Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: IDEGLELÉS ***

2007.08.18. 09:58 Wostry Ferenc

The Blair Witch Project. USA, 1999.

Nyolc év telt el azóta, hogy a kilencvenes évek Tarantino mellett e legnagyobb amerikai mozihappeningje veszettséggel beoltott sáskahad módjára végigzúzott a Földgolyón. Két évvel a Sundance Fesztiválon aratott zajos sikere, a zseniális-virtuális reklámkampány náci hadseregként való ránktelepedése, a rajongó tömegek ostromszerű mozifoglalásai után most már talán beépült kollektív ál-kultúránkba a Blair Witch Project annyira, hogy a körülmények kizárásával lehessen megtárgyalni.

Az Ideglelés, amely három nyomtalanul eltűnt fiatalember a rendőrök által fellelt (ál)dokumentumfilmje - tájékoztat minket az első másodprecekben egy komor felirat -, mint film, mint műalkotás, értékelhetetlen. Ez nem feltétlenül negatívum: az, hogy a két, az Ideglelésben nem szereplő ötletember/rendező ezt a stuntot, ezt a bűvészmutatványt, ezt a szokásos filmes elvárásoktól ennyire különböző videót így a világ nyakába tudta sózni, nos, ez több, mint szimpatikus: ez csodálatra méltó.

Az Ideglelés alapötlete egyáltalán nem eredeti. Az áldokumentumfilm, mint műfaj, ha nem is egyidős a filmművészettel, de már régóta itt kavar - sőt, a pornófilmnek a kilencvenes években uralkodó irányzata lett, "gonzo" néven, Hunter S. Thompson után szabadon. Azért pedig, hogy eltűnt filmesek vágatlan anyagát nézegessük, még ennyire messzire sem kell mennünk: 1979-ben Ruggero Deodato Cannibal Holocaustja a horrorban is meghonosította ezt az olcsó, de hatásos motívumot - ha lehet, még ügyesebben, mint az Ideglelés készítői. De erről majd később.

Heather, Mike és Josh, a három filmfőiskolás, a burkittsville-i boszorkány évszázados nyomát kutatva, rövid városnéző oknyomozás után nekivág a települést kerülvevő sűrű, sötét (talán még sosem volt ez a két jelző ennyire helyénvaló) erdőnek. Az, hogy amerikaiak, végzetesnek bizonyul: hülyék ugyanis, mint a tök. Hagyján, hogy eltévednek; szép sorban elveszítik a térképüket, az iránytűjüket, végül pedig a maradék eszüket. Olyasmi, hogy kövessék a többször is útjukba akadó folyó vonalát, eszükbe sem jut.

Éjszakánként, a koromsötétben, szokatlan zajok zavarják fel őket álmukból. Ahogy múlnak a napok, és fogy hőseinkből az ideg, úgy válnak ezek a hangok egyre jobban kivehetőbbekké, vadabbakká és főleg KÖZELIBBEKKÉ. Reggelente furcsa, kultikusnak tűnő kőhalmokat találnak sátruk körül, később, szakadatlan vándorlásuk közben pedig fára kötözött kis ág-emberkékre. Ekkorra már számukra is egyértelmű, hogy nincsenek egyedül. Josh nem bírja tovább cérnával: a következő éjszakán nekiront a láthatatlan ellenségnek. És ezzel nyoma vész...

Az Ideglelés olyan jó lehetett volna... Lehetett volna belőle valóban az a borzalmas-rettenetes, vértelen, csak és kizárólag a sötéttől és az izolációtól való félelmünkre építő mestermű, aminek rajongói tartják. Hogy a végeredmény mégsem így fest, annak több oka van.

A szinészek kitűnőek, le a virtuális kalappal. Főleg Heather Donahue hiteles, mint a koedukált csapat egyértelmű főnöke, aki (kezdetben), ha kell vaskézzel, ha kell szép szóval irányítja a két meglehetősen szerencsétlen fazont. Az már nem az ő hibája, hogy maga a karakter a LEGKIBASZOTABBUL IDEGESÍTŐ KURVA, akivel volt szerencsétlenségem két évtizednyi filmrajongói pályafutásom alatt "találkozni". Az Ideglelés valódi rendezői a lánynak azt a tulajdonságát, hogy állandóan forgat, hogy a legfeleslegesebb dolgokat is filmre veszi, hogy a legintimebb, legmegalázóbb és legvégletesebb pillanatokban sem "áll le", és társai pofájába nyomja a kamerát (ráadásul soha nem fogja be a száját), Heather elhivatottságával próbálták magyarázni. Azonban ahogy az Ideglelés a finálé felé közelít, és Heather továbbra is non-stop nyomul, ez a teljességgel irreális viselkedés elidegenítő hatással van a nézőre. Pontosan mikor a leginkább szükség lenne együtt érezni-gondolkodni a szereplőkkel, a nagyérdemű bedobja a törülközőt.

Ez az a különbség, amely az elődöt, a Cannibal Holocaustot a borzalom mesterművévé, az Ideglelést pedig korai magömléssé avanzsálja. Az 1979-es filmben Deodato tudta, mikor kell bekapcsolni a felvevőt: az exploitation, ill. a bulvársajtó legjobb hagyományait követve csak a zaftos részeknél pazarolta a nyersanyagot. Az Ideglelésben rengeteg az üresjárat, amelyek a dilettáns kameramunkával, valamint a fentebb elsorolt tulajdonságokkal kombinálva lerontják az összképet. Sőt, ez az össze-vissza kapkodott kamera az oka annak, hogy a film még csak nem is félelmetes: olyan, a dramaturgia és más mankók által jól megtámogatott jeleneteknél, mint például az éjszakai ostromok, egy lehellettel nyugodtabb operatőri munkával száz százalékos nézőtéri beszarást lehetett volna elérni. Nyilvánvaló, hogy a kép állandó mozgása realitásérzésünket hivatott fokozni, ugyanakkor a nézőnek ilyen epileptikus körülmények között esélye sincs a fókuszálásra, ha pedig az agya nem talál legalább egy biztos pontot, elvész a térérzékelése, és vele együtt a félelemérzete is.

29 komment

Címkék: horror filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr72142962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.08.19. 00:46:31

Jó kritika, csak olyan hirtelen lesz vége, mint a filmnek. ; )

Savitra 2007.10.04. 11:27:11

Szerintem a Blair Witch qvajó. Mondjuk mikor először láttam, még új volt, én meg 16 éves...:D Lehet, h ma már nem szarnám össze magam rajta:D

Somogyi Gábor 2007.10.04. 19:22:30

A BWP az elmúlt évek legjobb filmje. Olyan újdonsággal tudott szolgálni, amellyel a (nyugati) horrorfilmek már régóta nem. A befejezése tökéletes, egy hétig azon agyaltam, hogyan kéne értelmeznem. Azok a horrorrajongók, akik annyira de annyira kikelve magukból fanyalognak a filmmel kapcsolatban, véleményem szerint nem igazán értik még a "horror" fogalmának lényegét. A BWP posztmodern film, a nyalánkságok, karácsonyfaégők le vannak róla kopasztva. De horrorfilmet azért nézek én legalábbis, mert ott van a csupasz törzse, a horror. Akiknek meg csak karácsonyfaégő kell... hát...

rettentó 2007.11.21. 11:10:59

Egyetértek az előttem szólókkal. Ízlésről nehéz vitatkozni, de az, hogy "az Ideglelésben rengeteg az üresjárat", hogy RENGETEG, nem igaz. Épp attól hiteles a film, hogy itt-ott vannak üresjáratok, mint minden amatőr videón, hogy vágatlannak hat.
Aki nem látta, azt ne ijessze el ez a kritika, mert sokat veszít. Lehet, hogy videón nem olyan hatásos, mint moziban, de ez sok filmről elmondható.
Az elbaltázott második rész sajnos rányomta bélyegét az első körüli kultuszra, ezért ma sokan leszólják ezt a filmet. Még valami: a Cannibal Holocaust nyomán nagy húzás volt egy vértelen, de izgalmas filmet csinálni, ugyanazzal a technikával.
Donahue szerepe egyszerűen ilyen (igen, vannak, akik félelmükben így rinyálnak - főleg lányok :-)), ebbe belekötni puszta szubjektív alapon nagy baklövés egy kritikustól.

rettentó 2007.11.21. 11:11:44

Még valami: én moziban láttam.

ensium 2007.12.26. 22:43:52

Érdekes dolog kritizálni egy kritikust :) Nem olvastam el az egészet csak a végét. De azokat a dolgokat kritizálod meg amik dokumentumfilmszerűvé teszik! Ha be vagy szarva, és kamerázol, közben futsz vagy jársz vagy sietsz, te arra fogsz figyelni, hogy a kamera úgy ússzon a levegőben, hogy meg se rezdüljön? Nemhiszem, hogy úgy kamerázol, hogy utána meg se kelljen vágni ;) Profi fotós sem egy képet készít egy pózból hanem kattogtatja mint az eszeveszett és a végén válogatja ki, a legjobbakat.. És itt a lényege a vágatlan, a megtalált, az eredetit kapjuk meg. Ha össze lett volna vágva, ki hiszi el, hogy tényleg úgy volt ahogy látták? Senki :) Igen a csajba egyetértek. Volt egy rész amikor megtalálnak szerveket, régen láttam de azthiszem ott volt. Ugyanolyan hangnemben 3 percig sikított. Mintha beakadt volna a lemez. Akkor felszaladt a pumpa nekem is..

BuciMaci 2008.01.08. 04:15:57

próbairat, h meg jeleik e?

BuciMaci 2008.01.08. 04:21:12

Először is, álljunk meg egy szóra emberek. Ez a film egy spekuláció. Nem történt meg!!! Én láttam a Cannibal Holocaustot is, az a film a kedvencem. Egyszer nem fordult fel a gyomrom tőle:) Az ideglelés (d!!!), szerintem nem sorolható be a horror műfajába. 77 percen kersztül vártam, hogy történjen már vmi, de semmi. Én még életemben nem láttam ien filmet, hogy szólt ugyan, de a semmiről:) A vége is olyan nesze bazdmeg jellegű. Ez legalább olyan film számomra, mint a félelem.com. Elolvasod a címét, megnézed mennyien szedik le, és akkor húha, ezt letöltöm.Én is így tettem és megszívtam:D

akos 2008.02.15. 21:55:56

hi, sztem jó film volt. sztem nem igaz h sok benne az üres járat mert ez a 77perc ad ki egy komplett egészet,5 percben is meg lehetett volna mutatni a nézőknek csak akkor a többségünk akire hatással volt a film nem tojt volna maga alá. vszleg azét volt olyan nyomasztó mert ha belegondoltok nem nagyon van már olyan erdő amiből nincsen kiút, ne találkoznál egy úttal, ember járta ősvénnyel, viszont nekik ott kellett, asszem nyugodtan kijelenthetem, meghalniuk. a cannibal holocaust kifejezetten az emberi véres hús és a értelmetlen vérengzés felé vette az irányt ez tette azt a filmet nyomasztóvá. ezzel sztem nem nagyon lehet egy kalap alá vanni. a blair-nek épp az volt a lényege h sem erőszak és sem vér és értelmetlen mészárlás helyett jóformán csak a nyomasztó helyzettel és a hangokkal volt hatással!

valakki 2008.03.09. 18:33:50

valaki elmagyarázná hogy mi történt a végén,???????

Sagrath 2008.05.13. 22:46:41

Mike-ot a falhoz állította az a vmi/vki (mikor már elvileg halott volt, legalábbis ájult) ,mert nem szerette ha kivégzéskor nézik...de ugyan ezt mesélték el a film elején...amikor a 7 gyereket végezte ki a remete.

Egyébként én ezt el is hiszem meg nem is...Lehet ,hogy azzal is próbálkoztak h a patak mentén mennek csak azt nem vették fel..:)

Wiky · http://hotdog.hu 2008.05.17. 18:30:35

én ezt a filmet jo pár évvel ezelött láttam elég fiatalon kb 16évesen.Én akkor nagyon be..artam rajt.Ennek ellére egyik legjob filmjeim közé tartotzik!!A maig napig nagyon szeretem!A második részét még nem láttam de nemsokára bepotolom.Remélem az is ilyen jo lesz!

Sicúr 2008.06.02. 16:27:15

én már naon, naon régóta kerestem, több mint három éve, akkor hallottam ugyanis róla először. úgy , mint nem 'ál' hanem hogy télleg megtörtént... és naon megakartam nézni. igaz, nem kedvelem a horrort mint műfajt, mert hát nem az a típus vok, aki végigbírja nézni, úgy hogy egyszer kétszer nem takarja el a szemét:P de a kíváncsiság mindig erősebb.. velem is így volt. végre letöltöttem, szépen elindult: ó, de jó! az elején semmi kül...nem lesz ez olyan nagy szám, mint amilyennek hallotam...gondoltam én...:) DE AZ LETT! bmeg! lehet, h vkinek ez semmi, lehet, hogy neki az ilyen nulla, de nekem bejött.....bőven.:))) másnap is megnéztem, figyeltem minden apró dologra... és a vége! haláli volt. volt amikor nem bírtam követni, h ki is kamerázik...és még most sem értem, h amikor a csávót a falhoz állította (de hogy??? ezt se értem...) akkor ki kamerázott? a csaj tuti nem. amikor a csávó lement oda, ahol később háttal állt, akkor hirtelen kiesett a kamera... majd új kamera nézetből már a csávót láttuk...és a csaj? ő vette fel? vgy most mivan? mert ő végig sikoltotta a uccsó két percet... úgyhogy ez még ködös....nekem bejött. szerintem jó kis film azért!:)

Mooky 2008.06.18. 20:02:14

A végén a csaj kamerázott és, ha jól megfigyeled, ahogyan közeledik lefele a pincébe egyre jobban erősödik a hangja...
Ez azért volt, mert a kezében volt a 16-os (ami hangot nem vesz) és a srácnál volt a hangcucc.

Ezelimanó 2008.07.14. 15:23:21

Én nagyon szkeptikusan fogadtam a filmet, volt annyi eszem, hogy előtte utánanéztem a neten, és kiderítettem, hogy nem igazi dokfilm. -.- Valami nagyon rémisztőre, lámpával elalvósra vártam.
Hát az nem lett, de ha ezen túlteszem magam, jó film. Az ötlet jó, a megvalósítás már nem annyira, a kamera kapkodó mozgása tényleg igencsak levett a feszültségből, Heathert pedig nem egyszer jól pofán kellett volna vágni. A vége is a helyén volt, az utolsó két percért megérte végigülni az egészet.
Nekem tetszett, csak a második részre lennék kiváncsi.

Bandee 2008.08.18. 23:44:31

Háát... ma este néztem meg, egyedül az üres lakásban, kurva sötétben. Igaz, volt egy két rész, ami már tényleg az agyamra ment. De, így 16 évesen meg kell vallanom, hogy eléggé magam alá csináltam... Néztem már vérengzős, szörnyes, stb stb filmeket, de az, hogy ez a film csak a hangokkal, s csak a helyzet valóságosságával ennyire be tudott szaratni, figyelemre méltó. Összefoglalva: jó film, néhány hibával. UI.: Engem legjobban az zavart, hogy nem követték végig a folyót a folyás irányába... hiszen falukat általában a folyó közelébe építenek, szal nem hiszem hogy nem lett volna megoldás...

Gucy 2008.09.04. 13:53:39

A második egy nagy rakás kaki!

Balázs Péter 2008.09.05. 20:42:07

érdekeseket irtok az igaz,van aki elhiszi van aki nem,nekem személyszerint egyik kedvenc,meg is van eredetiben ahol is az extrák között egy kb 45 perces magyarázat találhato:honnan indult,ki volt a boszorkány a legenda szerint,rendőrségi felvételek,stb...szov érdekes dolog,amugy ajánlom mindeki figyelméne ezt az extra felvételt is..peet

Saw 2009.02.20. 10:37:15

Szerintem a legnagyobb hülyeség mikor kritikát írsz egy filmről. mert ez a te véleményed, és mindenkié más.Mért alapozzak pár médiában jártas ember véleményére?!
Teljesen mindegy hogy áll a kamera, merre menek, követik-e a folyót vagy nem... a lényeg hogy milyen érzést kell benned a film. Ez az egésznek a lényege.
Nézd meg és döntsd el magad. Kár rajta vitázni, meg kritikákat írni...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.02.20. 10:42:53

Akkor mi a faszé' olvasod el, hülyegyerek?

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2009.02.20. 11:03:51

@Wostry Ferenc: "hülyegyerek" ???

Ez az űberpíszís eufemizmus az influenza vagy a tegnap este mellékhatása? (Pedig még maradt is a viszkidből... amiről Beyonder nyomására eleinte aszittük, hogy almalé, Ramiz izlelőbimbói azonban igazolták, hogy a főnök nem szarral gurigáz.)

A BP az információs fogyasztói társadalom per definitio gyártmánya. A csomagolás megdicsőülése.

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2009.02.20. 12:25:37

@Parraghramma.:
Hristo Javacsev se mondhatta volna szebben!

pinkcat 2009.04.11. 23:05:50

szerintem tök jó volt a film én egyeltalán nem féltem rajta ..de tök izgi volt...meg a koment is jó. de azt én sem értem hogy mért nem követték a folyót.. De valaki elhiszi az ilyet valaki nem. Én pl nem.na mind1 lényeg az hogy nem sokára megnézem a második részét is

vigyori_ · http://vigyoriblog.blog.hu 2009.09.04. 02:55:40

a folyóra már én is gondoltam...szerintem, ha mindenkinek megfordul a fejében, akkor annyira azért csak nem valósághű a dolog.
És olyan...hogy erdész, vagy vadász, vagy vadgazdálkodó nincs az erdőben? :D

K.Leslee 2009.09.04. 03:46:42

A kritikában említett hibákat leszámítva(kivéve az 'üresjárat' részt, mert szerintem azoktól a jelenetektől még testközelibb lett a film) Blair Witch-et egyszer meg kell nézni.

Tökibá3 2012.01.23. 13:50:08

Ha követik a folyót, akkor nincs film.. :)
Egyébként zseniális ötlet, jó megvalósítás, s bár Deodato megelőzte, mégis csak egyfajta műfajteremtő alkotás (s hatalmas biznisz), melynek millió követője van manapság is.
Fanyalgó kritikusok meg mindig lesznek.
Meg későn kommentelők is, mint én :)
süti beállítások módosítása