Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: L’ECSÓ ***

2007.08.01. 16:54 Beyonder

Ratatouille - USA, 2007
Hazai bemutató: 2007. augusztus 2.

Brad Bird és a Pixar másodszor is egymásra talált, az eredményt pedig, akár csak A Hihetetlen család után, legázolt kritikusok (
Rotten Tomatoes és Metacritic: 96 pont) és a vizuálgyönyörtől elalélt nézők (IMDB: 8.5) sora jelzi. A hype természetesen túlzó (ahogy a hype esetében ez lenni szokott), de nem alaptalan.


Ami az animáció minőségét illeti, kár is jelzőket keresgélni. A Pixar olyan tökélyre fejlesztette a számítógépes technikát, a mozgások modellezését és a fények-árnyékok kidolgozását, hogy ezt külön említeni, dicsérni már nem is illik. A L’ecsóban a háttért a ködös-romantikusra animált, hangulatos párizsi utcák és éttermek adják (megtámogatva némi harmonika muzsikával: nesze neked sztereotípia), a szereplők A Hihetetlen családhoz hasonlóan karikaturisztikusra vett emberalakok és önálló személyiséggel ellátott patkányok. Egész egyszerűen: élmény a látvány.

A Pixar védjegye, hogy a futószalag-termelésre berendezkedett Walt Disney-nél bátrabban nyúlnak a szokatlan témákhoz. A L’ecsó high concept sztorija (patkány a konyhában!) ennek az imázsnak meg is felel, más kérdés, hogy enyhe izzadságszag azért párolog belőle. Miután a rajzfilmstúdiók lassan már az egész állathatározót kimazsolázták, hangyától a mamutig (talán csak a baktériumok és a vírusok maradtak ki), várható, hogy ennél már csak vadabb ötletek jönnek.

Remy, a főhős patkány, természetesen nem egy büdös, pestis-logisztikával foglalkozó jószág, hanem egy kifinomult ízlésű gurmand, aki egy párizsi étterembe tévedve, önjelölt módon főzőcskézni kezd, okosan. A konyhai ranglétra legalsó fokán veszteglő takarítófiú észreveszi a behatolót és már épp eutanáziát foganatosítana rajta, amikor kiderül, hogy a patkány által fűszerezett levesért odavannak a vendégek. A fiú (aki főzni csak annyira tud, mint atomot hasítani) ezért elbújtatja az állatot, hogy a segítségével később mesterszakácsnak adhassa ki magát.

Hülyén hangzik? Pedig az írók (köztük Brad Bird, aki ugyan csak később kapcsolódott be a projektbe) nem viccelnek, legalábbis nem úgy, ahogy várnánk. Vannak természetesen slapstick poénok, burleszkszerű kergetőzések és félreértéses szituációk bőven, de megkapjuk mellé a fajsúlyos szubtextust is. A Hihetetlen családhoz hasonlóan itt is a tehetség és az egyéniség dicsőítése folyik, megspékelve olyan szimpatikus, de Hollywood által már rojtosra koptatott szólamokkal, mint az álmokért való harc, az önkiteljesítés vagy az előítéletek levetkőzése. Azt pedig, hogy a pénzéhes, kész receptekből és rutinból dolgozó főszakács felett diadalmaskodik a szívvel-lélekkel illetőleg ösztönből és lelkesedésből főző Remy, vehetjük a Pixar minőségről tett hitvallásának is.

A szuperlatívuszokból azonban illő visszavenni, mert a L’ecsóban akadnak hibák is. Legcsúnyábbak azok az erőltetett dramaturgiai húzások, amik épp az említett izzadságszagú alapszituációból következnek (például: az, ahogyan Remy a fiút irányítja). Kár, mert a Pixar nem csak a látvány minősége, hanem a jól kidolgozott sztorik miatt is lett a legnívósabb animációs stúdió (a japán kollégákat most nem említve), az ilyen engedményekkel viszont hamar eldiznisedhetnek, ha nem vigyáznak.

A L’ecsó még így is kötelező mindenki számára, akit érdekel, merre tart manapság a mainstream animáció legjava, vagy csak kíváncsi rá, hogy lehetséges-e az állatvilág egyik legrosszabb imázsú állatát cukivá animálni. Jelentem: lehetséges. Ennek ellenére, ha legközelebb találkozom egy patkánnyal a konyhában, tolerancia ide, szárnyaló fantázia oda, gondolkodás nélkül fogom exterminálni a mocskos dögöt.
 

10 komment

Címkék: animáció filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr69130161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.08.01. 18:07:42

A film engem olyannyira hidegen hagyott, hogy ihaj. Az animáció maga tényleg nagyon szép, de nem vágott földhöz, és a sztori sem. Pedig a patkány hangja a Patton Oswalt, aki az egyik kedvenc standup-komikusom.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.08.01. 19:58:01

Cukivá animálásról jut eszembe: az új CGI Vukot nem sikerült cukivá animálni. www.index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/kisvuk0506/

BloodGrey · http://awesomness.blog.hu 2007.08.02. 13:30:08

Nem, a baktériumok és vírusok sem maradtak ki, Ozmózis Jones, tessék utánna nézni.

Beyonder 2007.08.02. 13:55:15

Nem láttam sajnos, de meg lennék lepve, ha a Farrelly tesók 'hagyományos' animációt csináltak volna. :)

Chavez 2007.08.02. 14:09:22

Ozmózis Jones zseniális! Én nagyon szeretem, kicsit olyan mint az Egyszer volt, hol nem volt az emberi test. A vesében fellépett a Kidney Rock is! :)

ae · http://aeonflux.freeblog.hu 2007.08.03. 00:50:24

ráadásul a baktériumok és a vírusok nem is állatok. :)

viszont a filmkritikával nagyjából egyetértek:
aeonflux.freeblog.hu/archives/2007/08/02/kritika_ratatouille_2007/

czyi · http://senkinemertsemmit.blog.hu/ 2007.10.09. 14:28:38

a nyár legnagyobb csalódása volt számomra ez a L'ecsó-film...
Tényleg rendben van a látvány, de ez már egy Pixartól el is várható. Ezenkívül egy öncélú alapötlet panelekből építkező átlag kidolgozása, igazából elég kevés értékelhető poénnal. A vetítés nagyobb felében unatkoztam és ásítoztam.
...

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.01.19. 15:58:13

Erről jut eszembe: nagyokat hallgatnak a Kis Vukról...

bbbarniii 2011.11.26. 18:54:19

A Hihetetlen család garantáltan jobb szórakozást nyújt ennél, bár igaz, ami igaz, ez sem nézhetetlen darab.
süti beállítások módosítása