Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

2013 legjobb képregényei

2014.01.07. 08:00 Geekblog

Issue02.01_eng.jpgMielőtt még mindenki ijedten kapkodna a telefonhoz, hogy a 911-et hívja (hazai olvasók több szám közül is válogathatnak, de ez ne zavarja össze őket, a 112 jó lesz, ha nem tudják bekategorizálni a vészhelyzet természetét), gyorsan megnyugtatnám őket, hogy összeállítottuk a szokásos éves képregény toplistánkat, ezzel is elősegítve szellemi, kulturális, valamint spirituális fejlődésüket, gondosan előre kiválogatva a búzát az ocsú közül. Ezúttal három kategóriába csoportosítottuk az ajánlott olvasnivalót, a már futó sorozatok, az egykötetes vagy minisorozatok, illetve 2013 újoncai alá került iktatásra 10-10, azaz összesen 30 cím, valamint azokat is megemlítjük, amik így vagy úgy, de felkeltették figyelmünket, de már nem jutottak be az élbolyba. Végül pedig a teljesen szubjektív leglistánk sikerén felbuzdulva, hasonló címszavakba szedtük az elmúlt évet képregényes szempontból. Kellemes szemezgetést!

ONGOING SOROZATOK

B.P.R.D. (Dark Horse)

Amióta az anno a Hellboy spinoffjának indult sorozat Hell on Earth alcím alatt fut, Arcudi és Mignola mindent megtesznek azért, hogy ezt az alcímet illő tartalommal töltsék fel. Az iroda félig romokban, Hellboy a pokolban, Liz felszívódott, Abe szintúgy (ld. lent), a Földet lovecrafti óriásszörnyek járják; rémseregek, apokalipszis, vallási fanatikusok, félelmes hangulat, közel a vég. Mintapéldája annak, hová lehet upgrade-elni egy egyébként is remek sorozatot tehetséggel és vízióval. (rcs)

B.P.R.D-horz.jpg

Deadpool (Marvel Comics)

Mikor már kezdtem azt hinni, hogy manapság csak mellékszereplőként tudják jól írni Deadpool karakterét, jött a Marvel NOW!, és a Gerry Duggan/Brian Posehn duó. Végre: a sorozat veszettül vicces, harsányan illetlen és őrületesen pörgő, de ha nagyon muszáj, még drámai is tud lenni az elszállt komédiázás szüneteiben. Ha egyszer elkészül az a Ryan Reynolds-féle Deadpool-adaptáció, remélem, ilyen lesz (biztos nem). (rcs)

Deadpool v4 015-000-horz.jpg

Fatale (Image Comics)

Apropó, vízió: Ed Brubaker és Sean Phillips párosát már többször is volt alkalmunk dicsérni a Geekzen, de nagyon úgy tűnik, hogy Fatale című, két éve futó horror-noirukkal a Criminal és a Sleeper sikerét is megfejelik. A halhatatlan, a férfiakat a puszta létével bűvkörébe vonó végzet asszonya véres, mocskos, szexi és szövevényes, évtizedeken átívelő történetfolyama az első betűtől az utolsó ceruzavonásig lenyűgöző. (rcs)

Fatale 018-000-horz.jpg

Hawkeye (Marvel Comics)

Hawkeye az én szememben a szuperhősmitológia egyik legtúlértékeltebb figurája volt, amíg bele nem kezdtem Matt Fraction sorozatába, ami rövid úton atomjaira robbantotta minden ellenérzésemet Clint Bartonnal szemben. A csökönyös, veszélyesen túlfejlett igazságérzettel rendelkező, nagyon emberi Clint Bartonnal, nem Hawkeye-jal, hiszen hősünk egy történetben sem húz maszkot, és többször végződik a kalandja a kórházban, mint a Bosszúállók főhadiszállásán. Hab a tortán David Aja vizuális virtuozitása, mely a 11. számban tetőzik: főhőse Pizza Dog, Barton teljesen átlagos kutyája, akinek ezúttal a szemein és az orrán(!) keresztül láthatjuk a korábbi füzetek fontosabb eseményeit. (nk)

Hawkeye09_001-horz.jpg

Locke & Key (IDW Publishing)

Minden kétely nélkül az utóbbi évek LEGJOBB sorozata, ami a Transmetropolitan, a League of Extraordinary Gentlemen, a Watchmen és a Sandman mellé fog kerül a polcomra, gyönyörű keményfedeles kiadásban. (nk)

Alpha01_001a-horz.jpg

Nowhere Men (Image Comics)

Science is the Rock n’ Roll! Négy ragyogó koponya, a World Corp alapítói alapjaiban változtatják meg a hatvanas éveket, létrehozva egy alternatív történelmet, amit a képregényben könyvrészletek, reklámok, televíziós showműsorok és magazinborítók dokumentálnak elképesztő részletességgel. A cég egy űrbéli kutatóbázisán egy titokzatos baleset az ott dolgozó csapat több tagját is végzetesen átalakítja, és egy másik világon (vagy időben?) szenvednek hajótörést. Ezalatt az egyik alapító hosszú kómából arra ébred, hogy társai nem egészen arra használták közös művüket, amire ő elképzelte. Eric Stephenson múltba, jövőbe és világok között ugrálva egyszerre tizennégy-tizenöt karakter szálát vezeti, amiből lassan és fokozatosan kezd kialakulni a teljes történet. Az év leginnovatívabb, legokosabb képregénye. (nk)

nm02-000-horz.jpg

Saga (Image Comics)

Brian K. Vaughan valami olyasmit vitt véghez, ami nagyon-NAGYON ritka manapság: mindenféle divatos geektémákat gyúrt össze elképesztő természetességgel, csodálatos érzékű történetmeséléssel, hús-vér karakterekkel, humorral, drámával, szerelemmel, akcióval és szenzációs ötletekkel. (rcs)

Saga 010-000-horz.jpg

Superior Spider-Man (Marvel Comics)

Nagyon mély és szinte vallásos meggyőződéssel kellett hinnie Dan Slottban annak, aki a Superior Spider-Man sorozat indulásakor azt merte volna állítani, hogy a hálószövő egy újabb dicsőséges korszaka következik. A Peter Parker fizikai testébe költözött Doktor Oktopusz, a mindenki által rettegett, kényszeresen tökéletességre, elismertségre törekvő  volt szupergonosz azonban olyan irányokba terelte Pókember életét, hogy csak a fejünket kapkodtuk. Az egész alapkoncepció zseniális húzás, minden következményének parádés levezetésével, és nagy szerencsénkre egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy Slott nem tervez a közeljövőben véget vetni ennek a rendkívül élvezetes hullámvasútnak. (nk)

Superior Spider-Man 021-000-horz.jpg

The Walking Dead (Image Comics)

Túl a 100 részen, túl a 10 éven, és még mindig dübörög, még mindig megállíthatatlan, még mindig megunhatatlan. Szinte már várom, mikor fogy ki a szufla Robert Kirkmanből, mert olyan egyszerűen nincs, hogy egy sorozatot ilyen színvonalon ilyen sokáig lehessen vinni. (PS: ez a szuflafogyás az aktuális sztoriszál, az All Out War eddigi számai alapján nem a következő pár hónapban fog bekövetkezni.) (rcs)

The Walking Dead 117-000-horz.jpg

Ultimate Comics Spider-Man (Marvel Comics)

Miles Morales, aki a kezdetekkor egy rendkívül ügyes és átlátszó marketingfogásnak tűnt politikailag korrekt származásával, jelenleg a Marvel legizgalmasabb és legjobban kidolgozott tinédzserhőse, aki mellé Bendis meglepő összetételű, távolról sem mesterkélt (ellentétben a Marvel Now! újabb csapatalapú füzeteivel), ám nagyszerűen működő csapatot verbuvált. A sorozat eddig is nagyon gondosan épített a karakterei közötti viszonyokra, és a jelenleg zajló Cataclysm univerzumrengető eseményei alatt sem veszíti el a fókuszt az emberi léptékről, ahogy éppen egy kozmikus hatalmú lény, Galactus pusztítja el lassan, de biztosan a Földet. (nk)

UltimateSpider-Man28_001-horz.jpg


MINISOROZAT/GRAPHIC NOVEL/ONE-SHOT

American Vampire Anthology (DC/Vertigo)

Az év sajnálatos távolmaradója Scott Snyder és Rafael Albaquerque American Vampire-e volt, ami bő egyéves szünet után (ami alatt Snyder dolgozhatott a The Wake-en) idén márciusban tér majd vissza. 2013-ban is kijött azért két különszám. Akár a The Long Road to Hell is megérdemelné a helyezést a listán, de különlegessége, és alkotóorgiája (Aaron, Ba & Moon, Lemire, Francavilla, Rucka stb.) mégis az ősszel megjelent Antológiának kell itt állnia, még ha – antológiától szokásosan – nem is minden sztorija mozog ugyanazon a magas színvonalon. (rcs)

AmericanVampireAnthology1_001-horz.jpg

Baltimore: The Infernal Train (Dark Horse)
A háromrészes miniben (aminek előzménye egyébként a The Inquisitor című one-shot, és fogalmam sincs, miért nem egyszerűen egy négyrészes minit csináltak belőle) a címszereplő Budapesten harcol a vámpírok hordája ellen, miközben meg kell küzdenie egy nyomában járó, fanatikus inkvizítorral is. Vad és iszonyú lendületes képregény, Mignola Baltimore-univerzuma pedig egyre tágul és izmosodik. (rcs)

Baltimore - The Infernal Train 003-001-horz.jpg

Battling Boy (First Second)

Haggard West, Arcopolis védelmezője halott. Lánya és a családi hősüzlet örököse egyedül kell, hogy szembenézzen a várost rettegésben tartó szörnyek seregével. Szerencsére ekkor pottyan szó szerint az égből a Földre Battling Boy, a tizenhárom éves félisten, akinek be kell bizonyítania egy másik dimenzió ünnepelt bajnokának - történetesen az apja - hogy képes a nyomdokaiba lépni. A két gyerek összefog, és ebből az év egyik legbizarrabb és -abszurdabb battle royalja alakul ki, ami egyben a hetvenes évek Kirby-érájának állított fantasztikus hommage. Paul Pope még mindig egy zseni! (nk)

bb-horz.jpg

Fairest: In All the Land (DC/Vertigo)

A képregény, ami visszaadta a hitemet a Fables sorozatban. Ugyan vizuálisan is gyönyörű (31 fejezetét 23 tehetséges illusztrátor rajzolta), de ez végre újra az az ötletsziporkákkal tömött Willingham-remek, amit már olyan régen hiányoltam. Miután a Fables a 150. részével véget ér (addig még azért hátra van több, mint egy év), az ígéretek szerint minden szál gondos lezárásával, lesz végre okom bepótolnom a lemaradásomat. (nk)

Fairest - In All The Land-000-horz.jpg

Happy! (Image Comics)

Karácsony szenteste a rendőrnyomozóból bérgyilkossá lecsúszott, mocskosszájú, mindent és mindenkit gyűlölő Nick Sax találkozik legvadabb rémálmával, ami egy, csak az ő számára látható kis szárnyas, kék színű egyszarvúban testesül meg. Happy a képzeletbeli barátja egy Hailey nevű kislánynak, akit csak Nick menthet meg, mert egy eszement sorozatgyilkos fogságában már csak ötvenkét órája van hátra. Cinikus és briliáns karácsonyi mese Grant Morrisontól, katartikus fináléval. (nk)

Happy-Zone-000-horz.jpg

Hellboy: Midnight Circus (Dark Horse)

Egyszerűen az év legszebb képregénye. Duncan Fegredo és Dave Stewart abszolút csodát műveltek, képi világuk fantasztikus, izgalmas, magával ragadó, az pedig külön nagyszerű, ahogy a „valóság” és a cirkuszbeli események vizuálisan elkülönülnek. Mignola meséje ártatlanságról, megkísértésről és a sors és a jövő fenyegetéséről nem különben megkapó. (rcs)

Hellboy - The Midnight Circus-000-horz.jpg

Hit (Boom! Studios)

A filmes összegzés kapcsán azon keseregtem, hogy úgy látszik, senki nem tud már manapság jó, korabeli környezetben játszódó noirt csinálni (Gengszterosztag, Mob City) – de legalább a képregényesek még nem felejtették el, mitől döglik a légy az ’50-es évek Los Angelesében. A Hitről üvölt, hogy James Ellroy nyomdokain akar járni, és ugyan annyira bőven nem jó (hát persze, hogy nem, jesszus, hogy is lehetne?), de izgalmas, csavaros és dögös – teli hullákkal, korrupcióval, szexszel és bűnnel, ahogy kell. (rcs)

Hit 03 (of 04) (2013) (Digital) (Darkness-Empire) 001-horz.jpg

Infinity (Marvel Comics)

Szinte euforikus élmény, hogy az egyik nagy kiadó éves mega-crossoverét betehetem az év legjobbjai közé – ez nem gyakran esik meg, ráadásul pont Jonathan Hickmantől nem vártam, hogy na, majd miatta, tekintve, hogy – egyéb sikerei ide vagy oda – nem valami ügyesen kezdte a pályafutását az Avengers címeknél. Mégis, azok szálait remekül fonta össze egy hatalmas, sodró lendületű, eposzi űroperává. Ugyan a műfajban még mindig az Annihilation a csúcs, de szép próbálkozás volt a trónfosztásra. (rcs)

Infinity 005-000-horz.jpg

Nemo: Heart of Ice (Top Shelf Productions)

Alan Moore visszatért haló poraiból és végre letett az asztalra egy kvázi-folytatást a legendás League of Extraordinary Gentlemen című remekművéhez. A közvetlen folytatások minősége a The Black Dossier-tól a Century: 2009-ig rohamosan és meredeken romlott a teljes érdektelenségbe fulladva, de Nemo lányának utolsó kalandjával sikerül némileg kiköszörülni a csorbát. Minden megtalálható itt, amiért az eredeti művet szerettük, a Lovecraft-rajongók pedig vélhetőleg házi oltárt fognak állítani neki, ha már Del Torónak le kellett mondania az Őrület hegyeinek megfilmesítéséről. (nk)

Nemo - Heart of Ice (2013) (digital-Empire) 001-horz.jpg

The Unwritten: Tommy Taylor and the Ship That Sank Twice (DC Comics)

A fikció és az írott szó hatalma: erről szól Mike Carey sorozata, és ennek eredettörténete ez a graphic novel, ami nem csak hogy önmagában is tökéletesen élvezhető, de teljesen belesimul a The Unwritten mitológiájába, kitöltve az eddig üresen hagyott részeket is. Nagyszerű ugródeszka, hogy valaki nekilásson a jelenleg 54. füzeténél tartó képregénynek. (nk)

The Unwritten - Tommy Taylor and the Ship That Sank Twice-000-horz.jpg


ÚJ SOROZATOK

Abe Sapien (Dark Horse)

Míg a B.P.R.D. a világ romjainak nyomasztó panoptikumát nyújtja, az Abe Sapiennel Mignola egy személyesebb, drámaibb kontextusba helyezi az apokalipszist. Ahogy anno Hellboy, most egykori társa és barátja járja saját útját, értelmet keresve az életében, felette saját múltjának és bizonytalan jövőjének árnyékával. Már csak egy Liz Sherman sorozat kéne. (rcs)

Abe Sapien 007-001-horz.jpg

Black Science (Image Comics)

Az első résztől mindenki összefosta magát, a második ehhez képest pici visszalépés volt, de ez természetes: egyszer a tényleges történetmesélést és karakterbemutatást is el kell kezdeni, nem lehet minden egy iszonyúan látványos és pörgős akciójelenet. Az év legdurvább debütálása után építkezés, karakter-, háttér- és konfliktusfelvázolás. Helyes. Remender és Scalera tudják, mit csinálnak. (rcs)

Black Science 002-000-horz.jpg

Jupiter's Legacy (Image Comics)

Ez a meglehetősen sporadikus megjelenésű sorozat az utóbbi idők legjobb munkája Mark Millartól, és ebben nem kis része van annak, hogy a rendkívül egyedi stílussal rendelkező Frank Quitelyt kérte fel rajzolónak. Két generáció és világnézet feszül egymásnak, amikor a világ első szuperhőseinek példaképe, a beszédes nevű The Utopian szembekerül családjával és gyermekeikkel, mert igazi amerikai hazafiként és a régi értékek védelmezőjeként nem hagyja, hogy a saját kezükbe vegyék a világ irányítását. Az idő azonban eljárt felette, a harmincas évek ideáljai értelmüket vesztették a kétezres évek válságspirálba jutott Amerikájában, és saját, mindenben csalódást okozó fia fordul ellene a többi „hős” támogatásával a háta mögött. Nagyon ígéretes felvezetés, amiből, ha továbbra is ilyen ügyesen alakul, az egyik legjobb nem Marvel és DC szuperhőstörténet kerekedhet. (nk)

J-horz.jpg

Manifest Destiny (Image Comics)

Kicsit az az érzésem, hogy a Black Science rakétastartja elterelte a figyelmet Chris Dingess és Matthew Roberts történelmi fantasyjéről, ami kár, mert az első két rész alapján (amiben egy amerikai expedíció fut különös és rémisztő lényekbe a XIX. században) még az is lehet, hogy ez bizonyul jobbnak közülük. Kiforrott, érett, átgondolt, jól megírt, szépen rajzolt sztori, tele izgalmas lehetőségekkel. (rcs)

Manifest-Destiny-002-(2013)-(Digital)-(Fawkes-Empire)-001-horz.jpg

Rat Queens (Image Comics)

Ez csak úgy a semmiből bukkant fel, különösebb hírverés és ajnározások nélkül, pedig a Deadpool mellett az év legviccesebb, legpofátlanabb képregénye. Egy kváziközépkori zsoldoscsaj-banda (köztük törpével, varázslóval) frenetikus körülmények közt harcol összeesküvésekkel, trollokkal, feketeruhás gyilkosokkal és mindenféle jómodorral. Nagyszerű karakterek (jól megformált, nem feleslegesen túlszexualizált női hősök – Joss Whedonnak kihívója akadt), remek poénok, csupa kreativitás, frissesség és sziporka. (rcs)

Rat-Queens-002-(2013)-(Digital)-(Fawkes-Empire)-01-horz.jpg

Pretty Deadly (Image Comics)

Mágikus vadnyugati chambara, Csontnyúl és Pillangó előadásában, olyan kard- és pisztolypárbajokkal, amit a Kill Bill is megirigyelhetne, saját, ám mégis ismerős motívumokkal dolgozó mitológiába ágyazva. Johnny Prérifarkas mesterkedésének köszönhetően a Halál Lányát megkötő bilincsek lehullanak, és egy ártatlan lélek megidézi egy már feledésbe merült mondókával: most Rókának és fogadott lányának menekülnie kell a múltja és egy véres bosszú rájuk vetülő árnyéka elől. Költői, mesés, gyönyörű történet egy női szerző tollából, Emma Rios fantasztikusan hangulatos rajzaival. (nk)

PrettyDeadly01_001a-horz.jpg

Rocket Girl (Image Comics)

Dayoung a jövőből utazik vissza a nyolcvanas évek New Yorkjába, hogy megakadályozza egy olyan technológia feltalálását, ami az ő idejében példátlan befolyással és hatalommal ruházza fel a rendőrállamot létrehozó Quintum Mechanics óriáskonszernt. Az egyetlen probléma, hogy Dayoung a New York-i Tinédzser Rendőrosztag tagja, és senki nem vesz komolyan egy tizenöt éves lányt, ha a világot akarja megmenteni, még akkor sem, ha történetesen egy high-tech jetpackkel van felszerelve. Ha kíváncsi vagy, mi történne, ha kereszteznék a Terminator és a Vissza a jövőbe filmeket, akkor ez a te sorozatod! (nk)

Rocket Girl 002 (2013) (Digital) (Darkness-Empire) 001-horz.jpg

The Private Eye (Panel Syndicate)

Képzelj el egy olyan világot, amiben a globális információs lufi kipukkadt, és válogatás nélkül ömlött a világba minden eltitkolt adat, családokat, cégeket, országokat, globális piacokat összeomlasztva, és életek millióit tönkretéve. Most nincs többé internet, és a legszentebb kinccsé az emberek privátszférája vált, mindenki álarcok és maszkok mögé rejti a személyazonosságát. A paparazzik és magánnyomozók e világ bűnözői és terroristái: Patrick Immelmann pedig éppenséggel ezzel keresi a kenyerét, be is állít hozzá egy 22. századi femme fatale egy megbízással, hogy aztán annak rendje-módja szerint röviddel ezután el is intézze valaki. Brian K. Vaughan és Marcos Martin nagyszerű páros, ráadásul ezt a csak digitálisan létező képregényt fizess-amennyit-akarsz módszerrel itt azonnal el is olvashatod. (nk)

PE.jpg

Velvet (Image Comics)

Úgy néz ki, az utóbbi idők egyik legjobb képregényes döntése az volt, hogy Brubaker otthagyta a Marvelt. Nem mintha náluk rosszakat írt volna, és hanyagolta volna egyéb, független munkáit, de már akkor is megérte a váltás, ha csak a Velvet lett a gyümölcse (amit Steve Eptinggel, korábbi marveles rajzolójával közösen csinál). ’70-es évekbeli kémthriller egy ronda ügybe csöppenő főszereplővel (középkorú nő, exügynök): jéghideg, stílusos, vagány, a korhangulat fantasztikus. (rcs)

Velvet 002-000-horz.jpg

Wraith: Welcome to Christmasland (IDW Publishing)

Joe Hill, Stephen King középső fia a Locke and Keyjel örökre elfoglalta a helyét a saját, személyes képregénypanteonomban, és örömteli, hogy nem pihen a babérjain: legutóbbi könyve, a NOS4A2 univerzumában játszódó sorozatot indított, ami szerencsére ismét hozza a saját maga által felállított minőséget (korábbi minije, a Thumbprint, ugyanis egyenesen pocsék volt). Fejezeteit és szereplőit egy Rolls-Royce Wraith köti össze, ami a megfelelő sofőrrel és elegendő mennyiségű elkeseredéssel és vágyakozással táplálva képes áthatolni a valóságot és a személyes ábrándképekből szőtt másik világot elválasztó hártyán. Az alapötlet nagyszerű, és eddig a kivitelezés is parádés, borzasztóan kíváncsi vagyok, hová fog kifutni a történet.

The Wraith - Welcome To Christmasland 001-000-horz.jpg

Amit még szívesen olvastunk 2013-ban: Prophet, The Manhattan Projects, Lazarus, Brain Boy, Numbercruncher, Daredevil, Clone, Harvest, Revival, The Wake, Thor: God of Thunder, Batman, 47 ronin, Animal Man, Swamp Thing, Hellboy in Hell, Invincible, Uber, Uncanny Avengers, The Black Beetle


BÓNUSZ LEGEK

Az év

…kiadója: Image. Mert szinte nagyiparban gyártják a minőséget, ami önellentmondásnak tűnik, de náluk nem az.
…trendje: Egyre nagyobb figyelmet és hype-ot élveznek a szerzői képregények, egyre több fogy el már előrendelésben, egyre több jel mutat arra, hogy a jövőben még hangsúlyosabb lesz a jelenlétük.
…ostoba marketinghúzása: Villain’s Month. Tényleg, DC, komolyan? Apropó…
…legbénább kiadója: DC. Miközben a képregényeik színvonala egyre kevesebb kivételtől eltekintve meredeken megy lefelé, segghülye marketingfogásokkal és botrányokkal égetik magukat, ráadásul több alkotó beszámolója szerint példátlan gusztustalansággal szipolyozzák ki (nem szupersztár) íróikat és rajzolóikat.
…szörnye: A nagy G. Két remek sorozattal is képviseltette magát: Godzilla és Godzilla: Half Century War.
…szuperhőse: Doctor Octopus. Na, bazmeg!
…visszatérése: Ki kell mondani: Alan Moore már rég csak árnyéka egykori önmagának. De a Nemo: Heart of Ice, az igen, az nem az árnyék, hanem az egykori Alan Moore.
...feltámadása: Úgy tűnt, hogy a régóta gyengélkedő Vertigónak a Hellblazer kaszája az utolsó szög a koporsójában, de a kiadó most végre kezd új erőre kapni (Trillium, The Wake stb.)
…legszerencsétlenebb rajzolóváltása: Ten Grand: Straczynski és Templesmith isteni páros voltak, nagyon nagy kár, hogy utóbbinak mennie kellett.
…átlagosodása: Kick-Ass. Jó ez még mindig, de egykori arcátlanságából, frissességéből, tökösségéből már nem sok maradt.
…megkönnyebbülése: Oké, Scott Snyder mégiscsak ember. Tud ő szart is írni (Superman: Unchained).
…horrora: The Wake. És még csak most jön a java.
…nosztalgiája: Star Wars. Kevesen tudták Brian Wood  előtt így megidézni a klasszikus trilógia hangulatát.
…béna karakterrel is lehet jó sztorikat írni díja: Holtversenyben Geoff Johns (Aquaman) és Rick Remender (Captain America).
...cliffhangere: "After that, things got action-packed."  Thank you, Brian! Fuck you, Brian! (Saga)
(rcs)

...képregénybloggere:
Boulet (szemléletes példa ITT és ITT)
...legbetegebb ingyenes webhorrorsorozata: Crossed: Wish You Were Here, Vol. 3
...leghosszabb harci jelenete: Shaolin Cowboy #2 (33 oldalnyi megállás nélküli zombikaszabolás)
...Hellblazere: Ten Grand
...legkellemesebb meglepetése: Epicline magazin
(nk)

41 komment

Címkék: képregény toplista top 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr825738453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Happy Zoidberg 2014.01.07. 08:50:11

A Deadpool tényleg nagyon jó, a Saga-áról meg, én is csak áradozni és áradozni és áradozni tudok! Tűkön űlve vártam és várok minden részt belőle! Egy-két éve, még a képregények közelében sem voltam, de hála nektek, tavaly pótolni kezdtem a lemaradásaimat. Bár mondjuk, még a felszínét se karcolom semminek, de azért igyekszem!

ghavin 2014.01.07. 09:01:38

A Velvet akkor mégsem gátlástalan forgatókönyv-pitch képregény formában?

Pótolgattam közben a DC-s lemaradásomat. Akit érdekel, annak jelentem: Green Lantern line, Lemire és Snyder (igen, szerintem a Superman Unchained is) na meg persze Azzarello Wonder Woman-je még mindig jók, legígéretesebb ifjú titán Charles Soule - a Red Lanterns gyakorlatilag egy GL-univerzumba öltött Sons of Anarchy.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.07. 10:05:01

Azt sajnálom nagyon, hogy már nem lehet olcsón hozzájutni a képregényekhez. A 90-es években emlékszem az újságárusoknál volt egy csomó fasza képregény. Pókember, Batman, Superman, Spawn... most meg, ha képregényt akarnék venni, akkor 2-3 ezer forint.

Persze neten beszerezhetem, de az mégsem olyan...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.07. 10:41:04

Hellboy (és univerzuma) rendesen reprezentált idén a lista szerint.

Is 2014.01.07. 10:52:12

@REMY: Gyere képregénybörzékre! Ott azért lehet jó áron venni dolgokat.

kukilopezromero 2014.01.07. 12:54:13

@REMY: hát mert akkor megvette nekünk anyu, apu :) most meg nekünk kéne kiadni rá a pénzt :)

de teljesen megértelek, épp Batmant olvasok és a No Mans Land sztorivonal előtt állok, gondolkoztam rajta, hogy megveszem, 4 kötetbe van összegyűjtve, aminek darabja 12 ezer ft , tehát együtt majd 50ezer, ki az a hülye aki ennyit kiad képregényre ?

de mégis, élmény lenne kézben tartani, és forgatni a lapokat, megőrizni, feltenni a polcra, stb. ( mondjuk nem tudom mennyire minőségi a sztori, a Kinghtfallt pl zseniálisnak tartottam, de az utána következő Contagionon sírtam az unalomtól, ha valaki ismeri jelezhetne, hogy mennyire színvonalas )

ez egy költséges szórakozás, talán akkor éri meg a befektetés, ha az ember egy-két sorozatot követ, amit nagyon szeret, mondjuk minden hónapban megveszi a Pókembert , vagy olyan klasszikusokat vesz amik a legjobbak között vannak

mondom ezt én mint abszolút kezdő képregényrajongó, egyszerűen tényleg akkora a túlkínálat, hogy az embernek szinte ideje sincs ennyi mindent elolvasni

múltkor vettem 2 új képregényt együtt 2800 ft-ért és igaziból egyik se tetszett olyan hú de nagyon, de azért nem tántorított el, az ember áldozzon a hobbijára, meg kell rá keresni a pénzt :)

Rusznyák Csaba 2014.01.07. 12:58:59

@REMY: Azok újságok voltak (kb 24 oldal), ami meg 3000-be kerül, azok kötetek (4-6*24 oldal). Nem ugyanaz.

@kukilopezromero: 12 ezer??? Már hogy kerülne annyiba? Egy kötet 20-30 dollár közt mozog.

kukilopezromero 2014.01.07. 13:08:51

@Rusznyák Csaba: hát lehet külföldön annyi, de itt Pesten ennyiért láttam egy boltban, érdemesebb rendelni?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.07. 13:34:55

@kukilopezromero: igen, még postástól is olcsóbban jön ki.

Rusznyák Csaba 2014.01.07. 13:39:14

@kukilopezromero: Jó, mondjuk most nézem, hogy ezek elég vaskosak, 500+ oldalasak, az 3-4 normál méretű tpb-nek felel meg. (Nekem a korábbi kiadás van meg, az ötkötetes volt.) De azért - mint általában - nem árt tájékozódni az árakról, mielőtt megveszel valamit, akár nagyon durva különbségek is lehetnek.

Johnnykiwi42 2014.01.07. 13:52:04

Köszi a tippeket, vártam már ezt a listát :)
A Hellboy és az Unwritten szerepeltetését meg külön üdvözlöm, szerintem is remek darabok.

superben 2014.01.07. 14:42:39

Na megint lett pár új cím, amit olvasni kéne... Ennyi idő a világon nincsen! :)
Az American Vampire különszámokról nem is tudtam, pedig nagyon szeretem a sorozatot.

@REMY: Kell egy tablet és majdnem olyan :) Én is azóta olvasok sok képregényt amióta kényelmesen elheveredhetek velük.

@kukilopezromero: Book depositoryn most kb. 100 euro az 5 kötet. Az se kevés, de mégse 50ezer.

Én amúgy digitálisan ellopok mindent ami érdekel, és ami eléri a "polc szintet" azt utána megrendelem.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2014.01.07. 15:14:59

@kukilopezromero: nagyon gyorstalpaló képregényvásárlásból:
boltban mindenhol drága(külföldön is, pl angliában nagyon is) mert hozzácsapják az árhoz a hasznukat a boltok.
Legeslegegyszerűbb: bookdepository.com
Amit ott látsz, az az ár, nincs postaköltség, paypallal vagy bankkártyával fizetsz aztán 1-2 hét és kihozza a postás.
az 50 ezernek maximum a feléért kapod meg a 4 No man's land tpb-t.
Persze neten rendelni nem ugyan az az élmény mint a boltban turkálni, csak azért az se mindegy, hogy valami 50ezer vagy csak 22-24.

_Nagy Krisztián_ 2014.01.07. 17:35:48

@Balakin:
Ha pontosan tudod mit akarsz vásárolni (nálam szinte minden esetben ez a helyzet), akkor valóban a Bookdepository vagy az Amazon a legolcsóbb megoldás, már ha magánszemély vagy és kis tételben rendelsz.

Amennyiben bizonytalan vagy, illetve sérülékeny az áhított kötet (omnibus, különleges kiadás), akkor érdemes itthoni boltban szétnézni vagy rajtuk keresztül rendelni, ám ekkor igen borsos árat fogsz fizetni érte.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2014.01.07. 17:45:34

@_Nagy Krisztián_: hazai képregényboltban még nem jártam, de külföldiben már nem egyszer tapasztaltam, hogy hasonló állapotban vannak a polcon egyes kötetek, mint amivel a nemzetközi postázás folyamán fociztak kicsit.
Amúgy ezért jók az ilyen ajánlók, kritikák, amik itt is megjelennek (kiegészítve az ezer helyen fellelhető preview oldalakkal), mert kiváltja a boltban nézelődést (már nem élmény szinten, hanem funkciójában).

jocibmx 2014.01.07. 18:31:56

Fasza kis lista :)
Mondjuk én Waid Daredeviljét előrébb hoznám, a 25. szám egyszerűen ATOM volt :D
A Deadpoolre meg sokat mondjátok hogy mennyire vicces, és tényeg az is, de a Vailant kiadó Quantum és Woodyja szerintem sokkal viccesebb, és még annyi pol. korrektség sincs benne mint a Deadpoolban. :D

_Nagy Krisztián_ 2014.01.07. 19:04:29

@jocibmx:
Én követtem a Quantum és Woody első négy számát, de sajnos nem az én humorérzékemre van hangolva.
A Deadpool sem, szóval lehet velem van a baj :)

Case · http://streetartbp.hu/ 2014.01.07. 22:43:07

@_Nagy Krisztián_: Azt azért tegyük hozzá, hogy ez inkább csak akkor él, ha valaki albumokat akar rendelni, ha valaki füzeteket, akkor nem nagyon jár jó a külföldről rendeléssel, max ha egyszerre vesz sokat.

A cikk meg nagyon király, most már tényleg rászánom magam és nekiugrok 1-2 sorozatnak az igéretesebbek közül. :D (Asszem a Happy! lesz az első, az az alapsztori frenetikus.)

És 2013... nekem kb. arról szólt az év képregények szempontjából, hogy örültem, hogy a Marvel milyen jól kezd magára találni, kreatív szabadsággal, jó sorozatokkal, stbstb... És közben keseregtem, hogy az X-Men címeknél ebből a világon semmit nem érezni.
Az Uncanny teljesen oké.
Az All New az erős kezdés után egyre fárasztóbban nem tud mitkezdeni az alapszituációval
A Wolvierine & The X-Men-nél szintén kifogyott a lendület... ezért nem is sajnálom annyira, hogy megszűnik a baj csak az, hogy...
Az Amazing X-Men egyelőre finoman szólva is érdektelen. (Remélem, hogy az iskolai, fiatal csapattal kezdenek valamit. Jó lenne valami fasza széria az ifjonc mutánsokról.)
A két X-Force szérián már csak a lendület visz végig, nagyon gyenge mindkettő (jó, rajzban vannak erős számaik, de a sztorik...). Itt is megváltás lesz az év eleji kasza / újraindulás.
Az új, csajos X-Men pedig egyelőre átlag. Nem rossz, de lényegesen többet vártam tőle.
Az X-Factort és a Legion féle Legacy-t meg nem olvasom, teljesen érdektelenek nekem, de amúgy is kasza volt mindkettő, még ha előbbi csak átmenetileg, akkor is.

A mélypont meg egyértelműen a Battle OfThe Atom volt.. Ugye mindenki arra várt ugye, hogy hazatuszkolják végre a régi ötöst, feloldják az időutazós paradoxonokat és helyrebillen minden. Erre meg csak még nagyobb káosz lett az egészből, amikor a végén Storm lánya itt maradt a jövőből és szembemenve minden addig elhangzott érvvel senkinek egy szava nem volt ellene, akkor már csak a vállam vonogattam, hogy oké, ez az, rúgjatok még egyet a sztoriba.

Meg ezt az egész időutazós témát el kellene felejtenie a Marvelnek. Ha jól tudom az Ultront is hasonlóan vágták haza (nem olvastam, csak valami összefoglalót, de már az is fejfájdító élmény volt), meg a két X-Force sorozatban sem tudnak kihozni semmi jót a dologból.
Komolyan, nincs semmi amit jobban szeretnék, mint végre egy olyan nagy X event vagy crossover, amiben nincs se időutazás, se Sentinel, se Phoenix (se Legion agyából kiszabaduló altern valóság).
Komolyan, talán a legjobb aktuális X sztori amit idén olvastam az Arms of the Octopus-os All New X / Hulk / Spidey mini-crossover volt. Korrekt, old-school, karakteralapú, szerethető kis történet, mindenféle megalomán túlzások nélkül.

(Közben meg az összes régi X-et végigolvasós maratonnal '89 körül tartok, szóval pláne sírok rajta, hogy hjaj, régiszépidők, de jó volt akkor még minden. :'D)

Más:

Az év csalódása: hogy mindkét nem-X sorozatot, amit olvastam (I Vampire és Fearless Defenders) elkaszálták,
Az év legfaszább dolga: a Fearless Defenders borítói. szimplán ZSENIÁLIS volt kb. az összes:
marvel.com/comics/series/17370/fearless_defenders_2013_-_present

_Nagy Krisztián_ 2014.01.07. 23:14:30

@Case:
Tényleg jók a Fearless Defenders borítók, lehet belekukkantok, annak idején nem jött be az első két szám. Sikerült befejezniük rendesen vagy coitus interruptus történt?

ghavin 2014.01.08. 09:23:19

Érdekes, hogy itt geekz-en sorra szidja mindenki a BotM-t, az általam követett, amúgy általában nem túl engedékeny podcastekben viszont zömében inkább dicsérték. Előbb-utóbb biztos lecsekkolom, de most az Infinity a soros.

Van különösebb oka amúgy, hogy a Batman - Zero Year-ről most egyáltalán nem esett szó?

-dj- 2014.01.08. 14:44:48

a bookdepository.com említéséért ezer hála! nem is értem, hogy miért nem találkoztam még vele korábban.

a wake pedig szerintem nem csak úgy mellékesen megemlítenivaló mini. bár még nincs vége, de az első fele magasan az átlag fölött van.

_Nagy Krisztián_ 2014.01.08. 19:16:54

@-dj-:
A pontos cím bookdepository.co.uk, de igen, erről beszéltünk :)

a The Wake-et kétszer is megemlítettük a cikkben :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.08. 19:34:08

@kukilopezromero: 4 ezerért most vettem meg a Batman - The Killing Joke-ot. Keményborítással, angolul.

Erre nem sajnáltam a pénzt, mert azért mégis csak az egyik legjobb képregény.

Batman, Superman képregényeket szívesen gyűjtenék, de amíg nincs saját keresetem, addig nem költöm el rá azt a keveset is, ami van :D

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2014.01.08. 20:06:23

@-dj-: . @_Nagy Krisztián_: a com-os bookdepository-n általában olcsóbbak a dolgok (kb 85%-ban) mint a co.uk-n, és hiába .com a végződés, nem fogják megvámolni a cuccod, mert EU-n belüli raktárból küldik mindenképp

Case · http://streetartbp.hu/ 2014.01.08. 20:16:17

@_Nagy Krisztián_: Áhh, nem volt normális lezárás sajna, nagyon hirtelen fejezték be, pont amikor beindulattak volna az igazán nagy sztorik. Meg nem volt ez azért olyan kiemelkedő cím, én kvázi a borítók miatt kezdtem neki, de azért nem bántam meg, hogy végigolvastam. A többitől kicsit elütő, lazára vett szuperhősképregénynek tökéletes volt.

@Ghavin: Én nagyon szerettem volna szeretni a Battle-t, de a felénél már úgy voltam, hogy csak azt vártam, hogy vége legyen és reménykedtem, hogy még nagyobb kavarodást nem csinálnak vele (de, persze, hogy csináltak.)

Én közben meg rájöttem ám, hogy a Wolverine & The X-Men-ből is lesz relaunch (csak totál lemaradtam a bejelentésről. vicc, hogy mindenhol volt szó róla, csak a marvel.com-on nem..), ráadásul pont, hogy jobban a diákokkal a középpontban, szóval arra kiváncsi leszek.

LoverCase 2014.01.08. 20:40:36

Ez elég olvasnivaló lesz nekem ez év végéig.

Rusznyák Csaba 2014.01.08. 21:09:53

@-dj-: A Wake minisorozat, és minisorozatot csak akkor veszünk be a listába, ha már véget ért. Szóval majd jövőre (és ha min. tartja a színvonalat - de meglepődnék, ha nem tartaná). Egyébként persze, hogy a legjobbak közt van.

weapon x 2014.01.08. 21:38:50

Na, Kirkman elmegy a picsába a 119. szám cliffhangerével...

-dj- 2014.01.09. 10:09:27

@Rusznyák Csaba: egyetlen bajom az 5. szám utószava, ami a szokásos marketing bullshit. persze az is lehet, hogy ez kivételesen akár igaz is lehet.

a képregény önmagáért beszél, az utolsó oldal alapján nem hiszem, hogy bárki ki akarná hagyni a folytatást.

Drall 2014.01.09. 11:26:07

Egyetértek Jocival, a Daredevilnek szerintem is simán a top 10-ben a helye. Hozza azt a színvonalat, mint a Hawkeye, sőt az utóbbi pár hónapban talán még jobb is annál.
Illetve én még hiányolom a Green Arrowt. Mióta a Lemire/Sorrentino páros átvette, az egyik legjobb szuperhősös képregény.
Valamint az én top listámban benne lenne a Masks & Mobsters is. A Private Eye mellett a legjobb jelenleg futó digitális sorozat szerintem.
Ezeket leszámítva egyezik a véleményünk, jó lista lett idén is ;)

ghavin 2014.01.09. 11:48:05

@Drall: "Illetve én még hiányolom a Green Arrowt. Mióta a Lemire/Sorrentino páros átvette, az egyik legjobb szuperhősös képregény."

Egy ideje mindent ignorálnak ami DC és nem Vertigo.

Blazious 2014.01.10. 20:52:41

@Case: Az X-factorral kapcsolatban szerintem nincs igazad, aaz egyik legjobb sorozat volt évek óta Peter Davidtől. Az x-menek viszont tényleg pocsékok.

Rusznyák Csaba 2014.01.10. 21:14:59

@Ghavin: Mert a DC egyre csapnivalóbb. Batmanen, Animal Manen, Wonder Womanon és Swamp Thingen kívül már nem nagyon olvasok semmit tőlük. Green Arrow-t elkezdtem, mikor Lemire átvette, nem rossz, de semmi extra. Green Lantern line-t ejtettem egy-két hónappal ezelőtt, pedig SOK évig lelkesen olvastam.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.01.12. 11:43:48

@Rusznyák Csaba:
Csak rá kérdezek. Novemberben még ezt írtad az Aquamanről "Összességében ez a 25 rész egy nagyszerű történetfolyam egy olyan karakterrel, akivel ezt a legtöbben nem tartották elképzelhetőnek"
Most meg még a szívesen olvastukba sem került be?

Rusznyák Csaba 2014.01.12. 15:27:13

@MolnarErik: "Az év…béna karakterrel is lehet jó sztorikat írni díja: Holtversenyben Geoff Johns (Aquaman) és Rick Remender (Captain America)."

Case · http://streetartbp.hu/ 2014.01.14. 10:45:50

Spider-Man update:
"nagy szerencsénkre egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy Slott nem tervez a közeljövőben véget vetni ennek a rendkívül élvezetes hullámvasútnak."

Nah, úgy néz ki ennyi volt: Peter Parker visszatér:

marvel.com/news/comics/2014/1/13/21743/all-new_marvel_now_qa_amazing_spider-man

_Nagy Krisztián_ 2014.01.15. 09:03:51

@Case:
A linkelt interjú alapján nem szomorodtam el annyira, mert elég izgalmas kérdéseket vet fel:

"I think we're going to surprise a lot of people with how Peter's going to come back, what's going to happen to Ock, and what kind of world Peter Parker finds when he [returns]. What is going to happen? There are so many plates in the air, and so many characters [that] have relationships with Spider-Man that have changed. So many aspects of Spider-Man's world, and Peter Parker's world, have completely changed."

Mert bizony ez is teljesen igaz és a fenti állítások fényében érdekes lesz hogyan reagál rá Peter Parker:

"One of the great things we got out of SUPERIOR is that something happens in every issue. When you look at it, almost every issue or arc had some massive status-quo change for Spider-Man and his world. "You just destroyed Horizon Lab? Spider-Man just took over the Raft? What?"

Egyszóval nem aggódom egy pillanatig sem, de azért elnéztem volna még egy kicsit Doki Oki ámokfutását... :)

Case · http://streetartbp.hu/ 2014.01.15. 22:45:13

@_Nagy Krisztián_: Jaja, engem is csak az lepett meg, hogy ilyen hirtelen rántják elő megint Parkert, én azt tippeltem volna, hogy még húzzák egy ideig a rajongók agyát. :D

Blake / Mitch and Murray 2014.01.26. 18:42:50

Engem elsősorban képzőművészeti szempontból érdekelnek a képregények,ezért a Shaolin cowboy-tól sírva fakadtam.A gyönyörtől.Aki látta már(és próbálkozott valaha rajzolással)az tudja miért.

Thom Yerk 2014.01.30. 08:58:25

még mindig siratom, hogy nem pusztult el az egész ultimate univerzum :'((((( viszont a lehető legjobbak ezek a geekcomix és év legjobb képregényei összeállítások!
süti beállítások módosítása