Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A barlang

2007.07.27. 15:43 Wostry Ferenc

The Descent. Nagy-Britannia, 2005.

A The Descent egyszerű film: történetét nem bonyolítja mindenféle felesleges mellékszál, tolakodó firlefranc: amit Neil Marshall elénk tár, az egyértelmű, brutális és borzasztóan félelmetes.

Hat gyönyörű, fiatal nő (eddig totális slasher-klisé a dolog), kifogyván az extrémsport-alternatívákból, az Appalache-hegység egyik zordon barlangrendszerét indul birtokába venni. Kegyetlen a kő: ahogy a végtelen sötétségben egyre mélyebbre jutnak, úgy szaporodnak a problémáik. A visszautat sziklaomlás zárja el, felszerelésük rohamos ütemben amortizálódik, pont úgy, ahogyan nyugalmuk. Ráadásul mintha nem lennének egyedül odalenn...

Ugye mondtam, hogy szimpla a sztori? A The Descent esetében nem a mi, hanem a hogyan számít, és ahogy Marshall ezt a történetet elénk tárja, arról a legnagyobb horroristák is példát vehetnek. Felidézni sem tudom, mikor sikerült egy rendezőnek így megrémítenie, a különböző suspense-stratégiákat ennyire jól alkalmaznia. A két alapvető mélyfélelmre, a haláltól és az izolációtól való iszonyodásunkra játszik rá pofárlan ügyességgel, ráadásul rendkívül szűk helyeken, ezer tonnányi kőomlások alatti negyven centis réseken keresztül kúszatja-mászatja a szereplőit, úgyhogy üdvözlöm a klausztrofóbiásokat – a Descent az ilyesmi miatt (is) az évtized eddigi legjobb horrorfilmje.

Marshall ráadásul a kezét sem rest bemocskolni: aki utalásokkal operáló elegáns-viktoriánus rémisztgetésre számít és vágyik, az messze kerülje el a filmet. Az utolsó fél órában szakad a hús és ömlik az epe, amely az idegtépő, csúcsra járatott egyórás expozíció után szinte katarzisként hat. Ilyet is ritkán él meg az ember, mostanában, moziban vagy a dvd-t bámulva.

Szóval nem tudom eléggé dicsérni.

"We couldn't even hear you, in the night... No one could. No one lives any nearer than town. No one will come any nearer than that, in the night, in the dark."

The Haunting (1963), rendezte: Robert Wise

16 komment

Címkék: horror

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr98126509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.07.27. 16:04:02

hát, a vége elég jót szól, de egyébként nekem nem tetszett, sőt, kifejezetten röhejesnek tartottam a földalatti lényeket. az alapsztori viszont tényleg jó, de meg kellett volna maradnia a föld alá szorult kiscsoportos drámánál, az elég lett volna húzószálnak...

ízlések és pofonok, ugyebár...
ha megígéred, hogy jófiú leszel és nem árulkodsz, megmondom neked, hogy az nst kvíz 11. kérdésére a válasz: labdaejtés a szabálytalanság helyéről. :)

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.07.27. 18:22:26

Azért az az évtizedes dolog talán túlzás, de tényleg elég jó darab volt. Engem is meglepett (bár nem tegnap láttam, talán rosszul emlékszem), hogy nagyon későn dobták be a szörnyeket, azok nélkül is lehetett parázni, és így azok komolyabb előkészítése híján (persze annál jobban meglepődött a néző) sokáig azt lehetett hinni, hogy mindenféle paranormális dolgok nélkül megy végig a mozi. No persze ki tudja mit rejtenek a barlangok meg az óceán mélye, még mindig nem ismertünk meg mindent.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.07.27. 18:25:00

Helyesbítenék: az óceán mélyét már megismertük az Abyss-ből... :)

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2007.07.28. 00:24:03

_benito: megmaradni a kiscsoportos drámánál? Az a nagy büdös helyzet, hogy ez a cinikusan domborító szüfrazsett kaszabolda már nem emlékszik, hogy mi volt a jele az oviban (talán jégcsákány?), ráadásul ezt nem is szégyelli. (Miazhogy.) És, - igen,- anno voltam olyan hülye, hogy pont azokat a plánokat róttam fel Marshallnak, amelyekben ez a (nemi túl)érettség a legpofátlanabbul artikulálódik.

A Két nővér és a Faun mellett szvsz a dekád dobogósa. (Műfaji skatulyázók kíméljenek.)


Master: ebbe' a változatba' mér nem méltatódik a Dellamorte Dellamore? Ööö, vagy inkább kussoljak?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.07.28. 07:41:31

Már annyiszor volt említve egyéb helyen, hogy elcsépeltnek gondoltam a dolgot.

ae · http://aeonflux.freeblog.hu 2007.07.28. 08:37:17

kurva nagy film. hamarosan befut blu-rayen, s szétparáztatom vele a környéket. :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.07.28. 08:48:52

Elkövettem egy újságírói faux pas-t: fel kellett volna tüntetnem, hogy ez másodközlés. Először a Filmvilágban jött le.

czyi · http://senkinemertsemmit.blog.hu/ 2007.10.06. 23:39:54

Érdekes... nekem a vele nagyjából egy időben kijött másik barlangos film (magyarban szintén A barlang a címe) jobban tetszett...
De ahogy előttem is mondták már: ízlések és pofonok :) Nem is lenne jó, ha mind egyformák lennénk!

blekem · http://posz.blog.hu 2007.11.22. 10:35:41

jóindulattal is maximum középszerű film a műfajában, sajnos a készítők nem tudták eldönteni, hogy vajon elég-e egy pszicho hatás a bezártságról, meg a paráról tisztán, vagy kell bele egy kis fantasy is.. hát utóbbi lett, nem voltak képesek megcsinálni análkül, így viszont inkább nevetséges lett mint paráztató, legalább is nekem. mondjuk én a Kör c. filmen is már a hasamat fogtam a röhögéstől amikor kimászott a frissenmosott hajú leányzó a hangyaháborús tévéből... csillagokból max 2,5-et adnék neki...

neverlivetosee · http://www.indafoto.hu/neverlivetosee 2007.11.30. 10:19:33

A vége tényleg nem rossz, de amúgy hanyagolható film nagyon...

Zsolnai Feri 2008.01.03. 22:20:33

csak én nem bírtam együttérezni a hisztis picsákkal, akiknek drukkolni kellett volna?
személy szerint halálra idegesített az összes nő a filmben, és alig vártam, hogy megegyék őket.

Anti Descent 2008.08.31. 15:27:20

Egyet áruljatok el:
ha egy lény barlangokban él (ergo vaksötétben) hogy baszhat ki vele úgy a természet, hogy bár ragadozó (ráadásul egyfajta humanoid) de ennek ellenére vak, szaglása kb. nulla hallása sem Kántor kutyáé (hát még az IQja)...
Oda akarok kilyukadni, hogy a jó kezdés (karambol, barlangba érkezés) után valakit is hogy tudott 5 csillagos szintre vinni ez a lény...ez a f*s?

Talán, ha nem egy egész lény familia/falka hanem csak egy lény lett volna ott.
Talán.Akkor.
Gondolom a barlangban hegyekben álló emberi csontvázak eredeti tulajdonosainak eltünése meg senkinek nem tűnt fel 100 év alatt, és a familia is jól tudott lakni minden este a titkos barlangjában, vérmedencéstül.
-6 csillagos

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.01.23. 23:47:37

Most megy az HBO-n.

És még mindig kurva nagy film.

Drakeamarth 2009.09.20. 18:30:40

Hát-hát. Jobbra számítottam.
Sokan nyávogtak, hogy túl hosszú a felvezetés a tényleges darálásig. Én ezt úgy mondanám inkább, hogy magáig a barlangig túl sok idő telik, a karaktereket nem ismerjük meg, szóval totál feleslegesen húzzák ennyi ideig. Aztán ahogy bejutnak a barlangba elkezdett tetszeni a film, jól felkészültem egy kis klausztrofóbikus borzongásra lassan adagolt feszültséggel, elsuhanó árnyakkal, fura hangokkal.
Ez ment is egy ideig, de aztán a fele tájt átment az egész vérgagyi slasherbe és az a pici feszültség is elpárolgott, ami addig felgyülemlett bennem.
Szóval nekem ez a film két szék közül a... tudjuk hova. Nem mondom, jól esett a mészárlás, de sokkal többet ki lehetett volna hozni a mélység, a sötétség és a bezártság adta lehetőségekből. Úgy a 60. perc után meg már meg sem próbálta magát komolyan venni a film, amit nagyon sajnáltam.
A zombik szódával elmentek, az zavart, hogy már szinte az első megjelenésüknél teljesen mutatták őket, pedig sokkal jobb lett volna, ha lassan adagolva tudjuk meg, hogyan is néznek ki.

A vége javított valamelyest az összképen, de így is csalódás a Descent. Felkészültem egy jó kis borzongásra, a végén egy kis darálásra, de kaptam helyette egy langyos felvezetést, egy feszült húsz percet, és egy élvezhető, de buta végkifejletet.

Kár érte.

K.Leslee 2009.09.21. 02:57:01

Nektek ez tetszett? Sztem nem rossz, de semmiképp nem jó film(nevezzetek laikusnak és/vagy moderáljatok ki:-). Nem értem, hogy ezt a filmet miért emelték ki a sablonhorrorok közül. Mert nem hollywoodi, hanem brit? Akkor inkább ajánlom a 28 nappal későbbet. Az kb.5 csillagos. Nem tudok mást mondani, ez egy zagyvaság. A vége meg az a r'akjunk bele valami ''extrát'' egy elcsépelt csavarral'.
süti beállítások módosítása