáztatni, hogy ezek a figurák nem bazári mulatságok (bár lehet annak készültek) hanem az iraki, afganisztáni és egyéb hősök emlékművei, amik egyben a fiatalok és kevésbé fiatalok számára legitimálják a katona professziót, meg ezt az egész demokrácia importőr missziót. Ezért van a hangsúly szerintem a GI Joe-kal szemben a realizmuson.

Kavics 2007.09.12. 14:01:54

(asszem engem kidobna otthonról az asszony ha hazavinnék egy ilyen szobort....)

De a kritikák jók és élvezetesek, csak a tárgyukkal nem tudok megbarátkozni.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.09.12. 14:52:50

...az valóban egy életnagyságú Freddy szobor? Büntet... nekem kell egy olyan...

PinkHell · http://geekz.blog.hu 2007.09.12. 15:19:28

Ja nem, az nem életnagyságú, csak a kidolgozottságra mutattam példaként. De vannak 18 incses cuccok is, azok, bár nem életnagyságúak, iszonyat mutatósak.
süti beállítások módosítása