Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

GeexKomix 71.

2014.02.28. 11:00 Geekblog

dreddunderbelly.jpgDredd: Underbelly

Történet: Arthur Wyatt
Rajz: Henry Flint
2000AD

Miközben Karl Urban néhány hónaponként menetrendszerűen elböffenti magát (erre legutóbb a napokban került sor), hogy a tavalyelőtti Dredd mozifilm folytatása a pénzügyi bukta ellenére– köszönhetően a csinos DVD-eladásoknak – egyáltalán nem reménytelen, „folynak tárgyalások” a stúdióval, és a lassan (és megérdemelten) kultstátuszba emelkedő film rajongói ilyenkor rendre kiugranak a gatyájukból örömükben, a 2000AD nem lógatja a pöcsét, hanem inkább tető alá hozza a saját sequeljét. Persze képregény formájában, hogy máshogy? Arthur Wyatt, aki cirka 10 éve igazolt le a kiadóhoz, a film stílusát hűen követve írta meg az Underbellyt, és ennek megvannak a jó és a rossz oldalai is. A jó nyilván az, hogy a végeredmény egy ugyanolyan szikár, tökös, kemény akciófaszaság, mint Pete Travis mozgóképes adrenalinlökete volt, a rossz pedig nyilván az, hogy ahhoz hasonlóan mellőzi a Judge Dredd hagyományos szatirikus élét, gonosz humorát és cinizmusát. Egy filmadaptáció könnyebben megússza az ilyesmit, de a karakter eredeti médiumában azért kicsit fura ez a „szimpla akcióthriller” megközelítés. Viszont ha ezen túltesszük magunkat, akkor az Underbelly működik. A sztori szerint Mega City One-t ugyan megtisztították a Slo-Mótól, de most egy új drog, a Psych tombol az utcákon, aminek előállítására a Cursed Earth-ből becsempészett mutáns rabszolgákat használják. Mint fogyóeszközöket. Dredd persze Anderson segítségével tudomást szerez az előállítás helyéről, és a bírák megrohanják a kisebb hadsereggel őrzött droggyárat. Ez a jelenet egy iszonyú vagány, brutális finálé lehetne mozgóképen, minimum tíz percben, itt, a helyhiány miatt (az egész comic 34 oldal) csak egy kétoldalas spread jut rá (Flint rajzai azért illően nyersek) – mondjuk a képregény egészére igaz, hogy simán elolvasgattam volna még akár kétszer ilyen hosszan is, vékonyka történet ide vagy oda. Így ez csak egy jópofa demonstrációja annak, hogy ebben a Dreddben is van még kraft. (Rusznyák Csaba)


dreddunderbellyint.jpg

The Bunker #1

Történet: Joshua Hale Fialkov
Rajz: Joe Infurnari

Oni Press

The Bunker (Oni Press) 001-000.jpgA két zsáner, amire mindig vevő vagyok, az emberiség utolsó napjaival és az időutazással foglalkozik, ám ha egy képregény épp ezt a kettőt vegyíti, akkor teljesen biztos, hogy fennakadok a horgon. Fialkov, aki már letett egy-két dolgot az asztalra (I, Vampire, Echoes, Alpha: Big Time), eredetileg digitális képregényben gondolkozott, de úgy tűnik, az Oni Press ajánlata elég meggyőző volt, hogy művét kiadhassák papírformátumban, beleszuszakolva az első öt fejezetet a 43 oldalas nyitószámba. A sztori felütése zseniális: öt jó barát elindul az erdőbe, hogy elássanak egy időkapszulát, ám a földben egy bunker csapóajtajára bukkannak, amire valaki az ő neveiket festette. Odalent egy könyvtárnyi dokumentáció és anyag vár rájuk, valamint levelek, amiket a jelek szerint az ő jövőbeli alteregóik írtak, hogy figyelmeztessék őket: a Földet egy minden képzeletet felülmúlóan pusztító erejű járvány taszítja a kihalás szélére, és ők nemhogy szerepet játszanak majd ebben, hanem egyenesen ők fogják okozni. A kétkedést és hitetlenkedést elmossák a levelekbe csempészett személyes részletek és titkok, azonnal próbára téve a köztük lévő barátságot. Vajon tényleg igaz mindez, és ha igen, mit kezdenek ezzel a tudással? Infurnari kissé szándékosan elmosott és néhol vázlatszerű stílusa szerencsére nem a korlátozott rajztudást akarja elfedni, hanem inkább álomszerű, fojtogató atmoszférát kölcsönöz a történetnek. A digitális verzióhoz képest itt már színeket is kapunk, a jelenben játszódó események kékes, a posztapokaliptikus jövő történései barnás színezetet kapnak: ez a filmekben is használt effekt jelenősen megdobja a hangulatot. A füzet végére csempészett cliffhanger már csak az utolsó szög a koporsómba: ezt a sorozatot bizony érdemes lesz szemmel tartani. (Nagy Krisztián)

The Bunker (Oni Press) 001-009-horz.jpg

 

Fantastic Four #1

Történet: James Robinson
Rajz: Leonard Kirk
Marvel Comics

fantastic401.jpgA Marvel legrégibb sorozatát többen próbálták már kirángatni az eladási és minőségi átlagból az utóbbi években, de sem Jonathan Hickman, sem Matt Fraction nem jártak különösebben nagy sikerrel, pedig mindkettejüknek voltak jó ötleteik. És nagyon úgy néz ki, hogy nem James Robinson fogja elhozni a megváltást a leghíresebb szuperhőscsalád történetében. Az All-New Marvel NOW! keretei közt MEGINT újraindított széria először is minden ok és értelem, na meg minden magyarázat nélkül vörösre változtatta a család klasszikusan kék jelmezét. Alapból nincs ezzel nagy baj, trendek, irányzatok változnak, új dolgokat mindig ki kell próbálni, de ez így csak egy üres marketingfogás: hű, nézd, a Fantasztikus Négyes vörös-fekete szerelésben feszít, mennyire COOL már! Öh, nem, igazából nem az, de whatever. A sztori címe egyébként az, hogy The Fall of the Fantastic Four, és Robinson az első oldalakat rögtön azzal tölti, hogy beleverje az olvasó fejébe, hogy nagyon sötét, nagyon csúnya, nagyon drámai, sőt, tragikus események következnek, és a család szétesik, és már semmi nem lesz olyan, mint rég. Oké, majd szóljon valaki, ha már abbahagyhatom az ásítozást. Aztán: a csapat Fin Fang Foommal bunyózik a város közepén egy trehányul megírt akciójelenetben, amiben a karakterek folyamatosan kommentálják a hülye olvasó kedvéért, hogy mit és miért csinálnak, úgy, ahogy az legutóbb kb. 30 évvel ezelőtt volt divat. És folytatódik a vészjóslás, a balsejtés, a jaaaaaj, de rossz lesz, a jaaaaj, de nagy bajok jönnek tiráda, mindez Leonard Kirk középszerű rajzaival. Érdektelen és fáradt az egész – ha választani kell, akkor inkább a Fraction-féle kalandozós vonalat kellett volna továbbvinni. Nade, talán egyszer jön még valaki ehhez a címhez, aki művel vele olyasmi csodát, mint mondjuk Byrne a ’80-as években. Reménykedni szabad. (Rusznyák Csaba)

fantastic401int.jpg

Ms. Marvel #1

Történet: G. Willow Wilson
Rajz: Adrien Alphona
Marvel Comics

msmarvel01allnew.jpgManapság, mikor egyre többet éri olyan vád a szuperhősképregényeket, hogy minden történet ugyanolyan, és a karakterek egy sora egymással felcserélhető, nagy öröm belefutni egy olyan új sorozatba, mint ez. A Marvel pár éve azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az Ultimate univerzumában fekete Pókembert mutatott be Peter Parker halála után (az a sorozat a mai napig nagyszerű), most pedig a mainstream világába vezetett be egy muszlim tinédzserlányt, aki pakisztáni bevándorlók Amerikában élő gyermeke. A nemi, etnikai, vallási diverzifikáció szép dolog, ráadásul olyasmi, amire marha nagy szüksége van a mai amerikai képregényiparnak, de csak az, hogy a kiadó mer előhúzni a kalapból egy muszlim szuperhőst (még ha úgy is, hogy saját sorozatot kap, mint ebben az esetben), történetmesélési szempontból még nem teljesítmény. G. Willow Wilson és Adrien Alphona viszont bőven többé teszik ezt a képregényt holmi politikai korrektséget hirdető marketingfogásnál. A főhős, Kamala egy szigorú vallási értékek által uralt család lázadója, és ez persze nem kifejezetten eredeti, sőt, konkrétan sablonosnak is mondható (még abban sem vagyok biztos, hogy a szülők karakterei alkalomadtán nem erősítik a muszlimokkal kapcsolatos sztereotípiákat). De az író olyan szépen, érzékenyen, finoman, humorosan és emberien ábrázolja a két világ közt rekedt tinédzser lány út- és önkeresésének drámáját, hogy egészen belefeledkezem a kissé Persepolis-ízű sztoriba, és szinte rossz néven veszem, amikor a végén belopakodnak a képregénybe a szuperhőstoposzok, és emlékeztetnek rá, hogy egy eredettörténettel van dolgom. A főszereplő karaktere, a családi dinamika, az iskolai közösségek ábrázolása mind tökéletesen eltalált – Wilson briliánsan ágyazza bele a (kissé Peter Parkeresen) nerdös lányt mind a való világ problémáiba, mind a Marvel szuperhősuniverzumának kontextusába. Alphona pedig gyönyörűen, stílusosan (egy leheletnyit karikatúraszerűen) rajzol, és ami a legfontosabb: Kamala tényleg egy átlagos tinédzsernek tűnik a képeken, nem egy nagymellű, kiglancolt szupermodellnek, aki spontán dögös pózokban kommunikál. Eddig ez messze az év legjobb képregényes debütálása. (Rusznyák Csaba)

msmarvel01int.jpg

She-Hulk #1

Történet: Charles Soule
Rajz: Javier Pulido

Marvel Comics

She-Hulk (2014-) 001-000.jpgA Marvel-univerzumban történő nem konvencionális történetmesélés mindig is a szívem csücske volt, erre nagyszerű példa az Alias Bendistől, az új Hawkeye Fractiontől vagy éppen, hogy témánál legyünk, She-Hulk saját sorozata Dan Slottól. Utóbbi elsősorban a zöld amazon ügyvédi tevékenységére helyezte a hangsúlyt, ahogy interdimenzionális felek közti eseteket próbált megoldani a Goodman, Lieber, Kurtzberg & Holliway iroda Szuperhumán Ügyek osztályán. She-Hulk már John Byrne óta hajlamos volt áttörni a Negyedik Falat, interakcióba lépni a panelekkel, kiszólni az olvasóhoz, Dan Slott szériájában például az iroda alagsorában egy komoly szuperhősképregénygyűjtemény szolgált precedensekkel a jogi ügyekhez. Ugyan az újraindított sorozat (legalábbis az első számban) nem tartalmaz efféle utalásokat, azonban látszik, hogy az író, Soule, gyakorló ügyvéd: Jennifer Walters elsőszámú ellenfele ebben az epizódban Legal, Tony Stark céges jogásza, ütközetük színtere pedig a tárgyalóterem, a vita tárgya pedig egy elhunyt szupergonosz repulzorszabadalma. Dr. Jonas Harrow bűnöző-feltaláló özvegye csak She-Hulkban reménykedhet, hiszen senki más nem mer és nem akar perre menni a Bosszúállók oszlopos tagjával, Földünk sokadszori megmentőjével. A sztori, bár nem túl bonyolult, de hatásos, jó alapötlettel felrázva, de ami igazán egyedi ízt ad neki, az Javier Pulido rajzai. Elegáns stílus, ötletes panelezés, már vizualitásában is élesen eltér a mainstreamben megszokott szuperhősképregényektől, ráadásul nagyszerű színezőt kapott maga mellé: Muntsa Vicente-et, aki legutoljára a Brian K. Vaughan és Marcos Martin által jegyzett Private Eye kapcsán került elő. A sorozatban fel fog tűnni állandó szereplőként Hellcat, de Daredevil és Doctor Doom is tiszteletét teszi a tervek szerint, szóval úgy néz ki, hogy rendszeres olvasó leszek. (Nagy Krisztián)

She-Hulk (2014-) 001-008-horz.jpg

Winter Soldier: The Bitter March #1

Történet: Rick Remender
Rajz: Roldan Boschi
Marvel Comics

wintersoldierbitter01.jpgNyakunkon az új Amerika Kapitány film, ami az Ed Brubaker által (Buckyból) kreált Winter Soldier karakterét hasznosítja, szóval evidens, hogy az ő képregényét is le kell porolni, ha már a Marvel úgyis megint a sorozatújraindításos játékot játssza (ld. Fantasztikus Négyes). Brubaker szériáját egy idő után sajnos kénytelen voltam feladni anno, egyszerűen ellaposodott. Viszont most Rick Remenderrel új életre kel: az író visszaröpíti a cselekményt a hidegháborúba (nem flashbackek formájában, az egész sztori 1966-ban játszódik), és Nick Furyt teszi meg főszereplőnek. (Az IGAZI Nick Furyt, nem azt az Ultimate/mozis verzióról mintázott Nick Fury Jr. közröhejt, amit látva folyton sírnom kell a kiadó teljesen értelmetlen vadbaromsága miatt.) Szóval, igen, a cím ellenére Fury (és társa, Ran) a főszereplő – retcon nélkül nehéz is lenne máshogy megoldani, hisz Brubaker háttértörténete szerint a Winter Soldier ekkoriban a szovjetek agymosott, önálló akarat nélküli szuperkéme volt, aki a The Bitter March első részének végén így értelemszerűen antagonistaként bukkan fel, ahogy a főhősök egy Hydra bázisról menekülnek. Remender kémkalandja egy hófödte hegycsúcsok közt rejtőző kastélyba vezet, amelynek lakói természetesen világuralmi terveket szövögetnek. A hősök harc közben vagány, férfias szövegeket nyomatnak, túllicitálnak egymáson a rosszfiúk lekapcsolásában, üldöznek és menekülnek sítalpon és szárnyakon, ölnek pisztollyal, késsel és lángszóróval… – ja, és van a képregényben egy dögös Hydra csaj is, aki csókolózás közben gyilkos férgek százait okádja partnere szájába. Nyamm. Boschi rajzai mindeközben dinamikusak és oldschoolak, amilyennek lenniük kell. Olyan remek kis ponyva ez, hogy a fal adja a másikat. (Rusznyák Csaba)

wintersoldierbitterint.jpg

14 komment

Címkék: scifi akció szuperhős képregénykritika post apocalypse geexcomix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr945834587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.28. 13:55:03

Végre ismét "használják" Furyt, mármint az igazit.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2014.02.28. 14:10:42

Az emlegetett Peter David féle She-Hulk (Goodman, Lieber, Kurtzberg & Holliway iroda, képregénygyűjtemény az alagsorban...) az inkább a Dan Slott féle sztori volt.

ghavin 2014.02.28. 14:39:45

Az amerikai konvencióknak rendre ellenszegülő Dredd momentán három változatban képviseli magát a képregénypiacon: 2000AD, IDW és most már a filmverzió is önálló életre kelt. Örvendetes, de egy icipicit ironikus is :)

Mindig mondtam, hogy Fialkovban óriási a potenciál, csak a befejezéseit nyelezte el idáig kisebb-nagyobb mértékben, általában önhibáján kívül. Szurkolok, hogy az Oni-nál végre kibontakozhat és valami kerek cuccot tesz le végre az asztalra.

Eszméletlen erős a Marvel mostanság, szóval megértem, hogy a cikk két kivételtől eltekintve erre a kiadóra koncentrál. Javában benne vagyok a NOW első hullámában, azon belül is inkább még csak az Avengers és Spider-Man line-t kapargatom, s Captain Marvelen, Red She-Hulk-on illetve a Fearless Defendersen kívül még nem nagyon futottam bele kimondottan és mentség nélkül rossz sorozatba, bár az átlagos olvasónál jóval engedékenyebb vagyok.

Előző Winter Soldier sorozatot érdemes végigolvasni?

_Nagy Krisztián_ 2014.02.28. 15:09:03

@Balakin: Ott a pont, valóban Dan Slott sztori volt, köszi, javítom :)

Chavez 2014.02.28. 15:21:33

@Ghavin: Az amerikai Dredd ongoingot nyugodtan el is lehet felejteni, akkora fos. A legújabb ötletük most az, hogy új Sötét bírókat találtak ki, de mindjárt 9-et! Tipikus amerikai gondolkodás. :s

Talán ha ezt a Duane Swierczynski-t elzavarnák végre a picsába, akkor még egy új íróval lehetne esély egy érdekes alternatív vonalra, de nem véletlenül írtam korábban annyiszor, hogy az amcsik alkalmatlanok erre a címre. És nem véletlen az sem, hogy a britek által írt IDW-s minik már sokkal jobbak.

ghavin 2014.02.28. 15:30:00

@Chavez: Duane Swierczynski amúgy nem értem, hogy sülhetett fel ennyire, Marveles cuccai zömében egész jók voltak, a Valiant-nál írt Bloodshot újrázás pedig kifejezetten tetszett tőle. Az új X ongoingot nem olvastam még (Dark Horse), de azt is sokan dicsérik, tényleg csak a Birds of Prey-jel láttam komolyabban lebőgni.

Chavez 2014.02.28. 15:40:29

@Ghavin: Hozzáteszem, hogy az amcsi kritikusok általában szeretik ezt a sorozatot, de szinte mindegyik be is vallotta, hogy az eredetit nem ismeri. Szóval az amerikai képregényeken és a szuperhőskultuszon nevelkedett olvasók szemszögéből elképzelhető, hogy jó. Számomra ez egy elbaszott amerikai remake a Disneytől.

HavasiG 2014.02.28. 22:00:21

Ms Marvel #1 nem volt már korábban?

Azt nem tudjátok véletlenül, hogy a Superior Spider-man sorozatot meg lehet-e venni valahol emberi áron egyben? (Akár rendelni is külföldről?)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.03.01. 22:22:46

Ez most komoly? Újraindítják a másfél éve újraindított sorozatokat? Ennek van vmi értelme?

ghavin 2014.03.02. 11:37:46

@MolnarErik: Gyűjtök és a történet iránt érdeklődő olvasók egyaránt harapnak az első számokra (jumping on point). Trade-ek szerkesztése szempontjából viszont tényleg abszolút indokolatlan az újraszámozás abban az esetben, amikor nem történik alkotóváltás, a Cornell-féle Wolverine esetében viszont már most látható, hogy pontosan ezt fogják tenni.

hopkin 2014.03.03. 13:33:59

Nem igazán vagyok már otthon képregény témában és sajnos mostanában elég keveset foglalkoznak ezzel magyar fórumok. Mi ez a nagy első számozàs megint? Szívesen vennék egy olyan cikket ahol leírjàtok mi hol tart most marveléknél. Pl azt se tudok hogy Oki doki Peter Parker e még. Sajnos mostanában nem túl hálásak a magyar közösségek hasonló témájú cikkek terén.

ghavin 2014.03.03. 15:47:22

@hopkin: Az internetes fórum már jó ideje haldokló webes formátum. Angol nyelvű messageboardok közül is egyedül a bleedingcool és a comicbookresources integrált vBulletin alapú hozzászólási felületén látok jelentősebb forgalmat, a 4chan és reddit pedig külön kategóriát képeznek, mellesleg nincs is nagyon magyar megfelelőjük. A magyar képregénykiadás mind kevésbé tud lépést tartani a nemzetközi digitálissal amennyiben nyugati mainstream képregényekről van szó, ezért szerintem nem túl életszerű folyamatos, gyakori, s ezzel együtt is színvonalas tudósítást elvárni magyarul a témában.

Módfelett Kényelmetlen 2014.03.05. 06:56:35

a she-hulk sztem borzalmasan néz ki, simán amiatt el sem olvastam; dehát ízlések ugye :)
süti beállítások módosítása