Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Attack on Titan - 1. évad

2013.09.10. 06:00 Desrix

Attack01.jpgPókember módjára hálóhintázó, pallos méretű tapétavágókkal felszerelt katonák és 15 méteres, értelem nélküli, csupasz, emberevő óriások küzdelme egy 17. századi német-alföldi város-erődítmény egekbe nyúló kőfalai közt. Röviden így lehetne jellemezni az idén áprilisban indult, a felnőtt(ebb) korosztályt megcélzó anime-gyöngyszemet, ami úgy tarolt bele az elmúlt két év langyos anime termésébe, akár felbőszült elefántcsorda a régiségvásárba, hatásának leírásához pedig keresve sem találnék jobb vizuális szemléltető eszközt, mint a Fatboy Slim Push the Tempo című számához készült videóklipet. Elég az első évad openingjét megnézni, rögtön látható/hallható, itt valami boszorkányfőzet készül, hasonló összetevőkből, mint a mesékben szereplő békaláb, macskahere és egyéb undormányos biszbaszok – ám a végeredmény varázslatos bájital, ami ha a gazdasági válságot megoldani nem is tudja, legalább segít megfeledkezni róla.

Az Attack on Titan (Shingeki no Kyojin) Hajime Iyasama 2009-ben indult manga sorozatának az adaptációja, ami a szigetországban hatalmas sikereket ért el, így természetszerű velejárójaként már csak az volt a kérdés, hogy mikor készül belőle anime, illetve – és talán ez a fontosabb – melyik stúdió veselkedik neki. Végül a Production I.G. berkein belül a Wit Studio és Tetsuo Araki (Death Note, High School of the Dead) láthatott neki a munkálatoknak, az erőfeszítéseik pedig egy olyan animét eredményeztek, ami nem csak büszkén vállalhatja, hogy a 2013-as év színvonalát mindenben túlteljesíti, hanem, újdonsült mérföldkőként pofátlan merészségről tanúbizonyságot téve, újrakalibrálja a minőségi sztenderdet. Bizony, pár évig az Attack on Titan lesz az összehasonlítási alap, mondom néktek.

Attack06.jpgHogy miben más, miben újabb, azt az első epizód után kapásból meg lehet állapítani. Mondják, hogy az ördög a részletekben lakozik, ez duplán igaz az Attack on Titanre. A történet nem árul zsákbamacskát és nem veszi hülyére a nézőt: komoly lélektani dráma társul gyomorkavaróan naturalista szándékkal, ami magát a jelenetek brutalitását, illetve a mondanivaló mélységét foglalja magában. Egy fiktív késő középkorban járunk, megjelentek a gőzgépek, a technológia fejlődésnek indult. Van azonban egy óriási eltérés a mi világunkhoz képest, mégpedig szó szerint óriási, itt az emberiséget ugyanis megtámadta és kis híján kipusztította a titánok hordája. Titán szó alatt ne a görög mitológia entitásaira, illetve modernizált videójátékos verzióikra gondoljunk, hanem az anti-fitnesst száz százalékosan gyakorlatba átültető, bárgyú, nyáladzó, csupasz emberalakokra, amik magassága a négy métertől a tizenötig terjedhet. Senki nem tudja, honnan jöttek, vagy hogyan kerültek elő.

Az emberek, esélytelen harcukat felfüggesztve, egy kisebb országnyi területet százméteres kőfallal kerítenek körbe, a biztonság kedvéért pedig beljebb haladva megismétlik ezt még kétszer, koncentrikus védelmi köröket kialakítva. A falak nevet kapnak, Maria, Rose és Sina, oldalaikban városok létesülnek, a falak közti birtokok megművelésre kerülnek. Száz év telik el ebben a viszonylagos nyugalomban, ami alatt a katonaság 3 részre oszlik: létrejön a belső biztonságért felelős Katonai Rendőrség, a falakon járőröző Várőrség és a vadonba kimerészkedő Felderítő Hadtest. Az első epizódban betekintést nyerünk minderre, megismerjük a főszereplőt, Eren Yeagert, mostohatestvérét, a japán Mikasa Ackermant és legjobb barátjukat, Armint. A három gyerkőc (igen, megint gyerekek) békés élete egy csapásra megváltozik, amikor derült égből villámcsapás módjára egy gigantikus titán jelenik meg a várfal mögött, lustán átkukucskálva, szemeiben számító, hideg intelligencia – a kapu berúgását követően, ahogy felbukkant, úgy is tűnik el, ám nyomában emberhúsra kiéhezett óriások özönlik el a várost, iszonyatos mészárlást rendezve.

Attack04.jpgA hathatós indításban ott van minden, ami a későbbi részekben gazdagon kibontakozik majd: elkeseredett küzdelem a túlélésért, személyes drámák, húsba markoló brutalitás. A családját elveszítő Eren bosszút esküszik a titánok ellen, és barátaival belép a hadseregbe, ahol alapos kiképzésen esnek át (öt év telik el az első pár epizód során) – az ő sorsukat követjük majd, ami alaposan megbonyolódik, ahogy haladunk előre a történetben. Nem pusztán egy akció- és gore-animét kapunk, lesz min agyalni a cliffhangerek között is: összeesküvések, sötét folt a múltban, ellenség a falakon belül, mindet csak futólag említem, nehogy beleszaladjak egy súlyos spoilerbe. A történetre nem lehet panasz, engem a székbe szegezett, és szegez még most is (jelenleg a második szezon fut, de a manga sztoriját tekintve nem ez lesz az utolsó).

A látvány kimagasló, és ezalatt a rajzstílust, a háttereket, a kidolgozottságot kell érteni. Szokatlan, hogy egy animesorozat az egész estés animációk tárházához nyúljon, hiszen futószalagon kell gyártani az epizódokat, nincs annyi ideje és mozgástere a stúdiónak, hogy áll-leejtő jeleneteket pakoljon bele a műbe. Az Attack on Titanon nem spóroltak: nyilván tart már ott az animációs technika, hogy ne dőljenek bele vállalkozásukba, az asztalra letett eredmény mégis megdöbbentő. Az akciójelenetek dinamikusak, pörgősek, mellesleg szemmel teljesen követhetőek. A katonák testére szerelt kilőhető kampók révén Batman és Pókember közlekedési stílusa elevenedik meg a képernyőn: annyira baromi látványos, ahogy a katonák HD-ban cikáznak az óriások között, felett és alatt, hogy néhány jelenetet muszáj volt visszatekernem, majd újra és újra. Erre rátesz egy lapáttal, amikor hátsó nézetből követjük a fel és le ingázó harcosokat.

Attack05.jpgA világ megjelenítése és kidolgozottsága hasonló igényességre utal. A Nap fény-árnyék játéka a színpompás háttereken telitalálat, a vastagabb kontúrral megrajzolt karakterek jellegzetesek és európai szemnek üdítően elfogadhatóak, ugyanis a szemlátomást német beütésű világot az alkotó valóban európai arcvonásokkal igyekezett közelebb hozni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehetne felismerni kapásból a japán stílust, de érzékelhetően emberibb léptékű arányok kerültek a karakterekre. A viszolygást keltő titánok szintén a reális megközelítés jegyében fogantak, csenevész végtagjaikhoz hájas test társul, tekintetük lélektelen, arckifejezésük nyugtalanítóan debil, bárgyún mosolyog és nyáladzik szinte mind, ahogy ész nélkül kapdosnak a számukra apró emberek felé, hogy szájukba gyömöszöljék őket.

Az Attack on Titan egy remek anime. Nyilván nem spanyolviasz, de rég volt már, amikor ilyen türelmetlenül vártam egy sorozat újabb epizódjainak megjelenését. A sötét, komoly hangnem, ami hála az égieknek, csak nagyon-nagyon ritkán csap át baromkodásba (a tudós csaj kiváltképp irritáló tud lenni), ellenállhatatlan vonzerőt kölcsönöz neki, amit a rengeteg apró részlet sikeresen árnyal tovább. Az opening és az ending fülbemászóak, az előbbi (Guren no Yumiya a Linked Horizontól) egy lendületes energiabomba, ami bizonyára mostanra sokaknál csengőhangként funkcionál, az utóbbi pedig az aktuális izgalmak sejtelmes, érzelemdús lezárása. Nem szeretném a szériát az egekig magasztalni, ám nem könnyű lelkesedés nélkül beszélnem róla – bennem minden egyes aspektusa a megfelelő húrokat pendítette meg, ezek a húrok pedig gondoskodnak róla, hogy hétről hétre visszatérjek a titánok dúlása elé.

Attack02.jpg

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr155493710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CruelAngel 2013.09.10. 08:10:16

Akkor most gyors pontosítások:
1. Mikasa nem "japán". Mármint mivel nem tudjuk ennek a kitalált világnak a háttér történetét, így nem tudjuk, hogy ez a világ viszonyítható-e a miénkhez annyira, hogy léteznek azonos nevű országok/népek. Annyit tudunk róla (legalábbis az anime eddigi információi alapján, mangát nem olvasom.... még), hogy "keleti". Kétségtelen szemben a többiek nyugatiasabb neveivel ő "japánosabb" hangzású.
2. Per pill az anime első szezonja fut. Az más kérdés, hogy mondernkori animéknél gyakori kb. negyedévente új opening animáció bevezetése. Ettől függetlenül az még egy évad. Új évadnak akkor szoktunk valamit tekinteni, ha a két "darab" között mérhető idő telik el (pl negyedév, félév, sok év stb.) vagy esetleg olyan hosszúra nyúlik az anime (lásd pl. a fiatalabb korosztályt tipikusan megcélzó rétestészta verekedős cuccok) hogy effektíve szünet nélkül több éven, akár évtizeden keresztül fut.
Az SnK következő (tehát második) évadja bár valószínüsíthető, hogy valamikor jön, de hogy mikor az teljesen kérdéses, tekintve, hogy a forrásanyagot eléggé behozza az első szezon. (Szóval ~két év múlva.)

Emellett bele kell kötnöm a látványbeli minőség dicsérgetésébe. Félre ne értsd, egyetértek azzal, hogy amikor látványos, akkor áll leesősen látványos. A probléma ott van, hogy főleg a sorozat közepe fele nagyon sok olyan jelenet van ahol gyakorlatilag nulla animációt láthatunk. (Álló karakterek a statikus hátteren, csak a kamera mozog át rajtuk, de halljuk, hogy beszélnek. Tipikusan ilyenek amikor a városi tömegeken pásztáz a "felvétel", de párszor láttuk így a főszereplőket is.) Arról nem beszélve, hogy nagyon sokszor az "előző részek tartalmából"-lal elmegy sok idő (akár több mint 3 perc is), ami a részenként kb. 20 percnyi játékidőnek már szignifikáns része. Szóval akciónál beleadnak apait anyait rendesen, de a büdzsé azért nem végtelen. (Hogy mondjak egy olyan sorozatot ahol ha emlékezetem nem csal a végtelen büdzsé mágikus szent gráljával áldhatódott meg a stúdió akkor az pl. a Fate/Zero. Bár ha belegondolok ott meg menetközben döntöttek úgy, hogy két, kb. 12 részes szezonra szedik negyedév különbséggel, hogy a minőséget tartani tudják.)

Anyways... amúgy teljesen korrekt cikk, örültem, hogy megemlékezetetek erről az amúgy tényleges gyöngyszemről itt a Geekzen.

Desrix 2013.09.10. 08:57:36

@CruelAngel: A szezonokat illetően abból indultam ki, hogy a japánoknál az évszakokhoz kötődően négy szezont tartanak nyilván - azt nem tudom, hogy mennyire hivatalos ez a fajta négy szezonosdi, de nyugati oldalakon használják, és - ezek szerint - okoznak is kavart vele. Én személy szerint jobban szeretem a 26 részes évadolást, nekem is furcsának tűnt, amikor 12-13 részes évadokkal kezdtek előrukkolni a stúdiók, amik pár animének nem tettek jót (Angel Beatz, Another - bár ez utóbbi így kerek, de elbírtam volna még belőle pár részt), Usagi Drop-ból is elbírtam volna több részt, bár azt hátha folytatják).
Ez az oka, amiért az első évadot odabiggyesztettem a cím mögé.

Mikasa valóban nem "japán", az utolsó keletiként hivatkoznak rá, a világról sem derül ki több, de a sok német név között (persze az sem hangzik el, hogy németek) így egyszerűbb az eligazodás. Na meg aztán, japán karakter nélkül nincs anime. :)

A látvány dinamikájával kapcsolatban: valóban vannak benne állóképek, erre külön nem tértem ki, nyilván az animék ott "spórolnak", ott "csalnak", ahol tudnak, kimerevített képeken való svenkeléssel, ésatöbbivel. Akkor csinálják jól, ha vagy becsapja a szemet, elhiteti a mozgást, vagy ha látványos, hangulatos. Az SnK-ban is van ilyen, de az a hangulatos megoldás, szvsz.
Az időhúzást azonban sokkal komolyabb problémának tartom, és szerencsére az SnK nincs telezsúfolva vele - van pár rész, amikor megrezeg a léc, de összességében pörgős és valóban haladnak a történettel. Ezt hozzátenném így kiegészítésnek a cikk után. :)

Valandil 2013.09.10. 08:58:00

12/13 részenként új opening/ending bevett szokás, de attól az még nem új évad.
Pár dolog, ami bosszant:
- qrva lassan haladnak a sztoriban, nem tudunk meg _semmit_
- nem mer igazából szakítani a hagyományokkal (ha mert volna, akkor Mikasa már rég megszexuálta volna Erent, ahelyett, hogy bánatosan mered rá)
- rendszeresen cliffhanger az adott epizód vége, ami egy idő után már unalmas

Ezek ellenére a jelenleg futó sorozatok közül ez jön be legjobban, de attól tartok a végén ez is egy One Piece/Bleach végtelen történet lesz (vagy évek telnek el évadok között), tekintve a manga haladási sebességét...

False_GOD 2013.09.10. 09:23:31

Ezt a netről be lehet szerezni valahonnan?

Gulandro 2013.09.10. 09:28:42

Kellemes meglepetés volt a sorozat, a Psycho Pass és a Mushibogyo mellett a harmadik jó animesorozat amit pár éve láttam (a GITS Arise-t most nem veszem ide). Még nem értem a végére, de nagyon remélem valami értelmes befejezést szánnak neki ... az I.G. hajlamos elrontani a végeket.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.10. 10:05:14

ez már a csatolt képek alapján túl elborult nekem. :)

Sentry · http://sentryd.wordpress.com/ 2013.09.10. 10:31:52

Az első tizenakárhány rész valóban zseniális. Melankolikus, reménytelenül apokaliptikus hangulatot áraszt az óriások megállíthatatlan pusztítása. Engem ledöbbentett a sorozat brutalitása is. Amikor belekezdtem, semmit nem tudtam róla, azt hittem, csak egy szimpla shounenről van szó, így igencsak kikerekedett a szemem, amikor rögtön az első csatában repkedtek az emberi végtagok. (Bár a mangát olvasó ismerőseim szerint még így is van cenzúra rendesen.) Szóval eddig jó, még a karakterek is szerethetőek, még ha sablonosak is. Ettől fogva viszon a huszonnemtudomhanyadik részig a sorozat olyan szánalmasan szar időhúzásba kezd, hogy a Naruto és Bleach-féle fillerözön megirigyelné... Ha az I.G. ezt nem lépi meg, valóban klasszikus lehetett volna, de így azon is elgondolkodtam, hogy dobom. Végülis összességében mindenképp kiemelkedő, de lehetett volna sokkal jobb is. Kíváncsi vagyok, hogyan fejezik be az animét...

Kagain 2013.09.10. 20:20:59

ABSZOLÚT a kedvenc jelenleg futó anime sorozatom. Egyszerűen imádom, és minden héten úgy várom a következő epizódot, mint egy őrült. :)

Külön öröm, hogy pont itt találkozom egy cikkről róla, szóval köszönet, Desrix!

Már csak két nap, és itt a 23-as epizód!

"Ihr seid das Essen, und wir sind die Jäger!"

Amúgy a második OP is odaver (szintén Linked Horizon):
www.youtube.com/watch?v=zfLZk5KbVPA

finom_rakottkrumpli 2013.09.11. 03:00:06

@finom_rakottkrumpli: Kihagytátok a hibák közül, hogy hiányoznak a bögyös cicák.

CruelAngel 2013.09.11. 06:37:22

@finom_rakottkrumpli: O_o Elnézést, ha ez nagyon sznobnak fog most hatni, de én - bár heteroszexuális férfi vagyok - megvagyok bögyös cicák nélkül egy történetben, ha az feltud mutatni egyéb pozitívumokat. (Ha bögyös cicákat akarok nézni, arra vannak az arra megfelelő műfajok és akkor nem kell izgulni, hogy na vajon mikor libben meg ismét két csöcs, és mikor látunk "véletlenül" egy bugyit.)

koho 2013.09.11. 09:35:03

@Sentry: Sajna én is ezen a véleményen vagyok. Legyen már vége.

Az, hogy a kb 25 perc brutto játékidőből kb az epidózok felétől 15 perc lett a tényleges anime, (a többi összefoglalás, opening, utolsó rész utolsó egy perce, majd az ending,) az azért gáz.

Ecco 2013.09.11. 14:47:13

Megnéztem 3 részt, beleolvastam a mangába, de a bullshit faktor exponenciális emelkedése ráébresztett, hogy öreg vagyok én már ehhez. :)

finom_rakottkrumpli 2013.09.11. 15:28:37

@CruelAngel: Ugyanmár, a bögyös cicák az animék jellegzetes részei. Csak nagyon nyomós ok esetén hagyják ki őket. Ami jelen esetben nem tudom, mi lehet.

519 2013.09.15. 14:35:26

Hát, nekem hatalmas csalódás volt. Az elején tök jól indult, jó volt látni, hogy kb. esélyük sincs az embereknek, és tényleg fogalma sem volt a nézőnek, hogy hogy győzhetnének. Aztán baromira belassult a második támadásnál (Trost?). A folyamatos nyivákolás rettenetesen idegesítő lett (szeretem a japán nyelvet, szeretem a seiyuukat, de ez már nekem is fülsértő volt). Főleg Eren, Armin és az egyik kapitány, aki szabályosan visított. Meg az, hogy a 20 perces részből 5 perc elment az openingre, az endingre és az összefoglalóra, 10 arra, hogy nézzük, hogy mindenki rettenetesen fél, és kb. 5 percben történt csak valami, szintén rontott a sorozaton. Én elhiszem, hogy ettől lesz díp, meg nem hétköznapi a sztori, meg hasonlók, de könyörgök, ha csak két jelenetben mutatják, hogy rettegnek az emberek, akkor is megérti a néző.

A harcot követő sztori már egy fokkal jobb volt, bár a tárgyalás enyhén hatásvadászra sikeredett, meg most az erdős részek is elmennek, bár az utolsó pár részt nem láttam még. És őszintén szólva, nem is hiányzik.

A harcok (már amikor tényleg harcolnak és repkednek) viszont tényleg nagyon klasszra sikerültek, a főcímzenékről nem is beszélve.

lemonade17 2013.12.20. 22:09:41

Olvastam mangában (angolul, mert magyar oldalakon lusták lefordítani) és szerintem elég érdekesen alakul a folytatás. Továbbá hozzá kell tennem, hogy az anime folytatásaként olvastam tovább, szóval nem az elejétől. És már a folytatódó fejezetnél feltűnt nekem egy baromi nagy eltérés.

Az animében megküzd Eren és Anna titán alakban a város falain belül (ez eddig stimmel a mangával).

Csak az animéből kimarad az a fontos összetevő, hogy a harcok folyamán, miután Eren letépte Anna fejét és nekivágta a falnak, a fal megrepedt, és egy Titánt találtak mögötte, aki nem tudott mozogni, mert nem érte napfény (érdekes).

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.12.21. 01:03:00

@lemonade17: SPOILER ha jól emlékszem, az évad azzal a képpel ér véget, hogy a nagy bunyóban megrongálódott fal egy ponton megreped, és a repedésből kikandikál egy titán feje... az utsó rész végefőcíme után volt!

Szóval azt hiszem, ez sem maradt ki, csak picit (10 perccel) későbbre tolódott.

Egyébként sztem rohadt jó sorozat!!! Többször meglepett, ami nagy szó, és nagyon izgultam/izgulok a főbb szereplőkért.
süti beállítások módosítása